Ο Θανάσης Παλταδάκης περιγράφει στο FinancePro πώς οφείλει να προσαρμοστεί ο CFO σε σύγχρονες προκλήσεις όπως η κυβερνοασφάλεια, τις νέες ανάγκες σε επίπεδο soft skills, αλλά και πώς να διατηρήσει μια εταιρεία ικανοποιημένο και παραγωγικό το ανθρώπινο δυναμικό της.
Νέες πρακτικές ανησυχίες, όπως η υποστήριξη της υβριδικής εργασίας και η αποτελεσματική επικοινωνία με τους stakeholders, έχουν προστεθεί στις πάγιες αρμοδιότητες οικονομικής διαχείρισης. Κατά συνέπεια, η ευελιξία του οικονομικού διευθυντή κρίνεται καθοριστική για την ουσιαστική στήριξη της επιχείρησης.
Σε μια εποχή αναταραχής όπως αυτή που διανύουμε, με ποιες κινήσεις οι CFOs διασφαλίζουν την καινοτομία της εταιρείας τους, παραμένοντας στην κορυφή του κλάδου τoυς;
Οι CFOs, προκειμένου να διασφαλίσουν την καινοτομία της εταιρείας τους, πρέπει να διασφαλίσουν την κατανομή πόρων σε πρωτοβουλίες που δημιουργούν αξία για την εταιρεία και, ιδανικά, αλλάζουν τον κλάδο. Για να καινοτομήσουν με επιτυχία, θα πρέπει να προσδιορίσουν τα πιο πολλά υποσχόμενα έργα, ενσωματώνοντάς τα στο business plan της εταιρείας.
Να θέσουν σαφείς στόχους για την υλοποίησή τους και να μετρούν τακτικά την πρόοδο στην επίτευξη αυτών των στόχων. Και, τέλος, να αναβαθμίσουν και να ενδυναμώσουν το ανθρώπινο δυναμικό του οικονομικού τμήματος. Οι λογιστικές δεξιότητες εξακολουθούν να είναι σημαντικές δεξιότητες για τους υπαλλήλους του οικονομικού τμήματος. Από εκεί και πέρα αυξάνονται οι απαιτήσεις για ψηφιακή και τεχνολογική γνώση. Η ανάλυση δεδομένων, για παράδειγμα, είναι όλο και πιο σημαντική για την παροχή πληροφοριών που μας βοηθούν να γίνουμε πιο στρατηγικοί συνεργάτες της επιχείρησης και για να βοηθήσουμε τον οργανισμό να λαμβάνει στρατηγικές αποφάσεις βάσει δεδομένων.
Καθώς η υβριδική εργασία καθιερώνεται στο μεταπανδημικό τοπίο, πώς δύναται ο CFO να υποστηρίξει την εταιρεία του προκειμένου αυτή να ανταποκριθεί επιτυχώς στη νέα κανονικότητα; Με ποιον τρόπο εσείς διασφαλίζετε ότι το προσωπικό σας παραμένει παραγωγικό, ανεξάρτητα από την τοποθεσία του;
Οι CFOs θα πρέπει να συνεργαστούν με το HR για να αξιολογήσουν τις εργασιακές προτιμήσεις των διαφορετικών ομάδων εργαζομένων εντός του οργανισμού τους και με τους συναδέλφους IT και HR για να αξιολογήσουν το κόστος και τα οφέλη από την επιδότηση εξόδων εξ αποστάσεως εργασίας, όπως για το υλικό ή την προσθήκη προγραμμάτων παροχών εργαζομένων.
Στη Randstad, σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και στην Ελλάδα, ακολουθούμε το υβριδικό μοντέλο εργασίας σε όλα τα τμήματα της εταιρείας, καθώς πιστεύουμε ότι τα πλεονεκτήματα είναι πολλά και επίσης είναι η πλέον επικρατούσα τάση στην εργασία, κάτι που φαίνεται και στην ετήσια έρευνα που διενεργεί ο όμιλος της Randstad σε παγκόσμιο επίπεδο.
Οι εργαζόμενοι, στους οποίους παρέχεται εύλογος βαθμός ανεξαρτησίας και ελέγχου, είναι συνήθως πιο αποτελεσματικοί, παραγωγικοί και ικανοποιημένοι. Έρευνες έχουν δείξει ότι η ευελιξία των εργαζομένων σε σχέση με τα ωράρια εργασίας τους μπορεί να μειώσει την εξουθένωση των εργαζομένων (burnout). Αυτό το επίπεδο ελευθερίας βοηθά τους εργαζόμενους να αισθάνονται λιγότερο πιεσμένοι και πιο δημιουργικοί. Οι εργαζόμενοι επενδύουν περισσότερο στην επίτευξη των στόχων και των φιλοδοξιών του οργανισμού, όταν αισθάνονται ότι διατηρείται η ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Η τόνωση του ηθικού αυξάνει την παραγωγικότητα, επειδή οι άνθρωποι που νιώθουν ότι εκτιμώνται, οικοδομούν το «πνεύμα ιδιοκτησίας» και παραμένουν αφοσιωμένοι στις ευθύνες τους.
Γιατί η επιχειρηματική κερδοφορία συνδέεται άρρηκτα με την ικανοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού και ποια είναι ορισμένα από τα οφέλη για την επιχείρηση και τους εργαζόμενους από την αξιοποίηση των εταιρικών παροχών;
Πολλές επιχειρήσεις προσφέρουν πέραν του μισθού και παροχές, όπως διατακτικές σίτισης, ιδιωτική ιατροφαρμακευτική κάλυψη, συνταξιοδοτικό πρόγραμμα, εταιρικό αυτοκίνητο, γυμναστήριο κ.ά., στους εργαζόμενους και είναι αλήθεια ότι σήμερα πολλοί εργαζόμενοι τα περιμένουν.
Το ερώτημα που γεννάται πολλές φορές είναι εάν οι παροχές αξίζουν πραγματικά το κόστος για την επιχείρηση και τι σημασία έχουν για τους εργαζομένους.
Η σύντομη απάντηση; Ναι, οι παροχές έχουν σημασία.
Ένα καλό πρόγραμμα παροχών βοηθά την επιχείρηση να προσελκύει και να διατηρεί ταλαντούχους υπαλλήλους με κίνητρα, το οποίο οδηγεί σε πιο ευτυχισμένους και παραγωγικούς εργαζομένους και, τελικά, μπορεί να βοηθήσει την επιχείρηση να ευδοκιμήσει.
Οι εργαζόμενοι θα αισθάνονται «κομμάτι» της εταιρείας, θα αισθάνονται ότι η εταιρεία (και η απασχόλησή τους) είναι σταθερή και ασφαλής, με αποτέλεσμα μειωμένη εναλλαγή προσωπικού και διατήρηση των υφιστάμενων εργαζομένων για την επιχείρηση. Αυτό σημαίνει εξοικονόμηση πόρων και χρημάτων από προσλήψεις και εκπαίδευση. Σημαίνει ότι είναι λιγότερο πιθανό να υπάρξουν έργα και πελάτες που «πέφτουν στα λάθη» όταν φεύγουν οι υπάλληλοι. Και σημαίνει ότι μπορεί να δημιουργηθεί μια έμπειρη ομάδα που μπορεί να αντιμετωπίσει γρήγορα και με τεχνογνωσία κάθε είδους προβλήματα που θα έπλητταν μια νεότερη ομάδα.
Τέλος, ένα σταθερό πακέτο παροχών θα δώσει στους υπαλλήλους τον πνευματικό χώρο να παραμείνουν παραγωγικοί. Το εργατικό δυναμικό δεν θα ανησυχεί τόσο για την παροχή υγειονομικής περίθαλψης, την αποταμίευση για τη συνταξιοδότηση, τη φροντίδα των παιδιών τους ή άλλες ανησυχίες που μπορούν να αντιμετωπίσουν οι παροχές. Αυτό σημαίνει ότι έχουν περισσότερη εγκεφαλική δύναμη και κίνητρο για να δουλέψουν για την επιχείρηση, έχοντας δημιουργήσει ένα καλύτερο εργασιακό περιβάλλον. Συμπέρασμα, ενώ η προσφορά παροχών στους εργαζόμενους αυξάνει το λειτουργικό κόστος, τα μακροπρόθεσμα πλεονεκτήματα μπορεί να αντισταθμίσουν κατά πολύ αυτό το κόστος και να συμβάλουν στη συνολική επιτυχία. Οι παροχές θα προσελκύσουν καλύτερους υπαλλήλους και θα τους κρατήσουν κοντά στον οργανισμό για μεγάλο χρονικό διάστημα, αποκομίζοντας τα οφέλη ενός υγιούς, παραγωγικού και ικανοποιημένου εργατικού δυναμικού.
Η σημασία των soft skills δεν ήταν ποτέ μεγαλύτερη για έναν οικονομικό διευθυντή. Πιστεύετε πως έφτασε ο καιρός για κάθε CFO να εξελιχτεί σε Κοινωνικό Οικονομικό Διευθυντή και πώς μπορεί να επιταχυνθεί αυτή η μεταμόρφωση;
Η αντιμετώπιση του απροσδόκητου αποτελεί συνεχή πρόκληση για τους CFOs, οι οποίοι έχουν δοκιμαστεί σκληρά κατά τη διάρκεια των περασμένων ετών, καθώς η προτεραιότητα έχει μετακινηθεί στην ανταπόκριση στις άνευ προηγουμένου επιπτώσεις στην υγεία και τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19.
Πρακτικές ανησυχίες -όπως η επίβλεψη της υγείας και ασφάλειας του ανθρώπινου δυναμικού, η υποστήριξη της υβριδικής εργασίας και οι δυσκολίες στην επικοινωνία με τους stakeholders- έχουν προστεθεί στα θέματα οικονομικής διαχείρισης, όπως η διατήρηση της ρευστότητας, η διασφάλιση των αλυσίδων εφοδιασμού και η διαχείριση κινδύνων απάτης.
Ευελιξία και προσαρμογή στη συνεχή αλλαγή είναι ίσως τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά ενός CFO.
Ο σύγχρονος CFO πρέπει να είναι «big thinker», ηγέτης και ισχυρός επικοινωνιακά. Αυτά τα χαρακτηριστικά ταιριάζουν με τη σύγχρονη εικόνα ενός CFO ως επιχειρηματικού συνεργάτη του Διευθύνοντος Συμβούλου, που συμμετέχει πλήρως στη στρατηγική και στη λήψη αποφάσεων.
Οι κίνδυνοι στον κυβερνοχώρο συνιστούν μια από τις κορυφαίες προκλήσεις για μια επιχείρηση. Με ποιον τρόπο ο οικονομικός διευθυντής μπορεί να θωρακίσει την εταιρεία έναντι αυτών;
Ο CFO είναι κρίσιμος εταίρος στον τομέα της κυβερνοασφάλειας, επειδή είναι υπεύθυνος για την οικονομική ασφάλεια ενός οργανισμού. Συνεργαζόμενοι για τη διαχείριση του αυξημένου κινδύνου κυβερνοασφάλειας, ο CISO και ο CFO μπορούν να μετρήσουν πιο αποτελεσματικά την απόδοση επένδυσης (ROI) ενός προγράμματος ασφαλείας, να καθορίσουν μετρήσεις και να επικοινωνήσουν με το υπόλοιπο management team για να διασφαλίσουν ότι οι δαπάνες για την κυβερνοασφάλεια έχουν προτεραιότητα.
Οι CFO και οι CISO μπορούν να συνεργαστούν για να ευθυγραμμίσουν τους κινδύνους και τους στόχους της κυβερνοασφάλειας με μεγαλύτερους επιχειρηματικούς στόχους και να μεταφράσουν την ορολογία της κυβερνοασφάλειας στη γλώσσα της επιχείρησης. Για παράδειγμα, μπορούν να αποτιμήσουν τον κίνδυνο στον κυβερνοχώρο ως οικονομικό κίνδυνο. Τι θα κόστιζε στην επιχείρηση μια ώρα διακοπής που προκαλείται από παραβίαση; Τι γίνεται με την απώλεια ευαίσθητων δεδομένων και την επακόλουθη ζημιά στη φήμη;
Τέλος, ο CFO πρέπει να αναπτύξει metrics που θα κατανοήσει το management της εταιρείας και να δημιουργήσει μετρήσιμη απόδοση επένδυσης (ROI) από εργαλεία ασφαλείας, ώστε να είναι σε θέση να εξάγει συμπεράσματα σχετικά με τα εργαλεία που λειτουργούν αποτελεσματικά και αυτά που δεν αξιοποιούνται στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους.