Διασχίζουμε την χειρότερη ύφεση όλων των εποχών με τον Covid19 να παραμένει και να καθηλώνει τις προοπτικές ανάπτυξης. Το τοπίο παραμένει θολό, εν μέσω των περιοριστικών μέτρων, τα οποία αποτελούν τροχοπέδη στην ανάπτυξη.

 

ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ KPMG

Στο ομιχλώδες αυτό το τοπίο καλούνται οι οικονομικοί διευθυντές να προστατεύσουν την επιχείρηση, να θέσουν προτεραιότητες, και στόχους. Καλούνται να επιτύχουν μία ισορροπία μεταξύ βραχυπρόθεσμων αποτελεσμάτων και δημιουργίας μακροπρόθεσμης αξίας.

 

Η συνταγή της επιτυχίας αυτής περιλαμβάνει τις παραδοσιακές αρμοδιότητες ενός οικονομικού διευθυντή, όπως είναι η σύνταξη αναφορών καθώς και νέες, όπως η επίβλεψη του ψηφιακού μετασχηματισμού σύμφωνα με την KPMG. Για την επίτευξη ισορροπιών και εύρυθμης λειτουργίας στο ασταθές οικονομικό περιβάλλον οι οικονομικοί διευθυντές πρέπει, να ενισχύσουν τις σχέσεις τους με τα υπόλοιπα διευθυντικά στελέχη, επικοινωνώντας σωστά το εταιρικό σκοπό.

 

TO ΜΟΝΤΕΛΟ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΗΣ ΕΥ

Οι χρηματοοικονομικές λειτουργίες των επιχειρήσεων αναμένεται να αναδιαμορφωθούν. Νέες εικονικές αγορές αναδύονται, καθώς οι οργανισμοί-γίγαντες που βασίζονται σε ψηφιακές πλατφόρμες, συνδέουν απρόσκοπτα αγοραστές και πωλητές, ενώ η τεχνολογική σύγκλιση μειώνει την αναποτελεσματικότητα και εξαλείφει τις τριβές, σύμφωνα με την EY. To μοντέλο λειτουργικό εκτείνεται πέραν των αυστηρών φυσικών ορίων της επιχείρησης, θα επιτρέψει στην οικονομική διεύθυνση να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στις διασυνδεδεμένες αγορές του μέλλοντος.

 

ΑΠΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΟΙ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ

Μιλώντας στο περιοδικό Finance Pro o Γιάννης Κλεώπας, Διευθύνων Σύμβουλος της Kleopas Alliott Business Consultants σχετικά με το ασταθές οικονομικό περιβάλλον και πως επηρέασε τις αποφάσεις των οικονομικών διευθυντών στην διάρκεια του Covid-19 τονίζει πως οι αποφάσεις οικονομικού χαρακτήρα, όπως αυτές των οικονομικών διευθυντών, λαμβάνουν πρωτίστως υπ’ όψιν τους το οικονομικό περιβάλλον.

 

Επομένως η αδυναμία προβολής στο μέλλον των οικονομικών μεγεθών είναι καθοριστικός παράγοντας στην λήψη αποφάσεων. Στην ουσία καθιστά τον προγραμματισμό ευάλωτο και κατά συνέπεια λαμβάνονται μόνο αποφάσεις στενού χρονικού ορίζοντα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα μείωση ή και μηδενισμό των οικονομικών ενεργειών μακροπρόθεσμου επενδυτικού χαρακτήρα.

 

Απαντώντας στην ερώτηση: αν η αστάθεια που επικράτησε στις χρηματαγορές επηρέασε τις αποφάσεις των οικονομικών διευθυντών, και αν οι αλλαγές αυτές θα είναι πρόσκαιρες ή θα έχουν μόνιμο χαρακτήρα υπογραμμίζει ότι κάθε αλλαγή μαζί με τα προβλήματα φέρνει αναμφισβήτητα και ευκαιρίες. Οι οικονομικοί διευθυντές διέκριναν τις ευκαιρίες και συστηματοποίησαν τα κέρδη από την εκμετάλλευση τους. Τα συστήματα αυτά θα είναι μόνιμα πλέον. Στην ουσία δεν πρόκειται για αλλαγές αλλά για μια νέα πραγματικότητα και την προσαρμογή σε αυτή.

 

ΟΙ ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΙ ΜΑΣ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Για το πώς η μεταβλητότητα των αγορών επηρέασε τους ισολογισμούς των εταιρειών, το πάγιο ενεργητικό και τα περιουσιακά στοιχεία, τα ίδια κεφάλαια εξηγεί ότι οι ισολογισμοί δεν είναι τίποτε άλλο παρά η αποτύπωση της οικονομικής κατάστασης μιας οικονομικής μονάδας σε δεδομένη χρονική στιγμή. Οι όποιες αποφάσεις οικονομικής φύσεως έχουν επίπτωση στα μεγέθη των Ισολογισμών. Η μεταβλητότητα στις αγορές επηρεάζει άμεσα κυρίως τα ίδια κεφάλαια των οικονομικών μονάδων μέσω της απεικόνισης σε αυτά των αποτελεσμάτων.

 

Στο ερώτημα σχετικά με τις τοποθετήσεις των χρηματοοικονομικών διευθύνσεων σε διαφορετικές κατηγορίες κεφαλαίων, χαμηλού κινδύνου ή υψηλού και αν πιστεύει ότι θα αναδιαμορφωθούν οι χρηματοοικονομικές λειτουργίες των επιχειρήσεων απατά ότι έχουν ήδη αναδιαμορφωθεί. “Μετράμε ένα χρόνο από τη έναρξη της πανδημίας και τα μοντέλα διαχείρισης έχουν ήδη προσαρμοστεί στο νέο περιβάλλον. Οι νέες μέθοδοι προσέγγισης ήρθαν και θα μείνουν αφού δοκιμάζονται σκληρά στην πράξη καθημερινά και αποδεικνύονται χρήσιμες και λειτουργικές. Ανταποκρίνονται δε στη λύση σύνθετων οικονομικών ζητημάτων με ευελιξία κι αποτελεσματικότητα”.

 

ΝΟΜΟΤΕΛΕΙΑΚΟ ΤΟ CLOUD

Η μετάβαση στο cloud είναι νομοτελειακή διευκρινίζει, ερωτώμενος αν η αστάθεια στις χρηματαγορές απόρροια του Covid19 θα οδηγήσει τα χρηματοοικονομικά πληροφοριακά στο cloud και όχι στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης, συμπληρώνοντας ότι η πανδημία απλά την έφερε λίγο νωρίτερα αναδεικνύοντας την ανάγκη για πρόσβαση στα πληροφοριακά συστήματα και τα αρχεία ανεξάρτητα το τόπου που βρίσκεται ο χρήστης.

 

Τα θέματα ασφαλείας επίσης ανεδείχθησαν με τρόπο εμφατικό και έγινε ξεκάθαρο αντιληπτό πως οι λύσεις cloud έχουν καλύτερες κι ασφαλέστερες προτάσεις. Τα προσωπικά δεδομένα κι η ασφάλεια τους είναι ένας ακόμη παράγοντας που δείχνει τον δρόμο cloud ξεκάθαρα.

 

Τέλος σχετικά με το πολυσυζητήμενο το τελευταίο διάστημα αν οι χρηματαγορές στο μέλλον θα βασιστούν στο blockchain επισημαίνει ότι είναι πολύ νωρίς ακόμη για να βγουν τέτοια συμπεράσματα.

 

ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΜΟΝΤΕΛΑ ΠΟΥ ΝΑ ΠΑΡΕΧΟΥΝ ΕΥΕΛΙΞΙΑ

Την δική του άποψη για το πώς το ασταθές οικονομικό περιβάλλον επηρέασε τις αποφάσεις των οικονομικών διευθυντών στη διάρκεια του Covid-19 καταθέτει στο Finance Pro ο Σωτήρης Κωστούρος, Finance Director Ολυμπιακή Ζυθοποιία, εξηγώντας πως η εξάπλωση της πανδημίας και οι επιπτώσεις της στη δραστηριότητα και κατ’ επέκταση στα οικονομικά δεδομένα κάθε εταιρείας έφερε στο προσκήνιο την ανάγκη για ένα πιο ευέλικτο μοντέλο λήψης αποφάσεων και τη διαμόρφωση ενός διαφορετικού πλαισίου εργασίας.

 

«Όλους αυτούς τους μήνες που χαρακτηρίζονται από μεγάλη ρευστότητα και πολλούς αστάθμητους παράγοντες, οι οικονομικοί διευθυντές κληθήκαμε να προστατεύσουμε την επιχείρηση σήμερα, θέτοντας, παράλληλα, τις βάσεις για τη μελλοντική ανάπτυξή της».

 

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΨΗΦΙΑΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ

Συμπληρώνει πως χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτού είναι η επιτάχυνση των επενδύσεων που αφορούν στον ψηφιακό μετασχηματισμό. Η πανδημία έκανε επιτακτική την ανάγκη απρόσκοπτης συνέχισης βασικών λειτουργιών της επιχείρησης απομακρυσμένα. Στην Ολυμπιακή Ζυθοποιία υπογραμμίζει « ευθυγραμμιστήκαμε πολύ γρήγορα στις συνθήκες που διαμορφώθηκαν και προχωρήσαμε σε ανανέωση του τεχνολογικού εξοπλισμού των εργαζομένων αλλά και των υποδομών, καταφέρνοντας να συνεχίσουμε με ασφάλεια έναν μεγάλο όγκο εργασιών σε καθεστώς τηλεργασίας.

 

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να δούμε ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις να ανανεώνουν τα συστήματά τους, αξιοποιώντας τεχνολογικές λύσεις σε περιβάλλον cloud, τόσο για λόγους εξασφάλισης της επιχειρησιακής συνέχειας κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, όσο και για λόγους εξοικονόμησης πόρων και ευελιξίας».