Οι κορυφαίοι πρωταθλητές στην αγορά τεχνολογίας, μεταξύ αυτών Amazon Web Services, Microsoft, Dell Technologies παίρνουν θέσεις, προσδοκώντας τη μερίδα του λέοντος από μία νέα αγορά- δημιούργημα της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης. Τα μεγάλα Cloud Data Centers αυξάνουν την δυναμική τους και πληθαίνουν.

Στο service based περιβάλλον λειτουργίας μπαίνουν όλο και περισσότεροι κλάδοι της οικονομίας, αντικαθιστώντας τις υπηρεσίες edge computing με υπηρεσίες cloud computing. Ούτε οι νέες επιχειρήσεις ούτε οι υπάρχουσες στην αγορά για πολλά χρόνια κάνουν διακρίσεις. Επιλέγουν υπηρεσίες cloud, εγκαταλείποντας τον σκληρό δίσκο και τα λογισμικά. Όσο μεγαλύτερες είναι οι επιχειρήσεις, τόσο περισσότερο αποθηκευτικό χώρο χρειάζονται.

To cloud δεν θα καταρρεύσει από το όγκο των δεδομένων. Αντίθετα αυξάνει τις αντοχές του, όσο αυξάνονται οι υποχρεώσεις μίας επιχείρησης επιτρέποντας, μέσω την τεχνολογίας που ενσωματώνει, στις επιχειρήσεις να αναπτυχθούν και να προσαρμοστούν, να διακριθούν σε όρους καινοτομίας αλλά και να δημιουργήσουν συνθήκες ανθεκτικότητας, μειώνοντας το λειτουργικό τους κόστος.

Στην Ελλάδα ,η αγορά του cloud computing καταγράφει διπλάσιους ρυθμούς ανάπτυξης, σύμφωνα με το IDC, ενώ σύμφωνα με στοιχεία του analytics Insight η αξία του Cloud Computing μέχρι το 2023 θα φτάσει τα 623,3 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ.

Στο ρεπορτάζ του FinancePro αυτό το μήνα για το cloud computing, το οποίο μεταξύ άλλων διερευνά τα οφέλη που μπορεί να αποκομίσει η οικονομική διεύθυνση μίας επιχείρησης, επενδύοντας σε υπηρεσίες cloud, μιλάνε οι: κ.κ. Μιχάλης Μπόζος Checkpoint Business Development Manager, Τερέζα Παπασαραντοπούλου Business Development Consultant Ε-ΟΝ, Μαρία Λιαράκου, ιδιοκτήτρια Λογιστικού Γραφείου «More Than Tax», Διονύσης Διαμαντόπουλος, Partner, Consulting, KPMG στην Ελλάδα, Στέλιος Μαντάς Principal, Επικεφαλής Υπηρεσιών Cloud, Deloitte Ελλάδος.

Διασφάλιση επιχειρησιακής συνέχειας το πρώτο ζητούμενο για μία επιχείρηση
«Στο service based περιβάλλον λειτουργίας, στο οποίο εισέρχονται ολοένα και περισσότεροι κλάδοι πλέον, μιλώντας και για την επανάσταση του Ιndustry 4.0, οι οργανισμοί συνειδητοποιούν ότι η ανάπτυξή τους είναι συνυφασμένη με την τεχνολογία» αναφέρει ο κος Μπόζος, προσθέτοντας ότι «από την οικονομική διεύθυνση, απαιτείται πλέον να έχει όχι τεχνική κατάρτιση φυσικά αλλά οπωσδήποτε στενή συνεργασία και αμφίδρομη επικοινωνία με τα τμήματα τεχνολογίας, ώστε από κοινού να χαράσσουν τη στρατηγική ανάπτυξης του Οργανισμού και να διασφαλίζουν την επιχειρησιακή συνέχεια σε περιπτώσεις disruption» .

«H cloud τεχνολογία, με κύρια χαρακτηριστικά τη δυναμικότητα ανάπτυξης και τη ταχύτητα υλοποίησης, χωρίς την απαίτηση για συνεχείς προμήθειες σε software/hardware, αποτελεί σίγουρα ένα σύγχρονο μοχλό ανάπτυξης για όλο τον οργανισμό», τονίζει ο κος Μπόζος, απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τα οφέλη της τεχνολογίας cloud. Παράλληλα, συμπληρώνει πως «η προστασία από κυβερνοεπιθέσεις, προκειμένου να αποφευχθούν οικονομικές απώλειες και όχι μόνο, απαιτεί να γίνουν ενέργειες και να αναπτυχθούν πολιτικές ασφαλείας για την προστασία των κρίσιμων δεδομένων του Οργανισμού, είτε αυτά βρίσκονται στα κινητά των Υπαλλήλων είτε στο Cloud»

Εκεί που βρίσκονται τα λεφτά σαρώνουν οι χάκερς

Μιχάλης Μπόζος Checkpoint Business Development Manager “H cloud τεχνολογία, χωρίς την απαίτηση για συνεχείς προμήθειες σε software/hardware, αποτελεί σίγουρα ένα σύγχρονο μοχλό ανάπτυξης για όλο τον οργανισμό”

Απαντώντας στο ερώτημα ποιοι είναι οι μεγαλύτεροι cyber κίνδυνοι που προέρχονται από τις υπηρεσίες cloud για μία οικονομική διεύθυνση, υπογραμμίζει ότι «στόχος των threat actors που βρίσκονται πίσω από τις κυβερνοεπιθέσεις είναι να μεγιστοποιήσουν όσο γίνεται την επίθεση και επομένως τα κέρδη που έχουν είτε από αυτή είτε από τα λύτρα που αιτούνται είτε από την πώληση των δεδομένων του οργανισμού στο dark web. Η οικονομική διεύθυνση , «εκεί που βρίσκονται τα λεφτά» δηλαδή, αναπόφευκτα γίνεται ο κυριότερος στόχος». «Και όταν εννοούμε οικονομική διεύθυνση εννοούμε, τα εργαλεία/εφαρμογές και οι άνθρωποι αυτής. Επιθέσεις ηλεκτρονικού ψαρέματος , αποστολή σύνθετου malware στον CFO και στους υπαλλήλους της οικονομικής διεύθυνσης είναι καθημερινές απειλές, που καθίστανται ακόμα πιο «πιεστικές» όταν η υπηρεσία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου παρέχεται μέσω cloud» συμπληρώνει. Όπως διευκρινίζει ο κος Μπόζος «το ίδιο ενδελεχώς σαρώνoνται και όλες οι «cloud-ικές» εφαρμογές του οικονομικού Τμήματος για πιθανές ευπάθειες, η εκμετάλλευση των οποίων θα δώσει στους επιτιθέμενους πρόσβαση σε κρίσιμα οικονομικά στοιχεία».

Σαφή εν μία νυκτί έγιναν τα πλεονεκτήματα του cloud

Τερέζα Παπασαραντοπούλου Business Development Consultant Ε-ΟΝ “Το διακύβευμα δεν ήταν πλέον η βελτιστοποίηση της λειτουργίας τους και η εξασφάλιση μεγαλύτερου κέρδους, ήταν η ίδια η επιβίωσή τους”.

«Τα πλεονεκτήματα του Cloud Computing είναι πλέον εμφανή. Διανύσαμε πρόσφατα μία εποχή ραγδαίων μετασχηματισμών» παρατηρεί η κα Παπασαραντοπούλου. «Οι εταιρίες κλήθηκαν να λύσουν ξαφνικά τη δύσκολη εξίσωση κανόνων υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων τους, με την ταυτόχρονη κι αδιάλειπτη παροχή ενός υψηλού επιπέδου υπηρεσιών στους πελάτες τους. Κλήθηκαν να περάσουν με εξαιρετικά ταχείς ρυθμούς σε ένα γρήγορο και παραγωγικό περιβάλλον απομακρυσμένης εργασίας. Το διακύβευμα δεν ήταν πλέον η βελτιστοποίηση της λειτουργίας τους και η εξασφάλιση μεγαλύτερου κέρδους αλλά η ίδια η επιβίωσή τους. Τα πλεονεκτήματα που χρόνια τώρα οι εταιρίες που προσφέρουν λύσεις στο Cloud εισηγούνταν στην Αγορά έγιναν παραπάνω από σαφή, «εν μία νυκτί», συμπληρώνει και παραθέτει τα έξι βασικά πλεονεκτήματα:

Έξι τα βασικά πλεονεκτήματα

  1. Μείωση κόστους υποδομών και πόρων
  2. Ευελιξία και δυνατότητες ανάπτυξης (pay as you go)
  3. Συνεργατικό περιβάλλον, αύξηση παραγωγικότητας
  4. Πρόσβαση 24Χ7 χωρίς γεωγραφικούς περιορισμούς, συνέχεια λειτουργίας
  5. Προστασία των κρίσιμων υποδομών από φυσικές ή άλλες καταστροφές
  6. Βιωσιμότητα

Μακράν μπροστά οι αποδόσεις του cloud computing σε σχέση με τα on-premise κέντρα δεδομένων
«Ταυτόχρονα, όταν επενδυτές, τράπεζες και άλλοι ενδιαφερόμενοι φορείς ζητούν από τις επιχειρήσεις έμπρακτες αποδείξεις για τη βιωσιμότητα τους και επιβραβεύουν ενέργειες πράσινης επιχειρηματικότητας και αντιμετώπισης της Κλιματικής Αλλαγής, οι λύσεις Cloud Computing είναι η απάντηση», εξηγεί η κα Παπασαραντοπούλου.

«Το Cloud computing λειτουργεί με μεγαλύτερη απόδοση σε σχέση με τα συμβατικά on-premise κέντρα δεδομένων ενώ ταυτόχρονα βασίζεται στην αντικατάσταση φυσικών προϊόντων, που συμβάλλουν στις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου με εικονικά ισοδύναμα. Έτσι, δίνει στις επιχειρήσεις τη δυνατότητα να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας και το κόστος που αυτή συνεπάγεται, να μειώσουν το ανθρακικό τους αποτύπωμα και τη χρήση φυσικών πόρων» συμπληρώνει.

Όπως προσθέτει: «Τo Cloud Computing προσφέρει πράσινες και έξυπνες λύσεις για τις επιχειρήσεις και μπορεί να συνεισφέρει στη βιωσιμότητα τους στο μέλλον, εξοικονομώντας πόρους και μειώνοντας κόστος, ενώ ταυτόχρονα εκπληρώνει τις προϋποθέσεις για μελλοντικές μακροχρόνιες χρηματοδοτήσεις».

Ένα λογιστικό γραφείο πρέπει να καλύπτει τις ανάγκες των πελατών του όπου και αν βρίσκονται

Μαρία Λιαράκου ιδιοκτήτρια Λογιστικού Γραφείου «More Than Tax» “Έχει σημασία η διαχείριση στα «ευαίσθητα» δεδομένα και εμπιστευτικά έγγραφα της επιχείρησης να γίνεται με απόλυτη ασφάλεια”

«Στη σύγχρονη εποχή, και ειδικά μετά την επέλαση της πανδημίας του κορωνοϊού, ένα καλά οργανωμένο λογιστικό γραφείο πρέπει να είναι paperless και ταυτόχρονα να έχει τη δυνατότητα να καλύπτει τις ανάγκες των πελατών του, όπου και αν βρίσκονται αυτοί, διατηρώντας την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών» επισημαίνει η κα Λιαράκου, τονίζοντας ότι «η ομάδα του More Than Tax αξιοποιεί τα πολλαπλά οφέλη από τη χρήση του cloud, κινούμενη σε τρεις βασικούς άξονες: την απλούστευση των διαδικασιών, την ταχύτητα στην διεκπεραίωση των εργασιών και την ευελιξία».

Στη συνέχεια υπογραμμίζει πως «έχει σημασία η διαχείριση στα «ευαίσθητα» δεδομένα και εμπιστευτικά έγγραφα της επιχείρησης, τα οποία είναι κρυπτογραφημένα και έχουν πρόσβαση σε αυτά μόνο τα μέλη της ομάδας μας και οι πελάτες. Με αυτόν τον τρόπο, ισχυροποιούνται οι δικλείδες ασφαλείας και προστασίας. Αυτοματοποιούνται ακόμα και οι πιο χρονοβόρες διαδικασίες, μέσω του Cloud Accounting. Παράλληλα ελαχιστοποιείται το ενδεχόμενο λάθους. Τέλος, σημαντικό πλεονέκτημα δίνει η cloud υπηρεσία τεχνητής νοημοσύνης για την αυτόματη αναγνώριση και καταχώρηση ψηφιοποιημένων παραστατικών».

Τα πολλαπλά οφέλη από τη χρήση του cloud στη σύγχρονη οικονομική διοίκηση, υπό το τρίπτυχο απλοποίηση, ταχύτητα και ευελιξία
«Διανύουμε την εποχή της κυριαρχίας των δεδομένων», αναφέρει ο κος Διαμαντόπουλος «όπου η αξιοποίηση και ορθή χρήση τους στη λήψη διοικητικών αποφάσεων διαφοροποιεί τους ηγέτες της αγοράς από τον ανταγωνισμό σε όλους τους κλάδους. Και ενώ παρακολουθούμε την αστείρευτη διάθεση και ανταλλαγή δεδομένων, δεν είναι λίγοι οι Οικονομικοί Διευθυντές, ή άλλα διοικητικά στελέχη, που εκδηλώνουν προβληματισμούς σε ότι αφορά στην πρόσβαση και αξιοποίηση αυτών για την εξυπηρέτηση των επιχειρησιακών αναγκών τους.

Όπως εξηγεί ο κος Διαμαντόπουλος, η τεχνολογία Cloud εξηγεί ήρθε για να «λύσει τα χέρια» των Διοικητικών Στελεχών, κάνοντας ευκολότερη τη ταχύτερη και μαζική διαχείριση δεδομένων.
Συγκεκριμένα, αναφέρει:

Διονύσης Διαμαντόπουλος Partner, Consulting, KPMG στην Ελλάδα “Άμεση εξυπηρέτηση και υποστήριξη των επιχειρηματικών διαδικασιών, μέσα από την ευκολότερη ανταλλαγή πολύτιμων πληροφοριών”.

«Με την χρήση Διαδικτυακών εφαρμογών η τεχνολογία Cloud προσφέρει:

  • Ποιοτικότερη αξιοποίηση του χρόνου εργασίας, δίνοντας στις οικονομικές ομάδες εργασίας τη δυνατότητα διαχείρισης απλών εφαρμογών
  • Άμεση εξυπηρέτηση και υποστήριξη των επιχειρηματικών διαδικασιών, μέσα από την ευκολότερη ανταλλαγή πολύτιμων πληροφοριών
  • Βελτιωμένη και ασφαλέστερη προσβασιμότητα σε δεδομένα από οπουδήποτε, οποτεδήποτε και σε οποιαδήποτε συσκευή όλο το 24ωρο
  • Αυτόματες ενημερώσεις λογισμικού, εξασφαλίζοντας καινοτομία και νέες δυνατότητες
  • Ασφάλεια μέσα από την εφαρμογή σύγχρονων συστημάτων ασφαλείας».

Ο Κος Διαμαντόπουλος παρατηρεί, μάλιστα, πως «με αυτόν τον τρόπο επωφελείται ολόκληρη η δομή του εκάστοτε οργανισμού, με κύριο το Τμήμα Πληροφορικής, το οποίο έχει πλέον μειωμένη ευθύνη απέναντι στη διαχείριση οικονομικών εφαρμογών, με μειωμένα κόστη λειτουργείας, δίνοντας έτσι την δυνατότητα στους CIO να μετατρέψουν τις επενδύσεις εταιρικών συστημάτων υπολογιστών από κεφαλαιουχικές δαπάνες σε λειτουργικές δαπάνες».

«Ήδη οι CFO μεγάλων εταιρειών ανά τον κόσμο δείχνουν να αντιλαμβάνονται την εξάπλωση των Cloud τεχνολογιών, με τις βασικότερες χρηματοοικονομικές εφαρμογές να είναι ανεβασμένες στο «σύννεφο», οπλισμένες με τις πιο σύγχρονες δεξιότητες, έτοιμες να βελτιστοποιήσουν την αποδοτικότητα και την αποτελεσματικότητα και να διευκολύνουν την λήψη σωστών αποφάσεων» καταλήγει.

Οι τρεις περιοχές με τα σημαντικά οικονομικά οφέλη

Διονύσης Διαμαντόπουλος Partner, Consulting, KPMG στην Ελλάδα “Άμεση εξυπηρέτηση και υποστήριξη των επιχειρηματικών διαδικασιών, μέσα από την ευκολότερη ανταλλαγή πολύτιμων πληροφοριών”.

Πολλοί οργανισμοί μεταφέρουν τις τεχνολογικές τους υποδομές στο Cloud, εκμεταλλευόμενοι λειτουργικά πλεονεκτήματα όπως τη μεγαλύτερη διαθεσιμότητα των συστημάτων τους, την άμεση επεκτασιμότητα και τις δυνατότητες για disaster recovery. Τη μετάβαση αυτή ευνοεί και η σημαντική μείωση της ανθρωποπροσπάθειας για την καθημερινή υποστήριξη των τεχνολογικών υποδομών που προσφέρει το Cloud.

Ο κος Μαντάς επισημαίνει: «Έχουμε εντοπίσει τρεις περιοχές με σημαντικά άμεσα και έμμεσα οικονομικά οφέλη από την μετάβαση στο Cloud.
Βελτίωση Επενδύσεων: Η αξιοποίηση των υπολογιστικών πόρων τη στιγμή που απαιτούνται (pay as you go) επιτρέπει τον περιορισμό των επενδύσεων που βασίζονται σε εκτιμήσεις για μια μελλοντική ανάγκη.

Αξιοποίηση Νέων Τεχνολογιών: Ο οργανισμός μπορεί να εκμεταλλευτεί τις επενδύσεις που γίνονται από τους Cloud Service Providers, αξιοποιώντας άμεσα τεχνολογίες όπως Artificial Intelligence & Analytics, Internet οf Τhings (IoT) και Robotic Process Automation που θα του επιτρέψουν την καλύτερη αξιοποίηση των δεδομένων του, την παρακολούθηση των υποδομών του και τη βελτίωση των επιχειρηματικών διαδικασιών του.

Time to Market. Το σημαντικότερο όφελος είναι η ευκολία που παρέχει το Cloud στο IT των οργανισμών, μειώνοντας το χρόνο υλοποίησης εφαρμογών, και ως συνέπεια το time to market, αυξάνοντας την ανταγωνιστικότητα της επιχείρησης και προωθώντας την καινοτομία.

Το Cloud αλλάζει τα δεδομένα και γίνεται μέρος της στρατηγικής του oργανισμού, που επιθυμεί να πετύχει χαμηλότερα κόστη, μεγαλύτερη αποδοτικότητα και καλύτερες υπηρεσίες προς τους πελάτες του.