Ο ψηφιακός μετασχηματισμός των επιχειρήσεων είναι μια διαρκής διαδικασία που επιταχύνθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Βρίσκεται στις βασικές προτεραιότητες των επιχειρήσεων, καθώς προσφέρει μεγάλες ευκαιρίες ανάπτυξης. Ένα σημαντικό μέρος της ψηφιακής μετάβασης αφορά τις λύσεις cloud, οι οποίες εισέρχονται όλο και περισσότερο στην καθημερινότητα των εταιρειών.

Οι λύσεις cloud αποτελούν έναν ευέλικτο σύμμαχο, ο οποίος προσπαθεί να κερδίσει την εμπιστοσύνη των οικονομικών ηγετών, ώστε να τις εντάξουν στην καθημερινότητα των επιχειρήσεων.

Όπως αναφέρεται στο Deloitte Central Europe CFO Report 2023, στο οποίο μετείχαν 559 CFOs, οι οργανισμοί χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο τις επενδύσεις στο cloud για να ενισχύσουν την επιχειρηματική απόδοση, να προωθήσουν στρατηγικά αποτελέσματα και να ενεργοποιήσουν την πρωτοποριακή καινοτομία.

To 72% των ερωτηθέντων είπε πως έχει ήδη ξεκινήσει το ταξίδι του προς την υιοθέτηση των λύσεων cloud, με το 25% εξ αυτών να έχει ήδη μεταφέρει εκεί το μεγαλύτερο μέρος των πόρων του. Ενώ για το ένα τρίτο, παρότι έχει ξεκινήσει τον cloud μετασχηματισμό του, οι περισσότεροι από τους πόρους του επί του παρόντος παραμένουν στις εγκαταστάσεις του. Θα πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι η έρευνα δείχνει τις απόψεις των ερωτηθέντων σε θέσεις CFO που αντιπροσωπεύουν κυρίως μεγάλους οργανισμούς.

Μόλις το 12% των εταιρειών παραμένει στη φάση του σχεδιασμού και ένα άλλο 12% βρίσκεται ακόμη στη φάση “ανακάλυψης του cloud”. Σε αυτό το στάδιο, οι οργανισμοί ξεκινούν με λιγότερο πολύπλοκα πλάνα εργασίας για να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο, να αναπτύξουν τις τεχνολογικές τους ικανότητες και να μεγιστοποιήσουν τη μάθηση. Εν τω μεταξύ, σε ποσοστό 16%, οι ερωτηθέντες δήλωσαν ότι οι οργανισμοί τους είτε δεν σκοπεύουν να εφαρμόσουν τεχνολογίες που βασίζονται στο cloud ή δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει το ταξίδι της εφαρμογής.

Σχεδόν τα δύο τρίτα των οικονομικών διευθυντών που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι ο μετασχηματισμός στο cloud έχει αυξήσει την αποτελεσματικότητα και την ευελιξία του οργανισμού. Η δυνατότητα δημιουργίας νέων διαδικασιών ή ροών εργασίας και τα οφέλη από το κόστος με τη μορφή μείωσης ή βελτιστοποίησης του κόστους ήταν επίσης μεταξύ των κορυφαίων πλεονεκτημάτων που αναφέρθηκαν στην έρευνα.

Ταχύτητα και ευελιξία
Σημαντικό μέρος του ψηφιακού μετασχηματισμού των οργανισμών, όπως προαναφέραμε, είναι η μετάβαση σε λύσεις cloud. Στο πλαίσιο αυτό, καλέσαμε τα οικονομικά στελέχη στη σελίδα μας στο LinkedIn, να επιλέξουν ποια είναι τα οφέλη της οικονομικής διεύθυνσης από τη χρήση του cloud.

  1. Συμβάλλει στην ανάπτυξη 5%
  2. Απλοποιεί τις διαδικασίες 26%
  3. Μειώνει το λειτουργικό κόστος 32%
  4. Δίνει ταχύτητα και ευελιξία 37%

Το 37% των οικονομικών στελεχών πιστεύει πως οι λύσεις cloud δίνουν ταχύτητα και ευελιξία. Το 32% εκτιμά πως μειώνει το λειτουργικό κόστος, το 26% ότι απλοποιεί τις διαδικασίες και το 5% πως συμβάλλει στην ανάπτυξη.

Το FinancePro απευθύνθηκε σε ανώτατα στελέχη της αγοράς, στα οποία έθεσε το ερώτημα:

Ποιες ανάγκες των επιχειρήσεων καλύπτουν τα συστήματα cloud; Οι απαντήσεις που λάβαμε είναι πολύ ενδιαφέρουσες.

Jérôme Coenraets Managing Director Europe, Blazeclan
«Οι πληροφορίες που βασίζονται στο νέφος ενισχύουν τις οικονομικές ομάδες με αποφάσεις που λαμβάνονται βάσει δεδομένων, καθιστώντας ευκολότερη τη διαχείριση κινδύνων και τη βελτιστοποίηση των εσόδων»

Ευέλικτος σύμμαχος της επιχείρησης
Οι εφαρμογές cloud είναι ο ευέλικτος σύμμαχος της επιχείρησής σας που καλύπτει ένα πλήθος αναγκών, λέει στο FinancePro ο Jérôme Coenraets, Managing Director Europe της Blazeclan. «Είναι ο «σουγιάς» των σύγχρονων επιχειρήσεων, ξεκινώντας από τη δυνατότητα επέκτασης. Όταν η εταιρεία σας περνά περιόδους εκρηκτικής ανάπτυξης ή αντιμετωπίζει διακυμάνσεις στη ζήτηση, οι εφαρμογές cloud ευθυγραμμίζονται και προσαρμόζονται, διασφαλίζοντας πάντα τους σωστούς πόρους τη σωστή στιγμή.

Από οικονομική άποψη, είναι ένα πραγματικό όνειρο. Δείτε τις ως τον καλύτερο φίλο του CFO σας. Οι λύσεις cloud αντικαθιστούν τις τεράστιες προκαταβολικές επενδύσεις με διαχειρίσιμα λειτουργικά έξοδα. Επιπλέον, μοιάζουν με την μπέρτα ενός σούπερ ήρωα για το οικονομικό σας τμήμα, επιτρέποντας τη γρήγορη κατανομή πόρων αναλόγως με τις αλλαγές στην αγορά», τονίζει.

Vasilis Culla Associate Director Finance, IQVIA
«Τα συστήματα cloud προσφέρουν απεριόριστη πρόσβαση στα δεδομένα από οπουδήποτε, ενισχύοντας την ευκολία χρήσης»

Βοηθούν τις επιχειρήσεις να είναι ανταγωνιστικές
Τα συστήματα cloud ανταποκρίνονται σε αρκετές ανάγκες των επιχειρήσεων, μας λέει ο Vasilis Culla, Associate Director Finance στην IQVIA. «Παρέχουν ευελιξία στη διαχείριση των υποδομών και των υπηρεσιών, επιτρέποντας στις εταιρείες να αναπροσαρμόζουν τους πόρους τους σύμφωνα με τις διακυμάνσεις της ζήτησης. Αυτό βοηθά στην εξοικονόμηση χρημάτων και στην αύξηση της αποτελεσματικότητας. Επιπλέον, τα συστήματα cloud προσφέρουν απεριόριστη πρόσβαση στα δεδομένα από οπουδήποτε, ενισχύοντας την ευκολία χρήσης. Προσφέρουν υψηλά επίπεδα ασφάλειας δεδομένων και επιλογές εφεδρικής ανάκαμψης των δεδομένων, προστατεύοντάς τα από απώλειες και κινδύνους. Με αυτά τα πλεονεκτήματα, τα συστήματα cloud βοηθούν τις επιχειρήσεις να είναι ανταγωνιστικές, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα αναγκών», προσθέτει.

Χρήστος Γεωργόπουλος Οικονομικός Διευθυντής, Galerie de Beauté
«Σε αρκετές περιπτώσεις, στη χρήση των υπηρεσιών cloud έχει παρατηρηθεί μείωση κόστους σε βάθος χρόνου ακόμα και 50%»

Όσο πιο μεγάλη είναι η ψηφιακή ωριμότητα, ανάλογα είναι και τα επιχειρηματικά οφέλη
Η περίοδος της πανδημίας φανέρωσε τις ελλείψεις, τα προβλήματα και την τεχνολογική υστέρηση των εταιρειών στην Ελλάδα, μας λέει ο Χρήστος Γεωργόπουλος, Οικονομικός Διευθυντής της Galerie de Beauté. «Παρά το γεγονός ότι μετά την περίοδο αυτή ο Δείκτης Ψηφιακής Ετοιμότητας των ελληνικών επιχειρήσεων παρουσίασε άνοδο 10%, μόνο μια στις πέντε επιχειρήσεις βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο ψηφιακής ωριμότητας.

Αυτή τη βασική ανάγκη έρχονται να καλύψουν οι υπηρεσίες και γενικότερα οι υποδομές cloud, οι οποίες υπόσχονται μια σειρά από οφέλη που περιλαμβάνουν τη μετατροπή του πάγιου κόστους σε λειτουργικό, τη γενικότερη μείωση του κόστους των λειτουργικών δαπανών, μεγαλύτερη ευελιξία, βελτίωση της ικανοποίησης των χρηστών και ανταγωνιστικό πλεονέκτημα μέσω της βελτιστοποίησης χρήσης της τεχνολογίας. Δηλαδή, όσο πιο μεγάλη είναι η ψηφιακή ωριμότητα, ανάλογα είναι και τα επιχειρηματικά οφέλη, με αύξηση πωλήσεων και μείωση κόστους», επισημαίνει.

Χάρης Κοντονίκας SEE Business Development and Strategic Account Manager, Citrix
«Για να μπορεί μια επιχείρηση να είναι ανταγωνιστική, ασφαλής και ευέλικτη, η υιοθέτηση πρακτικών cloud είναι κάτι απαραίτητο»

Μείωση του κόστους
Το Cloud καλύπτει πολλαπλές ανάγκες των επιχειρήσεων, τονίζει ο Χάρης Κοντονίκας, SEE Business Development and Strategic Account Manager της Citrix. «Ανάμεσα στις πρώτες και βασικές ανάγκες είναι σίγουρα η μείωση (ή ο έλεγχος) του κόστους – κυρίως CAPEX – καθώς και η δυνατότητα ανταπόκρισης της εταιρείας σε μεταβαλλόμενες συνθήκες (expansion, acquisition κ.λπ).

Το cloud βοηθά προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς αφαιρεί από την εξίσωση τις αρχικές δαπάνες για απόκτηση εξοπλισμού και δίνει τη δυνατότητα αυξο-μείωσης της υπηρεσίας ανάλογα με τις ανάγκες.

Τα διαχειριστικά κόστη είναι επίσης κάτι που μειώνεται αισθητά με τη χρήση cloud, ενώ σημαντική συνεισφορά μπορεί να έχει το cloud και στους sustainability στόχους της εταιρείας.

Με λίγα λόγια, για να μπορεί μια επιχείρηση να είναι ανταγωνιστική, ασφαλής και ευέλικτη, η υιοθέτηση πρακτικών cloud είναι κάτι απαραίτητο», αναφέρει.

Ιωάννης Κουτκουδάκης CFO, Όμιλος Epsilon Net
«Στην εποχή όπου οι ταχύτητες πρόσβασης και περιήγησης στο διαδίκτυο ολοένα και αυξάνονται, τα συστήματα cloud κερδίζουν συνεχώς έδαφος»

Η ασφάλεια αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα οφέλη
Σε μια εποχή όπου το cloud computing και συνολικά τα συστήματα cloud είναι πιο επίκαιρα από ποτέ, είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε και να αναλύσουμε τα σημαντικά οφέλη που αντλούν εν γένει οι εταιρείες από την χρήση τους, αλλά και ιδιαιτέρως τα τμήματα των οικονομικών διευθύνσεων, τονίζει ο Ιωάννης Κουτκουδάκης, CFO του Ομίλου Epsilon Net.

«Η ασφάλεια σίγουρα αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα οφέλη, καθώς όλες οι πληροφορίες και τα δεδομένα που παράγονται από τα εμπορικολογιστικά συστήματα ERP και όλα τα υποσυστήματα μιας επιχείρησης (όπως για παράδειγμα τα συστήματα υπολογισμού μισθοδοσίας, παρακολούθησης οργάνωσης χρόνου εργαζομένων κτλ.) δύναται να αποθηκευτούν με μεγάλη ασφάλεια σε cloud περιβάλλον, χωρίς να απαιτούνται χρονοβόρες και κοστοβόρες διαδικασίες αποθήκευσης των δεδομένων σε τοπικά data centers κτλ», μας λέει.

«Ένα επίσης εξαιρετικά σημαντικό όφελος είναι η άμεση πρόσβαση από οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη που μπορεί να προσφέρει πρόσβαση στο internet, σε όλα τα συστήματα και υποσυστήματα που υποστηρίζονται με τεχνολογίες cloud.

Τέλος, η αμεσότητα, καθώς όλα τα συστήματα cloud είναι σχεδιασμένα να δίνουν το τελικό αποτέλεσμα από την πρώτη τους εφαρμογή, σε αντίθεση με τα παραδοσιακά μοντέλα πληροφορικής που μπορεί να διαρκέσουν ημέρες ή και εβδομάδες για να εγκατασταθούν, παραμετροποιηθούν και ολοκληρωθούν», αναφέρει.

Δημήτρης Κωστούλας Commercial Director, Impact
«Τα συστήματα cloud επιτρέπουν την εύκολη αναπροσαρμογή των υποδομών στις μεταβαλλόμενες ανάγκες, εξασφαλίζοντας βέλτιστη απόδοση χωρίς υπερκατανάλωση πόρων»

Άμεση προσαρμογή στις μεταβαλλόμενες επιχειρησιακές ανάγκες
Τα συστήματα cloud καλύπτουν πολλές ανάγκες των επιχειρήσεων, προσφέροντας μια εναλλακτική, πιο οικονομική λύση, μειώνοντας το κόστος κτήσης και χρήσης ΙΤ υποδομών, αναφέρει ο Δημήτρης Κωστούλας, Commercial Director στην Impact. «Μέσω του cloud παρέχεται ευελιξία, κλιμακούμενη υποδομή και προηγμένη ασφάλεια, επιτρέποντας στις επιχειρήσεις να προσαρμόζονται άμεσα στις συνεχώς μεταβαλλόμενες επιχειρησιακές τους ανάγκες.

Ως πάροχος ηλεκτρονικής τιμολόγησης, γνωρίζουμε ότι το cloud δίνει πολλά περισσότερα οφέλη, συμβάλλοντας στην αναπτυξιακή στρατηγική των επιχειρήσεων», τονίζει.

«Η ανταλλαγή ηλεκτρονικών παραστατικών, όπως τα ηλεκτρονικά δελτία αποστολής και τα ηλεκτρονικά τιμολόγια, η χρήση των οποίων είναι πλέον υποχρεωτική για τους προμηθευτές του δημοσίου, γίνεται μέσω cloud υποδομής του παρόχου, εν προκειμένω της Impact, με υπηρεσίες όπως το EInvoicing, για B2C, B2B και B2G συναλλαγές.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός των επιχειρήσεων επιταχύνεται γοργά μέσω της χρήσης των cloud υπηρεσιών, ενώ εξαιρετικά σημαντική είναι η μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των επιχειρήσεων μέσω της χρήσης “πράσινων” υπηρεσιών, όπως είναι οι υπηρεσίες ηλεκτρονικής τιμολόγησης της Impact», προσθέτει.

Οι οικονομικές διευθύνσεις, ποια οφέληv αποκομίζουν από τη χρήση των λύσεων cloud;

Επιτρέπει την ευέλικτη κατανομή των πόρων
Τα οφέλη για τα οικονομικά τμήματα είναι πραγματικά αξιοσημείωτα, σημειώνει ο Jérôme Coenraets. «Φανταστείτε μια κρυστάλλινη σφαίρα που αποκαλύπτει την προβλεψιμότητα κόστους.

Οι εφαρμογές cloud κάνουν τον προϋπολογισμό παιχνιδάκι, μετατοπίζοντας το επίκεντρο από τις δαπάνες κεφαλαίου στο διαχειρίσιμο λειτουργικό κόστος.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό – είναι σαν μια «γυμνάστρια των οικονομικών» που επιτρέπει την ευέλικτη κατανομή των πόρων αναλόγως με τη δυναμική της αγοράς. Οικονομικοί κίνδυνοι; Ελαχιστοποιούνται χάρη στα ισχυρά μέτρα ασφαλείας και τα χαρακτηριστικά συμμόρφωσης», αναφέρει. «Και ας μην ξεχνάμε την ικανότητα ανάλυσης.

Οι πληροφορίες που βασίζονται στο νέφος ενισχύουν τις οικονομικές ομάδες με αποφάσεις που λαμβάνονται βάσει δεδομένων, καθιστώντας ευκολότερη τη διαχείριση κινδύνων και τη βελτιστοποίηση των εσόδων. Στην πραγματικότητα, τα έργα που παραδόθηκαν πλήρως, αξιοποιώντας αυτές τις γνώσεις, έχουν σημειώσει εντυπωσιακά αποτελέσματα, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του κόστους κατά 35% και της αύξησης εσόδων από 5% έως 10%.

Εν ολίγοις, οι εφαρμογές cloud αλλάζουν την οικονομία, προσφέροντας προβλεψιμότητα κόστους, μείωση κινδύνου, ευελιξία, γνώσεις βάσει δεδομένων και υποστήριξη για επέκταση. Το όνειρο κάθε CFO!», προσθέτει.

Αύξηση της αποτελεσματικότητας και μείωση του κόστους
Σύμφωνα με τον Vasili Culla, οι οικονομικές διευθύνσεις επωφελούνται από τα συστήματα cloud με τους εξής τρόπους:

Ανακατανομή Πόρων: Τα συστήματα cloud επιτρέπουν την ευέλικτη ανακατανομή των πόρων, επιτρέποντας στα οικονομικά τμήματα να επικεντρωθούν σε προτεραιότητες όπως η στρατηγική και η ανάλυση κόστους.

Βελτιωμένη Διαφάνεια: Τα συστήματα cloud παρέχουν προσβασιμότητα σε πραγματικό χρόνο σε δεδομένα και αναφορές, βοηθώντας τις οικονομικές διευθύνσεις να λαμβάνουν αποφάσεις με βάση τα δεδομένα και τις πληροφορίες.

Ασφάλεια Δεδομένων: Οι προηγμένες πρακτικές ασφάλειας που παρέχονται από τους πάροχους cloud βοηθούν στην προστασία των χρηματοοικονομικών δεδομένων.

Εξοικονόμηση Χρημάτων: Η αντικατάσταση ακριβών εσωτερικών υποδομών με υπηρεσίες cloud μειώνει το κεφάλαιο και τις δαπάνες λειτουργίας.

Συνολικά, οι οικονομικές διευθύνσεις επωφελούνται από την αύξηση της αποτελεσματικότητας, τη μείωση του κόστους και την ενίσχυση της οικονομικής διαχείρισης, χάρη στα συστήματα cloud.

Έχει παρατηρηθεί μείωση κόστους σε βάθος χρόνου ακόμα και 50%
Το προφανές σε μια τέτοια αλλαγή πλαισίου εργασίας είναι η μείωση του κόστους και συγκεκριμένα των επενδυτικών δαπανών, σημειώνει ο Χρήστος Γεωργόπουλος. «Σε αρκετές περιπτώσεις, στη χρήση των υπηρεσιών cloud, έχει παρατηρηθεί μείωση σε βάθος χρόνου ακόμα και 50%.

Επιπρόσθετα, η παροχή ευέλικτης ως προς το διάστημα σύμβασης (μερικούς μήνες το χρόνο) συντελεί στη μείωση του κόστους.

Δεν θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε στην ποιότητα και στην ταχύτητα για την άντληση και ανάλυση των οικονομικών στοιχείων.

Υπάρχει δυνατότητα πια για άμεση πρόσβαση στα στοιχεία, ανά πάσα στιγμή και από οπουδήποτε, χωρίς τις χρονοβόρες διαδικασίες που απαιτούσαν οι κεντρικοί servers μιας εταιρείας. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται η γρήγορη και έγκαιρη λήψη διοικητικών αποφάσεων.

Εν κατακλείδι, ένα σημαντικό όφελος είναι η ασφάλεια των δεδομένων και η συνέχιση της δραστηριότητας. Οι πάροχοι υπηρεσιών cloud διαθέτουν τέτοιες τεχνολογικές και διαχειριστικές μεθόδους συνέχισης παροχής των υπηρεσιών τους, ακόμα και σε περιπτώσεις καταστροφής ή μερικής απώλειας των πληροφοριακών τους πόρων από φυσική ή άλλη αιτία», προσθέτει.

Το cloud βοηθά στον τομέα της ασφάλειας και της βιώσιμης οικονομίας
Οι οικονομικές διευθύνσεις ωφελούνται από τον έλεγχο και την προβλεψιμότητα του κόστους, αναφέρει ο Χάρης Κοντονίκας. «Καθώς το cloud δεν απαιτεί υποδομές, η επιχείρηση έχει τη δυνατότητα να μετατρέψει δαπάνες CAPEX σε OPEX, βελτιώνοντας τις ταμειακές ροές.

Καθώς το κόστος μετατρέπεται σε λειτουργικό, αυτό μπορεί να προσαρμοστεί στις ανάγκες επέκτασης ή συρρίκνωσης μιας εταιρείας.

Με τη μετατροπή του CAPEX, υπάρχει και η ωφέλεια από τα επιπλέον έξοδα που σχετίζονται με αυτό και αφορούν στη λειτουργία και συντήρησή του, στην ασφάλεια, κ.λπ. Με το cloud, τέτοια λειτουργικά έξοδα δεν επιβαρύνουν πλέον την επιχείρηση.

Τέλος, όπως αναφέραμε παραπάνω, το cloud βοηθά στον τομέα της ασφάλειας και της βιώσιμης οικονομίας με σημαντικά οφέλη και για την οικονομική διεύθυνση (π.χ. η δυνατότητα επέκτασης ζωής των υπολογιστών με χρήση cloud τεχνολογιών, μπορεί να μειώσει σημαντικά τα έξοδα)», επισημαίνει.

Εξορθολογισμός των επιχειρηματικών διαδικασιών
Οι ανάγκες των επιχειρήσεων που καλύπτονται από τα συστήματα cloud είναι ποικίλες και διαφορετικής φύσης, τονίζει ο Ιωάννης Κουτκουδάκης.

«Στην εποχή όπου οι ταχύτητες πρόσβασης και περιήγησης στο διαδίκτυο ολοένα και αυξάνονται, τα συστήματα cloud κερδίζουν συνεχώς έδαφος.

Η δημοτικότητά τους οφείλεται σε παράγοντες και κάλυψη αναγκών όπως ο εξορθολογισμός των επιχειρηματικών διαδικασιών, που σε κάθε άλλη περίπτωση θα συνοδευόταν από σημαντικές επενδύσεις σε υποδομές hardware κτλ.

Επιπλέον ανάγκες όπως η αμεσότητα και η προσβασιμότητα σε όλα τα συστήματα και υποσυστήματα που υποστηρίζονται με cloud τεχνολογίες, αλλά και η επεκτασιμότητα ευθέως ανάλογη των απαιτήσεων της κάθε επιχείρησης, είναι έννοιες πολύ καινοτόμες και σημαντικές, οι οποίες σταδιακά γίνονται απαραίτητες στην καθημερινή λειτουργία τους.

Τέλος, οι απεριόριστες δυνατότητες συνδυασμών συστημάτων και λειτουργιών με στόχο την αποδοτικότερη ενιαία εμπειρία του χρήστη στο πλαίσιο του all-in one solution, με τη χρήση των τεχνολογιών cloud, είναι πιο εφικτή από ποτέ», προσθέτει.

Πολλαπλά οφέλη από τη χρήση των συστημάτων cloud
Οι οικονομικές διευθύνσεις αποκομίζουν πολλαπλά οφέλη από τη χρήση των συστημάτων cloud, επισημαίνει ο Δημήτρης Κωστούλας.

«Αρχικά, παρατηρείται μείωση κόστους, καθώς η χρήση cloud επιτρέπει την αποφυγή δαπανών για την αγορά και συντήρηση υποδομών, έτσι οι επιχειρήσεις πληρώνουν μόνο για τους πόρους που χρησιμοποιούν. Ακόμη, προσφέρεται ευελιξία και κλιμάκωση, γιατί τα συστήματα cloud επιτρέπουν την εύκολη αναπροσαρμογή των υποδομών στις μεταβαλλόμενες ανάγκες, εξασφαλίζοντας βέλτιστη απόδοση χωρίς υπερκατανάλωση πόρων», αναφέρει.

«Ένα ακόμα όφελος είναι η εξοικονόμηση χρόνου. Η διαχείριση υποδομών ανατίθεται στους παρόχους cloud υπηρεσιών, όπως η Impact, επιτρέποντας στο προσωπικό της οικονομικής διεύθυνσης να επικεντρώνεται σε στρατηγικές δραστηριότητες.

Παράλληλα, προφέρεται ασφάλεια και συμμόρφωση, καθώς οι κορυφαίοι πάροχοι cloud υπηρεσιών προσφέρουν προηγμένα μέτρα ασφαλείας και συμμόρφωσης, μειώνοντας τον κίνδυνο για παραβιάσεις δεδομένων και κρατικές κυρώσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα υποχρεωτικής συμμόρφωσης με τη χρήση cloud υπηρεσιών αποτελεί η πρόσφατη απόφαση για υποχρεωτική αποκλειστική χρήση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης, μέσω πιστοποιημένου παρόχου, για τους προμηθευτές του Δημοσίου. Η cloud υπηρεσία B2G EInvoicing της Impact καλύπτει τις επιχειρήσεις ως προς αυτήν την υποχρέωση», τονίζει.