Βρισκόμαστε στο ξεκίνημα της νέας χρονιάς και τα μηνύματα που έρχονται όσον αφορά την παγκόσμια οικονομία δεν είναι αισιόδοξα. Η συνεχιζόμενη πολεμική σύγκρουση στην Ουκρανία εξακολουθεί να επηρεάζει όλο τον πλανήτη παρά την πτώση των τιμών του φυσικού αερίου και του πετρελαίου. Το 2023 θα είναι μια χρονιά δυσκολότερη από το 2022 για την παγκόσμια οικονομία, εκτιμά η επικεφαλής του ΔΝΤ Kristalina Georgieva, καθώς οι μεγάλες οικονομίες ΗΠΑ, ΕΕ και Κίνας επιβραδύνονται ταυτόχρονα και η μισή Ευρωπαϊκή Ένωση θα βρεθεί σε ύφεση.

Το ίδιο προβλέπεται για το ένα τρίτο της παγκόσμιας οικονομίας, ενώ ακόμη και σε χώρες που θα αποφύγουν την ύφεση, οι συνθήκες θα μοιάζουν υφεσιακές για εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επί του παρόντος προβλέπει παγκόσμιο ρυθμό ανάπτυξης της τάξεως του 2,7% για το 2023, από 3,2% το 2022.

Σε ανάλογο κλίμα κινείται και η Παγκόσμια Τράπεζα, η οποία αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη το 2023, σε επίπεδα που βρίσκονται στο όριο της ύφεσης για πολλές χώρες, καθώς η επίδραση των αυξημένων επιτοκίων εντείνεται, ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται και οι μεγάλες παγκόσμιες οικονομίες επιβραδύνονται. Η παγκόσμια ανάπτυξη Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, όπως εκτιμά η Παγκόσμια Τράπεζα, αναμένεται να διαμορφωθεί στο 1,7%, από 3,0% που προβλεπόταν τον Ιούνιο 2022. Η τράπεζα εκτιμά πως το 2024 η ανάκαμψη θα ανέλθει στο 2,7% και υποστηρίζει ότι η σημαντική επιβράδυνση στις προηγμένες οικονομίες θα μπορούσε να προμηνύει νέα παγκόσμια ύφεση – σημειώνεται ότι προβλέπει ανάπτυξη ΑΕΠ της τάξεως του 0,5% για τις ΗΠΑ και μηδενική για την ευρωζώνη.

Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, υπάρχει μια επιπρόσθετη παράμετρος που θα επηρεάσει τις οικονομικές της επιδόσεις το 2023. Τον Απρίλιο, όπως φαίνεται, θα έχουμε εκλογές που δεν αποκλείεται να επαναληφθούν καθώς δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κλίμα συνεργασίας μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων. Σας προτείνουμε να διαβάσετε το ρεπορτάζ μας για την ελληνική οικονομία όπου παρουσιάζονται όλες οι παράμετροι που αφορούν την πορεία της.

Στο Cover Story φιλοξενούμε τους Μάκη Σολοµώντα, Αντιπρόεδρο του Ινστιτούτου Εσωτερικών Ελεγκτών Ελλάδας (ΙΙΑ) και Steve McNally, CMA, CPA, MBA, Global Chair Emeritus, IMA / CFO – PTI Group of Companies, οι οποίοι μας μιλούν για τον ηγετικό ρόλο του εσωτερικού ελεγκτή σε ό,τι αφορά τις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες.

Στο Back Cover παρουσιάζουμε τη στελεχιακή ομάδα της BSS, μιας εταιρείας που στηρίζει επί 25 χρόνια την αναπτυξιακή πορεία των επιχειρήσεων.

Στο FinancePro μιλά ο Αθανάσιος Κυριαζής, Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας, για το όραμά του που είναι «η εγκαθίδρυση ενός νέου αναπτυξιακού προτύπου κοινωνικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά βιώσιμου».

Στο τεύχος Ιανουαρίου έχουμε επίσης αφιερώματα στις πιστοποιήσεις, τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, την τηλεργασία και το ηλεκτρονικό εμπόριο.
Καλή ανάγνωση.