Πριν από λίγες μέρες η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε πως η χώρα κατέγραψε οριακό πρωτογενές πλεόνασμα 0,1% το 2022, γεγονός που αποτελεί θετική έκπληξη, καθώς ο στόχος του προϋπολογισμού ανέφερε πρωτογενές έλλειμμα 1,6% του ΑΕΠ. Τα στοιχεία επίσης δείχνουν ότι από έλλειμμα 8,45 δισ. ευρώ το 2021, το 2022 το πρωτογενές ισοζύγιο γενικής κυβέρνησης γύρισε σε πλεόνασμα 273 εκ. ευρώ και αντίστοιχα από -4,7% του ΑΕΠ σε 0,1%.

Σε ό,τι αφορά το ΑΕΠ, κατέγραψε αξιοσημείωτη άνοδο 26,3 δισ. ευρώ, καθώς από τα 181,675 δισ. ευρώ πήγε στα 208,030 δισ. ευρώ.

Αλλά και το χρέος γενικής κυβέρνησης σημείωσε πτώση 20 ποσοστιαίων μονάδων και έκλεισε στο 171,3% του ΑΕΠ (356,2 δισ. ευρώ) από 194,6% του ΑΕΠ (353,4 δισ. ευρώ). Ωστόσο, σε απόλυτους αριθμούς, το δημόσιο χρέος αυξήθηκε κατά περίπου 3 δισ. ευρώ. Ενθαρρυντικά είναι επίσης τα στοιχεία που εμφανίζει η εκτέλεση του προϋπολογισμού για το πρώτο τρίμηνο του 2022. Ο προϋπολογισμός εμφάνισε πρωτογενές πλεόνασμα 3,07 δισ. ευρώ κατά το διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης αναφέρθηκε στα παραπάνω στοιχεία, λέγοντας ότι «η χώρα βαδίζει προς τις εκλογές μέσα σε ένα περιβάλλον δημοσιονομικής σταθερότητας και καλύτερων οικονομικών επιδόσεων, που επιβεβαιώνονται από κάθε πλευρά. Από τους διεθνείς οργανισμούς (ΔΝΤ, ΕΕ), από τους οίκους αξιολόγησης, από τις αγορές και από τα πραγματικά στοιχεία των εσόδων, που όπως πάντα περιγράφουν αδιάψευστα την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας».

Αξίζει επίσης να αναφέρουμε πως το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών προβλέπει ανάπτυξη 2,4% το 2023 στη χώρα μας, πρόβλεψη που αναθεωρεί επί το θετικότερον την προηγούμενη πρόβλεψη του Ιανουαρίου για ανάπτυξη 1,4%. Το ΙΟΒΕ αναφέρει και κάποιους κινδύνους: καθυστέρηση στον σχηματισμό κυβέρνησης, υψηλό εξωτερικό έλλειμμα, επίμονος πληθωρισμός σε αγαθά πρώτης ανάγκης, όπως τρόφιμα, νέος γύρος ανόδου διεθνών τιμών ενεργειακών αγαθών στα τέλη του 2023.

Ο Michael Zeler, Head of Central & Eastern Europe | Work, Rewards & Career, WTW, μας εξηγεί πως η «βιώσιμη δέσμευση» συνδέεται άμεσα με την ικανότητα ενός οργανισμού να δημιουργήσει συνθήκες μακράς δέσμευσης και διαρκούς αφοσίωσης των εργαζομένων στον οργανισμό, και περιβάλλον κινήτρων για την επιτυχία τους. Ο Μάνος Ανδρικάκης, Financial Controller & Investor Relations Officer, BriQ Properties, αναλύει στο FinancePro γιατί η ψηφιοποίηση μιας επιχείρησης επηρεάζει τη σχέση με τους επενδυτές, ποια νέα επενδυτικά κριτήρια διαμορφώνονται και πόσο επίκαιρη παραμένει η αξία των κριτηρίων ESG.

Αξίζει, επίσης, να διαβάσετε αναλυτικό ρεπορτάζ για το 1ο Digital Accounting Conference, όπου συμμετείχαν λογιστές, οικονομολόγοι, καθώς και στελέχη κρατικών φορέων, οργανισμών και επιχειρήσεων. Λίγες εβδομάδες πριν από τις εκλογές, το ρεπορτάζ μας για την ελληνική οικονομία καταγράφει όλες τις κρίσιμες παραμέτρους. Έχουμε, επίσης, ενδιαφέροντα αφιερώματα για το myDATA, τα e-payments και την ενέργεια. Καλή ανάγνωση.