Η BBS εγγυάται, με τις υψηλές υπηρεσίες που παρέχει ως business partner τα τελευταία 24 χρόνια, την ανάπτυξη των ελληνικών εταιρειών μέσω της αξιοποίησης των τεράστιων ευκαιριών τους για χρηματοδότηση. Σταθερότητα και στρατηγική διαμορφώνουν το σύγχρονο εταιρικό κλίμα.

Ποιο το αναπτυξιακό μέλλον των επιχειρήσεων, πως θα συμβάλλει η BSS σε αυτό;

Η ανάπτυξη είναι αυτό που έχουν μπροστά τους οι επιχειρήσεις τα επόμενα έτη. Δεν πρέπει να αφήσουμε το τρένο να περάσει μπροστά από τα μάτια μας.

Για να προσεγγίσουμε το μέγεθος της ευκαιρίας αρκεί να σκεφτούμε ότι μπορεί ένας επιχειρηματίας σήμερα για μια επένδυση επι παραδείγματι των € 1.000.000,00 να λάβει επιχορήγηση έως και € 700.000,00 και να χρηματοδοτηθεί για το υπόλοιπο με μέσο επιτόκιο 1,5%! Ποτέ ξανά δεν υπήρχε τόσο μεγάλη ευκαιρία για την χώρα μας.

Ένας από τους βασικούς στόχους μας στη BSS είναι η ανάπτυξη των ελληνικών επιχειρήσεων. Αποτελεί καθήκον μας να οραματιστούμε μαζί με τους πελάτες μας το αναπτυξιακό μέλλον, το οποίο φαίνεται να διαγράφεται λαμπρό.

Με στρατηγική και σταθερά βήματα θα βοηθήσουμε τους επιχειρηματίες να εξέλθουν από μια μακρά περίοδο ενδοσκόπησης και δυσκολιών και να περάσουν σε ένα σύγχρονο επιχειρηματικό κλίμα, αυτό της ψηφιακής μετάβασης, της καινοτομίας και της πράσινης οικονομίας.

Η BSS είναι ο business partner των επιχειρήσεων εδώ και 24 έτη. Η μέθοδός μας ακολουθεί τη διαδικασία PLAN DO CHECK ACT:

 • Προσδιορίζουμε την εξέλιξη των αγορών και του κλάδου της κάθε επιχείρησης.
 • Μελετούμε τη θέση της επιχειρηματικής μονάδας μέσα σε αυτή.
 • Συμβάλλουμε στην επιλογή των κατάλληλων εκείνων χρηματοοικονομικών λύσεων 360ο, επενδύσεων/προγραμμάτων που θα επιφέρουν στην επιχείρηση ανταγωνιστικότητα, καινοτομία, παραγωγικότητα & προσαρμογή σε θέματα περιβάλλοντος και εταιρικής διακυβέρνησης.

Η μεγάλη εμπειρία και η τεχνογνωσία μας υποδεικνύουν ένα νέο επιχειρησιακό μοντέλο, που αφορά εξαγορές, συγχωνεύσεις και το οποίο συνιστά μια από τις θεμελιώδεις μορφές εταιρικής αναδιάρθρωσης, καθώς η περαιτέρω ανάπτυξη των επιχειρήσεων δεν μπορεί να επιτευχθεί πλέον μόνο ενδοεταιρικά ή μέσα στις ήδη κορεσμένες αγορές στις οποίες δραστηριοποιούνται.
Επομένως, η συμβουλή της BSS προς τις σύγχρονες επιχειρήσεις είναι να επιλέγουν την ανάπτυξη μέσω συγχωνεύσεων και εξαγορών προκειμένου να αυξήσουν την αξία τους και κατ’ επέκταση τον πλούτο των μετόχων τους, καθώς και τη βελτίωση του ανταγωνιστικού τους πλεονεκτήματος.

Ποιες προσδοκίες μπορούμε να καλλιεργούμε για την Ελλάδα & την επιχειρηματικότητα για τη νέα χρονιά και ποια προβλέπεται να είναι η συμβολή της BSS στην τροχιά ανάπτυξης;

Αναμένουμε μεγάλη ανάπτυξη το 2022. Με βάση τα στοιχεία της ΕΕ, θα επιδιώξουμε ως χώρα να δημιουργήσουμε τα κατάλληλα εργαλεία ώστε να φέρουμε ακόμα περισσότερες επενδύσεις το τρέχον έτος, καθώς το 2021 η Ελλάδα βρέθηκε στις πρώτες θέσεις ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ σε ό,τι αφορά στις επενδύσεις.

Ειδικότερα, το 2021 ανακοινώθηκε η επανεκκίνηση μεγάλων επενδύσεων, όπως το Ελληνικό, επιπλέον τεχνολογικοί πρωταθλητές εγκαταστάθηκαν στη χώρα μας, όπως η επένδυση της Pfizer με απασχόληση 500 ατόμων, της Microsoft, της Cisco, της TeamViewer και της AWS.

Ανακοινώθηκαν για τις επιχειρήσεις νέα χρηματοδοτικά και αναπτυξιακά εργαλεία και ειδικά φορολογικά κίνητρα, που είναι σαφώς πολύ καλύτερα από τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά κίνητρα (π.χ “υπερέκπτωση” φόρων για τους επενδυτικούς αγγέλους και τις startups).

Στη BSS είμαστε έτοιμοι να εντάξουμε τα επενδυτικά σχέδια των επιχειρήσεων ανά την Ελλάδα, στα κατάλληλα χρηματοδοτικά προγράμματα που αναμένονται, σύμφωνα με τις τελευταίες νομοθετικές μεταρρυθμίσεις, όπως Αναπτυξιακό νόμο, ΤΑΑ Ταμείο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας, ΕΣΠΑ 2021-2027.

Μπορούμε να ικανοποιήσουμε και την πιο απαιτητική επένδυση στoν Ξενοδοχειακό κλάδο, στον κλάδο της Ενέργειας, στην Έρευνα και Ανάπτυξη, σε επενδύσεις στη Βιομηχανία, στον Αγροτουρισμό, στη Μεταποίηση και σε Ψηφιακές τεχνολογίες cloud, έτσι ώστε οι υποψήφιοι επιχειρηματίες να έχουν έναν συνοδοιπόρο από τον καθορισμό της στρατηγικής, το business plan, την υποβολή και τη μετέπειτα διαχείριση των προγραμμάτων, μέχρι και την εκταμίευση.

Επίσης, στη χώρα μας τα εδαφικά επενδυτικά σχέδια για τη δίκαιη αναπτυξιακή μετάβαση περιλαμβάνουν τη Δυτική Μακεδονία, έχοντας ως επίκεντρο τις λιγνιτικές περιοχές της Κοζάνης και της Φλώρινας αλλά και τους άλλους νομούς, όπως την Καστοριά και τα Γρεβενά και ταυτόχρονα επικεντρώνονται στην Μεγαλόπολη και τους πέριξ Δήμους, δηλαδή Οιχαλίας, Γορτυνίας και Τρίπολης.
Επιπλέον, τα επενδυτικά σχέδια καταλαμβάνουν και τις περιοχές Βορείου και Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης ως περιοχές που θα τύχουν στήριξης λόγω του σχεδίου και κατ’ ουσίαν της αποπετρελαιοποίησης, καθώς περνάμε σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, που μεταβάλλει και το μείγμα της παραγωγής ενέργειας στα νησιά αυτά.

Συνολικά, η επενδυτική έκταση ανέρχεται στα 146.000 στρέμματα και το μεγαλύτερο ποσοστό της θα το καλύψουν κυρίως επενδύσεις τουρισμού, αναψυχής και, κατόπιν, η βιομηχανική χρήση και η αγροτική καλλιέργεια.

Στη BSS, με ένα αναπτυγμένο δίκτυο καταστημάτων σε Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Ξάνθη, σύντομα και στα Ιωάννινα και στο Ηράκλειο Κρήτης, μπορούμε να ανταποκριθούμε άμεσα σε οποιοδήποτε επενδυτικό project, χάρη στο υψηλά στελεχωμένο ανθρώπινο δυναμικό μας και την καθοδήγηση εξειδικευμένων στελεχών στα αναπτυξιακά προγράμματα.

Οι συνεργασίες μας ανά την Ελλάδα στον τομέα της Λογιστικής, Δικηγορίας, Ορκωτών, ανέρχονται σε 500 δυναμικές συνέργειες, τα τελευταία 24 χρόνια, με στόχο την αποτελεσματική αντιμετώπιση και αξιοποίηση συμβουλευτικής και προγραμμάτων ενίσχυσης προς την επιχειρηματική κοινότητα της χώρας.

Τι ρόλο αναμένεται να διαδραματίσει ο Αναπτυξιακός νόμος «Ελλάδα Ισχυρή Ανάπτυξη» σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις;

Ο Αναπτυξιακός νόμος Ελλάδα 2.0 θα αντικαταστήσει τον ν. 4399/16 (Α’ 117) περί ιδιωτικών επενδύσεων και θα αποτελεί για τα επόμενα χρόνια το βασικό θεσμικό πλαίσιο για την παροχή κρατικών ενισχύσεων στις ιδιωτικές επενδύσεις στη χώρα μας.

Θα συμβάλει ουσιαστικά στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, με δεκατρία νέα καθεστώτα ενισχύσεων που θα επιτρέψουν στην επιχειρηματική κοινότητα να σχεδιάσει, να αναπτύξει και να υλοποιήσει τις πρωτοβουλίες της με σημαντικές και σύγχρονες μορφές επενδύσεων σε όλους τους τομείς της ελληνικής οικονομίας.

Η Τουριστική Βιομηχανία, ο Ψηφιακός & Τεχνολογικός εκσυγχρονισμός, η Έρευνα, η Καινοτομία, η Πράσινη μετάβαση συνιστούν τους βασικούς πυλώνες ενίσχυσης.

Ενεργοποιείται επίσης ο νέος Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων (ΧΠΕ), με τα ποσοστά σε υψηλότερα επίπεδα από τα προηγούμενα. Ουσιαστικά, η κάθε επιχείρηση θα γνωρίζει το ποσοστό ενίσχυσης που θα λάβει αναλόγως της έδρας και του μεγέθους της.

Οι κρατικές ενισχύσεις περιφερειακού χαρακτήρα για την περίοδο 2022-2027 θα είναι αυξημένες κατά 5% – 20%, σε σχέση με ό,τι ισχύει σήμερα. Με τα νέα δεδομένα, τα ποσοστά ενίσχυσης θα διαμορφώνονται, δυνητικά, 30-50% για τις μεγάλες επιχειρήσεις, 40-60% για τις μεσαίες και 50-70% για τις μικρές.

Στην Αθήνα, ο χάρτης περιφερειακών ενισχύσεων μειώνει στο μηδέν το κέντρο, κάτι που συνεπάγεται πως δεν θα έχουμε πλέον στήριξη στο κέντρο της Αθήνας, καθώς ούτε και στο νότιο και βόρειο κομμάτι της Αθήνας. Αφήνονται, όμως, ποσοστά ενίσχυσης εντός Αττικής όπως για παράδειγμα στο Κορωπί και περιφερειακά της Αθήνας, όπως στα Δυτικά προάστια. Δημιουργούνται λοιπόν θεματικά καθεστώτα ακριβώς για να ενεργοποιήσουμε δραστηριότητες και περιοχές που δεν είχαν αντιμετωπιστεί στο παρελθόν.

Τα παραπάνω προσδιορίζουν ένα πλαίσιο παροχής κρατικών ενισχύσεων συμβατών με την εσωτερική αγορά, που

 • θα ισχύσει μέχρι το τέλος του 2027
 • τα ποσοστά του μπορούν να φτάσουν έως και 70%, ανάλογα την περιφέρεια
 • αφορά όλες τις επιχειρήσεις μικρές, μεσαίες, μεγάλες
 • μπορούν να ενταχθούν έργα από 100.000 ευρώ και άνω
 • διαθέτει λιγότερη γραφειοκρατία και μεγάλες φορολογικές απαλλαγές

Για πρώτη φορά δεν απαιτείται ιδία συμμετοχή του επιχειρηματία. Το σύνολο της επένδυσης μπορεί να προέρχεται από συνδυασμό με άλλα δανειακά εργαλεία όπως

 • ΤΤΑ Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας
 • ΕΣΠΑ 2021 – 2027

Τι ακριβώς καλείται να προσφέρει η BSS στις επιχειρήσεις σε σχέση με τον Αναπτυξιακό νόμο;

Η BSS, ως business partner του επιχειρηματικού κόσμου, οφείλει να λάβει μέρος στις εξελίξεις και να συμβάλει στην πραγμάτωση των επιχειρηματικών οραμάτων.
Ο νέος Αναπτυξιακός νόμος έρχεται για να λειτουργήσει ως μοχλός εκτίναξης. Καθήκον στην BSS είναι να οδηγήσει τις εξελίξεις και το εργαλείο αυτό να είναι διαθέσιμο για όλες τις επιχειρήσεις, με στόχους:

 • την προώθηση της ισόρροπης ανάπτυξης, με σεβασμό στους περιβαλλοντικούς πόρους
 • την τεχνολογική αναβάθμιση
 • τη διαμόρφωση μιας νέας εξωστρεφούς εθνικής ταυτότητας (branding), μέσω των επιχειρήσεων
 • τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας σε τομείς υψηλής προστιθέμενης αξίας και γνώσης
 • τη μετακίνηση στην αλυσίδα παραγωγής πιο σύνθετων προϊόντων
 • την προσφορά καλύτερων υπηρεσιών
 • την εξασφάλιση καλύτερης θέσης της χώρας στον διεθνή καταμερισμό εργασίας

Η ζήτηση για επενδυτικά σχέδια είναι πλέον πολύ μεγάλη και η δυνατότητα κάλυψης αυτών από σοβαρές συμβουλευτικές υπηρεσίες δεν είναι ανεξάντλητη. Η επιχείρηση μας καλείται να παράσχει στους πελάτες της μια ολοκληρωμένη υπηρεσία. Επίσης, καλείται να είναι διαρκώς δίπλα τους τα επόμενα έτη, αφού οι προκλήσεις και οι εξελίξεις είναι μπροστά μας και κανείς δεν περισσεύει σε αυτή την πορεία.

Έχοντας λαμπρή και απόλυτη επιτυχία στις υποβολές μας όλα αυτά τα έτη και άριστη συνεργασία με τα τραπεζικά ιδρύματα, διαχειριζόμενη χρηματοδοτήσεις ύψους € 1,5 δις ετησίως, διαθέτοντας υποστήριξη σε φορο-λογιστικό επίπεδο μέσω της θυγατρικής μας BSS TAX και ανάλογη στήριξη σε επίπεδο ορκωτών, η υπηρεσία που παρέχουμε είναι ολοκληρωμένη και ασφαλής.

Στόχος μας δεν είναι η υποβολή μιας επενδυτικής πρότασης, γιατί αυτό δεν καθίσταται πάντοτε αυτοσκοπός. Πρώτα πρέπει να διασφαλίσουμε στον πελάτη ότι η επένδυση πρέπει να πραγματοποιηθεί και να αποδειχθεί επικερδής και ωφέλιμη για εκείνον. Έπειτα, χρειάζεται να σχεδιάσουμε το καλύτερο επενδυτικό σχήμα, στη συνέχεια να γίνει η υποβολή και ακόμα περισσότερο να διασφαλίσουμε την ορθή διαχείριση του έργου ώστε η επιχείρηση να λάβει απρόσκοπτα τις ενισχύσεις οι οποίες έχουν εγκριθεί.

Η BSS, όντας στην πρωτοπορία των συμβουλευτικών υπηρεσιών, προβάλλοντας την αριστεία η οποία έχει επιβραβευτεί με τα σημαντικότερα επιχειρηματικά βραβεία, Diamonds of the Greek Economy 2021, Superbrands 2021-2022, Accounting Awards, δεν παρέχει μόνο μια υποβολή φακέλου αλλά μια ολοκληρωμένη και ασφαλή υπηρεσία προς τον πελάτη της.

Η πολυετής γνώση των στελεχών της, η μακρά πορεία επιτυχημένων εγκεκριμένων προγραμμάτων Αναπτυξιακού νόμου, με 220 επενδυτικά προγράμματα μόνο κατά τη 2ετία 2020-2021, η έγκυρη διαδικασία σε επιλέξιμες δαπάνες των επενδυτικών σχεδίων, οι σωστές προϋποθέσεις και διαδικασίες που εφαρμόζονται από το στάδιο της υπαγωγής μέχρι το στάδιο της τήρησης των μακροχρόνιων υποχρεώσεων, μαζί με τη συνεχή επιμόρφωση της ομάδας στους νέους πυλώνες πάνω στους οποίους στηρίχθηκε ο νέος νόμος όπως το Σχέδιο Ανάπτυξης για την Ελληνική Οικονομία (έκθεση Επιτροπής Πισσαρίδη), το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (Ελλάδα 2.0), ο Νέος Χάρτης Περιφερειακών Ενισχύσεων 2022-2027, οι στόχοι του ΕΣΠΑ 2021-2027, η στρατηγική για τη βιομηχανία (Industry 4.0), καθώς και η προσαρμογή στις ανάγκες της σημερινής ελληνικής και διεθνούς πραγματικότητας, καθιστούν την BSS ως την πλέον ιδανική Ελληνική εταιρεία για την υπαγωγή των ελληνικών επιχειρήσεων στις μεγάλες επενδύσεις που θα αναδείξουν την Ελληνική οικονομία και τη χώρα, οικοδομώντας ένα μέλλον ανάπτυξης και ευημερίας για όλους.