Το βραβευμένο κολέγιο γιορτάζει φέτος μια επιτυχημένη πορεία πενήντα χρόνων. Όπως μας λέει ο κύριος Δασκαλάκης οι ευρωπαϊκές συνεργασίες του BCA αποδεικνύουν πως θεωρείται ένα σημαντικό και πολύ σοβαρό μέλος της διεθνούς ακαδημαϊκής κοινότητας.

FP: Το BCA γιορτάζει φέτος μια πορεία 50 ετών στο χώρο της εκπαίδευσης. Ποια είναι τα ορόσημα αυτής της πορείας;

Η ιστορία του BCA είναι μια αλυσίδα από πρωτιές. Το 1971, με την ίδρυσή του, για πρώτη φορά προσφέρει στην Ελλάδα επιχειρησιακές σπουδές: Μάρκετινγκ, Διαφήμιση, Διοίκηση Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιχειρήσεων, Ναυτιλιακά και Ξενοδοχειακά, συνδεδεμένα με την αγορά εργασίας σε διεθνές επίπεδο. Το 1976, το BCA συνεργάζεται με το LONDON CHAMBER OF COMMERCE AND INDUSTRY. Ήταν η πρώτη φορά που εκπαιδευτικό ίδρυμα στην Ελλάδα γίνεται αποδεκτό ως συνεργάτης από Ευρωπαϊκό φορέα. Το 1978 επεκτείνεται στην Ιταλία και το 1984 στην Ελβετία. Γίνεται έτσι το πρώτο κολλέγιο της Ελλάδας με παραρτήματα στην Ευρώπη. Το 2000, το BCA ιδρύει το I.S.A. (International School of Athens), στην Κηφισιά, ένα από τα μεγαλύτερα και εγκυρότερα ξενόγλωσσα σχολεία στη χώρα μας. Το 2008, με τον νόμο 38/2008 περί αναγνώρισης των πτυχίων κολλεγίων, το BCA είναι το πρώτο κολλέγιο που αδειοδοτείται. Πλέον, και με τη προσθήκη του νόμου 4073/2012, τα πτυχία των συνεργαζόμενων Βρετανικών και Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων που χορηγεί το BCA αναγνωρίζονται από το Ελληνικό κράτος, κάτι που ίσχυε ήδη για όλες τις χώρες του κόσμου. Το 2014, το BCA προσφέρει το πρώτο στον κόσμο Master στα Ναυτιλιακά με e-learning. Το 2018, διαμορφώνει σε ένα μοντέρνο City-Campus, υψηλής αισθητικής και λειτουργικότητας, το επιβλητικό βιοκλιματικό «μπλε κτήριο» 4.100 τετραγωνικών στη Λεωφ. Αλεξάνδρας 205. Το 2020 το BCA βραβεύεται ως “Κολλέγιο της Χρονιάς” στα Education Leaders Awards και ξεκινάει τη συνεργασία του µε ένα κορυφαίο Βρετανικό Πανεπιστήμιο, το University of West London. Φέτος, καθιερώνουμε το Blended Learning, συνδυάζοντας τα καλύτερα στοιχεία της διά ζώσης και της διαδικτυακής διδασκαλίας.

FP: Ποια είναι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του BCA σε σχέση με τον ανταγωνισμό;

Η συνολική σπουδαστική εμπειρία: έντονη και ευχάριστη. Στο BCA οι σπουδές είναι εντατικές, δεν πας για να χαλαρώσεις. Ο κόσμος των επιχειρήσεων πληρώνει καλά τα στελέχη του, αλλά ζητάει να έχουν και γνώσεις και ικανότητες. Όλα αυτά στο BCA παρέχονται σε ένα μοντέρνο City Campus με καθηγητές Έλληνες και ξένους, με φιλική προσωπικότητα, συνεργάτες των φοιτητών από την εγγραφή μέχρι την αποφοίτηση, με πολλές ηλεκτρονικές εφαρμογές που διευκολύνουν και κάνουν συναρπαστικές τις σπουδές, με πολλά σεμινάρια, με ομιλίες στελεχών της αγοράς, workshops, εκπαιδευτικές επισκέψεις σε εταιρείες, μέρες καριέρας κατά τις οποίες οι φοιτητές μας συναντούν τους αυριανούς εργοδότες τους, με σύνδεση της ακαδημαϊκής γνώσης με την πρακτική εμπειρία, με πληρωμένη πρακτική εξάσκηση, με κοινωνικές δραστηριότητες, εκδρομές, εκδηλώσεις, πάρτι, όλα αυτά συνθέτουν ένα έντονα δημιουργικό περιβάλλον στο οποίο ο φοιτητής αισθάνεται πως ο χρόνος του επενδύεται με τον καλύτερο τρόπο. Ακόμα και το ότι τα δύο τελευταία χρόνια τα μαθήματα γίνονται μόνο στα Αγγλικά, είναι πλεονέκτημα: αν κάποιος δεν αισθάνεται σίγουρος για τα Αγγλικά του, θα πρέπει τα πρώτα δύο χρόνια, που μπορεί να επιλέξει ελληνόγλωσσο τμήμα, να κάνει εντατικά Αγγλικά, φυσικά δωρεάν, μέσα στο BCA, για να καλύψει τα κενά. Αποφοιτώντας κάποιος από το BCA, θα ξέρει σε βάθος τα μυστικά ενός ανταγωνιστικού επαγγέλματος με μεγάλη ζήτηση στην αγορά εργασίας, θα μιλάει άψογα Αγγλικά (ή και άλλες γλώσσες, αν το επιθυμεί, που διδάσκονται στο BCA), θα γνωρίζει “πολύ κόσμο” της αγοράς, λόγω των επισκέψεων και των workshops, θα έχει στα χέρια του ένα «γερό» βρετανικό πτυχίο (ή ελβετικό για τους φοιτητές ξενοδοχειακών & τουριστικών) και θα είναι σε θέση να αναλάβει αμέσως θέση ευθύνης. Υπάρχει κάτι που να μπορεί να ανταγωνιστεί αυτό το «πακέτο»;

FP: Ποια είναι τα σχέδια του οργανισμού για το μέλλον;

Να συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που κάνουμε πάντα, με συναίσθημα ευθύνης και προσήλωση στον στόχο. To BCA δεν θα γίνει supermarket ειδικοτήτων επί παντός του επιστητού. Προσφέρουμε επιχειρησιακές σπουδές μόνο, προπτυχιακές και μεταπτυχιακές. Σ’ αυτές έχουμε εξειδίκευση, σ΄ αυτές υπερτερούμε. Οι ευρωπαϊκές μας συνεργασίες αποδεικνύουν πως το BCA θεωρείται ένα σημαντικό και πολύ σοβαρό μέλος της διεθνούς ακαδημαϊκής κοινότητας. Αυτή την αναγνώριση θα συνεχίσουμε να την επιβεβαιώνουμε, προς όφελος των φοιτητών μας που απολαμβάνουν 100% βρετανική εκπαίδευση χωρίς να πρέπει να ξενιτευτούν. Και προς όφελος των οικογενειών τους, που γλυτώνουν από το κόστος της ζωής στο εξωτερικό.

FP: Η διαρκής κατάρτιση των οικονομικών στελεχών των επιχειρήσεων είναι αναγκαιότητα. Μπορείτε να μας μιλήσετε για τα τμήματα Accounting & Finance του BCA;

Τα χρηματοοικονομικά είναι μια επιστήμη με μεγάλο εύρος εφαρμογών στις σύγχρονες επιχειρήσεις. Ο ειδικός στα χρηματοοικονομικά θα εξασφαλίσει κεφάλαια, θα αξιoλογήσει επενδυτικές αποφάσεις, θα διαχειρισθεί το χαρτοφυλάκιο, τις σχέσεις με τις τράπεζες, τις ασφαλιστικές εταιρίες, το χρηματιστήριο αν η εταιρεία είναι εισηγμένη, θα αντιμετωπίσει τους κινδύνους, θα προβλέψει την κατεύθυνση της αγοράς όσον αφορά τα επιτόκια, το πλαίσιο άντλησης κεφαλαίων, το οικονομικό μοντέλο της χώρας. Ο τομέας των χρηματοοικονομικών είναι ο ένας από τους τρεις βασικούς πυλώνες στη λειτουργία μιας επιχείρησης (οι άλλοι δύο είναι η παραγωγή και το marketing) και ο τρόπος που λειτουργεί μπορεί να κάνει τη διαφορά ανάμεσα στην επιτυχία και στην αποτυχία.
Το BSc (Hons) στη Λογιστική και τα Χρηματοοικονομικά δημιουργεί τους αυριανούς οικονομικούς διευθυντές ή χρηματοοικονομικούς συμβούλους.
Έχει σχεδιαστεί από το University of West London, με βάση τις προδιαγραφές που θέτουν διεθνείς επαγγελματικές ενώσεις, όπως η ACCA (Ένωση Ορκωτών Ορκωτών Λογιστών) και το CFA Institute (Chartered Financial Analyst).
Οι φοιτητές μας εκπαιδεύονται στους τομείς του Εταιρικού και Επιχειρηματικού Δικαίου, της Διοίκησης Απόδοσης, της Φορολογίας, της Χρηματοοικονομικής Αναφοράς, του Ελέγχου και της Διασφάλισης και της Χρηματοοικονομικής Διαχείρισης και στην τεχνολογία Block Chain. Ως απόφοιτοι μπορούν να αποκτήσουν πιστοποιητικό από το ACCA παίρνοντας απαλλαγή μέχρι και σε 9 μαθήματα, καθώς θεωρείται ότι έχουν καλυφθεί από τις σπουδές τους στο BCA.
Υπάρχει και μεταπτυχιακό επίπεδο: το MSc in Accounting and Finance με έμφαση στις ψηφιακές εφαρμογές και το πολύ μοντέρνο MSc in Financial Technology ή FinTech. Επικεντρώνεται σε τεχνολογίες όπως blockchain, τεχνητή νοημοσύνη (AI) και μηχανική μάθηση, για να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, την ασφάλεια και τη διαφάνεια. Απευθύνεται σε διοικητικά στελέχη που επιδιώκουν να βρίσκονται συνεχώς στην πρωτοπορία της τεχνολογίας.