Μέσα σε ένα γενικευμένο κλίμα οικονομικής αστάθειας, οι εταιρικές παροχές φαίνεται να αποτελούν ένδειξη σταθερότητας και μακροχρόνιας ευημερίας. Ηγέτιδες Εταιρείες στους κλάδους των υπηρεσιών Ανθρώπινου Δυναμικού και των Εταιρικών Προνομίων, αναλύουν πως οι παροχές προς τον εργαζόμενο εξελίχθηκαν σε εργαλεία ισχυροποίησης μιας σύγχρονης επιχείρησης.

Για να κερδίσεις στην αγορά, πρέπει πρώτα να έχεις κερδίσει στον χώρο εργασίας», είχε δηλώσει ο Doug Conant, πρώην Πρόεδρος και CEO της διάσημης Εταιρείας Campbell Soup Company. Πράγματι, το εργατικό δυναμικό είναι ο πυρήνας και η κινητήριος δύναμη μιας Εταιρείας. Όταν, σε αρκετές περιπτώσεις ακόμα και σήμερα, τα εργασιακά δικαιώματα καταπατούνται, οι επιχειρήσεις, συνήθως, αποτυγχάνουν. Αντιθέτως, έρευνες αποκαλύπτουν, κάθε χρόνο και πιο έντονα παγκοσμίως, ότι τα εργασιακά περιβάλλοντα όπου ο εργαζόμενος αντιμετωπίζεται με σεβασμό και χαίρει γενναιόδωρης μεταχείρισης, ανθίζουν παράλληλα με τα οικονομικά κέρδη και την ανάπτυξη των αντίστοιχων Εταιρειών. Οι εταιρικές παροχές και τα προνόμια, που οι επιχειρήσεις συμπεριλαμβάνουν ως αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτικής τους προς τον εργαζόμενο, εξελίσσονται σήμερα σε απαραίτητα εργαλεία με πολλαπλά οφέλη τόσο για τον εργαζόμενο όσο και για την επιχείρηση.

Οι εταιρικές παροχές ποικίλλουν, διαφέρουν από Εταιρεία σε Εταιρεία και πολλές φορές από εργαζόμενο σε εργαζόμενο. Σε αυτές μπορεί να συγκαταλέγονται δωροεπιταγές, διατακτικές, χρήση εταιρικών πιστωτικών καρτών, ιατρικά έξοδα, ταξίδια, ιδιωτική ασφάλιση κ.ά. Σύμφωνα με την έρευνα Workmonitor της Randstad, με συνολικό δείγμα 35.000 εργαζομένους, σε 34 αγορές, που διεξήχθη το διάστημα 18-30 Οκτωβρίου 2022 (στην Ελλάδα η συμμετοχή ξεπέρασε τους 1000 σε πληθυσμό ηλικίας 18-67 ετών), προτεραιότητα των εργαζομένων φαίνεται να είναι η επαγγελματική ασφάλεια, η διατήρηση της ευελιξίας και η ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Είναι αξιοσημείωτο ότι το 97% των εργαζομένων θεωρεί εξαιρετικά σημαντική την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής τόσο στην τρέχουσα όσο και στη μελλοντική του απασχόληση, ενώ το 45,5% θα προτιμούσε να παραιτηθεί από την εργασία του, αν αυτή εμπόδιζε την ευτυχία του. Συγκεκριμένα, το 41,1% των εργαζομένων αναμένει μηνιαία μισθολογική ενίσχυση στις οικονομικές απολαβές, το 56,4% δεν θα αποδεχόταν μια θέση εργασίας που θα επηρέαζε τη διατήρηση ισορροπίας επαγγελματικής – προσωπικής ζωής ενώ το αυξημένο κόστος διαβίωσης παρατείνει τη συνταξιοδότηση των Ελλήνων εργαζομένων.

Θανάσης Παλταδάκης CFO, Randstad Hellas
«Η συμπεριφορά των εργαζομένων παρουσιάζει πλέον νέα, παγιωμένα στοιχεία, ιδίως για τη Gen Z, που εισήλθε πρόσφατα στην αγορά εργασίας και έχει τις υψηλότερες προσδοκίες για ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής»

Η εποχή της γενικευμένης κρίσης επηρέασε τις εταιρικές παροχές προς τους εργαζομένους
«Στο πλαίσιο της ‘νέας κανονικότητας’, η έρευνα Workmonitor της Randstad κατέγραψε τη συμπεριφορά και τις προσδοκίες του ανθρώπινου δυναμικού. Όπως αποτυπώνεται από τα ευρήματα της έρευνας, η συμπεριφορά των εργαζομένων παρουσιάζει πλέον νέα, παγιωμένα στοιχεία, ιδίως για τη Gen Z, που εισήλθε πρόσφατα στην αγορά εργασίας και έχει τις υψηλότερες προσδοκίες για ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής», σχολιάζει ο κ. Θανάσης Παλταδάκης, CFO της Randstad Hellas, επισημαίνοντας πως κάποια από τα προνόμια που προσδοκούν οι εργαζόμενοι και τους παρέχουν οι εργοδότες είναι το ευέλικτο ωράριο εργασίας, η επιλογή τηλεργασίας, η ασφάλιση υγείας, το συνταξιοδοτικό πρόγραμμα, οι ευκαιρίες επαγγελματικής εξέλιξης, η αποζημίωση διδάκτρων, καθώς και το δικαίωμα προαίρεσης μετοχών. Σε σχέση με την εποχή που διανύουμε, με την πανδημία και την οικονομική ύφεση, δηλώνει πως υπήρξε σημαντικός αντίκτυπος στα προγράμματα προνομίων business προς τους εργαζομένους. «Πολλές εταιρείες χρειάστηκε να μειώσουν ή να εξαλείψουν ορισμένες παροχές λόγω των περιορισμών στον προϋπολογισμό τους, όπως η ασφάλιση υγείας, τα συνταξιοδοτικά προγράμματα και η άδεια μετ’ αποδοχών. Στον αντίποδα, πολλές εταιρείες χρειάστηκε να προσαρμόσουν τα προγράμματα παροχών τους, έτσι ώστε να καλύψουν καλύτερα τις ανάγκες των εργαζομένων τους κατά τη διάρκεια αυτής της δύσκολης περιόδου και ταυτόχρονα να καταστούν πιο ελκυστικοί εργοδότες».

Χρήστος Γκότσης Head of Finance Greece, The Adecco Group
«Η προσέλκυση ταλαντούχων εργαζομένων, που θα καλύπτουν καίριες θέσεις σε μια επιχείρηση, ταλανίζει ήδη πολλούς εργοδότες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, πολύ πριν τη ραγδαία αύξηση του πληθωρισμού, εξαιτίας του οποίου επιδεινώνεται»

Μιλώντας για έναν «κόσμο της εργασίας» που συνεχώς αναδιαμορφώνεται, ο κ. Χρήστος Γκότσης, Head of Finance Greece της Εταιρείας The Adecco Group διαπιστώνει, πως βρισκόμαστε στη στιγμή που οι εργαζόμενοι «επαναξιολογούν» τις ευκαιρίες στην αγορά εργασίας, αντιλαμβανόμενοι ότι έχουν περισσότερες επιλογές στη διάθεσή τους. Ταυτόχρονα όμως, θέτει τον πληθωρισμό ως μία από τις κυριότερες αιτίες ανησυχίας μεταξύ των εργαζομένων παγκοσμίως. «Μετά από δυόμιση χρόνια συνεχόμενων κρίσεων που επηρέασαν σε μεγάλο βαθμό τον κόσμο της εργασίας (πανδημία, πόλεμος στην Ουκρανία, ενεργειακή κρίση), η άνοδος του πληθωρισμού αποτελεί τον επόμενο αστάθμητο παράγοντα που αναδιαμορφώνει το εργασιακό περιβάλλον», αναφέρει, φέρνοντας στο προσκήνιο το πολύ σημαντικό πρόβλημα της προσέλκυσης ταλαντούχων εργαζομένων.

«Η προσέλκυση ταλαντούχων εργαζομένων, που θα καλύπτουν καίριες θέσεις σε μια επιχείρηση, ταλανίζει ήδη πολλούς εργοδότες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, πολύ πριν τη ραγδαία αύξηση του πληθωρισμού, εξαιτίας του οποίου επιδεινώνεται. Στην ίδια τροχιά περιστρέφεται και η συζήτηση γύρω από τις παροχές που οι εταιρείες προσφέρουν, με ενσωμάτωση νέων προγραμμάτων προνομίων σε εργαζομένους για να καταφέρουν να κρατήσουν τα ταλέντα αλλά και να προσελκύσουν καλύτερες νέες προσλήψεις. Επιθυμούν έτσι ο κύκλος της επιτυχίας και της παραγωγικότητας να συνεχιστεί, διακρατώντας μεν τα υπάρχοντα ταλέντα και επενδύοντας σε προσέλκυση νέων».

Μαρία Βερούχη Marketing & CX Director, Edenred Greece
«Στο πλαίσιο της ενίσχυσης του employer brand και του employee experience, οι εταιρείες ενισχύουν ολοένα και περισσότερο το πακέτο παροχών τους. Έτσι, σαν domino effect, μειώνεται το employee turnover και η εταιρεία διατηρεί τα ταλέντα της»

Την ίδια δυσκολία για την ανεύρεση και τη διατήρηση ταλέντων επιβεβαιώνει και η κα Μαρία Βερούχη, Marketing & CX Director, της Edenred Greece. «Η πανδημία άλλαξε ριζικά το τοπίο στον εργασιακό τομέα και το work from home έχει πλέον εξελιχθεί σε work from anywhere. Ιδιαίτερα οι εργαζόμενοι σε δυναμικούς κλάδους όπως η τεχνολογία και σε πιο ‘ατομικές’ δραστηριότητες μπορούν να εργάζονται κυριολεκτικά από οπουδήποτε.

Το γεγονός πως πλέον ένας/μία εργαζόμενος/η μπορεί να εργάζεται από την γενέτειρά του/της στην Ελλάδα για μία start-up στις ΗΠΑ, κάνει την ανεύρεση και διατήρηση ταλέντων για τις ελληνικές εταιρείες εξίσωση για δυνατούς λύτες». Γι’ αυτόν τον λόγο, όπως διευκρινίζει η κα Βερούχη, στο πλαίσιο της ενίσχυσης του employer brand και του employee experience με στόχο την ανεύρεση και διατήρηση ταλέντων, οι εταιρείες ενισχύουν ολοένα και περισσότερο το πακέτο παροχών τους. «Μια έκθεση του 2022 -όπως δημοσιεύεται στο sifted.eu- που περιλαμβάνει δεδομένα από περισσότερους από 2.500 decision makers στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ανατολική Ευρώπη, τη Βραζιλία και την Ινδία, βρήκε ότι το 60% των εργαζομένων δηλώνει πως έχει επιλέξει μια δουλειά έναντι της άλλης επειδή προσέφερε ένα καλύτερο πακέτο παροχών. Επιπλέον, το 78% διαπίστωσε πως η εισαγωγή νέων προνομίων ή η βελτίωση της υπάρχουσας πολιτικής παροχών είναι ικανές για να διατηρήσουν τα ταλέντα εντός της εταιρείας», συμπληρώνει.

Δήμητρα Καπιτσίνου General Manager, Hellenic Food Voucher
«Έχουμε διαπιστώσει ότι υπάρχει μεγάλη άνοδος στον αριθμό των επιχειρήσεων που επιλέγουν προγράμματα προνομίων για τους εργαζομένους, όπως παροχές διατακτικών και καρτών σίτισης, κάλυψη εξόδων μετακίνησης».

Όπως αποδεικνύεται, και από τα λεγόμενα της κας Δήμητρας Καπιτσίνου, General Manager της Hellenic Food Voucher, η μετά-covid εποχή και η συνακόλουθη οικονομική ύφεση έχουν μεταβάλει τα δεδομένα για όλες τις επιχειρήσεις, τοποθετώντας τον εργαζόμενο σε πρώτο πλάνο. «Σήμερα κρίνεται πιο αναγκαίο από ποτέ οι εργαζόμενοι να δρουν μέσα σε ένα περιβάλλον ενθάρρυνσης, στο οποίο να διατηρείται η αποτελεσματικότητα και η παραγωγικότητά τους. Είναι ευθύνη των επιχειρήσεων να επιλέξουν τις κατάλληλες πρακτικές που θα εξασφαλίσουν το παραπάνω για το προσωπικό τους και θα ενισχύσουν το αίσθημα της ασφάλειας και της σταθερότητας του εργαζομένου. Για τον λόγο αυτό, έχουμε διαπιστώσει ότι υπάρχει μεγάλη άνοδος στον αριθμό των επιχειρήσεων που επιλέγουν προγράμματα προνομίων για τους εργαζομένους, όπως παροχές διατακτικών και καρτών σίτισης, κάλυψη εξόδων μετακίνησης κ.ά. Οι παροχές διατακτικών σίτισης προσφέρουν το καλύτερο για τον εργαζόμενο και την οικογένειά του, εμπλουτίζοντας την καθημερινότητά του χωρίς να επιβαρύνουν το φορολογητέο του εισόδημα».

Η ανάπτυξη της επιχείρησης και η προσέλκυση ταλέντων, ανάμεσα στα πολλαπλά οφέλη της πολιτικής προνομίων
Σήμερα, η διατήρηση των ταλέντων στην Εταιρεία κρίνεται ως νευραλγικός παράγοντας για την επιτυχία και την κερδοφορία της. Το κέρδος από τις Εταιρικές παροχές, σε μια ασταθή οικονομικά εποχή, δεν αφορά μόνο στους εργαζομένους. Τα στοιχεία των Εταιρειών, που εφαρμόζουν τέτοιου είδους πολιτικές, φανερώνουν διασφάλιση οικονομικής σταθερότητας, αυξημένα κέρδη και μακροχρόνια ευημερία. «Η πολιτική παροχών μιας εταιρείας, σε συνδυασμό με τα προνόμια που προσφέρει στους ανθρώπους της, μπορεί να αποδειχθεί δυνατός μοχλός σταθερότητας, αλλά και να συμβάλει στην ανάπτυξή της.

Μία σωστά σχεδιασμένη πολιτική παροχών μειώνει τα έξοδα της εταιρείας, αυξάνοντας παράλληλα τα επίπεδα παραγωγικότητας και αποδοτικότητας. Οι παροχές, όπως αυτή της σίτισης, εκπίπτουν ως παραγωγική δαπάνη και η εταιρεία απαλλάσσεται από εργοδοτικές εισφορές. Με αυτόν τον τρόπο, το κράτος δίνει κίνητρα στις επιχειρήσεις να προσφέρουν επιπλέον του μισθού, χωρίς να επιβαρύνονται οικονομικά. Παρομοίως, η παροχή προνομίων ενισχύει τους εργαζομένους και δημιουργεί ισχυρό commitment και υψηλά επίπεδα παραγωγικότητας. Έτσι, δημιουργείται και ενισχύεται μια ανθρωποκεντρική κουλτούρα που ταυτόχρονα οδηγεί και σε ένα υψηλής ποιότητας αποτέλεσμα μακροπρόθεσμα. Σαν domino effect, μειώνεται δραστικά το employee turnover και η εταιρία καταφέρνει να διατηρήσει στις τάξεις της τα καλύτερα ταλέντα της», επεξηγεί η κα Μαρία Βερούχη, Marketing & CX Director, της Edenred Greece.

Για τα πολλαπλά οφέλη των εταιρικών παροχών, τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τους εργαζομένους, μας διαβεβαιώνει και ο κ. Θανάσης Παλταδάκης, CFO της Randstad Hellas. «Ένα εργασιακό περιβάλλον με κίνητρα μπορεί να οδηγήσει στη μείωση της εναλλαγής προσωπικού και την ελαχιστοποίηση του κόστους που σχετίζεται με την πρόσληψη και την εκπαίδευση νέων εργαζομένων. Χαρακτηριστικό είναι ότι τα αποδοτικά προνομιακά προγράμματα ενισχύουν την παραγωγικότητα και την αποδοτικότητα και βελτιώνουν το ηθικό και την αφοσίωση του ανθρώπινου δυναμικού, με σημαντικά αποτελέσματα για την εταιρεία, τα οποία εστιάζουν στη στόχευση υψηλότερων κερδών, σταθερών οικονομικών θέσεων, καθώς και αυξημένη ικανοποίηση των πελατών».

Η κα Δήμητρα Καπιτσίνου, General Manager της Hellenic Food Voucher, περιγράφει τον θετικό αντίκτυπο των προγραμμάτων προνομίων στις επιχειρήσεις, τονίζοντας πως η Hellenic Voucher δίνει συνεχώς κίνητρα στην επιχείρηση ώστε να μπορέσει να αναπτυχθεί και να εξελιχθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, κρατώντας κοντά της τους καλύτερους των εργαζομένων. «Οι εταιρείες, λόγω της οικονομικής ύφεσης, πρέπει να καταφέρουν να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν, μειώνοντας τα λειτουργικά τους κόστη, διαχειριζόμενες με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα εταιρικά έξοδα. Αυτό είναι που πετυχαίνουν με τα προγράμματα προνομίων, που δηλώνονται ως παραγωγική δαπάνη, και έτσι απαλλάσσονται από τις εργοδοτικές και ασφαλιστικές εισφορές. Τα προγράμματα αυτά λογίζονται ως έξοδο για την επιχείρηση και συμβάλλουν στην αύξηση των καθαρών κερδών, ενώ παράλληλα, μειώνουν τα λειτουργικά κόστη. Ταυτόχρονα, η παροχή προγραμμάτων προνομίων μπορεί να αυξήσει την ικανοποίηση και να λειτουργήσει ως κίνητρο για τον εργαζόμενο, μειώνοντας το ποσοστό των αποχωρήσεων. Με αυτόν τον τρόπο, τα προγράμματα μπορούν να συνεισφέρουν στη διατήρηση ενός εξειδικευμένου και ικανού προσωπικού, το οποίο είναι σημαντικό για την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα της εταιρείας».

Διαφαίνεται, τελικά, πως οι εταιρικές παροχές, δεν είναι μόνο σημαντικά εργαλεία για να διασφαλίσει μια επιχείρηση την οικονομική της σταθερότητα και στην πορεία να αναπτυχθεί, αλλά κυρίως, αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της προσέλκυσης υψηλού επιπέδου εργατικού δυναμικού, επαγγελματιών που θα εξελιχθούν μαζί με την Εταιρεία. Τη σχέση αυτή μάς αναλύει πολύ εμπεριστατωμένα, ο κ. Χρήστος Γκότσης, Head of Finance Greece της Εταιρείας The Adecco Group, μιλώντας για μια γενικότερη εταιρική κουλτούρα και εργασιακή δέσμευση. «Ανάλογα με τον οργανισμό και το είδος της εργασίας, οι παροχές προς τους εργαζομένους μπορεί να είναι αρκετά διαφορετικές. Παραμένει όμως κοινή η σχέση ικανοποίησης των εργαζομένων και αποδοτικότητας, η οποία δεν μεταφράζεται μόνο στην επίτευξη των βραχυπρόθεσμων στόχων της εταιρείας. Μακροπρόθεσμα, παρατηρούμε περαιτέρω οφέλη, όπως υψηλότερα επίπεδα δέσμευσης, μεγαλύτερη ευημερία και βελτιωμένη εταιρική κουλτούρα. Οι εργαζόμενοι που εργάζονται σε ένα τέτοιο περιβάλλον, δεν είναι απλώς πιο αποδοτικοί, αλλά τείνουν να παραμείνουν στις εταιρείες τους περισσότερο». Κατά τον κ. Γκότση, τα πορίσματα των ερευνών των τελευταίων ετών μιλούν ξεκάθαρα για τη σχέση ανάμεσα στην οικονομική απόδοση μιας παροχής προνομίων στους εργαζομένους. «Οι εταιρείες που υιοθετούν τέτοιες πολιτικές εμφανίζουν και καλύτερα αποτελέσματα, καθώς οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, όταν αντιλαμβάνονται ότι εργάζονται σε εταιρείες που τους δίνουν προτεραιότητα, εμφανίζονται περισσότερο ‘engaged’ (δεσμευμένοι) με τον οργανισμό, γεγονός που μεταφράζεται σε ισχυρότερη εταιρική κουλτούρα και βελτιωμένες οικονομικές επιδόσεις», καταλήγει.