Για την ανάγκη των εσωτερικών ελεγκτών να συμβαδίσουν με τις προκλήσεις και τις αλλαγές που δημιουργούν οι γεωπολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις των τελευταίων μηνών μίλησαν στελέχη των Παγκόσμιων, Ευρωπαϊκών και Ελληνικών Ινστιτούτων ελεγκτών στο 20ο ετήσιο συνέδριο του Ινστιτούτου Εσωτερικών Ελεγκτών Ελλάδας – IIA Greece, το οποίο διεξάγεται σήμερα 3 Νοεμβρίου 2022 στο Μέγαρο Μουσικής με κεντρικό θέμα  «Feel the Rhythm».

To ετήσιο συνέδριο του Ινστιτούτου επικεντρώνεται στον νέο ρόλο που διαμορφώνεται για τις διαδικασίες εσωτερικού ελέγχου με φόντο τις εξελίξεις στην ελληνική και παγκόσμια οικονομία και μέσα από τις θεματικές του ενότητες αναδεικνύει τα νέα δεδομένα και τις προκλήσεις με τις οποίες έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι οι εσωτερικοί ελεγκτές.

Βέρα Μαρμαλίδου, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Εσωτερικών Ελεγκτών Ελλάδος

Λαμβάνοντας πρώτη τη λόγο και ανοίγοντας το συνέδριο, η Πρόεδρος του Ινστιτούτου Εσωτερικών Ελεγκτών Ελλάδος, Βέρα Μαρμαλίδου αναφέρθηκε καταρχάς στη δυναμική παρουσία της ΙΙΑ Greece και στην ανανεωμένη πληροφορία για το 2022 σε σχέση με τις εξελίξεις σε ό,τι αφορά τους εσωτερικούς ελεγκτές που υπήρξε σε σημαντικές εκδηλώσεις μέσα στο 2022 όπως στο ECIIA Conference, στο ECIIA GA and the ΙΙΑ leadership workshop στις Βρυξέλλες, καθώς και στο IIA GA στην Ουάσιγκτον, αλλά και στο ECIIA Banking committee forum.

Όπως δήλωσε από το βήμα του συνεδρίου, «όλα πηγάζουν και ξεκινούν από το ανθρώπινο κεφάλαιο και την ανθεκτικότητά του. Οι δεξιότητες που θα πρέπει να αναπτυχθούν από τον εσωτερικό ελεγκτή σχετίζονται με την τεχνολογία και με τα λεγόμενα soft skills, ενώ θα πρέπει ο εσωτερικός ελεγκτής να έχει ευελιξία για να προσαρμόζεται σε όλες τις καταστάσεις που δημιουργούνται σε μια εταιρεία».

Κατά όσα, επίσης, τόνισε η ίδια, οι εσωτερικοί ελεγκτές είχαν να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν μέσα στο 2022, μια τέλεια καταιγίδα, η οποία έφερε μια σειρά από γεγονότα, όπως τις συνέπειες της πανδημίας, τον πόλεμο στην Ουκρανία, την άνοδο του πληθωρισμού, αλλά και συμβάντα σε σχέση με την κλιματική αλλαγή και την κυβερνοασφάλεια.

Έκανε, δε, ιδιαίτερη μνεία στις αλλαγές που έρχονται ευρωπαϊκά στο κανονιστικό πλαίσιο για το επάγγελμα των εσωτερικών ελεγκτών, με ποικίλες νέες οδηγίες να ετοιμάζονται μέσα στους επόμενους μήνες, σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Κλείνοντας την τοποθέτησή της, η κ. Μαρμαλίδου αναφέρθηκε στις επερχόμενες διαδικτυακές εκδηλώσεις του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Εσωτερικών Ελεγκτών στις 7 και 17 Νοεμβρίου, αλλά και στις φυσικές εκδηλώσεις του IIA Greece μέσα στον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, ενώ δεν παρέλειψε να κάνει λόγο και για ένα εκτεταμένο πλάνο εκπαίδευσης εσωτερικών ελεγκτών με πάνω από 60 σεμινάρια για το 2023.

Ακολούθως, ο Anthony Pugliese, CEO και President IIA Global αφού συνεχάρη τα μέλη του ΙΙΑ Greece για τη διάκριση των ‘’Building Awareness Champions’’ που απέσπασαν για το 2022, αναφέρθηκε στον τίτλο του συνεδρίου ‘’Feel the rhythm’’, παραλληλίζοντας τον με τους γρήγορους ρυθμούς του επαγγέλματος των εσωτερικών ελεγκτών, εξαιτίας των τεχνολογικών εξελίξεων και της πανδημίας.

Για τον ίδιο «υπάρχει μια σειρά προκλήσεων που πρέπει να αντιμετωπίσει πλέον ο εσωτερικός ελεγκτής όπως η κυβερνοασφάλεια, οι αλλαγές στο κανονιστικό πλαίσιο καθώς και η οικονομική και πολιτική αστάθεια».

Αυτά, όπως συμπλήρωσε, είναι ρίσκα, αλλά είναι και παράλληλα ευκαιρίες για το επάγγελμα του εσωτερικού ελεγκτή, καθώς τον οδηγούν σε μια επανεφεύρεση του ποιός είναι και του τι κάνει. Κατά τον κ. Pugliese «μας δίνεται μια ευκαιρία να δημιουργήσουμε έναν νέο ρυθμό. Ο δρόμος μπροστά μας έχει καινοτομία και πρωτοβουλίες».

Ο CEO και President του IIA Global ανέφερε, επιπρόσθετα, ότι οι εσωτερικοί ελεγκτές είναι πολύτιμοι συνεργάτες καθώς οδηγούν τις εταιρείες να επιτύχουν αποτελέσματα, ωστόσο για να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει να υπάρχουν οι σωστές δεξιότητες, πρέπει να αναπτύσσουν ειδικότητες όπως η γνώση στην κυβερνοασφάλεια και η ψηφιακή ετοιμότητα.

«Ο κόσμος εξελίσσεται γρήγορα και θα πρέπει και εμείς να εξελισσόμαστε γρήγορα και η ΙΙΑ επενδύει στο μέλλον του επαγγέλματος» υποστήριξε στην τοποθέτησή του ο κ. Pugliese φέρνοντας ως παράδειγμα την ολοκλήρωση του ψηφιακού μετασχηματισμού μέσα στο 2022 για την καλύτερη εξυπηρέτηση των μελών της, ενώ πρόσθεσε ότι επιδιώκεται και η βέλτιστη εκπαίδευση της νέας γενιάς των επαγγελματιών.

Από πλευράς της, η Andreia Stanciu, Head of ACCA Southern Europe μίλησε για τις αλυσίδες αξίας και το πως αυτές λειτουργούν σε διάφορες κατηγορίες δραστηριοτήτων με τις οποίες σχετίζονται οι εσωτερικοί ελεγκτές όπως το λιανεμπόριο, οι προμηθευτές ενέργειας, οι χονδρέμποροι κά. ενώ την ίδια στιγμή μίλησε και για την ανάγκη γνώσης της εφοδιαστικής αλυσίδας και αντίστοιχα των δεδομένων και της ανάλυσής τους.

Κατά την ίδια, οι εξελίξεις που έρχονται είναι σαν «τσουνάμι και αν δεν γίνουν αντιληπτές γρήγορα, οι εσωτερικοί ελεγκτές θα χάσουν το συγκριτικό τους πλεονέκτημα».

Σε αυτό το πλαίσιο, για την κ. Stanciu είναι πολύ σημαντική και η ικανότητα αντίληψης των εσωτερικών ελεγκτών, η οποία αναλύεται σε τομείς όπως η παρεμπόδιση της απάτης, η προστασία της πληροφορίας και η ελαχιστοποίηση των ρίσκων, ενώ έκανε ιδιαίτερη μνεία και στις προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν οι εσωτερικοί ελεγκτές όπως η έλλειψη δεξιοτήτων, η απώλεια σωστών δεδομένων, αλλά και η αλματώδης εξέλιξη της τεχνολογίας.

Κωνσταντίνος Κόλλιας, Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου

Για την καρποφόρα συνύπαρξη του Οικονομικού Επιμελητηρίου με το Ινστιτούτο εσωτερικών ελεγκτών Ελλάδος, με φόντο τα νέα δεδομένα του επαγγέλματος έκανε λόγο ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κωνσταντίνος Κόλλιας στο συνέδριο

O Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου αναφέρθηκε στην προσπάθεια που έγινε τα προηγούμενα χρόνια για να πειστούν τα στελέχη της πολιτείας για τη σημασία του εσωτερικού ελέγχου σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και για την ανάγκη ύπαρξης νομοθεσίας, μια προσπάθεια, η οποία ευοδώθηκε με τον νόμο του 2021, με την ψήφιση του νόμου για τον εσωτερικό έλεγχο στον δημόσιο τομέα και στη  συνέχεια με νόμο τον 2022, με τη συμμετοχή του Οικονομικού Επιμελητηρίου.

Ο ίδιος μίλησε για την βαρύτητα του επαγγέλματος, ειδικά στη σημερινή εποχή, τονίζοντας ότι «στο Οικονομικό Επιμελητήριο θέλουμε να αναβαθμίσουμε το επάγγελμα, να κάνουμε υποχρεωτικό τον ρόλο του εσωτερικού ελεγκτή».

Όπως και ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, επανέλαβε και εκείνος τη βούληση του Οικονομικού Επιμελητηρίου να μην μείνει κανένας, μέχρι να ψηφιστεί ο σχετικός νόμος, εκτός επαγγέλματος, κάτι στο οποίο, όπως υποστήριξε, συμφωνεί και ο αρμόδιος υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης.

Έδωσε, δε, δέσμευση από το βήμα του συνεδρίου ότι με νέα τροπολογία που θα έρθει, θα καλύπτονται όλοι όσοι ασκούν το επάγγελμα μέχρι την ψήφιση του σχετικού νόμου.

Κατά τον κ. Κόλλια, «το νέο θεσμικό πλαίσιο για τη μεταρρύθμιση του δημοσίου είναι σημαντικό για την αλλαγή κουλτούρας του εσωτερικού ελεγκτή. Ο ρόλος του εσωτερικού ελεγκτή πρέπει να αναβαθμιστεί και αυτό έχει αρχίσει να γίνεται με τις έγκαιρες παρεμβασεις της πολιτείας. Οι οικονομικές εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο θέτουν νέους κανονισμούς εταιρικής διακυβέρνησης και απαιτούν ακριβή εσωτερικό έλεγχο».

Όπως, εξάλλου, ανέφερε ο κ. Κόλλιας, σημαντικό ρόλο έχει η δημιουργία μιας κουλτούρας, όπου ο ελεγκτής θα πρέπει να αμφισβητεί τα δεδομένα, να κατανοεί τους κινδύνους για μια εταιρεία και να τους αναγνωρίζει.

Συμπλήρωσε, επίσης, ότι η τεχνολογία παίζει το ρόλο της και λειτουργεί ενισχυτικά στο επάγγελμα του εσωτερικού ελεγκτή.

«Το επόμενο διάστημα οι εσωτερικοί ελεγκτές καλούνται να αναλάβουν νέους ρόλους. Οι νέες μορφές κινδύνων που απειλούν τις εταιρείες φέρνουν στο φως την ανάγκη για στελέχη πλήρως εκπαιδευμένα στα καινούργια δεδομένα» δήλωσε χαρακτηριστικά.