To διαδικτυακό συνέδριο Agile Finance Conference 2021 πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία από τον όμιλο Boussias στις 27 Σεπτεμβρίου. Δεκάδες εξέχοντα οικονομικά στελέχη επιχειρήσεων παρέθεσαν πρακτικά παραδείγματα και ανέδειξαν τα πλεονεκτήματα που παρέχει το agile με την εφαρμογή του στο πλαίσιο λειτουργίας της Οικονομικής Διεύθυνσης. Η επόμενη μέρα του finance αποτελεί γεγονός, σηματοδοτώντας μια ευκαιρία ολικού μετασχηματισμού του επιχειρηματικού γίγνεσθαι.
Agile: Ευελιξία και ανθεκτικότητα απέναντι στις προκλήσεις της εποχής
Μεθοδολογία Agile λοιπόν ή αλλιώς εύκολη προσαρμογή, ευελιξία, ταχύτητα, ανθεκτικότητα. Σε έναν κόσμο όπου η εξέλιξη συνιστά συνώνυμο της αλλαγής και η τεχνολογική πρόοδος μεταμορφώνει τον τρόπο που εργαζόμαστε και επικοινωνούμε, οι οργανισμοί καλούνται όχι μόνο να ακολουθήσουν αλλά και να ηγηθούν της ανάπτυξης, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις προκλήσεις της εποχής.
Η μεθοδολογία Agile έχει τις ρίζες της στις αρχές της δεκαετίας του 2000, όταν 17 Μηχανικοί Πληροφορικής συνόψισαν τεχνικές και προσεγγίσεις που εφαρμόζονταν από εταιρείες Πληροφορικής κατά τις προηγούμενες δεκαετίες, με αποτέλεσμα να δημιουργήσουν ένα Μανιφέστο.
Στο επίκεντρο του βρέθηκε ο ίδιος ο άνθρωπος καθώς εδώ η λύση παραδίδεται τμηματικά, σε μικρά χρονικά διαστήματα, και συνεπώς τα μέλη των αυτόνομων ομάδων εμπλέκονται ενεργά, μέσω της στενής συνεργασίας τους, στη διαδικασία διαμόρφωσης υψηλότερης αξίας για την επιχείρηση. Η κουλτούρα δέσμευσης συνιστά το κλειδί για τη μείωση του χρόνου διάθεσης στην αγορά των προϊόντων και των υπηρεσιών, καθώς και για τη συνεχή βελτίωση της ποιότητάς τους. Το agile αποδεικνύεται ένας τρόπος αύξησης της παραγωγικότητας και για αυτόν ακριβώς τον λόγο κομβικός θεωρείται ο ρόλος των Οικονομικών Διευθυντών στην αξιοποίησή του. Άλλωστε τα χαρακτηριστικά της καινοτομίας, της ευελιξίας και της ανθεκτικότητας καθιστούν το agile ιδανικό για εφαρμογή στο corporate finance .
Η δυναμική μιας agile οικονομικής διεύθυνσης
Μια σειρά εξαιρετικά καταρτισμένων ομιλητών από την Ελλάδα και το εξωτερικό έδωσαν ηχηρό παρόν στο συνέδριο. Τα ερωτήματα που τέθηκαν προς διαπραγμάτευση υπήρξαν ιδιαίτερα ενδιαφέροντα. Μεταξύ άλλων, προσδιορίστηκαν τα χαρακτηριστικά μιας agile οικονομικής διεύθυνσης και η δυναμική που αυτά προσφέρουν. Επιπλέον, πραγματοποιήθηκε εισαγωγή σε επιτυχημένες εφαρμογές των αρχών του agile finance από οικονομικές διευθύνσεις διακεκριμένων επιχειρήσεων της Ελλάδας και του εξωτερικού.
Ακόμη, παρατέθηκαν στρατηγικές για την επιστροφή της οικονομίας σε τροχιά ανάπτυξης, ύστερα από την περίοδο της παγκόσμιας κρίσης και παρουσιάστηκαν εργαλεία και υπηρεσίες που αυξάνουν και υποστηρίζουν την παραγωγικότητα.
Δόθηκαν συγκεκριμένα παραδείγματα για την αναδιάρθρωση των οικονομικών των επιχειρήσεων, με σκοπό να καταστούν επιλέξιμες για χρηματοδότηση και έγινε αναφορά στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που παρέχουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στις εταιρείες αλλά και στη μέθοδο αξιοποίησης των ευκαιριών για διεύρυνση ή ανάκτηση μεριδίων της αγοράς.
Παρουσιαστής-συντονιστής του Agile Finance Conference 2021 ήταν ο Παναγιώτης Μαρκέτος, Business Editor και Επιστημονικός Συνεργάτης του ομίλου BOUSSIAS. Χορηγοί του συνεδρίου ήταν οι εταιρείες CPA, DIS και Retail@Link, ενώ χορηγοί επικοινωνίας CNN Greece, Deal, Euro2Day, Οικονομική Επιθεώρηση. To συνέδριο μεταδόθηκε μέσω live streaming από τη CONEQ.
O άνθρωπος ως βασικός μοχλός ανάπτυξης w της επιχείρησης
Αναμφισβήτητα, η μέθοδος Agile εγκαινιάζει μια νέα σελίδα στην οικονομική διεύθυνση: Ο άνθρωπος μετατρέπεται σε βασικό μοχλό εξέλιξης και η αλλαγή δεν προκαλεί πια φόβο αλλά συνιστά εγγύηση επιτυχίας. Εξάλλου, η αυξημένη πολυπλοκότητα και το αβέβαιο κλίμα της εποχής απαιτούν γρήγορη προσαρμογή και επαναχάραξη στρατηγικής, όταν οι συνθήκες το επιτάσσουν.
To agile, με σεβασμό στις ανάγκες των πελατών που συνεχώς μεταβάλλονται, εξασφαλίζει καινοτομία, ταχύτητα και αποτελεσματικότητα στην παράδοση νέων προϊόντων και υπηρεσιών. Η οικονομική διεύθυνση, μεριμνώντας για τη διαρκή βελτίωση της απόδοσης της επιχείρησης, βρίσκεται μπροστά σε μια νέα πρόκληση: Θα αξιοποιήσει επαρκώς τη μέθοδο agile, δίνοντας νέα πνοή στην επιχείρηση και θέτοντας τις βάσεις της μακροπρόθεσμης ευημερίας της;
H agile προσέγγιση στον οικονομικό μετασχηματισμό
Loreal Jiles, Vice President of Research and Thought Leadership, IMA (Institute of Management Accountants)
Σύμφωνα με την κυρία Jiles «o οικονομικός μετασχηματισμός είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τη μέθοδο agile». Όπως υπογράμμισε «το agile συνιστά έναν κύκλο ζωής ανάπτυξης λογισμικού που επικεντρώνεται στην επαναληπτική, αυξανόμενη παράδοση από αυτόνομες, διαλειτουργικές ομάδες». Επισήμανε μάλιστα ότι «πολύ σημαντικό παρακλάδι του agile αποτελεί το Scrum framework, που βοηθά τα άτομα, τις ομάδες και τις επιχειρήσεις να δημιουργήσουν αξία, μέσα από ευέλικτες λύσεις για πολύπλοκα ζητήματα». «Είναι χαρακτηριστικό πως πάνω από 1100 συμμετέχοντες σε σχετική έρευνα που διεξήχθη σε 6 ηπείρους και σε περισσότερες από 14 βιομηχανίες εξασκούν τη μέθοδο ανάπτυξης agile» πρόσθεσε η κυρία Jiles, αναφέροντας ότι «ουσιαστικά, η μέθοδος agile συνιστά την ικανότητα μιας επιχείρησης να αφουγκράζεται τις αλλαγές του περιβάλλοντος και να ανταποκρίνεται αποτελεσματικά σε αυτές».
Τα σημεία-κλειδιά ενός agile οργανισμού
Dante Healy, Senior Finance Leader & Financial Transformation Specialist
Ο κύριος Hearly υπογράμμισε ότι «οι προκλήσεις του finance agile σχετίζονται με την κλιμάκωση του ανταγωνισμού, την έλλειψη των ταλέντων, τις αυξανόμενες απαιτήσεις, την πίεση για αλλαγή καθώς και το γεγονός πως πια όλα συνιστούν προτεραιότητα». Όπως ανέφερε «η απάντηση στις παραπάνω προκλήσεις είναι η ενίσχυση της αξίας του καταναλωτή, η σταθερότητα της ομάδας, οι επαναλαμβανόμενες διαδικασίες, τα αξιόπιστα συστήματα και η προτεραιοποίηση στα αποτελέσματα και στη σωστή εστίαση». Ο κύριος Hearly υπογράμμισε πως «η τεχνολογία agile στο finance επιτρέπει ταχύτερη ανάπτυξη αλλά απαιτεί επένδυση σε πόρους ενώ πιθανότατα δεν ταιριάζει στον χειρισμό ζητημάτων όπως η κυβερνοασφάλεια ή οι κανονισμοί». «Σημεία κλειδιά για τη σωστή εφαρμογή της agile τεχνικής είναι η ολιστική προσέγγιση στις ομάδες agile, η στροφή στην αυτοματοποίηση, η εστίαση στη μέτρηση της αξίας, οι πρωτοβουλίες μετασχηματισμού και η επένδυση στις τεχνολογικές δεξιότητες των εργαζομένων» συμπλήρωσε.
SAFe: Μια υπηρεσία χρηματοοικονομικής καινοτομίας
Christoph Dibbern, Senior Consultant | Systemic Agile Coach (ICP-ACC, CSP-SM), PPI AG
Για το εξαιρετικά χρήσιμο συνεκτικό πλαίσιο που θα στηρίξει τον agile μηχανισμό μίλησε ο κύριος Dibbern. Όπως υπογράμμισε «η αποστολή μας ως οικονομικοί σύμβουλοι στο agile είναι να αναπτύξουμε στο μάξιμουμ τις δυνατότητες των ανθρώπων για οικονομική κυριαρχία και να αλλάξουμε τις εταιρείες με έναν θετικό τρόπο». Τόνισε μάλιστα ότι «χαρακτηριστικά όπως ο μετασχηματισμός της ηγεσίας απαιτούν όραμα, ιεράρχηση των προτεραιοτήτων, καινοτομία και ενδυνάμωση της εμπιστοσύνης». «Χρειάζεται υποστήριξη για να αναπτυχθεί ένα δίκτυο συνεργασίας και το Scaled Agile Framework αποτελεί ένα διπλό λειτουργικό σύστημα για τις οικονομικές επιχειρήσεις, που στηρίζεται σε ένα δίκτυο για έρευνα προϊόντων, ανάπτυξη, παράδοση, υποστήριξη και αξιολόγηση» συμπλήρωσε. Ο κύριος Dibbern δεν παρέλειψε να τονίσει πως «οι επενδύσεις σε καινοτομίες /fin techs σημείωσαν δραματική πτώση το τρέχον έτος, αφού μόνο 26 δισεκατομμύρια δολάρια επενδύθηκαν εκεί στο πρώτο μισό του 2020».
Ψηφιοποίηση στο finance: H agile προοπτική της αλλαγής
Alexandre Catsaros, Group Controller & Finance Transformation Director, Centrient Pharmaceuticals
Ο τομέας του financing είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την ψηφιακή πρόοδο και όπως τόνισε ο κύριος Catsaros «το παρελθόν πρέπει να είναι διαθέσιμο απλώς με το πάτημα ενός κουμπιού ενώ τα ποιοτικά, γρήγορα, κλειστά και δυναμικά εργαλεία ενοποίησης, αναφοράς και ανάλυσης κρίνονται ως πρωταρχικά». Επιπλέον, υπογράμμισε πως «η εταιρική συνεργασία με εμπορικούς, κατασκευαστικούς και άλλους κλάδους γίνεται ακόμη πιο κρίσιμη. «Τα πέντε βήματα που οδηγούν στο agile finance είναι τα εξής: H ελάχιστη εξάρτηση από δυσκίνητα, λανθασμένα, ασυμβίβαστα υπολογιστικά φύλλα, η αύξηση της μόχλευσης των λύσεων ERP/EPM, το οικονομικό κόστος της ατμοπλοΐας, οι δυναμικές διαδικασίες σχεδιασμού και πρόβλεψης και η υιοθέτηση τεχνολογίας κινητής τηλεφωνίας» πρόσθεσε. Επιπλέον ο κύριος Catsaros αναφέρθηκε στις αλλαγές στο managing, σημειώνοντας πως «η μεγαλύτερη αυτοματοποίηση δε συνεπάγεται λιγότερους υπαλλήλους και πως «οι αποκεντρωμένες εταιρείες χρειάζεται να καταστούν μέρος ενός ευρύτερου συγκεντρωτικού οργανισμού».
Πλαίσιο VUCA: Η επανάσταση στις επιχειρήσεις
Paula Dragomir, Lead Senior Consultant and Founder, Key & Hatch
H κυρία Dragomir επισήμανε πως «ενώ τα αρχικά του VUCA ισοδυναμούν με αστάθεια, αβεβαιότητα, πολυπλοκότητα και ασάφεια, με τον σωστό χειρισμό μπορούν να μετατραπούν σε όραμα, κατανόηση, σαφήνεια και agility». Όπως υπογράμμισε στο Finance Pro «ο πυρήνας του agile είναι η καινοτομία. Η agile ηγεσία έχει αρκετές φορές παρερμηνευτεί ως μια διαδικασία που αφορά την έναρξη πολλαπλών πρότζεκτ την ίδια στιγμή, την πίεση της ομάδας με πολλές πρωτοβουλίες, τα ατέλειωτα μίτινγκ, την παρέμβαση σε ατομικά μίτινγκ, το μικρομάναζμεντ, την παρέμβαση σε αποφάσεις ρουτίνας και την υπερβολική ομιλία αντί για την ενεργητική ακρόαση». Ωστόσο η κυρία Dragomir διευκρίνισε πως «το μυστικό βρίσκεται στη διασφάλιση ετοιμότητας: Να είστε απαιτητικοί σχετικά με τη δημιουργία αξίας που συνεπάγεται το agile, με προκαθορισμό των ρυθμίσεων εντός και εκτός του οργανισμού, επιτάχυνση του ρυθμού για την πρώτη φάση της μεταμόρφωσης, δομημένη προσέγγιση, προσαρμογή στην ταχύτητα της αλλαγής και συντονισμό στη στιγμή».
Agile: Αποκτώντας ευελιξία στη διαχείριση των προϋπολογισμών και των κινδύνων
Hendrik Esser, Program Director, the Agile Alliance’s initiative «Supporting Agile Adoption»
«Τα τέσσερα στάδια της δημιουργίας ενός προϊόντος είναι η γέννηση της ιδέας, το χτίσιμο εμπιστοσύνης, η υλοποίηση και η εμπορευματοποίησή του τελικού προϊόντος» ανέφερε ο κύριος Esser. Όπως επισήμανε «στο πρώτο στάδιο, η δυνατότητα πρόβλεψης είναι μικρή και κυριαρχεί το στοιχείο της εξερεύνησης ιδεών, σε σχέση με το τελευταίο στάδιο όπου προχωράμε στην αξιοποίηση της ιδέας». Ο κύριος Esser τόνισε ότι «ύστερα από τον σχεδιασμό του προϊόντος έρχεται η σειρά του agile». «Αξίζει να διευκρινιστεί πως το agile ισοδυναμεί με τον τρόπο που θα δουλευτεί ένα σετ από πρακτικές και εργαλεία με συγκεκριμένη αξία για ένα προκαθορισμένο προϊόν ενώ το agility είναι η ικανότητα της μεταπήδησης από εργαλείο σε εργαλείο, σύμφωνα με το εκάστοτε πρότζεκτ» πρόσθεσε. «Στον τομέα των οικονομικών, το κλασικό ρίσκο είναι η πιθανή επίπτωση σε συνδυασμό με την επίδραση μιας απόφασης, στοιχεία άρρηκτα συνδεδεμένα με το επίπεδο γνώσης της ομάδας».
Μετασχηματισμός της χρηματοοικονομικής λειτουργίας στην εποχή της ψηφιοποίησης
Hafiz Roslan, Finance Transformation Thought Leader
«Όταν μιλάμε για ψηφιοποίηση στην τεχνολογία εστιάζουμε στην πληροφορία κατόπιν ζήτησης, στην αυτοματοποίηση των διαδικασιών και στα ολοκληρωμένα οικονομικά στοιχεία» ανέφερε ο κύριος Roslan. Στη συνέχεια επισήμανε ότι «τα κλειδιά που ενεργοποιούν την ψηφιοποίηση είναι η πληροφορία, η τεχνολογία, οι άνθρωποι και ο μετασχηματισμός». «Ο οικονομικός μετασχηματισμός συνεπάγεται αποτελεσματικότητα, δημιουργία αξίας, σωστό timing και προσβάσιμη τεχνολογία» διευκρίνισε. «Οι τομείς επίδρασης για τον οικονομικό μετασχηματισμό είναι οι εισπρακτέοι λογαριασμοί, όπου οι εφαρμογές πληρωμής λειτουργούν με τεχνητή νοημοσύνη, οι πληρωτέοι λογαριασμοί, όπου επιτυγχάνεται εξάλειψη της εισαγωγής δεδομένων με εφαρμογή τεχνολογίας OCR, οι αναφορές, με αυτόματη δημιουργία αναφοράς σε περιοδική βάση και παράδοση αναφορών με αυτοματοποίηση ρομποτικής επεξεργασίας, και οι επιχειρηματικές επιδόσεις με πρόσβαση των επιχειρήσεων στην τεχνητή νοημοσύνη» συμπλήρωσε ο κύριος Roslan.
Το Finance ως καταλύτης της εξόδου από την κρίση
Anders Liu-Lindberg, Leading advisor to senior Finance and FP&A leaders
«Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, λίγοι τομείς ήταν τόσο απασχολημένοι όσο ο τομέας των οικονομικών, που είχε να διαπραγματευθεί ζητήματα όπως η προβολή και η διατήρηση της εταιρείας στη ζωή, η μείωση του κόστους της, η εξασφάλιση κρατικής χρηματοδότησης και οι επιλογές διαχείρισης της κρίσης». Ο κύριος Liu-Lindberg υπογράμμισε πως το κρίσιμο ερώτημα αφορά την επόμενη μέρα ύστερα από την κρίση. «Ο τομέας των οικονομικών, για να παραμείνει συντονισμένος στις εξελίξεις και για να επιταχύνει την πρόοδό του, χρειάζεται να ηγηθεί της διαχείρισης των επιδόσεων της επιχείρησης, να βελτιώσει την υπάρχουσα κατάσταση της, να εστιάσει στον εντοπισμό νέων ευκαιριών ανάπτυξης και να επαναπροσδιοριστεί από διαχειριστή κρίσης σε διευκολυντή ανάπτυξης» τόνισε. Όπως επισήμανε «υπάρχει μια αναδυόμενη ευκαιρία για τον τομέα του finance, να καθοδηγήσει τη δημιουργία αξίας της επιχείρησης».
Ταμείο Ανάκαμψης: Σώζοντας το σήμερα και κερδίζοντας το αύριο στις επιχειρήσεις
Δημήτρης Δημητρίου, CEO Founder | Certified Public Accountants (CPA, AIA, ACA)
«Τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης στοχεύουν στη χρηματοδότηση σημαντικών ιδιωτικών επενδύσεων, χρηματοδοτούμενων κατά τουλάχιστον 50% από τα ίδια κεφάλαια των επενδυτών και από δάνεια από το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα και από Ευρωπαϊκούς Χρηματοπιστωτικούς θεσμούς» υπογράμμισε ο κύριος Δημητρίου. Όπως σημείωσε «παρέχονται από τις επιχειρήσεις προτάσεις που προωθούν την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, καθώς και την καινοτομία, τις οικονομίες κλίμακας και τις εξαγωγές» ενώ τόνισε πως «το πρόγραμμα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αφορά μεταξύ άλλων ψηφιακό μετασχηματισμό ύψους 375 εκατομμυρίων ευρώ, την ανάπτυξη του αγροτοδιατροφικού τομέα, με προϋπολογισμό 520 εκατομμυρίων ευρώ, την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος ύψους 260 εκατομμυρίων ευρώ, τις ηλεκτρικές μεταφορές με 240 εκατομμύρια ευρώ και τις νεοφυείς επιχειρήσεις με πάνω από 500 εκατομμύρια ευρώ».
Η αντιμετώπιση της πανδημίας και η Ψηφιακή Μετάβαση κατά την διάρκειά της
Σπύρος Κοκκόλης, Διευθυντής Οικονομικών Υπηρεσιών Ομίλου, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ
O κύριος Κοκκόλης αναφέρθηκε στην επιτυχή εγκατάσταση του Vendor Invoice Management εν μέσω πανδημίας. Όπως επισήμανε «οι προκλήσεις του έργου αφορούσαν τις συναντήσεις των ομάδων εργασίας, τις βελτιώσεις διαδικασιών που συνέβαλαν σε αποτελεσματικότερη χρήση του εργαλείου, την τεχνική υλοποίησης συμβούλου που αφορά διορθώσεις θεμάτων που προέκυψαν μετά την έναρξη της λειτουργίας, τις ενημερώσεις των προμηθευτών και την εκπαίδευση χρηστών πάνω στη νέα εφαρμογή». «Η εταιρική ανταπόκριση ήταν άμεση, με χρήση εφαρμογών απομακρυσμένων συσκέψεων, εφαρμογή τηλεργασίας και λήψη των απαραίτητων υγειονομικών μέτρων για παρουσία των υπαλλήλων στην εργασία» πρόσθεσε. Επιπλέον σημείωσε πως «υπήρξαν συχνότερες συναντήσεις παρακολούθησης της πορείας βελτίωσης της επιχείρησης από όλα τα μέλη και αλλαγή της εταιρικής κουλτούρας, με αποτελεσματική επικοινωνία από τη Διοίκηση ως προς την αναγκαιότητα χρήσης διαθέσιμων τεχνολογιών, εκπαίδευση χρηστών στον νέο τρόπο εργασίας και αγορά αναγκαίου εξοπλισμού για εργασία από το σπίτι».
Κατακτώντας την Κορυφή σε έναν Ανταγωνιστικό Κλάδο εν μέσω Πανδημίας
Παναγιώτης Αδαμαντιάδης, Retail Sales Director, Alfa Ζύμη
«Το 2019 η Alpha κατέκτησε την πρώτη θέση στην κατηγορία της κατεψυγμένης ζύμης. Η πανδημία όμως άλλαξε το τοπίο για όλους, όπως και τις συνήθειες του καταναλωτή. Έχουν δημιουργηθεί νέες ανάγκες για περισσότερη ασφάλεια, ικανοποίηση αναγκών στο σπίτι και ικανοποίηση των παραδόσεων στα καταστήματα» δήλωσε στο Finance Pro ο κύριος Αδαμαντιάδης. «Στην περίοδο της πανδημίας, λανσάραμε 30 νέους κωδικούς σε 3 κατηγορίες προϊόντων» τόνισε. Όπως υπογράμμισε «οι προκλήσεις των καιρών αφορούν τις αυξήσεις πρώτων υλών, ενέργειας κλπ., το μακροοικονομικό περιβάλλον και την επίδραση της πανδημίας». «Οι αποφάσεις είναι συλλογικές, καθώς δημιουργούνται ομάδες δια τμηματικές και διαμορφώνεται η κουλτούρα με στόχο την καταγραφή και ανάλυση των διαδικασιών ώστε να αξιολογηθεί αν έχουν αξία όλα τα βήματα, χωρίς να επηρεαστεί το τελικό προϊόν του καταναλωτή» συμπλήρωσε ο κύριος Αδαμαντιάδης.
Οι διαλειτουργικές εταιρικές ομάδες στον ψηφιακό μετασχηματισμό της επιχείρησης μέσω του agilefinance
Ιωάννης Παπαδόπουλος, GroupCFO, ELBISCOGROUP
«Στην Elbisco group εστιάζουμε στη μετάβαση από τη ψηφιοποίηση στον ψηφιακό μετασχηματισμό» ανέφερε στο Finance Pro ο κύριος Παπαδόπουλος. «Ο ψηφιακός μετασχηματισμός μέσω του agile συνεπάγεται γρήγορη, υπεύθυνη προσαρμογή στην αλλαγή, ενδυναμωμένες, ικανές και διεπιστημονικές/διαλειτουργικές ομάδες, συχνή επιθεώρηση για την εξασφάλιση κατάλληλης διορατικότητας, διαυγή και προσβάσιμα δεδομένα, μετρήσιμες και αποτελεσματικές λειτουργίες» διευκρίνισε. Όπως υπογράμμισε «το ανθρώπινο δυναμικό είναι ο καταλύτης και συνάμα ο οδηγός του ψηφιακού μετασχηματισμού» ενώ πρόσθεσε πως «οι τρείς άξονες που θα διεγείρουν τα κίνητρα ομάδων μέσω του agile finance είναι οι διαλειτουργικές, ολοκληρωμένες ομάδες που θα συγκεντρώνονται σε κοινές υπηρεσίες ή κέντρα αριστείας, η χρήση νέων εργαλείων και πλατφόρμων πολυδιάστατων βάσεων δεδομένων και η εκπαίδευση σε νέα σετ δεξιοτήτων στην ανάλυση, απεικόνιση και σύνθεση δεδομένων».
Εφαρμόζοντας το μοντέλο 3S (Stop, Simplify, Standardize)
Νικόλαος Βίγκος, CFO, MERCK HELLAS
Ο κύριος Βίγκας δήλωσε στο Finance Pro: «Η καινοτόμος σκέψη χρειάζεται να συνδυάζεται με καινοτόμες πράξεις. Δραστηριοποιόμαστε στο τομέα της υγείας, των χημικών και των υλικών υψηλής τεχνολογίας, που τελευταία ονομάστηκε κλάδος ηλεκτρονικής». Όπως ανέφερε «το στρατηγικό μοντέλο SSS (stop, simplify and standardize) απαιτεί μια κουλτούρα που θα καλλιεργηθεί για να αυτοματοποιηθούν οι βασικές λειτουργίες και να υπάρξουν εναλλακτικές μέθοδοι εργασίας στις χρηματοικονομικές υπηρεσίες». «Για να έχουμε αποτελέσματα, πρέπει να είναι όλοι ενήμεροι και να υπάρχει διαφάνεια. Με το MSMArt αποκτούν όλοι οι συνάδελφοι πρόσβαση σε στοιχεία πωλήσεων ανά γεωγραφική περιοχή και πελάτη, σε μερίδια αγοράς και ανάλυση γεωγραφικών τομέων, στην κερδοφορία της εταιρείας, σε ταμειακές ροές κλπ.» συμπλήρωσε. Επιπλέον ανέφερε ότι «η MBS παρέχει υπηρεσίες υπαλλήλου, χρηματοδότησης και αγοράς και πληρωμής με τη σωστή ποιότητα. Οι πελάτες μας επωφελούνται από ένα χαρτοφυλάκιο αυτοεξυπηρέτησης, το οποίο υποστηρίζεται από το Παγκόσμιο Κέντρο Υποστήριξης».
Αξιοποιώντας τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης σε επιχειρήσεις και οικονομικά
Περικλής Τερλιξίδης, Εκτελεστικός Διευθυντής του Attica Hub for the Economy of Data and Devices (ahedd) του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος
«Ενδεικτικά πεδία εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης για τον Χρηματοπιστωτικό Τομέα είναι η Επιχειρηματική Ευφυία, η Εσωτερική Οργάνωση, η Παρακολούθηση Δεδομένων και η Προστασία» δήλωσε στο Finance Pro ο κύριος Τερλιξίδης. Όπως τόνισε «τα μοντέλα πρόβλεψης που χρησιμοποιούνται είναι η πρόβλεψη και εκτίμηση κινδύνου βάσει δεδομένων πραγματικού χρόνου, η συστηματική εκτίμηση κινδύνου με ανάλυση δεδομένων πραγματικού χρόνου διασυνδεδεμένων δραστηριοτήτων, πρώτων υλών, αποθεμάτων, ισοτιμιών και αγορών με μεθόδους μηχανικής μάθησης και η επικαιροποίηση σε πραγματικό χρόνο ιστορικών, εποχικών ή άλλων πρότυπων τάσεων με μεθόδους μηχανικής μάθησης». Επιπλέον, μιλώντας για το ahedd ανέφερε πως «πρόκειται για ένα one stop shop προϊόντων υπηρεσιών πληροφορικής και υψηλής τεχνολογίας, καινοτόμων εφαρμογών και εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης καθώς και για μια tailor-made ανάπτυξη λογισμικού που αξιοποιεί συνέργειες εξειδίκευσης και γνώσης με δικτύωση στην Ελλάδα και στην Ευρώπη».
To μέλλον στο Agile Finance: Ποια trends θα κυριαρχήσουν
Αριστείδης Ζέρβας, Group CFO, KLEEMANN HELLAS
«To agile από μόνο του είναι κάτι ευέλικτο που χρησιμοποιεί ο καθένας ανάλογα με την κουλτούρα του, με την ωριμότητα και με το τι ταιριάζει στην επιχείρηση που δουλεύει» διευκρίνισε ο κύριος Ζέρβας. «Το μέλλον θα το επηρεάσουν η τεχνολογία, η νέα γενιά -που έχει διαφορετικά οράματα- η αβεβαιότητα της πανδημίας -που ήρθε για να μείνει- και οι δημογραφικοί παράγοντες» συμπλήρωσε. «Ο,τιδηποτε μπορεί να αυτοματοποιηθεί, πρέπει να αυτοματοποιηθεί, οι επαναλαμβανόμενες δουλείες πρέπει να γίνονται από ρομπότ και τα άτομα χρειάζεται να αξιοποιούνται μόνο σε όσες εργασίες απαιτούν ανάλυση, καθώς και να χρησιμοποιούν οι εταιρείες outsourcing υπηρεσίες στις no core δραστηριότητες τους» πρόσθεσε ο κύριος Ζέρβας. Όπως υπογράμμισε «στο εξής, η νέα γενιά θα εργάζεται ευέλικτες ώρες από πολλά μέρη του κόσμου και οι καταναλωτές θα γίνουν πιο απαιτητικοί». Τέλος τόνισε ότι «στις εταιρείες καθίσταται αναγκαίο να υπάρχει μπάτζετ για διαχείριση της αβεβαιότητάς και να ακολουθείται μια στρατηγική ανθεκτικότητας».