Οι μεγάλες αλλαγές που συντελούνται διεθνώς στο χώρο της ασφάλισης δημιουργούν νέα δεδομένα, προκλήσεις και ευκαιρίες και για την εγχώρια αγορά ασφάλισης.

Οι μεγάλες επιχειρηματικές συμφωνίες των τελευταίων χρόνων έθεσαν τον κλάδο στο προσκήνιο, δημιουργώντας νέες ισορροπίες, συμμαχίες και οικονομικές κλίμακος ενώ οδηγούμαστε σε περαιτέρω συγκέντρωση. Πολυεθνικοί όμιλοι επαναπροσδιορίζουν τη στρατηγική τους στόχευση, εταιρείες δίνουν έμφαση σε συγκεκριμένους κλάδους ασφάλισης ενώ σύμφωνα με ανθρώπους της αγοράς κρίσιμο παράγοντα των εξελίξεων που δρομολογούνται συνιστά και η ανάγκη για μεγάλες επενδύσεις στον ψηφιακό μετασχηματισμό όπως και η απαραίτητη για κάθε εταιρεία, λόγω του αυστηρού εποπτικού πλαισίου Solvency II, υψηλή κεφαλαιακή επάρκεια. Σήμερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, οι 5 μεγαλύτερες ασφαλιστικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα που δραστηριοποιούνται στον κλάδο ζωής και κατά ζημιών κατέχουν μερίδιο 81% της αγοράς σε όρους τεχνικών προβλέψεων, ενώ οι 5 μεγαλύτερες ασφαλιστικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις ασφαλίσεις κατά ζημιών, σε όρους ακαθάριστων εγγεγραμμένων ασφαλίστρων, κατέχουν μερίδιο που ανέρχεται σε 46% της αγοράς ιδιωτικής ασφάλισης.

Από την άλλη πλευρά, εστιάζοντας στη πορεία των εργασιών και τις προοπτικές του κλάδου, η αγορά όπως είθισται έρχεται σε ευθεία συνάρτηση με τη πορεία της εγχώριας οικονομίας. Ως εκ τούτου, το 2021 ήταν μια σημαντική χρονιά ανάκαμψης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΑΕΕ, η ασφαλιστική παραγωγή διαμορφώθηκε στα 4,26 δισ ευρώ καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ασφαλιστική παραγωγή της τελευταίας 10ετίας. Οι ασφαλίσεις ζωής σημείωσαν άνοδο 10% και διαμορφώθηκαν στα 2 δις. ευρώ. Οι ασφαλίσεις κατά ζημιών (Γενικές Ασφαλίσεις) διαμορφώθηκαν στα 2,26 δις ευρώ με άνοδο 5,7%. Ξεχώρισε η πολύ μεγάλη άνοδος στα προϊόντα Ζωής συνδεμένα με επενδύσεις (Unit Linked) που αποτελούν μια εναλλακτική λύση για αποδόσεις σε περιόδους μηδενικών επιτοκίων: Κατέγραψαν άνοδο 57,7% το 2021 με συνολική παραγωγή στα 630 εκατ. ευρώ.

Στον αντίποδα, οι «παρενέργειες» της πανδημίας, της ενεργειακής κρίσης, της ανασφάλειας για το μέλλον της οικονομίας και οι επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία είναι στοιχεία ορατά που αποτυπώνονται ήδη στη παραγωγή ασφαλίστρων των πρώτων μηνών. Ενδεικτικά, η συνολική παραγωγή το πρώτο τρίμηνο (Ιανουάριος – Μάρτιος) σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο χάνει έδαφος κατά 1,3%, λόγω των πιέσεων στο κλάδο Ζωής (-9,7%), ενώ αντίθετα με θετικό πρόσημο (+6,5%) κινούνται οι Ασφαλίσεις κατά Ζημιών. Αναφορικά με τις προοπτικές, οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν για τον όγκο των εργασιών είναι αρκετοί, λόγω της έκρηξης του κόστους σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις και της ενδεχόμενης μείωσης στην αγοραστική δαπάνη. Την ίδια ώρα, οι πληθωριστικές πιέσεις ανεβάζουν το κόστος των αποζημιώσεων που καταβάλλουν οι ασφαλιστικές εταιρείες για την αποκατάσταση ζημιών, σύμφωνα με ανθρώπους της αγοράς.

Επίσης, η πιθανή αναβλητικότητα, λόγω της συγκυρίας, σε έργα κατασκευών-υποδομών ή άλλες επενδύσεις μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της ασφαλιστέας ύλης.

Ψηφιακός Μετασχηματισμός – Βιώσιμη Ανάπτυξη
Από την άλλη πλευρά, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ο ψηφιακός μετασχηματισμός στο ασφαλιστικό κλάδο, απόρροια των αναγκών που δημιούργησε τόσο η πανδημία όσο και οι ευρύτερες τεχνολογικές εξελίξεις.

Οι αλλαγές εκτείνονται σε όλους τους τομείς: back office διαδικασίες, λειτουργίες που συνδέονται άμεσα με συνεργάτες, πελάτες και καινοτόμα προϊόντα, underwriting, τρόπους και αμεσότητα στη καταβολή αποζημιώσεων κ.α. Την ίδια ώρα, ο ασφαλιστικός κλάδος αποτελεί από τους πιο βασικούς πυλώνες προς μια βιώσιμη χρηματοδότηση και ανάπτυξη, αν αναλογιστεί κανείς πως αποτελεί ένα κορυφαίο θεσμικό επενδυτή, με επενδύσεις άνω των 10 τρις. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία της Insurance Europe.

Σημειώνεται δε πως, ο ασφαλιστικός κλάδος μπορεί επίσης, πέραν της ιδιότητας του επενδυτή, να συμβάλει στη βιώσιμη ανάπτυξη και με την ιδιότητα του παρόχου προστασία έναντι κινδύνων (κλιματική κρίση, φυσικές καταστροφές κλπ)

Σήμερα, σύμφωνα με τις νέες ευρωπαϊκές νομοθεσίες (SFDR) που σχετίζονται με την Βιώσιμη Ανάπτυξη, οι ασφαλιστικές εταιρείες που διαθέτουν επενδυτικά προϊόντα καλούνται να λειτουργήσουν υπό νέα, αυστηρά και απαιτητικά κριτήρια ESG, δημιουργώντας επενδυτικά χαρτοφυλάκια βασισμένα σε ποιοτικούς και ποσοτικούς δείκτες βιωσιμότητας και αειφόρου ανάπτυξης.

Για τις ανάγκες του αφιερώματος στον ασφαλιστικό κλάδο, το Finance Pro παραθέτει την οπτική σημαντικών παραγόντων και στελεχών της αγοράς γύρω από το ψηφιακό μετασχηματισμό, το κανονισμό SFDR και τις προοπτικές εν μέσω των τρεχουσών συνθηκών.


Ιωάννης Παν. Βοτσαρίδης Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος INTERLIFE Α.Α.Ε.Γ.Α.

Παρά τις διεθνείς προκλήσεις ελπίζουμε σε θετικά αποτελέσματα για τον κλάδο το 2022
«Σύμφωνα με το ΔΝΤ, μακροπρόθεσμα ο πόλεμος στην Ουκρανία, ανεξάρτητα από την έκβασή του, αναμένεται να αλλάξει ριζικά την παγκόσμια Οικονομική και Γεωπολιτική τάξη πραγμάτων, ενώ οι κραδασμοί του θα είναι αισθητοί για τα επόμενα 2-3 χρόνια» τονίζει στο Finance Pro ο Ιωάννης Βοτσαρίδης. «Η απειλή του λεγόμενου «στασιμοπληθωρισμού» (συνδυασμός υψηλού Πληθωρισμού και χαμηλής Ανάπτυξης) είναι εδώ. Ας δούμε, όμως, ρεαλιστικά, χωρίς ωραιοποιήσεις, αλλά και χωρίς πανικό και δραματοποιήσεις, πως διαμορφώνεται το τοπίο ειδικότερα για τη χώρα μας.» σημειώνει.
Με δεδομένο ότι τέτοιες γενικευμένες Παγκόσμιες Κρίσεις χτυπούν πιο επώδυνα τις αδύναμες Οικονομίες, η Ελλάδα, έχοντας άμεση έκθεση στην Ενέργεια, τον Τουρισμό, το Εμπόριο και με ένα πολύ επιβαρυμένο – από την Πανδημία – και δυσθεώρητο Δημόσιο Χρέος, θα αισθανθεί πολύ πιο αυξημένη την πίεση. Όσον αφορά τον Ασφαλιστικό Κλάδο, όλοι γνωρίζουμε ότι η πορεία του εξαρτάται άμεσα από την πορεία του ΑΕΠ της χώρας.
Οι μειωμένες εκτιμήσεις για την άνοδο του ΑΕΠ το 2022 αναμένεται να επηρεάσουν μεν την Ασφαλιστική Αγορά, αλλά, εφ’ όσον το πρόσημο παραμένει θετικό, θετικά αποτελέσματα ελπίζουμε και για τον Κλάδο μας.
Ωστόσο, η αύξηση των τιμών της Ενέργειας και ορισμένων κατηγοριών Πρώτων Υλών και Βιομηχανικών Προϊόντων είναι πολύ πιθανόν να αυξήσουν το κόστος Δαπανών για τον Κλάδο των Ασφαλίσεων και κατά συνέπεια το ύψος της Κερδοφορίας των Εταιρειών.
Αντίστοιχα, ανησυχίες εκφράζονται και για την πορεία των Χρηματοοικονομικών Επενδύσεων στη χώρα μας, γεγονός που επηρεάζει άμεσα τις Ασφαλιστικές Εταιρείες, οι οποίες είναι Εταιρείες Χρηματοπιστωτικού Ενδιαφέροντος» προσθέτει.


Νίκος Ζάχος Γενικός Διευθυντής «NP Ασφαλιστική Α.Ε.Α.Ε.»

Η νέα ψηφιακή εποχή αποτελεί το μεγάλο όπλο των εταιρειών
Μιλώντας για τη πορεία του ψηφιακού μετασχηματισμού στον ασφαλιστικό κλάδο ο Νίκος Ζάχος σημειώνει πως είναι ταχύτατη και ουσιαστικά αποτελεί το μεγάλο όπλο των παραδοσιακών ασφαλιστικών επιχειρήσεων, έναντι των νέων μορφών ψηφιακών ασφαλίσεων. «Οι πολύ μεγάλες επενδύσεις που γίνονται στην τεχνολογία, κυρίως αφορούν στην ασφάλεια των συστημάτων και των υποδομών, στην ταχύτητα του δικτύου, στις ηλεκτρονικές πληρωμές για περιορισμό του κόστους, στα παραγωγικά ψηφιακά εργαλεία για την ανάληψη κινδύνων και στα σύγχρονα μέσα εκπαίδευσης και διεξαγωγής εξετάσεων πιστοποίησης. Η NP Ασφαλιστική είναι μία ταχύτατα αναπτυσσόμενη εταιρία που μέσα στα 19 χρόνια της λειτουργίας της, έχει πολλαπλασιάσει τα αποτελέσματά της και έχει ενσωματώσει την ιδέα του ψηφιακού μετασχηματισμού στις λειτουργίες της Εταιρίας, με στόχο την παροχή χρήσιμων τεχνολογικών εργαλείων, για την μεγιστοποίηση της παραγωγής των συνεργατών της», τονίζει. Αν και η ‘’NP Ασφαλιστική Α.Ε.Α.Ε.’’ δεν υπάγεται στον κανονισμό SFDR, καθώς δεν διαθέτει επενδυτικά προϊόντα ο ίδιος σημειώνει: «Θεωρούμε ότι ο κανονισμός αυτός έχει ως στόχο να αυξήσει την διαφάνεια στη λήψη επενδυτικών αποφάσεων, με στόχο να επιτυγχάνουν οι ασφαλιστικές την αειφόρο ανάπτυξη τους. Οι μεγάλοι όμιλοι που ασκούν τον κλάδο ζωής και διαθέτουν σύνθετα επενδυτικά προϊόντα, αναμένεται να λειτουργήσουν προς την κατεύθυνση δημιουργίας επενδυτικών χαρτοφυλακίων, βασισμένων σε ποιοτικούς και ποσοτικούς δείκτες βιωσιμότητας και αειφόρου ανάπτυξης». Αναφερόμενος στη σημερινή κατάσταση στον κλάδο, υπογραμμίζει: «Η πανδημία επέφερε σοβαρές αλλαγές στην ασφάλιση και δημιούργησε νέα ερωτηματικά πάνω σε ζητήματα ασφάλισης υγείας αλλά και γενικών ασφαλίσεων. Σε ότι αφορά τις γενικές ασφαλίσεις, τέθηκαν στο τραπέζι θέματα που αφορούσαν την διατηρησιμότητα των συμβολαίων και την συνέχιση των εργασιών, καθώς και νέου τύπου ασφαλίσεις έναντι των πανδημιών. Το τράνταγμα που δημιούργησε η πανδημία στην ασφαλιστική αγορά, συνεχίστηκε από την ενεργειακή και πληθωριστική κρίση που δημιούργησε η εισβολή στην Ουκρανία, που σαφέστατα επηρεάζουν άμεσα και έμμεσα τα αποτελέσματα των ασφαλιστικών εταιριών. Στην Ελλάδα, εκτός από τη διπλή κρίση που αντιμετωπίζουμε, ο ασφαλιστικός κλάδος βιώνει την συγκέντρωση εταιριών και η ‘επόμενη ημέρα’ θα έχει τα δικά της ξεχωριστά χαρακτηριστικά» τονίζει.


Φίλιππος Κάσσος Partner, Audit, KPMG στην Ελλάδα

Προβληματίζει τις διοικήσεις ο νέος κανονισμός SFDR
Ο ψηφιακός μετασχηματισμός αλλάζει την εμπειρία του πελάτη, ενώ η τεχνητή νοημοσύνη αναμένεται να κυριαρχήσει στο μέλλον στη διαδικασία των αποζημιώσεων, σύμφωνα με τον Φίλιππο Κάσσο.

Μιλώντας για τον κανονισμό SFDR εκτίμησε πως θα δυσκολέψει κάποιες διοικήσεις, ενώ τόνισε πως η αγορά χρειάζεται να ακούσει «καλά νέα» στην οικονομία ώστε να επιτευχθεί η πολυπόθητη μεγέθυνση του κλάδου.

Συγκεκριμένα, επεσήμανε: «Το τελευταίο διάστημα έχουμε αρχίσει να διαβάζουμε ολοένα κα συχνότερα ανακοινώσεις εταιρειών για τις πρωτοβουλίες ή και την πρόοδο τους προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό που αποδεικνύει και την αναγκαιότητα της στρατηγικής αυτής.

Η εμπειρία του πελάτη στις συναλλαγές του θα είναι εντελώς διαφορετική από αυτή που είχαμε συνηθίσει οι παλαιότεροι, ενώ η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης αναμένεται να κυριαρχήσει στην διαδικασία των αποζημιώσεων.

Θεωρώ ωστόσο, ότι ακόμη είμαστε στην αρχή του ταξιδιού, ενώ αποτελεί συνείδηση ότι το συγκριτικό πλεονέκτημα για την επόμενη μέρα κρύβεται στον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Οι αλλαγές που επιφέρουν στην λειτουργία των επιχειρήσεων οι κανονισμοί ESG αναμένεται να απασχολήσουν έντονα την αγορά το επόμενο διάστημα, με την συζήτηση να έχει ήδη ξεκινήσει.

Η KPMG στην Ελλάδα είναι στους πρωτοπόρους και στο θέμα αυτό.Ο κανονισμός SFDR που αναφέρεται στην ενίσχυση της διαφάνειας στις επενδύσεις για την εξέταση του κινδύνου βιωσιμότητας στις πολιτικές των εταιρειών, αναμένεται να προβληματίσει σημαντικά μέρος της αγοράς και να φέρει σε «δύσκολη θέση» διοικήσεις και μετόχους όπου οι επενδυτικές πολιτικές έχουν ως αποκλειστικό στόχο την υψηλότερη απόδοση.

Η πορεία της ασφαλιστικής αγοράς και οι προοπτικές της συνδέονται άρρηκτα και με την πορεία της οικονομίας. Οποιοιδήποτε πόροι στερούνται από τον καταναλωτή για κάλυψη βασικών αναγκών, όπως σίτιση, στέγαση και μετακίνηση, αντανακλούν στις προοπτικές άλλων κλάδων, όπως η ιδιωτική ασφάλιση. Αντιστοίχως και σε άλλους τομείς, η Ιδιωτική Ασφάλιση χρειάζεται «καλά νέα» στην οικονομία, οπότε όσο αυτά καθυστερούν, τόσο θα καθυστερεί και οι πολυπόθητη μεγέθυνση».


Ηλίας Ρήγας CFO – Generali Hellas

Ψηφιοποίηση με «Human Touch»
«Ως ένας σύγχρονος και παγκόσμιος ηγετικός ασφαλιστικός οργανισμός, η Generali έθεσε πολύ νωρίς τον ψηφιακό μετασχηματισμό στο επίκεντρο του στρατηγικού της σχεδιασμού» τονίζει ο Ηλίας Ρήγας. «Η προτεραιοποίηση αυτή, μας δίνει σαφές προβάδισμα έναντι του ανταγωνισμού αλλά και μας διαφοροποιεί από αυτόν χάρις στον ανθρώπινο τρόπο αξιοποίησης των ωφελημάτων που προσφέρει η ψηφιοποίηση, αυτό που στην Generali ονομάζουμε “human touch” και βρίσκεται στον πυρήνα του αξιακού μας συστήματος. Καθώς η όλη διαδικασία του μετασχηματισμού σήμερα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, πολύ σύντομα θα είμαστε σε θέση να αξιοποιήσουμε το σύνολο των δυνατοτήτων που προσφέρει αναβαθμίζοντας περαιτέρω την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών» σημειώνει.

«Αντίστοιχα, σε ό,τι αφορά την ενσωμάτωση του Κανονισμού Αειφορίας στις δραστηριότητες των Χρηματοπιστωτικών Ιδρυμάτων, η Generali παρακολουθώντας στενά τους κινδύνους που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή είχε ήδη προχωρήσει σε μια σειρά προπαρασκευαστικές ενέργειες που καταγράφονται στον σχεδιασμό της εταιρικής της διακυβέρνησης, με αποτέλεσμα η συμμόρφωση με τις οδηγίες SFDR να θεωρηθεί φυσική συνέχεια των όσων είχαν προηγηθεί.

Ασφαλώς, τόσο η συνεχιζόμενη πανδημία όσο και οι εξελίξεις στην Ουκρανία έχουν αλλάξει το μακροοικονομικό περιβάλλον με άμεσες συνέπειες σε οικονομία, κοινωνία και γεωπολιτική.
Ωστόσο, οι εσωτερικές μας διαδικασίες αντιμετώπισης κινδύνων καθώς και το εποπτικό πλαίσιο του ασφαλιστικού τομέα που λειτουργεί διορθωτικά και ταυτόχρονα προστατευτικά για τη λειτουργία του συστήματος, δείχνουν στοιχεία ιδιαίτερης ανθεκτικότητας» προσθέτει.


Γιώργος Γκούσκος Διευθυντής Προϋπολογισμου & Χρημ/Κων Αναφορών, Ευρωπαϊκή Πίστη Α.Ε.Γ.Α.

Έχουμε μεταβεί σε νέα ψηφιακή εποχή
«Τα τελευταία χρόνια, όπως όλα δείχνουν, ο ψηφιακός μετασχηματισμός επιφέρει ριζικές αλλαγές και εισάγει νέες ανάγκες στην εγχώρια Ασφαλιστική πραγματικότητα μας λέει ο Γιώργος Γκούσκος. «Η Ευρωπαϊκή Πίστη, έχει μεταβεί ήδη στη νέα ψηφιακή εποχή, έχοντας ολοκληρώσει μια σειρά σημαντικών έργων ψηφιακού μετασχηματισμού. Το σημαντικότερο εξ αυτών, ήταν η ολοκλήρωση του έργου ψηφιακού μετασχηματισμού του συνόλου των οικονομικών υπηρεσιών της, με την εγκατάσταση και υλοποίηση της εφαρμογής SAP S/4HΑΝΑ» σημειώνει.
Ακόμη, σημαντικές αλλαγές εκτιμάται ότι θα επιφέρει και η εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Κανονισμού SFDR, κυρίως ως προς τη διαδικασία λήψης επενδυτικών αποφάσεων, καθώς και στην εξέταση των κινδύνων που σχετίζονται με τη Βιωσιμότητα. Η Ευρωπαϊκή Πίστη, επιμετρά τακτικά τους κινδύνους Βιωσιμότητας και αναζητά «Πράσινες» επενδύσεις, έχοντας πάντα ως γνώμονα τη διαρκή προσφορά στην Κοινωνία και το σεβασμό στο Περιβάλλον. «Τέλος, αν και το 2021 ήταν ένα αισιόδοξο έτος για την εγχώρια Ασφαλιστική Αγορά, παρουσιάζοντας ανάπτυξη κοντά στο 7,7%, οι εξελίξεις των τελευταίων ετών, έχουν επηρεάσει πολύεπίπεδα τόσο την εγχώρια οικονομική δραστηριότητα, όσο και την Ασφαλιστική αγορά, εκτιμώντας πως οι συνέπειες θα γίνονται περισσότερο ορατές τα επόμενα χρόνια» προσθέτει.


Βασίλης Μπαρμπαρής Chief Finance & Risk Officer insurancemarket.gr

Οι ασφαλιστικές εταιρείες «τρέχουν» μεγάλα έργα ψηφιοποίησης
«Η ψηφιακή επανάσταση που έχει ξεκινήσει στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια γνωρίζει μεγάλη επιτάχυνση, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ψηφιοποίηση είναι πλέον μονόδρομος για όλες τις εταιρίες και όλους του κλάδους», τονίζει ο Βασίλης Μπαρμπαρής, της insurancemarket.gr, της μεγαλύτερης ιστοσελίδας σύγκρισης και αγοράς ασφαλιστικών προϊόντων στην Ελλάδα.

Όπως εξηγεί: «στον ασφαλιστικό κλάδο είδαμε το πρώτο κύμα του ψηφιακού μετασχηματισμού 4 – 5 χρόνια πριν από ελάχιστες εταιρίες, μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού. Οι εταιρείες οι οποίες είχαν ήδη κάνει βήματα και επενδύσεις προς τον ψηφιακό τους μετασχηματισμό, είδαν αύξηση των εργασιών τους παρ’ όλες τις κοινωνικές δυσκολίες και τις οικονομικές προκλήσεις.
Σήμερα και μετά την πανδημία αν όχι όλες, το 90% των ασφαλιστικών εταιριών τρέχει μεγάλα εσωτερικά έργα ψηφιοποίησης με στόχο γρηγορότερες διαδικασίες αλλά και την αύξηση της παραγωγής και νέων πωλήσεων.

Η γενικότερη οικονομική κρίση αυτής της εποχής επιβάλει νέες ψηφιακές λειτουργίες και υπηρεσίες προς όφελος του καταναλωτή.

Σήμερα, στο insurancemarket.gr προσπαθούμε να καταλάβουμε πιο ουσιαστικά τις ανάγκες των πελατών μας και να τους προσφέρουμε ακόμα καλύτερες επιλογές προϊόντων αλλά και εξοικονόμησης, αξιοποιώντας πολύπλοκα μοντέλα μηχανικής μάθησης» σημειώνει.