Η υγειονομική κρίση εξακολουθεί να δοκιμάζει τις αντοχές των κρατικών νοσηλευτικών δομών και των πολιτών, ωστόσο η οικονομία φαίνεται να κινείται σε θετική τροχιά. Οι πρόσφατες ανακοινώσεις της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής αναφέρουν πως το δεύτερο τρίμηνο του 2021 το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 16,2%, ενώ διατήρησε αμετάβλητο το ύψος της ύφεσης για το πρώτο τρίμηνο που ήταν 2,3%. Συμπερασματικά, το πρώτο εξάμηνο το ΑΕΠ αυξήθηκε με ρυθμό σχεδόν 7%.

Οι διαπιστώσεις αυτές οδήγησαν σε αναθεώρηση από την πλευρά της κυβέρνησης του στόχου ως προς την ανάπτυξη της οικονομίας μέσα στο 2021. Ο αρχικός στόχος ανάπτυξης ανέβηκε από το 3,6% στο 5,9%. Οι διεθνείς οίκοι, εν τω μεταξύ, αναβαθμίζουν την πρόβλεψή τους για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και την ανάπτυξή της σε επίπεδα αρκετά υψηλότερα αυτών που προβλέπει η κυβέρνηση.

Στο θετικό κλίμα συνηγορεί και το βαρόμετρο του ΣΕΣΜΑ το οποίο παρουσιάζουμε αναλυτικά στο περιοδικό μας. Οι σύμβουλοι μάνατζμεντ είναι ιδιαίτερα αισιόδοξοι για την πορεία της οικονομίας και των παραγωγικών συντελεστών στη χώρα τους επόμενους 12 μήνες.

Η βελτίωση των προσδοκιών συνδέεται με τις θετικές προβλέψεις, τόσο της κυβέρνησης όσο και διεθνών οργανισμών, για τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ το δεύτερο εξάμηνο του 2021. Συνδέεται επίσης με το γεγονός ότι η ύφεση του πρώτου τριμήνου του 2021 ήταν περιορισμένη, καθώς και με το ότι μια σειρά από δείκτες οικονομικής δραστηριότητας, π.χ. ο όγκος των πωλήσεων στο λιανεμπόριο, δημιουργούν αισιοδοξία. Σημαντικό ρόλο παίζει επίσης ο ρόλος του Ταμείου Ανάκαμψης στη βελτίωση των προσδοκιών και η εξαγγελία εμβληματικών επενδυτικών σχεδίων.

Μία από τις σημαντικότερες ψηφιακές μεταρρυθμίσεις του κράτους είναι η ηλεκτρονική διαβίβαση παραστατικών στην εφαρμογή myDATA, που ξεκίνησε δοκιμαστικά πριν από ένα χρόνο και αναμένεται να τεθεί σε σταθερή τροχιά εντός του 2022. Στο όγδοο τεύχος του FinancePro έχουμε εκτενή παρουσίαση της ψηφιακής μεταρρύθμισης και φιλοξενούμε αρκετούς ανθρώπους της αγοράς οι οποίοι καταθέτουν την άποψή τους για τα οφέλη που θα επιφέρει στις επιχειρήσεις, αλλά και τα προβλήματα που πρέπει να λυθούν.

Οι οικονομικοί διευθυντές κρατούν το κλειδί για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Στο σχετικό αφιέρωμά μας τονίζεται πως τα ESG μετασχηματίζουν το τοπίο στη χρηματοδότηση βιώσιμων επενδύσεων μέσω χρηματιστηρίου, και οι CFOs καλούνται να αξιοποιήσουν τη νέα ευκαιρία ανάπτυξης που αναδύεται στον επιχειρηματικό ορίζοντα.

Παρουσιάζουμε επίσης δυο ενδιαφέρουσες έρευνες ποη αναφέρονται στη νέα εποχή στην εργασία. Οι CFOs φαίνεται να προτιμούν την επάνοδο του ανθρώπινου δυναμικού στις επιχειρήσεις, ενώ οι εργαζόμενοι προτιμούν ένα μοντέλο που συνδυάζει την εξ αποστάσεως εργασία με την παρουσία στον χώρο εργασίας. Μιλάμε επίσης για τα πολλαπλά οφέλη από τη χρήση του cloud στη σύγχρονη οικονομική διοίκηση. Φιλοξενούμε επίσης ενδιαφέρουσες συνεντεύξεις και σημαντικά άρθρα. Καλή ανάγνωση.