Πως οι «έξυπνες» οικονομικές διευθύνσεις αξιοποιούν τα δεδομένα στον σχεδιασμό της επόμενης εταιρικής ημέρας και ποιες είναι οι κορυφαίες λύσεις BI; Το ταξίδι στα άδυτα της επιχειρηματικής ευφυΐας έχει ήδη ξεκινήσει, ένα ταξίδι ψηφιακού μετασχηματισμού που ανοίγει διάπλατα τις πύλες της εταιρικής ανάπτυξης.
Η επιχειρηματική ευφυΐα δεν αφορά μόνο τη μετατροπή των δεδομένων σε πληροφορίες, αλλά κυρίως την ανάγκη των επιχειρήσεων να επηρεάσουν μέσω αυτών τον τρόπο λειτουργίας και ανταπόκρισης τους στη μεταβαλλόμενη αγορά, είχε πει κάποτε ο Τζέραλντ Κοέν και αναμφισβήτητα το μέγεθος της παγκόσμιας αγοράς επιχειρηματικής ευφυΐας συνεχώς αυξάνεται, καθώς σύμφωνα με το Fortune Business Insight από 20,60 δισεκατομμύρια δολάρια το 2019 προβλέπεται να εκτοξευτεί στα 39,35 δισεκατομμύρια $ έως το 2027. Το BI εμφανίστηκε τη δεκαετία του 1960 ως κανάλι ανταλλαγής πληροφοριών σε έναν οργανισμό όμως η επανάσταση των Big Data είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός τοπίου επιχειρηματικής ευφυίας που συνεχώς αναβαθμίζεται, προσφέροντας συναρπαστικές ευκαιρίες ανάπτυξης. Πώς λοιπόν οι οικονομικές διευθύνσεις θα αξιοποιήσουν τις κορυφαίες λύσεις BI για τον έξυπνο σχεδιασμό της επόμενης εταιρικής μέρας;
Η τεχνολογική πρωτοβουλία που μετασχηματίζει την επιχείρηση
Ως Επιχειρηματική Ευφυΐα ορίζεται το σύνολο της χρήσης μεθόδων οι οποίες επεξεργάζονται και αναλύουν επιχειρησιακά δεδομένα με στόχο τη μετατροπή τους σε χρήσιμη πληροφορία για την εξαγωγή συμπερασμάτων και την υποστήριξη στη διαδικασία λήψης επιχειρηματικών αποφάσεων, μας λέει ο Ιωάννης Κουτκουδάκης, CFO του Ομίλου Epsilon Net. Σύμφωνα με την έρευνα της PwC Digital Factory Transformation 2022, με τη συμμετοχή περισσότερων από 700 κατασκευαστικών επιχειρήσεων σε όλο τον κόσμο, οι βιομηχανικές εταιρείες επενδύουν παγκοσμίως 1,1 τρισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο σε λύσεις ψηφιακού μετασχηματισμού ενώ όπως αναφέρεται στη Gartner το 78% των CFOs χαρακτηρίζουν το BI και τα analytics ως κορυφαία τεχνολογική πρωτοβουλία για τα τμήματα τους.
Πραγματοποιώντας μια ιστορική ανασκόπηση, βλέπουμε ότι τα απλά μηχανογραφικά συστήματα (ERP) μετεξελίχθηκαν αρχικά σε συστήματα (ERP) με στατιστικές αναφορές και στη συνέχεια εξελίχθηκαν με την προσθήκη των business warehouses, μας πληροφορεί ο Κωνσταντίνος Μάγκουρας, CFO της Westnet Distribution, υπογραμμίζοντας πως σήμερα, με την τεχνολογία να αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο για την ανάπτυξη μιας επιχείρησης, η απαραίτητη μετάβαση στη διαχείριση των επιχειρηματικών δεδομένων και πληροφοριών συντελείται μέσα από έξυπνα επιχειρηματικά συστήματα αναφορών.
Η εύρεση αποτελεσματικών τρόπων ανάλυσης, αξιοποίησης και ανταλλαγής πληροφοριών είναι βασικό συστατικό της οικοδόμησης και της διαχείρισης μιας επιτυχημένης επιχείρησης, σημειώνει ο Οικονομικός Διευθυντής της IQVIA Hellas A.E., Vasilis Culla.
Σε μια έξυπνη επιχείρηση, αυτές οι πληροφορίες αποτελούν ένα από τα πιο ισχυρά assets της και πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο, συμπληρώνει η Έλενα Πρασσάκη, Marketing & Communications Manager, Networking Academy Program Manager στη Cisco Greece – Cyprus – Malta διευκρινίζοντας ωστόσο πως η πραγματικότητα αποδεικνύει πόσο δύσκολη είναι η συλλογή των συγκεκριμένων πληροφοριών, όπως επίσης και η διαμόρφωση ενός περιβάλλοντος όπου αξιοποιούνται ουσιαστικά, αποτελεσματικά και στοχευμένα. Με το Business Intelligence οι επιχειρήσεις έχουν μια ομαλή και άμεση ροή πληροφοριών με ασφάλεια, εκτελώντας με ακρίβεια τον προγραμματισμό και τις προβλέψεις μέσω της νέας δυνατότητας παρακολούθησης των αλλαγών, καταγραφής τους με ακρίβεια και εκτέλεσης ενεργειών σε κάθε περιβάλλον και κατάσταση, υπογραμμίζει η Έλενα Πρασσάκη.
Η στρατηγική αξιοποίηση των δεδομένων
Το παγκόσμιο ποσοστό υιοθέτησης BI σε όλους τους οργανισμούς είναι 26%, όπως προκύπτει από στοιχεία της 360Suite ενώ σύμφωνα με μελέτη της Accenture ο τεχνολογικός αναλφαβητισμός κοστίζει στην οικονομία των ΗΠΑ περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.
Ανεξάρτητα από το προϊόν ή τις υπηρεσίες που προσφέρονται, κάθε επιχείρηση παράγει δεδομένα -ένα ανεκτίμητο πλεονέκτημα που της επιτρέπει να κατανοήσει καλύτερα τον εαυτό της και να λάβει τεκμηριωμένες αποφάσεις, δηλώνει στο Finance Pro η Ταμάρα Σαγιούν, CFO της Algosystems.
Όταν τα δεδομένα που εισάγει το BI χρησιμοποιούνται με έξυπνο και στρατηγικό τρόπο, προκύπτουν απίθανα πλεονεκτήματα, τονίζει ο Vasilis Culla.
Η επιχειρηματική ευφυΐα συνιστά ένα από τα πιο ισχυρά σύγχρονα εργαλεία που βασίζεται στην πληροφόρηση και διατίθεται στους Οικονομικούς Διευθυντές για τη βελτίωση του στρατηγικού σχεδιασμού και της λήψης αποφάσεων, σημειώνει ο Κωνσταντίνος Μαγκούρας.
Το BI θέτει τη βάση για data-driven decision making το οποίο οδηγεί στην ευελιξία που απαιτεί η σημερινή αγορά και στη βιώσιμη ανάπτυξη της εταιρείας και θα πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο όλων των στρατηγικών δραστηριοτήτων και λειτουργιών της εταιρείας, επισημαίνει χαρακτηριστικά η Ταμάρα Σαγιούν ενώ ο Vasilis Culla σημειώνει πως υποστηριζόμενο από βασικές τεχνολογίες όπως η αυτοματοποίηση, η τεχνητή νοημοσύνη και η ανάλυση, το BI αντλεί δεδομένα από ολόκληρη την επιχείρηση κατεδαφίζοντας όσα τείχη εμποδίζουν την επικοινωνία και τη συνεργασία εντός της επιχείρησης. Οι μηχανισμοί Business Intelligence μειώνουν σημαντικά όχι μόνο το κόστος διασποράς και κατηγοριοποίησης που δαπανάται για πληροφορίες, αλλά και τον αντίστοιχο χρόνο για την ανάκτησή τους, περιορίζοντας στο ελάχιστο επιχειρηματικές παθογένειες από έλλειψη διαχείρισης χρόνου και οικονομικών πόρων, μας λέει η Έλενα Πρασσάκη.
Η εποχή του Business Intelligence βασισμένου αποκλειστικά σε δομημένες πληροφορίες έχει πλέον παρέλθει, μας ενημερώνει ο Μιχάλης Κεφαλάκης, Senior Solution Architect της Hewlett Packard Enterprise, σημειώνοντας πως οι σύγχρονες λύσεις ΒΙ κάνουν χρήση των δεδομένων της επιχείρησης απ’ όπου και αν αυτά προέρχονται και πως για τον σκοπό αυτό απαιτείται εξειδικευμένο προσωπικό, του οποίου ο χρόνος είναι πολύτιμος.
Αξιοποιώντας τις κρίσιμες πληροφορίες, οι οποίες απαιτούνται για τη λήψη τεκμηριωμένων επιχειρηματικών αποφάσεων και οι οποίες οδηγούν στην επίτευξη των αντίστοιχων επιχειρηματικών στόχων, ένας οργανισμός αποκτά τη δυνατότητα να επιτύχει ένα βιώσιμο και ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, καταλήγει η Έλενα Πρασσάκη.
Το BI στις υπηρεσίες του CFO
Όπως λέει ένα αγγλικό ρητό, ο μάνατζερ μπορεί να διευθύνει μια εταιρεία, αλλά ο οικονομικός διευθυντής δίνει τις εντολές, επισημαίνει η Στέλλα Αγγελοπούλου, Partner, Head of Technology Intelligence & Performance στη Grant Thornton, συμπληρώνοντας πως τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότερες οικονομικές διευθύνσεις επιχειρήσεων αντιλαμβάνονται την ανάγκη επένδυσης σε ΒΙ λύσεις, ώστε να μπορούν να προβλέψουν το μέλλον και να λάβουν ακριβείς οικονομικές αποφάσεις.
Σε έναν κόσμο όπου τα δεδομένα και οι υφιστάμενες αναλύσεις (analytics ) διαρκώς ενσωματώνονται στις επιχειρησιακές δομές, τα οικονομικά τμήματα μόνο να κερδίσουν έχουν, μας λέει. Η χρήση υφιστάμενων ΒΙ εργαλείων εγγυώνται αποτελεσματικότερη διαχείριση σε τομείς όπως μέτρηση ρίσκου και κόστους, διαχείριση οικονομικών ροών, και επενδύσεων, υπογραμμίζει η Στέλλα Αγγελοπούλου, διευκρινίζοντας πως τα σημαντικότερα οφέλη επικεντρώνονται στις προσαρμόσιμες αναφορές (customised reports), στην κεφαλαιοποίηση των νέων τάσεων, σε ακριβείς οικoνομικές προβλέψεις και βελτιστοποιημένες διαδικασίες σε όλο τον οργανισμό. Παρότι το Excel μονοπωλούσε στα οικονομικά τμήματα τα τελευταία είκοσι τουλάχιστον χρόνια, το μέλλον πλέον φαίνεται πως ανήκει σε λύσεις Business Intelligence & Predictive Analytics, αναφέρει. Η εργασία του σύγχρονου CFO, με την εισαγωγή νέων τεχνολογιών, αρχίζει να ξεφεύγει από τον στενό οικονομικό τομέα και πλέον εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την τεχνολογική υποδομή και τα λογισμικά που τον υποστηρίζουν, επισημαίνει ο Θωμάς Μπονές, Chief Executive Officer της Primer Software P.C., συμπληρώνοντας πως η έλευση του MyData στην Ελλάδα υπήρξε ένα ακόμα βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση καθιστώντας την ανάγκη αυτόματων, γρήγορων, ευέλικτων και εύκολα κατανοητών λογισμικών πιο επιτακτική από ποτέ.
Για τους σύγχρονους οικονομικούς διευθυντές, η επιχειρηματική ευφυΐα δημιουργεί την ευκαιρία να αποκτήσουν απαράμιλλη γνώση και έλεγχο των πληροφοριών σε όλους τους τομείς της επιχείρησης, τονίζει ο Vasilis Culla ενώ η Ταμάρα Σαγιούν υπογραμμίζει πως σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο επιχειρηματικό τοπίο, και ειδικότερα στον τομέα του ΙΤ που από τη φύση του εξελίσσεται συνεχώς, μια σύγχρονη CFO καλείται πλέον να αναλάβει ενεργό ρόλο στις στρατηγικές αποφάσεις της εταιρείας, παρέχοντας πληροφορίες και δίνοντας τις απαραίτητες κατευθύνσεις που θα την οδηγήσουν μπροστά. Το τρίπτυχο της επιτυχίας για αυτόν τον σκοπό είναι σωστή ομάδα, ακριβή δεδομένα και κατάλληλα εργαλεία, αναφέρει χαρακτηριστικά. Οι λύσεις BI κρίνονται ως καθοριστικής σημασίας για τις σύγχρονες επιχειρήσεις, με τις Οικονομικές Διευθύνσεις να επενδύουν σε αυτό το οικοσύστημα «έξυπνου» διαμοιρασμού πληροφοριών, αποκομίζοντας πολύτιμα insights για τον στρατηγικό σχεδιασμό του οργανισμού, επιβεβαιώνει και ο Κωνσταντίνος Μάγκουρας.
Η ανάλυση των δεδομένων με βάση την επιχειρηματική ευφυΐα κάνει δυνατή την αξιολόγηση των κινδύνων της επιχείρησης, τις δυνατότητες αύξησης της παραγωγικότητας (π.χ. νεκροί χρόνοι), την τοποθέτηση προϊόντων της επιχείρησης στον κύκλο ζωής τους (π.χ. stars, cash cows, dogs etc.) και φυσικά τη συγκριτική αξιολόγηση όλων αυτών με δεδομένα συναφών επιχειρήσεων, αναφέρει ο Ιωάννης Κουτκουδάκης, CFO του Ομίλου Epsilon Net. Το συγκριτικό πλεονέκτημα εργαλείων που εμπεριέχουν επιχειρηματική ευφυΐα, εντοπίζεται στη δυνατότητα που δίνει στην οικονομική διεύθυνση μιας επιχείρησης για πρόβλεψη (forecasting), προσθέτει. Πολλές επιχειρήσεις θεωρούν πως μία ΒΙ λύση αντικαθιστά οποιοδήποτε άλλο σύστημα χρησιμοποιεί η Οικονομική Διεύθυνση και οδηγούνται έτσι στο να επιλέξουν εργαλεία ΒΙ που δεν τα χρησιμοποιεί κανείς, μας πληροφορεί η Μαρία Πεδουλάκη, CFO της SOFTONE Group, επισημαίνοντας πως μια ΒΙ λύση λειτουργεί συμπληρωματικά στο κεντρικό σύστημα μίας επιχείρησης, όπως για παράδειγμα το ERP.
Από αυτό εξάγει δεδομένα τα οποία συνθέτει, μετασχηματίζοντάς τα σε εύχρηστα γραφήματα, πίνακες και άλλες οπτικοποιημένες αναφορές, επιτρέποντας στα στελέχη της επιχείρησης να προβαίνουν στη λήψη τεκμηριωμένων αποφάσεων, μας εξηγεί.
Οι κορυφαίες λύσεις BI για τις Οικονομικές Διευθύνσεις
Η αγορά διαθέτει ευρεία γκάμα λύσεων BI στις οποίες απευθύνονται σε επιχειρήσεις διαφόρων μεγεθών και ποικίλων δραστηριοτήτων, αναφέρει ο Vasilis Culla σημειώνοντας πως μερικές από τις κορυφαίες λύσεις είναι το Microsoft Power BI, το Tableau και το SAP Analytics Cloud. Σήμερα βρισκόμαστε στην κορυφαία εξέλιξη της τρέχουσας τεχνολογίας με τον συνδυασμό ERP, Business Warehouses και Business Intelligence tools., δηλώνει στο Finance Pro o Κωνσταντίνος Μάγκουρας. Στη Westnet αξιοποιούμε το BI για το visualization των κύριων business KPIs με στόχο την αξιολόγηση της απόδοσης της κάθε επιχειρηματικής μονάδας και τον εντοπισμό ευκαιριών που θα οδηγήσουν σε περαιτέρω εμπορική ανάπτυξη, μας αποκαλύπτει τονίζοντας πως με τη χρήση των απαραίτητων εργαλείων και τη συμβολή του Τμήματος Ανάλυσης τα εσωτερικά ενδιαφερόμενα μέρη των business units έχουν τη δυνατότητα να αναλύουν και να «μεταφράζουν» την πληροφορία αποκτώντας μια κοινή εικόνα για το performance της εταιρείας, κάτι το οποίο επιτρέπει την αποτελεσματικότερη διατμηματική συνεργασία για την αξιολόγηση των υφιστάμενων εμπορικών τακτικών και τη χάραξη των μελλοντικών στρατηγικών. Μία ενοποιημένη πλατφόρμα δεδομένων Data Lakehouse, όπως αυτή του HPE Ezmeral Data Fabric, αποτελεί ιδανική λύση για κάθε επιχείρηση που σκοπεύει να αξιοποιήσει τα δεδομένα της, καθώς μπορεί να συγκεντρώσει δεδομένα από distributed περιβάλλοντα πολύ πιο εύκολα, όπως δεδομένα πωλήσεων, προτιμήσεων, κόστους, δηλώνει στο Finance Pro o Μιχάλης Κεφαλάκης, εξηγώντας πως ο συνδυασμός του με το HPE Ezmeral Runtime, που επιτρέπει την εύκολη και γρήγορη δημιουργία κάθε δημοφιλούς πλατφόρμας Data Analytics σε περιβάλλον container, προσφέρει τη δυαντότητα σε ομάδες data scientists και κατ’ επέκταση στην οικονομική διεύθυνση του οργανισμού να παράξουν αξία από τα δεδομένα με μεγαλύτερη ταχύτητα και αξιοπιστία, να απογειώσουν την παραγωγικότητά τους και να εξάγουν τις πληροφορίες που απαιτούνται για τη λήψη αποφάσεων. Η Μαρία Πεδουλάκη μας πληροφορεί για τις λύσεις της SoftOne, που με την ανοικτή αρχιτεκτονική δομή της επιτρέπει την απρόσκοπτη διασύνδεση με οποιαδήποτε ΒΙ λύση, όπως για παράδειγμα το Power BΙ και το QlikView, μετατρέποντας έτσι εύκολα αδόμητα εταιρικά δεδομένα σε χρήσιμη πληροφόρηση. Σημαντικό στοιχείο σε αυτή τη διασύνδεση είναι η ύπαρξη του κατάλληλου συνεργάτη που θα καταλάβει τις ανάγκες της επιχείρησης και θα βοηθήσει στη δημιουργία των ενδεδειγμένων αναφορών, μας λέει.
Εκτός όμως από τις αναφορές, η SoftOne πρωτοπορεί για ακόμα μία φορά δημιουργώντας ένα πανίσχυρο μηχανισμό ανάλυσης δεδομένων, με τη βοήθεια του Power BI, το οποίο μέσω προσχεδιασμένων αναφορών βοηθά στην κατανόηση της πραγματικής εικόνας που κρύβεται πίσω από τους αριθμούς της επιχείρησης, αποκαλύπτει η Μαρία Πεδουλάκη. Εμείς στον Όμιλο EPSILON NET δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην αξιοποίηση των επιχειρηματικών δεδομένων και για αυτό το λόγο έχουμε ενσωματώσει σε όλες τις εφαρμογές λογισμικού, που παράγουμε, μεθόδους που βασίζονται στην επιχειρηματική ευφυία, δηλώνει στο Finance Pro ο Ιωάννης Κουτκουδάκης.
Από τη δημιουργία του ετήσιου προϋπολογισμού, την πρόβλεψη cash flow για μια επιχείρηση, ως και σύνθετες εφαρμογές επεξεργασίας δεδομένων σε συστήματα WMS, διαχείρισης παραγωγικών διαδικασιών σε ERP συστήματα, MIS κλπ, έχουμε ενσωματώσει πολύτιμα εργαλεία Business Intelligence, που βοηθούν τις διοικήσεις των επιχειρήσεων να σχεδιάσουν τον στρατηγικό προσανατολισμό τους και να χαράξουν την επιχειρηματική τους πορεία, σημειώνει.
Έξυπνα λογισμικά, που χρησιμοποιούν το MyData μέσω παρόχου, δύνανται χωρίς φορολογικό μηχανισμό ή ταμειακή μηχανή να εκδίδουν νόμιμες αποδείξεις λιανικής, μας πληροφορεί ο Θωμάς Μπονές, σημειώνοντας το παράδειγμα του MyData Plugin for eShops, που αυτοματοποιεί την έκδοση αποδείξεων στα eShop χωρίς την ανάγκη ανθρώπινης παρουσίας αλλά και της εφαρμογής eΤαμειακή, της πρώτης ηλεκτρονικής ταμειακής μηχανής που μέσω ενός app επιτρέπει την έκδοση αποδείξεων λιανικής απευθείας από το κινητό, το tablet ή τον υπολογιστή, χωρίς επιπλέον εξοπλισμό ή λογισμικά. Το μέλλον είναι εδώ και οι έξυπνες λύσεις καθοδηγούν τον σύγχρονο CFO σε μία εργασία πιο παραγωγική, με λιγότερο κόπο, επισημαίνει ο Θωμάς Μπονές.