Η οικονομία δεν ένιωσε κλυδωνισμούς από τις αρχές του έτους που ξεκίνησε τυπικά η προεκλογική περίοδος έως και την 25η Ιουνίου που ολοκληρώθηκαν οι δεύτερες εκλογές. Τα στοιχεία που δημοσιοποιούν ξένοι αλλά και ελληνικοί οργανισμοί συμφωνούν πως η οικονομία κινείται σε αναπτυξιακή τροχιά και με δυναμική που βρίσκεται πάνω από το μέσο όρο της ευρωζώνης. Τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ εκτιμούν τον ρυθμό ανάπτυξής της κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023 στο 2,1%.

Σε σύγκριση με το δ’ τρίμηνο του 2022, η ελληνική οικονομία υποχώρησε κατά 0,1% ενώ με βάση τα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το ΑΕΠ παρουσίασε αύξηση κατά 2,3% σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2022.

Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) εκτιμά πως θα έχουμε ανάπτυξη 2,2%, ενώ η UBS κάνει λόγο για 4,1%! Από την πλευρά της, η Morgan Stanley προσβλέπει σε αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,5% και η Deutsche Bank κατά 2,4%. Από την πλευρά του το υπουργείο Οικονομικών στον προϋπολογισμό του 2023, κάνει πρόβλεψη για ανάπτυξη 2,4%.

Ανάλογη είναι και η προσέγγιση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα ο οποίος στο πρόσφατο συνέδριο του Ελληνοβρετανικού Επιμελητηρίου ανέφερε πως το ΑΕΠ θα αυξηθεί φέτος κατά περίπου 2,3%, ξεπερνώντας σημαντικά τις αναπτυξιακές επιδόσεις της Ευρωζώνης στο σύνολό της. Εκτίμησε επίσης πως η ελληνική οικονομία θα αναβαθμιστεί από τους οίκους αξιολόγησης στην επενδυτική βαθμίδα μετά τις εκλογές.

Στο ρεπορτάζ μας για την ελληνική οικονομία επισημαίνονται οι μεγάλες προκλήσεις που υπάρχουν για την ελληνική οικονομία. Η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, ο εκσυγχρονισμός του παραγωγικού μοντέλου και η επενδυτική στρατηγική είναι μερικά από τα κρίσιμα θέματα τα οποία θα απασχολήσουν το οικονομικό επιτελείο της νέας κυβέρνησης. Η απόκτηση δε της επενδυτικής βαθμίδας παραμένει βασικός στόχος για την πλήρη επιστροφή στην κανονικότητα. Έχουμε αναλυτική καταγραφή όσων έγιναν στο 3ο Athens ESG Forum, στο οποίο συμμετείχαν περισσότερα από 300 υψηλόβαθμα στελέχη επιχειρήσεων και εκπρόσωποι φορέων.

Από τη συζήτηση προέκυψε πως είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχή αντιμετώπιση κρίσιμων ζητημάτων, όπως είναι η κλιματική κρίση, τα αυξανόμενα μεταναστευτικά ρεύματα και οι κοινωνικές ανισότητες, η συντονισμένη δράση μεταξύ του επιχειρηματικού κόσμου, των θεσμών και των κυβερνήσεων, με προσήλωση στους στόχους βιωσιμότητας.

Στο νέο μας τεύχος φιλοξενούμε συνέντευξη της Ειδικής Γραμματέως Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Θεώνης Αλαμπάση, η οποία παραθέτει στοιχεία για το ιδιωτικό χρέος και μας μιλά για τα εργαλεία ρύθμισης οφειλών που έχουν στη διάθεσή τους οι επιχειρήσεις. Ο Σταύρος Δεληγιαννίδης, CFO της ALTERRA μας μιλά για το σύγχρονο ρόλο του οικονομικού διευθυντή.

Έχουμε, επίσης, ενδιαφέροντα αφιερώματα για το πώς αλλάζουν οι λογιστικές υπηρεσίες με τη βοήθεια της τεχνολογίας, τον μετασχηματισμό της οικονομικής διεύθυνσης από το fintech, για τη θετική τροχιά του λιανεμπορίου και το leasing for business.
Καλή ανάγνωση.