Έχοντας συμμετάσχει ενεργά στην εκπαίδευση και ανάπτυξη χιλιάδων στελεχών στον τομέα της Λογιστικής και Χρηματοοικονομικών διεθνώς κυρίως μέσω των επαγγελματικών τίτλων ACCA, CIMA, ICAEW, CIA και ICA, έχω να παρατηρήσω ότι η ανάγκη για προσωπική ανάπτυξη και Upskilling δεν ήταν ποτέ πιο σημαντική. Για το λόγο αυτό τα σημαντικά Associations υποχρεώνουν τα πιστοποιημένα μέλη τους να ‘επανα-πιστοποιούνται’. Κάθε 18 μήνες λένε οι ειδικοί, πρέπει να κάνουμε τουλάχιστον 40 ώρες εκπαίδευσης για να είμαστε ‘up to date’ (rule of thumb).

 

  • Του Δρ. Κωνσταντίνου Κυρίτση, Ιδρυτή της StudySmart

 

Επειδή πολλά στελέχη με ρωτούν αν θα ήταν καλή λύση να κάνουν έναν επαγγελματικό τίτλο σπουδών αποφάσισα να παρουσιάσω ένα μοντέλο που μπορεί να βοηθήσει. Βασίζεται σε δύο παραμέτρους, την ηλικία (άρα έμμεσα και την εμπειρία) και τη διάρκεια του τίτλου.

 

Οι άξονες Programme Duration:

Short: Πρόγραμμα που οδηγεί σε επαγγελματικό τίτλο μετά από 40 – 100 ώρες εκπαίδευσης και εξετάσεις σε διάστημα ένα χρόνο περίπου.

Long:  Πρόγραμμα που οδηγεί σε επαγγελματικό τίτλο μετά από 100+ ώρες εκπαίδευσης και εξετάσεις σε διάστημα 1,5 – 4 χρόνια.

Age (ηλικία): 18 – 40, 40 – 60

Σημείωση: Το μοντέλο αναφέρεται σε επαγγελματικά προγράμματα κύρους όπως αυτά που απαιτούν οι εταιρείες συμβούλων, τράπεζες / μεγάλοι επενδυτικοί οργανισμοί όπως ACCA, CIMA, PMP, SHRM, ICAEW, CFΑ, ICA, DipIFR και άλλα.

 

Πως διαβάζεται

“Go for it” & “Avoid”: Νεαρά στελέχη που χρειάζεται να χτίσουν την καριέρα τους έχουν σίγουρα περισσότερο χρόνο, χρειάζονται πρακτικές γνώσεις και έτσι θα μπορούσαν να ξεκινήσουν έναν τίτλο σαν τα ACCA, CFA, CIMA, ICAEW που έχουν διάρκεια 2–3 χρόνια (Go for it). Τα πιο έμπειρα στελέχη, συνήθως κοντά ή πάνω από τα 40 δυσκολεύονται να ολοκληρώσουν τέτοια προγράμματα, ιδίως αν έχουν οικογένεια και παιδιά. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να το κάνουν, απλά στην ολοκλήρωσή τους το σημαντικό πλεονέκτημα παραμένει η προϋπηρεσία τους και όχι απαραίτητα ο τίτλος. Άρα διαφέρει το ROI (Avoid). Ο τίτλος δεν θα έδινε απαραίτητα αύξηση, αλλά σίγουρα θα έπαιζε ρόλο σε μία επόμενη δουλειά, ενώ η εταιρεία θα μπορούσε να προσλάβει πιο νέα πιστοποιημένα στελέχη (σε πιο ανταγωνιστικές “τιμές”). Συνήθως, στελέχη άνω των 40 που ξεκινούν τέτοιους τίτλους, δεν τους ολοκληρώνουν.

 

“Ideal” & “Useful” : Ένα στέλεχος άνω των 40 σίγουρα θα έβρισκε πιο ελκυστικό ένα πρόγραμμα μικρής διάρκειας που θα βοηθούσε το βιογραφικό άμεσα, θα πρόσθετε κύρος και θα πιστοποιούσε την εμπειρία του/της.  Ένα πρόγραμμα κύρους μικρής διάρκειας για ένα νεότερο στέλεχος θα ήταν χρήσιμο, αλλά δεν θα έκανε τη διαφορά, αφού τέτοια προγράμματα απαιτούν προϋπηρεσία και πιθανό να μην έχουν τα νεότερα στελέχη. Αν όμως ολοκλήρωναν ένα τέτοιο πρόγραμμα, ο συνδυασμός τίτλου και μικρής προϋπηρεσίας δεν θα έδινε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα (κάτι ανάλογο συμβαίνει και στα ΜΒΑ).

 

Περιορισμοί: Τα ηλικιακά brackets είναι σχετικά (και επηρεάζονται από την πραγματική εργασιακή εμπειρία) ενώ κάθε στέλεχος βρίσκεται σε μοναδική κατάσταση. Όπως και να έχει, λύσεις υπάρχουν και το Career Management έχει γίνει ‘Real time’ ανάγκη και προϋπόθεση για να μένουμε employable.