Παρά τις δύσκολες συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία, η Uni-pharma ανταπεξήλθε με επιτυχία στην αυξημένη ζήτηση που υπήρχε για τα προϊόντα της. Η εταιρεία έχει επενδύσει και προχωρά με γοργούς ρυθμούς τον ψηφιακό της μετασχηματισμό, ενώ ο ρόλος της οικονομικής διεύθυνσης, όπως τονίζει στο FinancePro ο κύριος Πέτσας, έχει αλλάξει στη σύγχρονη ψηφιακή εποχή.

Επηρέασε την UNI-PHARMA η πανδημία;
Πως αντεπεξήλθατε στις νέες συνθήκες;

H πανδημία μας έφερε αντιμέτωπους με έκτακτες καταστάσεις και συνθήκες οι οποίες δοκιμάσαν τα όρια αντοχής των επιχειρήσεων. Ωστόσο πιστεύω ότι οι επιχειρήσεις της πρώτης γραμμής που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν τις πρωτόγνωρες συνθήκες ζήτησης, αντέδρασαν άμεσα λαμβάνοντας γρήγορες και αποτελεσματικές αποφάσεις και κατάφεραν να ανταπεξέλθουν με επιτυχία και να καλύψουν τις ανάγκες των ασθενών και καταναλωτών.

Αρχικά πρώτο και κύριο μέλημα της Uni-pharma ήταν η διασφάλιση της υγείας των εργαζόμενων της. Ως φαρμακοβιομηχανία τα πρωτοκόλλα ασφάλειας και υγιεινής είναι πολύ αυστηρά και εφαρμόζονται απαρέγκλιτα σε όλους τους χώρους εργασίας και δη στο χώρους παραγωγής. Ωστόσο με την έλευση της πανδημίας ενισχύθηκαν περισσότερο και προστέθηκαν επιπλέον μέτρα όπως καθημερινές θερμομετρήσεις, εβδομαδιαία μοριακά τεστ COVID-19 , κατάργηση των συναντήσεων δια ζώσης, αλλαγές στα ωράρια έλευσης και αποχώρησης αλλά και διαλειμμάτων των εργαζομένων στην παραγωγή για αποφυγή συγχρωτισμού και αρκετά άλλα. Η τηλεργασία στις διοικητικές λειτουργείες του ομίλου εφαρμόστηκε άμεσα και επιτυχώς επιταχύνοντας την μετάβαση της εταιρείας στην ψηφιακή εποχή.

Μια πολύ σημαντική επίπτωση που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε ήταν η πρωτοφανής ζήτηση η οποία είχε σημαντικές αναταράξεις στην ομαλή λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας με τα εργοστάσια πρώτων υλών και υλικών συσκευασίας στην Ευρώπη και στην Ασία να κλείνουν το ένα μετά το άλλο και να υπάρχει πολύ μεγάλος κίνδυνος στην αγορά για ελλείψεις. Η εταιρεία ωστόσο διασφάλισε από πολύ νωρίς ικανοποιητικά αποθέματα τόσο σε έτοιμα προϊόντα, όσο και δραστικές πρώτες ύλες με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ούτε μια έλλειψη φαρμάκου στον Έλληνα ασθενή.

Τέλος ως φαρμακοβιομηχανία, έχουμε πολύ ψηλά στις προτεραιότητές μας την έμπρακτη στήριξη της κοινωνίας. Θα μπορούσα να αναφερθώ σε πολλές ενέργειες που έγιναν το 2020, αλλά θα ήθελα να μείνω στην πολύ σημαντική δωρεά των 24 εκατομμυρίων δόσεων του φαρμάκου Unikinon (με δραστική την χλωροκίνη) στα νοσοκομεία του EΣΥ και 60 χιλ. δόσεις στο Κυπριακό σύστημα υγείας, καθώς και 14 χιλ. λίτρων αντισηπτικών, τόσο στο ΕΣΥ, όσο και στις Κινητές Μονάδες του ΕΟΔΥ. Η χλωροκίνη- για την οποία η Uni-pharma υλοποιεί μάλιστα μία σειρά από κλινικές μελέτες- είχε συμπεριληφθεί στο πρώτο κύμα της πανδημίας, στα θεραπευτικά πρωτόκολλα των επιστημόνων, για την αντιμετώπιση του SARS CoV-2.

Η εταιρεία σας επηρεάστηκε οικονομικά από την πανδημία;

Το πρώτο 4μηνο του 2020 χαρακτηρίστηκε από αλματώδη ανάπτυξη πωλήσεων, άνω του 20%, κάτι το οποίο όλοι γνωρίζαμε ότι δεν ήταν φυσιολογικό. Στο τέλος της χρονιάς οι πωλήσεις επανήλθαν σε πιο φυσιολογικά επίπεδα κλείνοντας ωστόσο με διψήφιο νούμερο ανάπτυξης. Σε επίπεδο κερδοφορίας, τα καθαρά κέρδη μετα φόρων της Uni-pharma σημείωσαν σημαντική αύξηση της τάξης του 19% κυρίως λόγω της ενίσχυσης της κερδοφορίας του εξωτερικού αλλά και της συγκράτησης των λειτουργικών εξόδων.

Η χρονιά ωστόσο είχε αρκετές δυσκολίες. Προκειμένου να αντιμετωπίσουμε το ενδεχόμενο ελλείψεων σε πρώτες ύλες και υλικά συσκευασίας, προχωρήσαμε αρχές του 2020 σε δεσμεύσεις μεγάλων ποσοτήτων από τα εργοστάσια της Ευρώπης και της Ασίας. Η ενέργεια αυτή μαζί με τα τρίμηνα αποθέματα που είμαστε υποχρεωμένοι να έχουμε με οδηγία του ΕΟΦ, διασφάλισαν την κάλυψη της έκτακτης ζήτησης στην αγορά. Φυσικά αυτή η ενέργεια είχε και το αντίστοιχο κόστος, επιβαρύνοντας σημαντικά τα ταμειακά διαθέσιμα της εταιρείας και αυξάνοντας αποθέματα, απαιτήσεις και υποχρεώσεις, ωστόσο στο τέλος της χρονιάς επανήλθαν όλα τα νούμερα σε φυσιολογικά επίπεδα. Επίσης χρειάστηκε να στηρίξουμε τον Έλληνα φαρμακοποιό αυξάνοντας τα όρια πίστωσης και ενισχύοντας την στενή και μακροχρόνια σχέση μαζί του.

Φυσικά η εταιρεία παρέμεινε προσηλωμένη στην υλοποίηση του επενδυτικού της σχεδίου συνολικού ύψους 40 εκατ. ευρώ, ολοκληρώνοντας ένα σημαντικό μέρος της, την πλήρη ανακαίνιση και επέκταση του αρχικού, ιστορικού της εργοστασίου με την εγκατάσταση νέας γραμμής ενέσιμων και αναβάθμιση του ηλεκτρομηχανολογικού δικτύου και των καθαρών νερών.

Πώς έκλεισε για την UNI-PHARMA το πρώτο εξάμηνο το έτους;

Η αλήθεια είναι ότι ξεκινώντας το 2021 είχαμε πολύ μεγάλη ανησυχία λόγω τoυ τρίτου κύματος της πανδημίας και του παρατεταμένου lockdown και αυτό αποτυπωνόταν και στα διαφορετικά σενάρια του προϋπολογισμού μας.

Σήμερα που μιλάμε, κινούμαστε προς το θετικό σενάριο του προϋπολογισμού τόσο σε πωλήσεις όσο και σε κερδοφορία χωρίς φυσικά να μπορούμε να προβλέψουμε με βεβαιότητα τι θα γίνει μέχρι το τέλος του έτους.

Στην εξίσωση του 2021 θα πρέπει να συνυπολογίσουμε την εκτόξευση των πρώτων υλών και του μεταφορικού κόστους τους τελευταίους μήνες λόγω της πανδημίας, το οποίο θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε πληθωριστικές πιέσεις. Οι πρώτες ανατιμήσεις προϊόντων σε βασικά είδη ανάγκης είναι πλέον γεγονός. Οι αυξήσεις ωστόσο ιδίως στο κομμάτι των μεταφορικών είναι αδικαιολόγητες κατά την γνώμη μου καθώς το μεταφορικό κόστος ενός container δια θαλάσσης έχει σχεδόν εξαπλασιαστεί και η κατάσταση αυτή δεν φαίνεται να εξομαλύνεται πριν το τέλος έτους, παρόλο που οι αναλύσεις των κεντρικών τραπεζών μιλάνε για προσωρινή αρρυθμία της αγοράς. Εύχομαι ειλικρινά να κάνω λάθος.

Η UNI-PHARMA δραστηριοποιείται στον ευαίσθητο τομέα της υγείας. Ποια είναι η εικόνα σας για την επόμενη μέρα;

Η εικόνα για την επόμενη μέρα χρειάζεται γενναίες αποφάσεις από την Πολιτεία προκειμένου η βιομηχανία φαρμάκου να αναδειχθεί σε ένα κύριο, ανταγωνιστικό και βιώσιμο πυλώνα της οικονομίας.

Η φαρμακοβιομηχανία τα τελευταία χρόνια έχει πληγεί ανεπανόρθωτα από την επιβολή των υπέρμετρων επιβαρύνσεων Rebate & Clawback, οι μεγαλύτερες στην ΕΕ, στερώντας τον κλάδο από επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ οι οποίες θα δημιουργούσαν πολλές νέες θέσεις εργασίας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολλές εγχώριες φαρμακοβιομηχανίες να αντιμετωπίζουν θέματα βιωσιμότητας και να δυσχεραίνεται η χρηματοδότηση της έρευνας νέων φαρμάκων.

H μείωση της επιβάρυνσης μέσω του επενδυτικού Clawback ήταν ένα σημαντικό μέτρο που έδωσε ανάσα στον κλάδο και ξεκλείδωσε μεγάλες επενδύσεις που βρίσκονταν στα συρτάρια. Ωστόσο για να υπάρξει ανάπτυξη και προστιθέμενη αξία στον κλάδο του φαρμάκου χρειάζεται αλλαγή στο υφιστάμενο καθεστώς τιμολόγησης που <<τιμωρεί>> την ανάπτυξη νέων φαρμάκων προστιθέμενης αξίας, χρειάζεται ενίσχυση της εξωστρέφειας, επενδύσεις στον τομέα της έρευνας και το πιο σημαντικό όλων, ένα σταθερό πλαίσιο φορολογίας προκειμένου να μπορούμε να έχουμε ένα σταθερό και βιώσιμο πλάνο για την επόμενη 5ετία στο οποίο θα μπορούμε να επενδύσουμε χωρίς τον παράγοντα της αβεβαιότητάς να παίζει κεντρικό ρόλο σε όλα τα σενάρια.

Η επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού πιστεύετε πως αλλάζει τα δεδομένα για τις οικονομικές διευθύνσεις;

Υπάρχει ένα παλιό ρητό που λέει “What gets measured gets done.” Εγώ θα πρόσθετα και την έννοια του χρόνου αλλά και την σωστή μετάφραση πίσω από τα νούμερα. Δεν έχει σημασία να μετρήσεις-συγκρίνεις μια διαδικασία ή ένα δείκτη ή ένα οικονομικό μέγεθος αν δεν το κάνεις στο σωστό timing αλλά και αν δεν δώσεις την σωστή ερμηνεία που κρύβεται πίσω από τα νούμερα.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός δίνει πλέον την δυνατότητα στην ομάδα της οικονομικής διεύθυνσης, να έχει άμεση πρόσβαση σε μεγάλους όγκους δεδομένων, να παράγει custom και αυτοματοποιημένα report και να δαπανά τον μεγαλύτερο χρόνο στην ανάλυση αυτών και όχι στην παραγωγή των report. Η οικονομική διεύθυνση είναι αποδέκτης πληροφοριών από όλα τα τμήματα της επιχείρησης συνεπώς έχει πολλή μεγάλη σημασία ο τρόπος αξιοποίησής τους. Κοινώς να μην χαθούμε στην μετάφραση….

Η Uni-pharma επενδύοντας παραδοσιακά αρκετά χρήματα στον ψηφιακό μετασχηματισμό ξεκινώντας από την παραγωγή και επενδύοντας στα πλέον προηγμένα ηλεκτρονικά συστήματα διαχείρισης και ελέγχου κτιριακών εγκαταστάσεων και ενέργειας (BMS & EMS). Επίσης οι γραμμές παραγωγής σύντομα θα <<μιλάνε>> με ένα κεντρικοποιημένο σύστημα διαχείρισης αλλά και με το ERP της εταιρείας συλλέγοντας ποιοτικά και ποσοτικά δεδομένα που θα επιτρέπουν τον βέλτιστο τρόπο λειτουργείας τους.

Η καρδιά όλων φυσικά είναι το ERP σύστημα όπου αποτελεί τον συνδετικό κρίκο όλων των ζωτικών λειτουργιών μιας εταιρείας. Η Uni-pharma προχώρησε τα τελευταία χρόνια στην αυτοματοποίηση του material planning μέσω της λειτουργίας του SAP. Το MRP είχε ως αποτέλεσμα την άμεση μείωση των αποθεμάτων αλλά και την έγκαιρη παράδοση των πρώτων υλών και υλικών συσκευασίας στα εργοστάσια παραγωγής της εταιρείας. Επίσης με την βοήθεια του RPA (robotic process automation) έχουν αυτοματοποιηθεί διαδικασίες στην βιομηχανική κοστολόγηση, στο λογιστήριο, στις πληρωμές προμηθευτών, στον πιστωτικό έλεγχο αλλά στην παραγωγή οικονομικών αναφορών. Πολλές εργασίες- report που χρειάζονταν πολλές ώρες για να παραχθούν πλέον τρέχουν αυτόματα σε background περιβάλλον τις βράδυνες ώρες και είναι διαθέσιμα στον χρήστη την επόμενη μέρα το πρωί.

Επίσης ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη το conversion του SAP στην νεότερη έκδοση S4/HANA η οποία πέραν της βελτιωμένης ταχύτητας όλων των εργασιών και το φιλικότερο περιβάλλον, θα δίνει την δυνατότητα χρήσης πολλών νέων λειτουργιών, όπως των sap analytics cloud, το οποίο είναι ένα σύγχρονο BI με predictive analytics και planning ικανότητες. Τα παραπάνω είναι μόνο μερικά παραδείγματα του ψηφιακού μετασχηματισμού και πως μπορούν να δημιουργήσουν αξία σε μια επιχείρηση.

Ο ρόλος της σύγχρονης οικονομικής διεύθυνσης επαναπροσδιορίζεται. Πώς βλέπετε την θέση της στο νέο επιχειρηματικό περιβάλλον;

Ο ρόλος της Οικονομικής Διεύθυνσης έχει αλλάξει σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Η ψηφιακή εποχή αλλά και το συνεχώς μεταβαλλόμενο οικονομικό περιβάλλον ενισχύουν την ανάγκη περισσότερο από ποτέ, των Finance Professionals να αναπτύξουν τις απαιτούμενες δεξιότητες προκειμένου να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.

Το σύγχρονο Finance στέλεχος δημιουργεί προστιθέμενη αξία στον οργανισμό και αποτελεί αδιαμφησβήτητα έναν σημαντικό επιχειρηματικό εταίρο. Ο ρόλος του στην σύγχρονη εποχή δεν περιορίζεται απλά στο να καταγράψει και να αναλύσει τα ιστορικά στοιχεία αλλά στο να έχει την ικανότητα να μπορεί να προβλέψει τις ανάγκες της επιχείρησης, να στήσει διαδικασίες και ελεγκτικούς μηχανισμούς και να προσαρμόσει τις αναλύσεις του προκειμένου να βοηθήσει στην λήψη της επιχειρηματικής απόφασης που θα δώσει αξία στον οργανισμό. Τα digital skills σε συνδυασμό με τις γνώσεις λογιστικής, φορολογίας, ελεγκτικής και χρηματοοικονομικής διοίκησης συνθέτουν τον Finance Professional του μέλλοντος όπου κάνοντας χρήση των τεχνολογιών big data analytics, Artificial Intelligence (AI) και machine learning μπορεί να βελτιώσει την εγκυρότητα των προβλέψεων του και εν τέλει να δώσει την πληροφορία εκείνη που θα προσθέσει αξία στην εταιρεία.

Ο σύγχρονος Finance Professional θα πρέπει να αξιολογεί και να ελαχιστοποιεί τους πιθανούς κινδύνους ενός συνεχώς μεταβαλλόμενου οικονομικού περιβάλλοντος και να θέτει τα όρια μέσα στα οποία θα πρέπει να κινηθεί η εταιρεία λαμβάνοντας φυσικά υπόψη και το επίπεδο του ρίσκου που είναι διατεθειμένος να πάρει ο κάθε οργανισμός. Είναι ο άνθρωπος που στο τέλος της ημέρας, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, θα πρέπει να βρει την χρυσή τομή μεταξύ επενδύσεων, κεφαλαιακής διάρθρωσης και οικονομικής επίδρασης, προκειμένου να διασφαλίσει τη μεγιστοποίηση των κεφαλαίων για τους μετόχους αλλά και την βιώσιμη ανάπτυξη της εταιρείας. Κλειδί σαφέστατα αποτελεί η συνεχής εκπαίδευση των στελεχών.