Θα έχετε ασφαλώς διαπιστώσει το τελευταίο διάστημα να γίνεται ιδιαίτερος λόγος για την τεχνητή νοημοσύνη. Αφορμή στάθηκε η πρόσφατη εμφάνιση της εφαρμογής Chat GPT, η οποία διαθέτει πρωτόγνωρες δυνατότητες στο να δημιουργεί άψογο κείμενο κατά παραγγελία, σε κάθε ύφος και μορφή γραφής, από… σύντομο ανέκδοτο μέχρι ακαδημαϊκή διατριβή. Μάλιστα, όσο αφορά τη λογιστική, υπάρχουν εκτενείς αναφορές ότι το Chat GPT μπορεί να αυτοματοποιήσει και να απλοποιήσει επαναλαμβανόμενες εργασίες, καθώς και να βελτιώσει την ακρίβεια οικονομικών αναφορών, χάρη στην ικανότητά του διαχειρίζεται τεράστιες ποσότητες οικονομικών δεδομένων σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Μάλιστα, κάποιοι από εσάς ενδεχομένως να αναρωτιέστε αν το κείμενο που διαβάζετε αυτή τη στιγμή είναι ανθρώπινη δημιουργία ή παράγωγο μιας AI. Κι αυτό είναι μόνο η αρχή.

Είναι εύκολα αντιληπτό ότι η τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι κάτι που θα συμβεί στο μέλλον, κάπου αλλού και σε κάποιους άλλους. Είναι ήδη εδώ και επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά πέρα από κάθε αμφιβολία, ότι η σχέση της ψηφιακής τεχνολογίας με το λογιστικό επάγγελμα είναι μόνιμη και ουσιαστική. Στο πλαίσιο αυτό, το κράτος ψηφιοποιείται, η εργασία ψηφιοποιείται (τηλεεργασία), το λογιστήριο ψηφιοποιείται και επιπλέον, με την τεχνητή νοημοσύνη και το λεγόμενο machine learning, γίνεται εξυπνότερο και αποδοτικότερο. Κατά συνέπεια, τα πάντα στο λογιστικό επάγγελμα αλλάζουν ραγδαία. Αλλάζουν οι δεξιότητες που απαιτούνται από τους λογιστές, καθώς η τεχνολογική κατάρτιση είναι άκρως απαραίτητη. Αλλάζει ο ρόλος του λογιστή και οι υπηρεσίες  που παρέχονται από το σύγχρονο λογιστήριο και το λογιστικό γραφείο, έχοντας πλέον έναν χαρακτήρα πιο στρατηγικό-συμβουλευτικό-επιχειρηματικό, έναντι του προηγούμενου διαχειριστικού.

Στο 1ο συνέδριο “Digital Accounting Conference”, το οποίο διεξάγεται ψηφιακά την Τρίτη 21 Μαρτίου (9πμ-5μμ) από το περιοδικό FinancePro, την Boussias και την ΠΑΕΛΟ, ξεκινάμε τη συζήτηση στη χώρα μας για όσα επηρεάζουν και διαμορφώνουν το λογιστικό επάγγελμα σήμερα.

Σκοπός αυτής της πρωτοβουλίας είναι να ενημερώσει τους επαγγελματίες του κλάδου, λογιστές, φοροτέχνες, οικονομικούς συμβούλους, για τις προκλήσεις που φέρνει στο επάγγελμά τους η ψηφιακή τεχνολογία, για τον ρόλο τους που εξελίσσεται ποιοτικά και για τις δεξιότητες με τις οποίες χρειάζεται να εφοδιαστούν για να μπορούν να αξιοποιήσουν τα νέα εφόδια της τεχνητής νοημοσύνης.

Στο συνέδριο συμμετέχουν τρεις υπουργοί και δεκάδες καταξιωμένα και έμπειρα στελέχη του κλάδου, και στις 21 Μαρτίου θα συζητήσουν διαδικτυακά πάνω στις θεματικές ενότητες του συνεδρίου:

  • 1η Ενότητα | Ο ρόλος του Λογιστή στην ψηφιακή μετάβαση της ελληνικής οικονομίας
  • 2η Ενότητα | Οι επίκαιρες προκλήσεις στον ψηφιακό μετασχηματισμό του λογιστηρίου και του λογιστικού γραφείου
  • 3η Ενότητα | Οι σύγχρονες υπηρεσίες του εκσυγχρονισμένου λογιστικού γραφείου και του λογιστηρίου της επιχείρησης
  • 4η Ενότητα | Ο Λογιστής ως επιχειρηματικός σύμβουλος
  • 5η Ενότητα | Upskilling, reskilling και cross-skilling: οι απαραίτητες δεξιότητες για τον Λογιστή του μέλλοντος

Δείτε το πρόγραμμα του συνεδρίου στο www.digitalaccountingconference.gr

Είναι ένα συνέδριο που κανένας λογιστής, φοροτέχνης και οικονομικός σύμβουλος δεν πρέπει να χάσει, αν θέλει να παραμείνει συναφής με τη ραγδαία πρόοδο που βιώνουμε τον 21ο αιώνα.