Η ισότητα των φύλων δεν έχει ακόμη επιτευχθεί αλλά για κάθε γυναίκα που καταλαμβάνει ανώτατη διοικητική θέση, ένα ακόμη κομμάτι της περίφημης «γυάλινης οροφής» σπάει. Πώς το υποστηρικτικό, επαγγελματικό, κοινωνικό και οικογενειακό πλαίσιο θα καταστήσει οροφή μόνο τον ουρανό;

8 Μαρτίου του 1857: βρισκόμαστε σε ένα εργοστάσιο κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη όπου οι εργάτριες, κόντρα στα στερεότυπα της εποχής ξεσηκώνονται σε απεργία, διεκδικώντας αξιοπρεπέστερες συνθήκες εργασίας. Από τότε ακολούθησαν πολλοί γενναίοι αγώνες για την ισότητα των δύο φύλων και από το 1975 η μέρα της γυναίκας διεξάγεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, με σκοπό την ανάδειξη των δικαιωμάτων της σε όλο τον κόσμο. Οι γυναίκες όχι μόνο μπορούν να ανταπεξέλθουν σε οποιαδήποτε κρίση, αλλά βρίσκονται και στην πρώτη γραμμή της μελλοντικής πολιτικής. Ας κάνουμε επιτέλους τον 21ο αιώνα τον αιώνα τους, δήλωσε η Έβελιν Ρέγκνερ, Επικεφαλής της επιτροπής FEMM, δίνοντας το έναυσμα της νέας εποχής.

Ποιες προκλήσεις, όμως, καλούνται να διαχειριστούν οι γυναίκες που καταλαμβάνουν θέση ευθύνης και ποιο υποστηρικτικό πλαίσιο θα τις βοηθήσει ώστε να ανταπεξέλθουν με επιτυχία στους πολλαπλούς ρόλους τους, καταρρίπτοντας στερεότυπα και περιοριστικές πεποιθήσεις;

Maria Theodoulidou
Group Finance Director, Controlling & Planning, Fourlis Holdings S.A.
«Η εκπαίδευση των γυναικών για τη διεκδίκηση ισότιμων ευκαιριών στον τομέα της επιχειρηματικότητας είναι καθοριστική αλλά όχι τόσο όσο η οργάνωση από πλευράς κοινωνίας, επιχείρησης και οικογένειας».

Η Ελλάδα στην τελευταία θέση στον δείκτη ισότητας των φύλων της ΕΕ
Με τη συνολική βαθμολογία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον Gender Equality Index να αντιστοιχεί στο 67,4 στους 100 πόντους και την Ελλάδα να κατατάσσεται στην τελευταία θέση με μόλις 1,2 πόντους, αντιλαμβανόμαστε πως έχουμε ακόμη να διανύσουμε πολύ δρόμο σε ότι αφορά την ίση αντιμετώπιση των γυναικών σε όλους τους κλάδους της οικονομίας, δηλώνει η Λίνα Τσαλταμπάση, Πρόεδρος του ΣΕΓΕ, υπογραμμίζοντας ωστόσο τα μεγάλα άλματα που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα.

Καλούμαστε να αναλάβουμε πολλούς και διαφορετικούς ρόλους στη ζωή μας και το πόσο καλά, για τη δική μας ευτυχία και όσων επηρεάζουμε, θα τους παίξουμε εξαρτάται κυρίως από παράγοντες που δεν ελέγχουμε, υπογραμμίζει η Μαρία Θεοδουλίδου, Group Finance Director, Controlling & Planning στον Fourlis Holdings S.A. προσθέτοντας ότι η υποστήριξη, διευκόλυνση και ενθάρρυνση του ρόλου των γυναικών σε θέση ευθύνης απαιτεί λεπτομερή σχεδιασμό σε επίπεδο κοινωνίας, επιχείρησης και οικογένειας και προσεκτική υλοποίηση.

Ο ίδιος ο ΟΗΕ έχει θέσει ως έναν από τους Παγκόσμιους Βιώσιμους Στόχους την Ισότητα των Φύλων, μας υπενθυμίζει η Λίνα Τσαλνταμπάση τονίζοντας πως αν επιθυμούμε να είμαστε πρωτοπόροι, διατηρώντας μια αυξητική πρόοδο στο συγκεκριμένο θέμα, οφείλουμε να επενδύσουμε σοβαρά τόσο στην εκπαίδευση και ενδυνάμωση των ίδιων των γυναικών στην ενήλικη ζωή τους, όσο και στην εκπαίδευσης των μαθητών ανεξαρτήτου φύλου σε θέματα Ισότητας. «Τα Στερεότυπα σπάνε στην Κούνια», μας λέει χαρακτηριστικά.

Στέλλα Ιωαννίδου
Ερευνήτρια, Σύμβουλος Επιχειρήσεων σε ζητήματα Ανθρώπινου Δυναμικού, Ιδρύτρια του Project Mamager, Leader του Κύκλου Υποστήριξης Εργαζόμενων Γυναικών “Working Moms of Athens” της Lean In
«Γυάλινος Ανελκυστήρας:Tα εμπόδια ανόδου των γυναικών στην εταιρική ιεραρχία λόγω εσωτερικών νόρμων που προάγουν πρωτίστως λευκούς άντρες».

Ανώτερες διοικητικές θέσεις: Μια μάχη με τη «γυάλινη οροφή»
Ο αριθμός των επιχειρήσεων στις οποίες οι γυναίκες κατέχουν τρείς η περισσότερες διευθυντικές θέσεις σημείωσε αύξηση από το 29% στο 44% την τελευταία πενταετία στις ΗΠΑ, σύμφωνα με έκθεση της McKinsey και της LeanIn, αλλά αξίζει να σημειωθεί πως μόλις ένα στα πέντε ανώτατα διευθυντικά στελέχη, δηλαδή διευθύνοντες σύμβουλοι και οικονομικοί διευθυντές, είναι γυναίκα. Επιπλέον, στοιχεία από την έρευνα της Better Future σε συνεργασία με το Hellenic Observatory of Corporate Governance (HOCG) του Λονδίνου αποκαλύπτουν πως μόλις το 3,2% των θέσεων εκτελεστικών μελών Δ.Σ. των μεγάλων και μεσαίων εισηγμένων εταιρειών καταλαμβάνεται από γυναίκες. Το φαινόμενο της γυάλινης οροφής, που υιοθετήθηκε για πρώτη φορά από τους δημοσιογράφους της εφημερίδας Wall Street Journal, σηματοδοτεί ένα αόρατο πλην αδιαπέραστο φιλμ το οποίο επιτρέπει μόνο σε ένα μικρό μέρος των γυναικών να εξελιχθούν στο χώρο εργασίας φράσσοντας την επαγγελματική ανέλιξη των υπολοίπων, σημειώνει η Στέλλα Ιωαννίδου, Ερευνήτρια και Σύμβουλος Επιχειρήσεων σε ζητήματα Ανθρώπινου Δυναμικού, Ιδρύτρια του Project Mamager, Leader του Κύκλου Υποστήριξης Εργαζόμενων Γυναικών «Working Moms of Athens» της Lean In. Οι γυναίκες σε θέσεις ευθύνης στη διαδρομή των χρόνων και με οπλοστάσιο τα μέτρα θετικής διάκρισης που έχει λάβει η πολιτεία έχουν κατακτήσει τη «θέση τους στο τραπέζι» των αποφάσεων, αλλά με πολλές θυσίες και υποχωρήσεις, υπογραμμίζει η Γιάννα Χορμόβα, Γενική Γραμματέας ΔΟΠΙΦ.

Ενθαρρυντικά είναι τα νέα που μεταφέρει η παγκόσμια έρευνα της Grant Thornton «Women in Business: A window of opportunity», αφού το ποσοστό των γυναικών που βρίσκονται σε ανώτερες διοικητικές θέσεις στην Ελλάδα εκτινάχτηκε στο 33% το 2021 έναντι 24% το 2020- ενώ το 31% άγγιξε το ποσοστό γυναικών σε ανώτερες διοικητικές θέσεις στις επιχειρήσεις παγκοσμίως.

Επιπλέον, αξίζει να αναφερθεί πως η Ελλάδα υπερέβη τον παγκόσμιο μέσο όρο, φτάνοντας στο 33%, έναντι 24% το 2020. Στον αριθμό των γυναικών σε C-suite θέσεις, οι CEOs αυξήθηκαν κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες, στο 26%, και οι CFOs επίσης κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες, στο 36%, ενώ οι COOs κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες, στο 22%.

Η κυβέρνηση με συστηματικό τρόπο έχει λάβει γενναίες θεσμικές πρωτοβουλίες και μέτρα για τη μείωση των ανισοτήτων, αναφέρει η Γιάννα Χορμόβα τονίζοντας πως με τον ν. 4706/2020 εισήχθη για πρώτη φορά η υποχρέωση συμμετοχής σε ποσοστό 25% γυναικών στα διοικητικά συμβούλια εισηγμένων εταιρειών.

Θέμις Ευτυχίδου
Γενική Γραμματέας Βιομηχανίας
«Αυτό που τίθεται ως καθοριστικό είναι η εκπαίδευση, η γνώση και η εμπέδωση των θεμελιωδών δικαιωμάτων, του σεβασμού της προσωπικότητας του ατόμου και της ισοτιμίας σε όλες τις διαστάσεις της ζωής των πολιτών».

Με τα στοχευμένα νομοθετικά μέτρα και τις σύγχρονες δημόσιες πολιτικές επιδιώκεται η εξάλειψη ανισοτήτων και η καθιέρωση των ίσων ευκαιριών και της ίσης μεταχείρισης για όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτως φύλου, δηλώνει η Θέμις Ευτυχίδου, Γενική Γραμματέας Βιομηχανίας στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Έχουμε ως σταθερή επιδίωξη τη δημιουργία ενός οικοσυστήματος, μέσα στο οποίο οι γυναίκες εργαζόμενες θα απελευθερώσουν τις δυνατότητές τους, παρέχοντας στην πράξη ίσες ευκαιρίες επαγγελματικής ανάπτυξης και ανέλιξης, σε όλες τις βαθμίδες της ιεραρχίας τονίζει η Γκόλφω Αγαπητού, Βοηθός Γενικός Διευθυντής Eurobank, Head of People Talents.

Στη χώρα μας οι γυναίκες σε θέση ευθύνης είναι ακόμη οι φωτεινές εξαιρέσεις και έχουν να διηγηθούν τόσες πολλές δυσκολίες και προσκόμματα που κλήθηκαν να διαχειριστούν στην πορεία τους για την κατάκτηση της θέσης ευθύνης ή και αφού την κατέκτησαν, που εάν τις ακούσει κάποια άλλη γυναίκα που μόλις ξεκινάει την επαγγελματική της ζωή, το πιο πιθανό είναι να σκεφθεί ότι ο δρόμος αυτός δεν αποτελεί ευκαιρία αλλά απειλή, μας αποκαλύπτει η Μαρία Θεοδουλίδου.

Σε άνθηση η γυναικεία επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα
Στην Ελλάδα, το ποσοστό διείσδυσης της γυναικείας επιχειρηματικότητας σημειώνει σταδιακή αύξηση αλλά σε χαμηλά επίπεδα εξακολουθεί να κινείται ο ρυθμός αύξησης των γυναικών σε υψηλόβαθμες θέσεις του εγχώριου εταιρικού τομέα. Σε επίπεδο ευρύτερου οικονομικού περιβάλλοντος απαιτείται ολοκληρωμένη υποστήριξη των γυναικών επιχειρηματιών, αναφέρει η Στέλλα Ιωαννίδου.

Όπως επιβεβαιώνει μελέτη της ICAP για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα, τα τελευταία χρόνια υπήρξε ενίσχυση του ποσοστού των επιχειρήσεων που διευθύνονται από γυναίκες-ανώτατα στελέχη στην Ελλάδα, 25,8% το 2021 από 19,6% το 2015. Με βάση την επίσημη κατηγοριοποίηση της Ε.Ε., τα μεγαλύτερα ποσοστά των επιχειρήσεων που έχουν στο τιμόνι της διοίκησής τους γυναίκες εντοπίζονται σε μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Σε ό,τι αφορά το άνοιγμα νέων επιχειρήσεων στην παγκόσμια αγορά, οι γυναίκες ενεργοποιούνται λιγότερο από τους άνδρες (μόλις 16,4% ήταν το ποσοστό αυτοαπασχόλησης στην Ελλάδα το 2020 σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, ενώ στους άνδρες έφτανε το 23%), τονίζει η Στέλλα Ιωαννίδου.

Λίνα Τσαλταμπάση
Πρόεδρος του ΣΕΓΕ
«Οφείλουμε να επενδύσουμε σοβαρά τόσο στην εκπαίδευση και ενδυνάμωση των ίδιων των Γυναικών στην ενήλικη ζωή τους, όσο και στην εκπαίδευσης των μαθητών ανεξαρτήτου φύλου σε θέματα Ισότητας».

Όπως επιβεβαιώνουν οι έρευνες που έχουμε πραγματοποιήσει στο Σ.Ε.Γ.Ε. οι αναχρονιστικές αντιλήψεις σχετικά με την δραστηριοποίηση τους στον επιχειρηματικό τομέα, η αποθάρρυνση από τον κοινωνικό και οικογενειακό τους περίγυρο και η δυσκολία ισορροπίας επαγγελματικής και προσωπικής ζωής είναι οι πιο δυνατές μάχες που δίνουν οι γυναίκες σε θέσεις ευθύνης, σημειώνει η Λίνα Τσαλταμπάση.

Η εκπαίδευση για την απόκτηση ή/και εξέλιξη των απαραίτητων δεξιοτήτων για την δραστηριοποίηση στον τομέα της επιχειρηματικότητας συντελεί σημαντικά και για τα δύο φύλα, μας λέει η Θέμις Ευτυχίδου.

Γκόλφω Αγαπητού
Βοηθός Γενικός Διευθυντής Eurobank, Head of People Talents
«Είμαστε ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι στη γυναικεία ενδυνάμωση στο χώρο εργασίας και διακρινόμαστε για τη δέσμευση και τις πολιτικές μας από διεθνείς φορείς».

Επενδύοντας στη γυναικεία ενδυνάμωση στον εργασιακό χώρο
Στην Eurobank αποτελεί στρατηγική μας προτεραιότητα η ανάπτυξη όλων των εργαζομένων μας, διαμορφώνοντας ένα εργασιακό περιβάλλον συμπερίληψης που προσφέρει ίσες ευκαιρίες σε όλους τους ανθρώπους μας, σημειώνει η Γκόλφω Αγαπητού ενώ η Στέλλα Ιωαννίδου υπογραμμίζει πως η ισοτιμία των φύλων στο χώρο εργασίας δεν αφορά μόνο στις γυναίκες σε θέσεις ευθύνης, ούτε πρέπει να αρκεστεί στην παρακολούθηση ποσοστώσεων για τις ανάγκες των ESG ratings, καθώς χρειάζεται ολιστική και δημιουργική σκέψη αλλά και συντεταγμένη δράση. Στην ετήσια έκθεσή «Women in the Workplace», από τη Lean In και τη McKinsey & Company αποκαλύφθηκε πως 1 στις 3 γυναίκες σκέφτηκε να αλλάξει ή να εγκαταλείψει τη δουλειά της το 2021, έναντι 1 στις 4 γυναίκες που συμμετείχαν στην έρευνα το 2020, ενώ καταγράφηκε σχεδόν διπλασιασμός του χάσματος μεταξύ ανδρών και γυναικών που βιώνουν burn out, συγκεκριμένα το 42% των γυναικών και το 35% των ανδρών δηλώνουν εργασιακή εξουθένωση σε σύγκριση με το 32% των γυναικών και 28% του 2020.

Η αποχώρηση των γυναικών από την εργασία λόγω των πολλαπλών και πολυδιάστατων εμποδίων εξέλιξης με τα οποία έρχονται αντιμέτωπες σε όλα τα στάδια της εργασιακής τους εμπειρίας, και τα οποία εντείνουν την ένταση (και έκταση) της έμφυλης εργασιακής ανισότητας, συνιστά ένα ανησυχητικό φαινόμενο, δηλώνει η Στέλλα Ιωαννίδου. Η γυναικεία ενδυνάμωση στο χώρο εργασίας είναι πολύ σημαντική επισημαίνει η Γκόλφω Αγαπητού, αναφέροντας πως ο Όμιλός Eurobank στην Ελλάδα απασχολεί σήμερα πάνω από 6.500 εργαζομένους, εκ των οποίων έξι στους δέκα είναι γυναίκες. Είμαστε ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι στη γυναικεία ενδυνάμωση στο χώρο εργασίας και διακρινόμαστε για τη δέσμευση και τις πολιτικές μας από διεθνείς φορείς, συμπληρώνει τονίζοντας την συμπερίληψη της Eurobank μεταξύ των 5 ελληνικών, σε σύνολο 418 εταιρειών παγκοσμίως, στο διεθνή δείκτη ισότητας φύλου Bloomberg Gender Equality Index. Η χώρα μας, ειδικότερα τα τελευταία χρόνια, έχει κάνει αλματώδη βήματα για την ενίσχυση της ισότητας των φύλων στην οικογένεια, την κοινωνία και την οικονομία, αναφέρει η Θέμις Ευτυχίδου.

Μισθολογικό χάσμα και ανισότητα στην έρευνα και την καινοτομία
Όπως αποκαλύπτει έρευνα της S&P Global Market Intelligence, που αναλύει στατιστικά από το 2003 έως το 2020 τις εταιρείες που συμμετέχουν στον χρηματιστηριακό δείκτη Russell 3000, η κερδοφορία των επιχειρήσεων με επικεφαλής γυναίκες εμφανίζεται κατά 1,8 τρισ. δολάρια αυξημένη σε σχέση με τον μέσο όρο των εταιρειών του ιδίου κλάδου ενώ τη μεγαλύτερη κερδοφορία απολαμβάνουν όσες επιχειρήσεις προωθούν την ισότητα στο διοικητικό τους συμβούλιο.

Ωστόσο, οι γυναίκες στην Ευρωπαϊκή Ένωση κερδίζουν κατά μέσο όρο 16 % λιγότερο από τους άνδρες και σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ το μισθολογικό χάσμα αναμένεται να γεφυρωθεί σε περίπου 275 χρόνια.

Επιπλέον, από την έκθεση She Figures 2021 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που παρακολουθεί από το 2003 το επίπεδο προόδου ως προς την ισότητα των φύλων στην έρευνα και την καινοτομία, προκύπτει ότι οι γυναίκες εξακολουθούν να υποεκπροσωπούνται στους συγκεκριμένους τομείς αντιπροσωπεύοντας λιγότερο από το ένα τέταρτο των κατόχων διδακτορικού διπλώματος στα ΤΠΕ (22 %), αλλά τουλάχιστον το 60 % στους τομείς της υγείας και πρόνοιας και της εκπαίδευσης. Εμείς στον Σ.Ε.Γ.Ε., καθώς πιστεύουμε πως η εκπαίδευση των γυναικών είναι άκρως καθοριστική για την προσωπική αλλά και για την επαγγελματική τους εξέλιξη, διοργανώνουμε οι ίδιες και συμμετέχουμε ενεργά σε εκπαιδευτικά προγράμματα, που έχουν ως σκοπό τον συνεχή εμπλουτισμό των γνώσεων των επωφελούμενων, την ανάδειξη των δεξιοτήτων τους και την βελτίωση των επιχειρηματικών τους δυνατοτήτων, σημειώνει η Λίντα Τσαλταμπάση. Προωθούμε τα Υγιή Επιχειρηματικά Πρότυπα μέσα από το Δίκτυο Γυναικών Πρεσβειρών Επιχειρηματικότητας, προβάλλοντας τη δύναμη της Γυναίκας στο Επιχειρείν, προσθέτει.

Η εκπαίδευση των γυναικών για τη διεκδίκηση ισότιμων ευκαιριών στον τομέα της επιχειρηματικότητας είναι καθοριστική αλλά όχι τόσο όσο η οργάνωση από πλευράς κοινωνίας, επιχείρησης και οικογένειας για να γίνεται το gender equality πραγματικότητα και όχι ευσεβής πόθος, αναφέρει η Μαρία Θεοδουλίδου.

Γιάννα Χορμόβα
Γενική Γραμματέας ΔΟΠΙΦ
«Οι γυναίκες καλούνται να καταλάβουν μια θέση που είναι φτιαγμένη «σε ανδρικό καλούπι» και δε λαμβάνει υπόψη κατά κανόνα ούτε τις οικογενειακές ευθύνες και τις ευθύνες κυρίως απέναντι στα παιδιά μας».

Ανάμεσα σε οικογενειακές και επαγγελματικές υποχρεώσεις
Πώς, όμως, οι γυναίκες συνδυάζουν τις επαγγελματικές υποχρεώσεις με τις οικογενειακές; Καλούνται να καταλάβουν μια θέση που είναι φτιαγμένη «σε ανδρικό καλούπι», υπογραμμίζει η Γιάννα Χορμόβα, συμπληρώνοντας πως για να χωρέσουν σε αυτή την καρέκλα» και να αποδείξουν ότι την αξίζουν εργάζονται διπλάσιες ώρες, στερούμενες κατά συνέπεια κοινωνικού, οικογενειακού, προσωπικού και ελεύθερου χρόνου.

Οι γυναίκες που καταλαμβάνουν θέσεις ευθύνης είτε ως υψηλόβαθμοι managers, είτε ως επιχειρηματίες διαχειρίζονται πολλαπλές προκλήσεις, συμφωνεί και η Λίνα Τσαλταμπάση. Για να καταλάβουν θέσεις ευθύνης και να συνδυάσουν τη μητρότητα, θα χρειαστεί να είναι οργανωμένη η κοινωνία στην οποία ζουν με τρόπο που να υποστηρίζεται, να διευκολύνεται και να ενθαρρύνεται ο ρόλος τους αυτός, τονίζει η Μαρία Θεοδουλίδου, σημειώνοντας πως με αντίστοιχο τρόπο θα πρέπει να είναι οργανωμένες και οι επιχειρήσεις οι οποίες απασχολούν γυναίκες σε θέσεις ευθύνης που είναι και μητέρες αλλά και οι οικογένειες των γυναικών. Χρειάζονται συντονισμένες και διαρκείς ενέργειες υποστήριξης σε επίπεδο οικογένειας, για τη δημιουργία ισότιμων και ισορροπημένων σχέσεων ως προς τη φροντίδα των αναγκών της οικογένειας μετά την εργασία, μας λέει η Στέλλα Ιωαννίδου.

Με την υλοποίηση μεγάλων έργων και δράσεων όπως η δράση «Νταντάδες της Γειτονιάς», που αφορά τη φύλαξη βρεφών και νηπίων έως 2,5 ετών, και η δημιουργία χώρων φύλαξης παιδιών σε 120 μεγάλες επιχειρήσεις, ενισχύονται σημαντικά οι πολιτικές εναρμόνισης οικογενειακών και επαγγελματικών υποχρεώσεων, σημειώνει η Γιάννα Χορμόβα. Στις Working Moms of Athens, τον πλέον ενεργό κύκλο υποστήριξης για τις Εργαζόμενες Μητέρες στην Ελλάδα που αριθμεί πλέον πάνω από 60 μέλη και λειτουργεί υπό την αιγίδα του παγκόσμιου δικτύου της Lean In, τα ζητήματα των επιπλέον αναγκών και υποχρεώσεων που απορρέουν από την ύπαρξη οικογένειας και παιδιών στη ζωή της εργαζόμενης γυναίκας βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα της συζήτησής μας, αναφέρει η Στέλλα Ιωαννίδου.

Στη Eurobank εμπλουτίζουμε διαρκώς το πλέγμα στήριξης και φροντίδας για την οικογένεια και υποστηρίζουμε, διαχρονικά, τις γυναίκες εργαζόμενες ώστε να συνδυάζουν διαφορετικούς ρόλους και να αναπτύσσουν τα ταλέντα τους υιοθετώντας ενεργά νέους ευέλικτους τρόπους δουλειάς, τονίζει η Γκόλφω Αγαπητού. Ωστόσο, στην Ελλάδα, με μόλις το 60% των μητέρων να βρίσκονται στην αγορά εργασίας (ποσοστό το οποίο, μάλιστα, ο ΟΟΣΑ παρατηρεί ότι μειώνεται όσο περισσότερα παιδιά υπάρχουν στην οικογένεια), ο δρόμος για τις ισότιμες ευκαιρίες στην εργασία προμηνύεται μάλλον μακρύς, σημειώνει η Στέλλα Ιωαννίδου.

Με το ν. 4808/2021 κυρώθηκε η σύμβαση 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για την εξάλειψη φαινομένων βίας και παρενόχλησης στον κόσμο της εργασίας και ταυτόχρονα εισήχθησαν ρυθμίσεις και άδειες σχετικά με την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και ιδιωτικής ζωής για τους γονείς και τους φροντιστές, αλλά και με την προστασία της οικογένειας, μεταξύ των οποίων και η άδεια πατρότητας, αναφέρει σχετικά η Γιάννα Χορμόβα.

Οι άξονες παρέμβασης και το πρόγραμμα «Women in Banking»
Το σύνολο των έργων και των παρεμβάσεων κωδικοποιημένων σε τέσσερεις άξονες:
α. πρόληψη και καταπολέμηση έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας,
β. ισότιμη συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας
γ. ισότιμη συμμετοχή γυναικών σε θέσεις λήψεις αποφάσεων / ηγετικούς ρόλους και
δ. των οριζόντιων παρεμβάσεων σε κάθε επιμέρους τομεακή πολιτική αποτυπώνεται στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων 2021-2027 συνολικού προϋπολογισμού 100 εκ. Ευρώ, μας πληροφορεί η Γιάννα Χορμόβα επισημαίνοντας τον στόχο μιας κοινωνίας όπου η ισότητα των φύλων και η συμπερίληψη δεν θα αποτελούν πλέον ζητούμενο.

Σε επίπεδο εργασιακού περιβάλλοντος, απαιτείται η παροχή πραγματικών ευκαιριών ανέλιξης, τονίζει η Στέλλα Ιωαννίδου. Αυτή την περίοδο, υλοποιούμε το Women in Banking, ένα Leadership Acceleration Mentoring πρόγραμμα, μας πληροφορεί η Γκόλφω Αγαπητού, αναφέροντας πως κατά τους 6 μήνες που θα διαρκέσει ο πρώτος κύκλος του προγράμματος, προσφέρει στην κοινότητα των 35 mentees & 34 mentors, όλες γυναίκες στελέχη της Eurobank, τη δυνατότητα να μοιραστούν επαγγελματικές εμπειρίες, γνώσεις και απόψεις και να βρουν λύσεις σε δυσκολίες που αντιμετωπίζουν. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει, πέρα από mentoring, και μαθησιακές δράσεις για τα εμπόδια που συναντούν οι Γυναίκες Στελέχη στην πορεία για την επαγγελματική τους εξέλιξη, σημειώνει χαρακτηριστικά.

Το ζητούμενο είναι η επίσπευση, η διατήρηση, η διεύρυνση και η ενίσχυση των αποτελεσμάτων των παρεμβάσεων που συντελούνται, σε συνδυασμό με την αντιμετώπιση στερεοτύπων και την αδιαπραγμάτευτη προάσπιση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, προκειμένου η ισότητα των φύλων να αποτελέσει αυτονόητη πραγματικότητα, επισημαίνει η Θέμις Ευτυχίδου, αναφέροντας πως αυτό άλλωστε θα πρέπει να είναι και μέρος της αποστολής όλων όσοι κατέχουν θέσεις ευθύνης, και ειδικότερα των γυναικών, στο σύνολο της παραγωγικής μας οικονομίας, για την οριστική γεφύρωση του χάσματος μεταξύ των δυο φύλων που σε αρκετούς τομείς παραμένει, παρά τις ιδιαίτερα ενθαρρυντικές ενδείξεις ενδυνάμωσης των γυναικών.