Η σταδιακή επάνοδος της οικονομίας στην κανονικότητα συναντά εμπόδια που σχετίζονται με την πορεία της υγειονομικής κρίσης. Η μετάλλαξη Δέλτα με την κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων ίσως επηρεάσει τις προβλέψεις για την ανάπτυξη τόσο στην Ευρώπη όσο και στη χώρα μας.

Όπως αναφέρει η Oxford Economics, η μετάλλαξη Δέλτα αναμένεται να έχει πολύ μικρότερο αντίκτυπο στις ευρωπαϊκές οικονομίες σε σχέση με τα προηγούμενα κύματα, αν και κάποιες θα επηρεαστούν περισσότερο από άλλες. Παρότι οι οικονομικοί δείκτες συνεχίζουν να δείχνουν ότι αυτό το καλοκαίρι θα είναι σημαντικά καλύτερο από το 2020, μια απότομη αύξηση των νοσηλειών θα επηρέαζε τις προβλέψεις για την ανάπτυξη σε πολλές χώρες φέτος, όπως σημειώνει η Oxford Economics, ειδικά στις χώρες της Νότιας Ευρώπης οι οποίες είναι και πιο ευάλωτες αλλά και εξαρτώνται σε σημαντικό βαθμό από τον τουρισμό.
Μέσα σε αυτό το ευμετάβλητο κλίμα, η παγκόσμια έρευνα της PwC «Global Crisis Survey» αναφέρει πως η ενίσχυση της ανθεκτικότητας των επιχειρήσεων αποτελεί το κλειδί της επιτυχίας για το 2021. Στην έρευνα μετείχαν περισσότεροι από 2.800 επιχειρηματικοί ηγέτες που μοιράστηκαν στοιχεία και συμπεράσματα, εκπροσωπώντας οργανισμούς όλων των μεγεθών, από 29 κλάδους και 73 χώρες.
Αξίζει να σημειωθεί πως οι επιχειρήσεις που ανταποκρίθηκαν αποτελεσματικά στην κρίση φαίνεται να βασίστηκαν στην αντιμετώπισή της από εξειδικευμένη ομάδα διαχείρισης κινδύνου.
Η έρευνα αποκαλύπτει επίσης ότι εκτός από μια άρτια δομημένη ομάδα διαχείρισης κρίσεων, οι επιχειρήσεις χρειάζονται ένα ευέλικτο πρόγραμμα που δίνει τη δυνατότητα προσαρμογής και αντιμετώπισης διαφορετικών τύπων κρίσης. Σύμφωνα με τα στοιχεία, μόλις το 35% των επιχειρήσεων διέθεταν σχέδιο αντιμετώπισης κρίσης.
Με βάση τα ευρήματα της έρευνας προκύπτουν τρεις τρόποι με τους οποίους οι εταιρείες μπορούν να προετοιμαστούν καλύτερα για την αντιμετώπιση κρίσεων: κατάρτιση στρατηγικού σχεδίου αντιμετώπισης κρίσης, κατάργηση των στεγανών, οργανωτική ανθεκτικότητα.
Στο 7ο τεύχος του FinancePro προσεγγίζουμε το μεγάλο θέμα της επαγγελματικής εκπαίδευσης των οικονομικών στελεχών και μιλάμε με σημαντικούς παράγοντες της αγοράς οι οποίοι σκιαγραφούν τις τάσεις του χώρου.
Φιλοξενούμε συνέντευξη του Ειδικού Γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού χρέους Φώτη Κουρμούση, ο οποίος μας μιλά για τις δράσεις της υπηρεσίας του καθώς και για το τι μπορούν να κάνουν επιχειρήσεις και ιδιώτες που έχουν χρέη προς το δημόσιο.
Ανοίγουμε τις κεραίες μας προς τον χώρο του real estate και καταγράφουμε μέσα από ρεπορτάζ και τοποθετήσεις κορυφαίων στελεχών τα όσα συμβαίνουν στον κλάδο.
Ξεχωριστή θέση στο περιοδικό μας έχει το Ταμείο Ανάκαμψης από το οποίο εκταμιεύονται οι πρώτοι πόροι για τη χώρα μας, ενώ μπήκαν σε τροχιά τα πρώτα 12 έργα του Σχεδίου «Ελλάδα 2.0».
Έχουμε επίσης εκτενές αφιέρωμα στο Athens ESG Forum, το οποίο διοργανώθηκε με μεγάλη επιτυχία από την Boussias με σημαντική συμμετοχή ομιλητών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Τέλος, μπορείτε να διαβάσετε πώς η λειτουργία Record to Report (R2R) συμβάλλει στη λειτουργία των οικονομικών διευθύνσεων Καλή ανάγνωση.