Όσο πλησιάζουμε προς τον χειμώνα τόσο μεγαλώνει η ανησυχία για αυτά που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε. Ο πόλεμος στην Ουκρανία σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις από την πανδημική κρίση έχουν δημιουργήσει ένα πρωτόγνωρο σκηνικό που κάποιοι αναλυτές το θεωρούν προάγγελο της τέλειας καταιγίδας.

Με τις τιμές της ενέργειας στα ύψη και τις συνεχείς αυξήσεις των πρώτων υλών οι Ευρωπαϊκές οικονομίες δοκιμάζονται. Σύμφωνα με τη Eurostat, o πληθωρισμός σημειώνει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο στην Ευρωζώνη καθώς έκλεισε στο 9,9% τον Σεπτέμβριο από 9,1% τον Αύγουστο. Στην Ελλάδα ο πληθωρισμός σκαρφάλωσε στο 12,1% από 11,2% τον Αύγουστο.

Από την άλλη, τα νέα για την ανάπτυξη της χώρας μας είναι πιο θετικά από ό,τι είχε προβλεφθεί από τους μηχανισμούς παρακολούθησης της οικονομίας. Το ΙΟΒΕ κατά την πρόσφατη παρουσίαση της τριμηνιαίας έκθεσής του για την Ελληνική Οικονομία αναθεώρησε επί το θετικότερο τις εκτιμήσεις του προβλέποντας ρυθμούς ανάπτυξης 6% το 2022. Η αναθεώρηση αυτή αποδίδεται στην ισχυρότερη διεύρυνση τόσο της ιδιωτικής κατανάλωσης (8,1%) όσο και των εξαγωγών (12,5%).

Σε ό,τι αφορά το 2023, to IOBE προβλέπει στο καλό σενάριο ανάπτυξη 1,6% με κρίσιμη παράμετρο το ύψος των επενδύσεων, ενώ στο δυσμενές σενάριο μπορεί να υπάρξει στασιμότητα. Η εκτίμηση κατά τα λοιπά της Oxford Economics μιλά για ύφεση το 2023, η οποία θα προέλθει από την μείωση κατά 0,40% της ιδιωτικής κατανάλωσης.

Τα μηνύματα πάντως από τις επενδύσεις ξένων κεφαλαίων στην Ελλάδα είναι άκρως ενθαρρυντικά, όπως λέει στη συνέντευξή του στο FinancePro o πρόεδρος της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών, Διευθύνων Σύμβουλος της ALPHA TRUST Κρις Αίσωπος. «Ήδη το πρώτο πεντάμηνο του 2022 οι ξένες άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα ανήλθαν σε 3,5 δις ευρώ σε σχέση με 1,9 δις το ίδιο διάστημα του 2021. Η εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας αποτυπώνεται και στο γεγονός ότι χώρες εκτός από την Ευρώπη, όπως αρκετές από τη Μέση Ανατολή και βεβαίως οι ΗΠΑ, εκδηλώνουν έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Έχουμε εκτενές αφιέρωμα στην «ESG Agenda του CFO», στο οποίο μας μιλούν εννέα κορυφαία στελέχη της αγοράς για τον ρόλο του οικονομικού διευθυντή στη δημιουργία κοινωνικού και οικονομικού αντίκτυπου και τη συμβολή του στη βιώσιμη διακυβέρνηση.

Η οικονομική διευθύντρια της IBM σε Ελλάδα και Κύπρο Ελένη Παπαϊωάννου, στη συνέντευξή της επισημαίνει μεταξύ άλλων πως τα κριτήρια ESG μετασχηματίζουν το τοπίο στη χρηματοδότηση βιώσιμων επενδύσεων. Στο αναλυτικό ρεπορτάζ του περιοδικού μας για την ελληνική οικονομία καταγράφονται όλες οι προκλήσεις που υπάρχουν με άξονα την υλοποίηση του πρώτου προϋπολογισμού εκτός μνημονιακής εποπτείας.

Έχουμε επίσης ενδιαφέροντα αφιερώματα στο Accounting Outsourcing & Supervision, την εφοδιαστική αλυσίδα και τις μεταφορές, το cloud ως βασική παράμετρο του ψηφιακού μετασχηματισμού και τα Private Equity Funds ή Venture Capital Funds. Καλή ανάγνωση.