Όσο προχωρά η επάνοδος στην κανονικότητα τόσο μεγαλώνει η αισιοδοξία για τη μετά COVIDπερίοδο. Οι οικονομικοί διευθυντές τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό είναι ιδιαίτερα αισιόδοξοι για την ανάκαμψη της οικονομίας τους επόμενους 12 μήνες, σύμφωνα με την έρευνα European CFO Survey της Deloitte.

Από τα στοιχεία της έρευνας προκύπτει πως το 78% των Ελλήνων και το 74% των Ευρωπαίων CFOsαναμένουν άνοδο των εσόδων των εταιρειών τους μέσα στον επόμενο χρόνο. Η βελτίωση δε του αισθήματος αισιοδοξίας είναι διάχυτη σε όλες τις χώρες και σε όλους τους τομείς της οικονομίας, ενώ η επιχειρηματική εμπιστοσύνη βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο από το 2015.

Υπάρχουν επίσης σημαντικές ενδείξεις ότι πολλές ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν γυρίσει σελίδα και είναι πλήρως εστιασμένες στην επόμενη ημέρα, με δύο στους τρεις CFOs στην Ευρώπη να αναφέρουν ότι ήδη προετοιμάζονται για τη διαμόρφωση του μετά την πανδημία επιχειρηματικού τοπίου, μια φάση που τη χαρακτηρίζουν ως «φάση ευημερίας», ενώ μόνο το 14% αισθάνεται ότι είναι ακόμα σε φάση επιβίωσης.

Την αισιοδοξία για τις εξελίξεις στην οικονομία κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους αλλά και για το 2022 συμμερίζεται και η Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία αναθεωρεί προς τα πάνω την πρόβλεψή της για την ανάκαμψη το 2022. Στη νέα της πρόβλεψη, η ανάκαμψη το επόμενο έτος θα είναι 5,2% έναντι 4,8% που την τοποθετούσε τον περασμένο Δεκέμβριο. Σε ό,τι αφορά το τρέχον έτος, η πρόβλεψη της Κεντρικής Τράπεζας παραμένει στο 4,2%.

Στην πραγματικότητα της επόμενης μέρας καθοριστικό ρόλο διαδραματίζει ο ψηφιακός μετασχηματισμός των επιχειρήσεων. Τα οικονομικά στελέχη των επιχειρήσεων πρωταγωνιστούν στην νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται προσαρμόζοντας τον ρόλο τους στις νέες αυξανόμενες απαιτήσεις. Οι πρακτικές που μοιράστηκαν μαζί μας στο πρόσφατο συνέδριο της Boussias «Business Finance in Action» μαρτυρούν του λόγου το αληθές. Στο νέο μας τεύχος μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικό ρεπορτάζ από τις καλές πρακτικές που παρουσίασαν στο συνέδριο οι συμμετέχοντες.

Ο Δημήτρης Γιαννόπουλος, Γενικός Διευθυντής Οικονομικών Υπηρεσιών της ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ μας λέει πως στόχος της εταιρείας είναι μέχρι το 2023, το 75% των καθαρών εσόδων της να προέρχεται αποκλειστικά από τα καινοτόμα εναλλακτικά προϊόντα της. Θεωρεί επίσης πως η ανάπτυξη καινοτομιών και νέων τεχνολογιών βρίσκεται στο DNA της εταιρείας.

Ο πρόεδρος της ΣΒΕ Αθανάσιος Σαββάκης θεωρεί ότι το σημείο κλειδί για την επανεκκίνηση της οικονομίας και την επίτευξη υψηλών ρυθμών ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια για τη χώρα μας είναι η προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων και η υλοποίηση παραγωγικών επενδύσεων.

Στο FinancePro μιλάμε για την αγορά Leasing και τις λύσεις που μπορεί να προσφέρει σε μια οικονομική διεύθυνση. Θα βρείτε επίσης θέματα για τις αλλαγές που συντελούνται στον τομέα της ενέργειας, τις εξαγορές και συγχωνεύσεις εταιρειών, αλλά και τον ρόλο του οικονομικού διευθυντή στη διαχείριση του στρατηγικού ρίσκου. Καλή ανάγνωση.