Ο κ. Ζέρβας θεωρεί πως η αβεβαιότητα είναι συστατικό του επιχειρείν. Στην εποχή μάλιστα της πανδημίας η αβεβαιότητα μεγαλώνει και οι επιχειρήσεις πρέπει να έχουν ή να δημιουργήσουν ένα contingency plan για οποιαδήποτε περίπτωση κρίσης.
Η βράβευση σας στα Accounting Awards 2020 ως οικονομική διεύθυνση της χρονιάς τι σημαίνει για σας;
Η βράβευση αυτή αποτελεί μεγάλη τιμή για όλη την οικονομική διεύθυνση της KLEEMANN, την οποία εκπροσωπώ, αλλά και προσωπικά για εμένα. Μας χαροποιεί ιδιαίτερα γιατί είναι το αποτέλεσμα της σκληρής δουλειάς, του επαγγελματισμού και της προσήλωσης που επιδεικνύει καθημερινά το σύνολο των ανθρώπων της οικονομικής μας διεύθυνσης όλο αυτό το διάστημα και γι’ αυτό τους αξίζουν πολλά συγχαρητήρια. Και τους ευχαριστώ ολόψυχα και δημόσια.
Η πανδημία επηρεάζει την παγκόσμια οικονομία. Πως αντιμετωπίζετε ως οικονομική διεύθυνση την αβεβαιότητα που έχει προκύψει;
Η αβεβαιότητα είναι αναφαίρετο συστατικό του επιχειρείν και άλλοτε υπάρχει σε μεγαλύτερο βαθμό και άλλοτε σε μικρότερο. Στη σημερινή συγκυρία, όπως όλοι καταλαβαίνουμε, είναι πολύ μεγάλη.
Ως οικονομική διεύθυνση, έχουμε πρώτο μας μέλημα μας τη διατήρηση της ρευστότητας της επιχείρησης, ώστε να μην επηρεαστεί η καθημερινή της λειτουργία.
Αυτό επιτυγχάνεται με τη διασφάλιση πιστωτικών γραμμών από τον τραπεζικό τομέα, με την αύξηση των ταμειακών διαθεσίμων και με τη δημιουργία εναλλακτικών σεναρίων για τις ανάγκες της επιχείρησης σε κεφάλαιο κίνησης με συγκεκριμένες ενέργειες ανά σενάριο. Στη συνέχεια, παρακολουθούμε κάθε εβδομάδα την εξέλιξη των πραγματικών μεγεθών και προχωρούμε στις ενέργειες που έχουν προβλεφθεί, αναλόγως με το σενάριο που είναι πιο κοντά στην πραγματικότητα.
Χρειάζεται οι επιχειρήσεις να έχουν ή να δημιουργήσουν ένα contingency plan για οποιαδήποτε περίπτωση κρίσης. Το συγκεκριμένο θα αναθεωρείται μια φορά το χρόνο και έτσι αν προκύψει κάποια κρίση, η διοίκηση της επιχείρησης θα εφαρμόζει άμεσα τις βασικές ενέργειες που αυτό προβλέπει και η κρίση θα αντιμετωπίζεται οργανωμένα και με σχέδιο, χωρίς σπασμωδικές κινήσεις και υπό το κράτος πανικού. Αυτή η διαδικασία βοηθάει στο να εντοπίζονται και αδυναμίες που δεν είναι ορατές στην καθημερινή ροή των εργασιών και έτσι επιτρέπει στην επιχείρηση να προβαίνει άμεσα σε απαραίτητες διορθωτικές ενέργειες.
Πώς αντιμετωπίζετε το θέμα των προβλέψεων και των οικονομικών δεικτών και μεγεθών της εταιρείας μέσα σε αυτό το οικονομικό κλίμα;
Στη συγκεκριμένη συγκυρία, η κλασική προσέγγιση των προβλέψεων μέσω του προϋπολογισμού και μιας πρόβλεψης που ανανεώνεται τακτικά, κάθε μήνα στην περίπτωση μας, και που συγκρίνεται με τον προϋπολογισμό δεν είναι επαρκής.
Έχουμε αναπτύξει ένα παραμετρικό μοντέλο που υπολογίζει τα μεγέθη των οικονομικών καταστάσεων, όπως αποτελέσματα χρήσης, ισολογισμός και ταμειακές ροές, καθώς και διάφορους χρηματοοικονομικούς δείκτες που θεωρούμε σημαντικούς. Πάνω σε αυτό το μοντέλο έχουμε χτίσει 4 διαφορετικά σενάρια προβλέψεων, αλλάζοντας κυρίως το ύψος των πωλήσεων σε κάθε σενάριο, και βλέπουμε πως διαμορφώνονται οι χρηματοοικονομικοί δείκτες. Στη συνέχεια, αποφασίζουμε τις ενέργειες που πρέπει να υλοποιηθούν, ώστε να επηρεαστούν συγκεκριμένες γραμμές της κατάστασης αποτελεσμάτων και του ισολογισμού και οι χρηματοοικονομικοί δείκτες να μην ξεφεύγουν από τα όρια που έχουμε θέσει. Έτσι έχουμε προετοιμαστεί και ενεργούμε αναλόγως με το πως κινούνται τα οικονομικά μεγέθη στην πραγματικότητα.
Πώς θα είναι η επόμενη ημέρα μετά το τέλος της πανδημίας;
Είναι σίγουρο πως η επόμενη ημέρα μετά την πανδημία θα είναι διαφορετική και δεν θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα όπως τη γνωρίζαμε.
Η εξ αποστάσεως εργασία ήρθε για να μείνει, διότι αποδείχθηκε ότι αυξάνει την παραγωγικότητα και μειώνει τα κόστη για την επιχείρηση, ενώ βελτιώνεται και γίνεται πιο ποιοτική η καθημερινότητα των εργαζόμενων, οι οποίοι πλέον δεν χάνουν χρόνο με μετακινήσεις και μπορούν να συνδυάζουν ευέλικτα την εργασία με τις προσωπικές τους ανάγκες, αξιοποιώντας τους χρόνους που τους εξυπηρετούν. Φυσικά, υπάρχουν και δυσκολίες στις νέες αυτές εργασιακές πρακτικές, οι οποίες με την τεχνολογία αλλά και την προσαρμογή στη νέα πραγματικότητα θα ξεπεραστούν.
Η πανδημία λειτούργησε ως επιταχυντής στη χρήση της τεχνολογίας και των αυτοματισμών. Η συνεργασία μεταξύ ομάδων μέσα στην επιχείρηση πραγματοποιείται πλέον περισσότερο ψηφιακά παρά δια ζώσης. Τα ταξίδια μειώνονται αισθητά και πολλές εργασίες που ήταν επαναλαμβανόμενες και δεν προσέθεταν αξία θα αυτοματοποιηθούν μέσω τεχνολογιών Robotic Process Automation (RPA).
Τέλος, η χρησιμοποίηση των τεχνολογιών Artificial Intelligence (AI) και Big Data Analytics θα βελτιώσουν πολύ τις προβλέψεις, τόσο σε εγκυρότητα όσο και σε ταχύτητα, κάτι που είναι αναγκαίο για την αντιμετώπιση των γρήγορων και συχνών αλλαγών που θα είναι πλέον ο κανόνας στο σύγχρονο επιχειρηματικό περιβάλλον.
Η KLEEMANN στην πρώτη φάση της πανδημίας δώρισε στο ΕΣΥ 21 σύγχρονες ηλεκτρικές κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας. Τι σας ώθησε σε αυτήν την κίνηση;
Η εταιρική κοινωνική ευθύνη έχει αποτελέσει διαχρονικά την πυξίδα μας σε πολλές δράσεις και πρωτοβουλίες. Έτσι και τώρα, αντιλαμβανόμενοι την κρισιμότητα της κατάστασης και με στόχο να συμβάλουμε στην προσπάθεια της πολιτείας για την αντιμετώπιση της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης του COVID-19, προχωρήσαμε στη δωρεά 21 σύγχρονων ηλεκτρικών κλινών ΜΕΘ σε νοσοκομεία σε όλη τη χώρα, καθώς και σε άλλες επιμέρους δράσεις στήριξης κοινωνικών δομών των νομών Θεσσαλονίκης και Κιλκίς.
Πώς βλέπετε τον ρόλο της οικονομικής διεύθυνσης μέσα στο σύγχρονο εταιρικό περιβάλλον;
Η σύγχρονη οικονομική διεύθυνση είναι business partner για την επιχείρηση. Συμμετέχει στις σημαντικές επιχειρηματικές αποφάσεις, παρέχοντας πληροφορίες για τα όρια μέσα στα οποία πρέπει να κινούνται αυτές, βοηθώντας αφενός να μην χάνονται ευκαιρίες και αφετέρου να μην λαμβάνονται ρίσκα περισσότερα από αυτά που αντέχει η επιχείρηση.
Επίσης, η σύγχρονη οικονομική διεύθυνση πρέπει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στον τομέα της τεχνολογίας και να ανακαλύπτει τρόπους για να μπορέσει να τις αξιοποιήσει με σκοπό την αύξηση της απόδοσης, της παραγωγικότητας, της ελαχιστοποίησης των λαθών, καθώς και τη γρήγορη λήψη αποφάσεων.
Τέλος, η σύγχρονη οικονομική διεύθυνση πρέπει να φροντίζει για την εκπαίδευση των στελεχών της, ώστε να είναι ενήμερα για τις εξελίξεις, αλλά και να έχουν την ικανότητα να αποκτούν γρήγορα τις δεξιότητες που χρειάζονται στο συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον.