Η χαμηλότερη του αναμενόμενου ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας στο δ’ τρίμηνο του 2023 επηρέασε τη συνολική επίδοση για το σύνολο του έτους. Ο ρυθμός ανάπτυξης διαμορφώθηκε τελικά στο 2% έναντι του 2,3% που ανέφερε η αρχική πρόβλεψη της Τράπεζας της Ελλάδος. Η ΤτΕ αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψή της για το 2024, καθώς εκτιμά ότι εφέτος το ΑΕΠ της χώρας θα αυξηθεί κατά 2,3%, έναντι αρχικής πρόβλεψης για 2,5%. Διατηρεί πάντως αμετάβλητη την πρόβλεψή της για ανάπτυξη 2,5% το 2025 και 2,3% το 2026.

Βασικές κινητήριες δυνάμεις δραστηριότητας τα επόμενα χρόνια θα συνεχίσουν να είναι οι επενδύσεις, η ιδιωτική κατανάλωση, ενώ οριακά αρνητική θα είναι η συμβολή του εξωτερικού τομέα. Η νομισματική πολιτική θα συνεχίσει να είναι περιοριστική, ενώ οι δημόσιες επενδύσεις θα συμβάλουν θετικά στην ανάπτυξη χάρη στα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF). Η οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα αναμένεται να είναι σημαντικά υψηλότερη από τον μέσο ρυθμό ανάπτυξης της ευρωζώνης μεσοπρόθεσμα.

Ο οίκος Moody’s ανακοίνωσε πρόσφατα τη διατήρηση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας στο Ba1 με σταθερές προοπτικές. Στην ανακοίνωσή του αναφέρει ότι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία περιλαμβάνουν το μεγάλο έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Επιπλέον, δεδομένου του μεγέθους και της σημασίας τομέων όπως ο τουρισμός και η ναυτιλία, η οικονομία είναι ευάλωτη σε εξωτερικούς κλυδωνισμούς και περαιτέρω βελτιώσεις, όσον αφορά την οικονομική ανθεκτικότητα μέσω της διεύρυνσης της εξαγωγικής βάσης, θα χρειαστούν χρόνο. Επισημαίνει επίσης πως, παρά την αναμενόμενη μεγάλη μείωση, το χρέος σε σχέση με το ΑΕΠ θα παραμείνει πολύ υψηλό. Το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας από την πλευρά του δεν έδειξε να εκπλήσσεται από την αξιολόγηση της Moody’s. Κατά την άποψη του υπουργείου, η Moody’s είχε προχωρήσει στην αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας και μάλιστα κατά δύο βαθμίδες μόλις πριν έξι μήνες, και δεν αναμενόταν περαιτέρω αναβάθμιση σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Tο βασικό μήνυμα που προκύπτει από την έκθεση της Moody’s είναι ότι προϋπόθεση για την αναβάθμιση στην επενδυτική βαθμίδα είναι η συνέχιση της πολιτικής της κυβέρνησης για δημοσιονομική σταθερότητα από τη μια και επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων από την άλλη.

Στο νέο μας τεύχος μιλάμε με την Αθηνά Ηλιάδη, οικονομική διευθύντρια του Ομίλου ΑΒΑΞ, η οποία τονίζει, μεταξύ άλλων, πως στο πλαίσιο του διευρυμένου ρόλου του και υποστηριζόμενος από τη σφαιρική γνώση του για την εταιρεία, ο οικονομικός διευθυντής καθίσταται ο πλέον κατάλληλος να αναλάβει και να επιβλέψει την υλοποίηση του ψηφιακού μετασχηματισμού της. Έχουμε επίσης ρεπορτάζ με τις τελευταίες εξελίξεις στην ελληνική οικονομία, καθώς και πολύ ενδιαφέροντα αφιερώματα στις γυναίκες του οικονομικού τομέα, τις υπηρεσίες payroll, τα shared services και την ελληνική φιλοξενία. Καλή ανάγνωση.