Βελτιώνουν τα αντανακλαστικά τους και εντοπίζουν ευκαιρίες επένδυσης

Η τελευταία τριμηνιαία έρευνα CFO Signals της Deloitte αντανακλά πιο θετικές απόψεις σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2022. Ερωτήθηκαν 111 CFOs από ΗΠΑ, Καναδά, Μεξικό και, σχεδόν ομόφωνα (93%), απάντησαν ότι αναμένουν ήπια ύφεση μεν, αλλά παράλληλα, ετοιμάζονται για ανάκαμψη.

Σε αυτήν την κατεύθυνση, οι πρώτες κινήσεις τους θα είναι η επένδυση σε ανάπτυξη, πωλήσεις, πελάτες και νέες αγορές, η συγκράτηση του κόστους και η αύξηση της αποτελεσματικότητας, καθώς επίσης η ενίσχυση αποθεμάτων ή παραγωγικής ικανότητας, προκειμένου να καλυφθεί η ζήτηση. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το στοιχείο ότι περισσότερο αυξάνουν τις προσλήψεις παρά τις παγώνουν, ενώ αρκετοί εστιάζουν στην ανάπτυξη του προσωπικού τους και την αναθεώρηση των αποδοχών, προκειμένου να παραμείνουν ανταγωνιστικοί. Άλλες ενέργειες περιλαμβάνουν την ανεύρεση κεφαλαίου για επενδύσεις, την ενίσχυση της ρευστότητας και την αξιολόγηση ευκαιριών M&A.

Σημειώνεται ότι, σε ποσοστό 55%, οι ερωτηθέντες δηλώνουν ικανοποιημένοι από τους σχεδιασμούς της εταιρείας τους για το σενάριο ύφεσης και σε ποσοστό 53% για το σενάριο ανάκαμψης.

Αν πιστεύετε ότι θα υπάρξει οικονομική ανάκαμψη, ποιες 3 δράσεις αναλαμβάνετε πρώτα, ώστε να προετοιμαστείτε;

Πώς θα βελτιωθούν τα αντανακλαστικά των οργανισμών
Σε γενικές γραμμές, οι CFOs που ερωτήθηκαν δηλώνουν ικανοποιημένοι με την ικανότητα των εταιρειών τους να ανταποκριθούν σε τυχόν ύφεση, αλλά θεωρούν ότι υπάρχει περιθώριο βελτίωσης. Κάποιες από τις βελτιώσεις που θεωρούν ότι θα ενισχύσουν τη λήψη αποφάσεων είναι η υιοθέτηση ψηφιακών τεχνολογιών, ΤΝ και αυτοματισμών, η βελτίωση σε forecasting και scenario planning, καθώς και η συνεπής παρακολούθηση των KPIs. Άλλες βελτιώσεις που προτείνουν, είναι η καλλιέργεια ικανοτήτων ανάλυσης δεδομένων, η ευκινησία (agility) και η διαφάνεια.

Θετικές προοπτικές για την οικονομία και τα οικονομικά των εταιρειών
Το α’ τρίμηνο του 2023, οι CFOs αισιοδοξούν, τόσο ότι θα βελτιωθούν οι οικονομικές συνθήκες σε ένα έτος από τώρα, όσο και για τις μελλοντικές οικονομικές προοπτικές των οργανισμών τους. Σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, έχουν μεγαλύτερες προσδοκίες για ετήσια ανάπτυξη (YOY), κάτι που ίσως αιτιολογεί ότι το 40% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η παρούσα είναι καλή περίοδος για ανάληψη ρίσκου, σε σχέση με 29% το προηγούμενο τρίμηνο.

Ανά περιοχή, οι βορειοαμερικανοί οικονομικοί διευθυντές είναι πιο αισιόδοξοι για τις μακροοικονομικές συνθήκες και την απόδοση των δικών τους εταιρειών, σε σύγκριση με το δ’ τρίμηνο του 2022. Το 40% χαρακτηρίζει την τρέχουσα οικονομική κατάσταση καλή ή πολύ καλή και το 54% εκτιμά ότι θα βελτιωθεί σε έναν χρόνο.
Στην Ευρώπη, τα ποσοστά αυτά διαμορφώνονται σε 5% και 32% και στην Κίνα 6% και 41%, αντιστοίχως.

Έπειτα από 6 συναπτά τρίμηνα πτωτικά κινούμενης αισιοδοξίας για τις οικονομικές προοπτικές των εταιρειών τους, οι CFOs αισθάνονται πιο αισιόδοξοι το 1ο τρίμηνο τ. έ., με ποσοστό 32% από 20%, ενώ ταυτόχρονα, οι CFOs που δηλώνουν απαισιόδοξοι για το ίδιο θέμα, περιορίστηκαν στο 19% από 41% το τελευταίο τρίμηνο του 2022. Τη χαμηλότερη αισιοδοξία εκφράζουν οι οικονομικοί διευθυντές στον κλάδο Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών και την υψηλότερη εκείνοι των κλάδων Τεχνολογίας, Υπηρεσιών και Ενέργειας/Πόρων.

Δεδομένα, πληροφορία και λήψη αποφάσεων
Κατά τη διάρκεια της πανδημίας ήρθε στο προσκήνιο η ανάγκη των επιχειρήσεων για εμβάθυνση στα δεδομένα και έγκαιρη διάθεση πληροφορίας, για καλύτερη λήψη αποφάσεων.

Οι CFOs εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν προκλήσεις σε αυτό το πεδίο, στο πλαίσιο των σχεδιασμών τους για το υπόλοιπο 2023 και το 2024. Οι μεγαλύτερες προκλήσεις που αναφέρουν είναι η ανεπάρκεια σε τεχνολογίες/συστήματα (64%), οι ελλιπείς ικανότητες (62%) και η έλλειψη έμπειρου προσωπικού, όπως data scientists και business analysts (58%).

Σε απάντηση, οι περισσότεροι ήδη επενδύουν σε νέα συστήματα και αυτοματισμούς, αναβαθμίζουν τα υφιστάμενα συστήματα, υλοποιούν αλλαγές σε ταλέντο/οργάνωση, τυποποιούν δομές δεδομένων και αξιολογούν διαδικασίες και ελέγχους.

Καλή περίοδος για ανάληψη ρίσκου
Το 40% των CFOs θεωρεί την τρέχουσα περίοδο κατάλληλη για ανάληψη μεγαλύτερου ρίσκου, από 29% το προηγούμενο τρίμηνο. Είναι το υψηλότερο ποσοστό που καταγράφεται από το α’ τρίμηνο του 2022, μολονότι υπολείπεται ακόμη του μέσου όρου της διετίας (47%). Ανά κλάδο, οι CFOs σε Ενέργεια/Πόρους, σε ποσοστό 70%+, συμφωνούν ότι είναι καλή περίοδος για μεγαλύτερα ρίσκα, ενώ οι CFOs στην Τεχνολογία σημειώνουν τη μικρότερη αντίστοιχη διάθεση, με 30%. Ανεβασμένη διάθεση έχουν και οι CFOs των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών, με 36%, σε σχέση με 26% το δ’ τρίμηνο 2022.

Ποιο είναι το πιο αποτελεσματικό πράγμα που έχετε κάνει για να βελτιώσετε τα δεδομένα και τα insights που παρέχει η ομάδα σας στην επιχείρηση;

Εσωτερικές και εξωτερικές ανησυχίες
Παρά τις συνεχιζόμενες αναφορές για απολύσεις σε διάφορους κλάδους, η διακράτηση, διαθεσιμότητα και πρόσληψη ταλέντου εξακολουθεί να είναι η κυρίαρχη εσωτερική ανησυχία των οικονομικών διευθυντών και ακολουθούν η καινοτομία και η ανάπτυξη, η διαχείριση κόστους, η διαχείριση αλλαγής και τα υβριδικά μοντέλα εργασίας.

Στις εξωτερικές ανησυχίες, ψηλά στη λίστα κατατάσσονται πληθωρισμός και γεωπολιτική αστάθεια, όπως και το προηγούμενο τρίμηνο, μαζί με τους κανονισμούς, το ενδεχόμενο ύφεσης, την καταναλωτική δαπάνη, το κόστος κεφαλαίου. Χαμηλότερα κατατάσσονται τα επιτόκια, οι τιμές ενέργειας και εμπορευμάτων και η εφοδιαστική αλυσίδα.

Από πού θα έρθει η ανάπτυξη
Η μεγαλύτερη ανάπτυξη αναμένεται να φανεί σε κέρδη και επένδυση κεφαλαίου. Τα κέρδη αναμένεται να αυξηθούν κατά 5,4%, από 2,9% το προηγούμενο τρίμηνο και η επένδυση κεφαλαίου κατά 5,7%, από 4,0%.

Οι κλάδοι Υγεία/Φάρμακο και Μεταποίηση δείχνουν πιο αισιόδοξοι και ο κλάδος Ενέργεια/Πόροι πιο συγκρατημένος.

Το αίνιγμα του CDO
Περισσότεροι από τους μισούς (52%) απάντησαν στην έρευνα ότι οι εταιρείες τους δεν έχουν θέση Chief Data Officer (CDO) ή αντίστοιχη. Από όσους απάντησαν θετικά, το 33% δηλώνει ότι η θέση υπάγεται στον τομέα IT και το 10% ότι υπάγεται στο finance.

Ανά κλάδο, ο ρόλος αυτός φαίνεται πιο διαδεδομένος σε Υγεία/Φάρμακο (61%), Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες (59%) και Μεταποίηση (45%).

Σπανιότερα φαίνεται να απαντάται ο ρόλος στους κλάδους Ενέργεια/Πόροι, Λιανεμπόριο/Χονδρεμπόριο, Υπηρεσίες και Τεχνολογία. Εντούτοις, αυτό το αποτέλεσμα μπορεί να οφείλεται στο μικρό δείγμα αυτών των κλάδων που περιέλαβε η έρευνα.

Πάντως, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, οι εταιρείες που έχουν ρόλο Chief Data Officer ή αντίστοιχο, δεν φαίνεται να τον αξιοποιούν πλήρως: το 56% των CFOs λέει ότι συνεργάζεται μαζί του τακτικά, το 38% περιστασιακά και το 6% καθόλου. Πιο τακτική συνεργασία φαίνεται πως απαντάται στις μεγαλύτερες εταιρείες, με έσοδα άνω των 10 δισ. δολαρίων.