Θα επενδύσουν οι εταιρείες στον νέο χρυσό των data, αδράττοντας μια μοναδική ευκαιρία καινοτομίας και κερδοφορίας; Στην εποχή της ψηφιακής επανάστασης, τα δεδομένα αποκτούν αξία και οι κανόνες του εταιρικού παιχνιδιού αλλάζουν.

Η νέα ηλεκτρονική αλληλεξάρτηση αναδημιουργεί τον κόσμο δίνοντάς του την εικόνα ενός παγκόσμιου χωριού, είπε κάποτε ο Καναδός επικοινωνιολόγος Μάρσαλ Μακ Λούαν και αναμφισβήτητα στην εποχή της αλματώδους ανάπτυξης της τεχνολογίας ηγέτες του παγκόσμιου επιχειρηματικού χωριού αναδεικνύονται εκείνοι που επενδύουν στα δεδομένα. Τα data marketplaces συνιστούν διαδικτυακές τοποθεσίες ή καταστήματα συναλλαγών που διευκολύνουν την αγορά και την πώληση δεδομένων. Μάλιστα, σύμφωνα με την Accenture, μέχρι το 2030 περισσότεροι από 1 εκατομμύριο οργανισμοί θα δημιουργούν έσοδα από τα στοιχεία δεδομένων τους ενώ καθημερινά θα πραγματοποιούνται συναλλαγές με πάνω από 12 exabyte δεδομένων και η αγορά δεδομένων θα ξεκλειδώσει περισσότερα από 3,6 τρισεκατομμύρια δολάρια σε αξία. Στην αυλαία της νέας ψηφιακής εποχής, θα καταφέρουν οι εταιρείες να κολυμπήσουν με επιτυχία στον ωκεανό των data αποκτώντας εκείνες τις πληροφορίες που θα τους επιτρέψουν να ισχυροποιήσουν το ανταγωνιστικό τους πλεονέκτημα;

Τα δεδομένα ως το απόλυτο εταιρικό πλεονέκτημα
Σύμφωνα με την IDC Global Survey of the Office του CDO, που χρηματοδοτήθηκε από την Informatica, τα υψηλά επίπεδα κατακερματισμού δεδομένων αναγκάζουν το 37% των ηγετών να αφιερώνουν τον περισσότερο χρόνο τους αντιμετωπίζοντας την πολυπλοκότητα αυτών ενώ την ίδια στιγμή οι οργανισμοί με ώριμη διαχείριση δεδομένων παράγουν έως και 250% περισσότερη επιχειρηματική αξία από τις εταιρείες με μικρότερη ωριμότητα στον συγκεκριμένο τομέα.

Οι αγορές δεδομένων που βασίζονται στο cloud κερδίζουν συνεχώς έδαφος, χαρίζοντας στις επιχειρήσεις που τις αξιοποιούν αυξημένη απόδοση, ενισχυμένα κέρδη και προβάδισμα στην καινοτομία.

Χρήστος Ρίζος Section Manager, Marketing Data Analytics, Artificial intelligence, Orchestration, Intracom Telecom
«Η αξία που προσφέρει ένα συγκεκριμένο σύνολο δεδομένων σε μεμονωμένους χρήστες εξαρτάται από την επικάλυψη/συμπληρωματικότητα με τα υπάρχοντα σύνολα δεδομένων και από τη δημοτικότητά του»

Η επέκταση του διαδικτύου, με συνεχώς αυξανόμενες ταχύτητες (FTTH, 5G κλπ.) σε ολοένα περισσότερους τομείς (πχ smart devices, IOT), έχει δημιουργήσει μια άνευ προηγουμένου έκρηξη δημιουργίας πρωτογενών δεδομένων (data), επιβεβαιώνει ο Αλέξανδρος Μπεχράκης, Chief Commercial Officer (CCO) & Chief Technology Officer (CTO) στη Lamda Hellix Data Centers, συμπληρώνοντας πως οι νέες τεχνολογίες (big data, machine learning & AI) επιτρέπουν την αξιοποίηση και ανάλυση αυτών με τρόπους που μέχρι πρότινος φάνταζαν αδύνατοι. Στην εποχή μας, μια εποχή που γνωρίζουμε και ως 4η βιομηχανική επανάσταση, η συγκέντρωση, ψηφιοποίηση, διαχείριση και εν τέλει αποτελεσματική αξιοποίηση των δεδομένων των εταιριών συνιστούν πλεονέκτημα τόσο στη λήψη αποφάσεων όσο και στην ανάπτυξη προϊόντων και υπηρεσιών, τονίζει ο Νίκος Κουβαράς, CFO στη Microsoft Greece, Romania, Cyprus and Malta, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως δεν είναι τυχαίο ότι τα δεδομένα αποκαλούνται σήμερα ο «νέος χρυσός ενώ ο Σπύρος Τραπεζόντας, Γενικός Διευθυντής Εργασιών στη Designia Insurance Agents. επισημαίνει τη θεμελιώδη σημασία που λαμβάνει η διαφύλαξή τους για κάθε επιχείρηση. Η επιτυχία μιας αγοράς δεδομένων εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα κίνητρα των συμμετεχόντων να την υιοθετήσουν, σημειώνει ο Χρήστος Ρίζος, Section Manager, Marketing Data Analytics, Artificial intelligence, Orchestration στην Intracom Telecom υπογραμμίζοντας πως ενώ σαφέστατα απαιτείται ένα μοντέλο διακυβέρνησης για την επίτευξη δικαιοσύνης όσον αφορά την ουδετερότητα καταχώρισης, τις διαδικασίες συμμετοχής/αποχώρησης και την οικοδόμηση εμπιστοσύνης, το κλειδί βρίσκεται κυρίως στο επιχειρηματικό μοντέλο και το μοντέλο κατανομής εσόδων της αγοράς δεδομένων.

Με το βλέμμα στραμμένο στην αγορά δεδομένων οι επενδυτές
Οι οργανισμοί έχουν πλέον τη δυνατότητα να αποκτήσουν κρίσιμα δεδομένα από άλλες εταιρείες χωρίς να χρειάζεται να συμμετέχουν σε μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις μαζί τους και μάλιστα τα επόμενα χρόνια η δημιουργία εσόδων από δεδομένα αναμένεται να αποφέρει τεράστια χρηματικά ποσά. Α ξιοσημείωτο είναι πως σχεδόν το 95% των ερωτηθέντων στην Global Data Center Investor Sentiment Survey, 2022 του CBRE, πολλοί από τους οποίους είναι οι μεγαλύτεροι θεσμικοί επενδυτές ακινήτων στον κόσμο, σχεδιάζουν να αυξήσουν το κεφάλαιο τους στον τομέα των κέντρων δεδομένων φέτος ενώ κανένας από τους περισσότερους από 115 ερωτηθέντες δεν σχεδιάζει να μειώσει την επένδυσή του.

Όπως επιβεβαιώνεται και από την Pitney Bowes, το 54% των επιχειρήσεων φιλοδοξεί να ξοδέψει περισσότερα και το 37% δηλώνει πρόθυμο να υπερβεί δεδομένα αξίας 10.000 $ ενώ συνολικά το 99% των επιχειρήσεων θέλει να αγοράσει δεδομένα μέσω μιας αγοράς δεδομένων. Σύμφωνα με τη McKinsey&Company, οι πιο επιτυχημένες εταιρείες θα προσθέσουν νέες υπηρεσίες δεδομένων στις προσφορές τους και μάλιστα 4 φορές πιο γρήγορα από άλλες.

Αλέξανδρος Μπεχράκης Chief Commercial Officer (CCO) & Chief Technology Officer (CTO), Lamda Hellix Data Centers
«Η επέκταση του διαδικτύου, με συνεχώς αυξανόμενες ταχύτητες σε ολοένα και περισσότερους τομείς έχει δημιουργήσει μια άνευ προηγουμένου έκρηξη δημιουργίας πρωτογενών δεδομένων (data)»

Τα δεδομένα θεωρούνται ο νέος «μαύρος χρυσός» του 21ου αιώνα καθώς συμβάλλουν ευθέως στην κερδοφορία των επιχειρήσεων και δημιουργούν νέες αγορές διακίνησης και ανταλλαγής αυτών (data marketplace & exchanges), σχολιάζει ο Αλέξανδρος Μπεχράκης.

Όπως μας πληροφορεί ο Νίκος Κουβαράς το 70% των οργανισμών δεν χρησιμοποιούν ακόμη στο μέγιστο βαθμό τα δεδομένα τους στη λήψη επιχειρηματικών αποφάσεων και αυτό και μόνο δημιουργεί ένα σημαντικό περιθώριο λάθους όμως η BARC Data Culture Survey, με 434 συμμετέχοντες στην έρευνα της, δημιουργεί ένα αισιόδοξο κλίμα αφού, όπως προκύπτει από τα στοιχεία, τα τελευταία επτά χρόνια σημειώθηκε μια αξιοσημείωτη πρόοδος με το ποσοστό επιχειρήσεων που οι αποφάσεις τους βασίζονται εν μέρει ή αμιγώς στα δεδομένα να έχει αυξηθεί από 14% σε 34%, μια αύξηση ενδεικτική της κουλτούρας δεδομένων που σταδιακά αρχίζει να αναπτύσσεται.

Αξίζει να σημειωθεί πως με τα παγκόσμια περιουσιακά στοιχεία ESG να αναμένεται να εκτοξευτούν στα 53 τρισεκατομμύρια δολάρια έως το 2025, ισοδυναμώντας με περισσότερο από το ένα τρίτο των προβλεπόμενων παγκόσμιων περιουσιακών στοιχείων, οι επενδυτές δίνουν σημαντική έμφαση στον εντοπισμό παρόχων δεδομένων ESG, που παρουσιάζουν τις εταιρικές πληροφορίες με διαφανείς μεθοδολογίες.

Μάλιστα, σύμφωνα με τα ευρήματα της Substantive Research για την εξελισσόμενη αγορά παρόχων δεδομένων ESG με τίτλο How to Combat Greenwashing; Find the Right Data Partner, το 53% των παρόχων παρέχουν και τα τρία ESG δεδομένα στους πελάτες (Περιβαλλοντικά, Κοινωνικά και Διακυβέρνηση) ενώ μόνο το 33% ειδικεύεται αποκλειστικά σε «E», «S» ή «G» και από αυτούς μόνο το 5% στοχεύει στα Κοινωνικά κριτηρια, το 70% ειδικεύεται στο Περιβάλλον και το 25% στη Διακυβέρνηση.

Νίκος Κουβαράς CFO Microsoft, Greece, Romania, Cyprus and Malta
«Το μεγάλο στοίχημα είναι οι επιχειρήσεις να μπορούν να συγκεντρώνουν τα δεδομένα και να τα επεξεργάζονται με τον πιο αποτελεσματικό, γρήγορο, ασφαλή τρόπο»

Αναγκαία η ολιστική προσέγγιση του Data Marketplace
Αναμφισβήτητα, τα εταιρικά δεδομένα συνιστούν μια πραγματική εναλλακτική λύση για τη δημιουργία πρόσθετων εσόδων, ιδιαίτερα όταν οι επιχειρήσεις επιτυγχάνουν να διαφοροποιούν τις πηγές δεδομένων τους. Κολοσσιαίοι οργανισμοί όπως η Google και το Facebook ενισχύουν την κερδοφορία τους, ανταλλάζοντας δεδομένα χρηστών με πολλούς συνεργάτες. Η αξιοποίηση των δεδομένων έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, όπως για παράδειγμα στην ανάπτυξη πωλήσεων, υπηρεσιών και προϊόντων με βάση την τάση της αγοράς και τις ανάγκες των καταναλωτών, σημειώνει ο Νίκος Κουβαράς. Η αξία που προσφέρει ένα συγκεκριμένο σύνολο δεδομένων σε μεμονωμένους χρήστες είναι δύσκολο να εκτιμηθεί καθώς εξαρτάται από την επικάλυψη/συμπληρωματικότητα με τα υπάρχοντα σύνολα δεδομένων αλλά και από τη δημοτικότητά του, υπογραμμίζει ο Χρήστος Ρίζος τονίζοντας ότι τα περισσότερα δεδομένα δεν οδηγούν πάντα σε καλύτερη απόδοση των αλγορίθμων Machine Learning ενώ το βέλτιστο σύνολο δεδομένων που πετυχαίνει μια καλή αντιστάθμιση μεταξύ ακρίβειας και κόστους μπορεί να είναι δύσκολο να αξιολογηθεί από τους χρήστες. Η Intracom Telecom αντιμετωπίζει αυτήν την πρόκληση χρησιμοποιώντας γνωστούς μηχανισμούς κατανομής εσόδων από την οικονομική θεωρία αλλά και εναλλακτικούς μηχανισμούς που ταιριάζουν καλύτερα σε περιπτώσεις χρήσης μηχανικής μάθησης, μας πληροφορεί ο Χρήστος Ρίζος.

Το μεγάλο στοίχημα είναι οι επιχειρήσεις να μπορούν να συγκεντρώνουν αυτά τα δεδομένα και να τα επεξεργάζονται με τον πιο αποτελεσματικό, γρήγορο, ασφαλή τρόπο σημειώνει ο Νίκος Κουβαράς, υπογραμμίζοντας πως οι τεχνολογίες Cloud και οι λύσεις της Microsoft προσφέρουν σήμερα μια ολιστική απάντηση, που στόχο έχει την ανάδειξη των δεδομένων σε ένα πραγματικό περιουσιακό στοιχείο για τις εταιρίες και ένα πολύτιμο εργαλείο για την οικονομική ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα στο παρόν και το μέλλον. Στη Designia Insurance Agents, έχουμε προχωρήσει σε μια ολιστική προσέγγιση του θέματος, παρέχοντας τις εξής υπηρεσίες: Cyber Risk Assessment ή/και GDPR Gap Assessment, βελτιωτικές ενέργειες μείωσης των κινδύνων (Risk Mitigation) ή/και βελτιωτικές ενέργειες συμμόρφωσης με τον GDPR και Cyber Ασφάλιση (σχεδιασμός-υλοποίηση ασφάλισης & διαχείριση του) δηλώνει στο Finance Pro ο Σπύρος Τραπεζόντας, επισημαίνοντας πως με την παραπάνω προσέγγιση επιτυγχάνονται συνεχής, proactive και reactive αντιμετώπιση των κυβερνοκινδύνων, παρακολούθηση και ενημέρωση των εξελίξεων με την απαραίτητη εκπαίδευση του προσωπικού, σχεδιασμός και υλοποίηση του κατάλληλου ασφαλιστικού προγράμματος, το οποίο θα καλύψει έξοδα και τυχόν απαιτήσεις τρίτων που προέρχονται από τη διαρροή δεδομένων, την αδυναμία πρόσβασης τους, την αλλοίωσή τους ή την απώλεια τους.

Σπύρος Τραπεζόντας Γενικός Διευθυντής Εργασιών, Designia Insurance Agents
«Η φράση ότι τα δεδομένα είναι το νέο πετρέλαιο τονίζει τη μεγάλη σημασία τους για οργανισμούς και επιχειρήσεις. O ρόλος τους είναι πρωταγωνιστικός και η διαφύλαξή τους είναι θεμελιώδους σημασίας»

Η συγκεκριμένη προσέγγιση θα συνδράμει στη διαχείριση κρίσης και περιστατικού παραβίασης, ενώ θα καλύψει την απώλεια κερδών μετά από διακοπή λειτουργίας των συστημάτων της επιχείρησης, συμπληρώνει ο Σπύρος Τραπεζόντας, αναφέροντας πως η διαχείριση των κινδύνων του κυβερνοχώρου θα εξασφαλίσει την απρόσκοπτη συνέχιση της λειτουργίας μιας επιχείρησης. Ο Αλέξανδρος Μπεχράκης μας πληροφορεί ότι τα σύγχρονα neutral multi-tenant data centers όπως της Lamda Hellix, λειτουργούν ως ένα ψηφιακό οικοσύστημα όπου μπορεί να γίνει ελεύθερα και με ασφάλεια η ανταλλαγή και η διασύνδεση δεδομένων και επιχειρήσεων, προσθέτοντας πως η λειτουργία των marketplaces διευκολύνεται από τρεις βασικές υπηρεσίες ανταλλαγής δεδομένων: τις υπηρεσίες φυσικής διασύνδεσης εντός του campus (cross-connects) για απευθείας διασύνδεση υψηλής ταχύτητας και αξιοπιστίας, την υπηρεσία η οποία καλύπτεται από τα Internet Exchanges (SEECIX & GRIX) και τις πλούσιες τηλεπικοινωνιακές επιλογές που επιτρέπουν την ευέλικτη διασύνδεση εντός και εκτός του campus και τέλος, τις επιλογές Cloud Exchange (πλατφόρμες SEECIX και Cloud Connect της Digital Realty) που επιτρέπουν την διασύνδεση με κορυφαίους Cloud Providers – όπου, ως γνωστό, υλοποιείται και μεγάλο μέρος της παραγωγής και της ανάλυσης των δεδομένων.

Στο εγγύτερο μέλλον αναμένουμε την εμφάνιση σημαντικών τοπικών υποδομών Cloud & Cloud OnRamps που θα ενισχύσουν περαιτέρω την παραπάνω εικόνα, μας αποκαλύπτει ο Αλέξανδρος Μπεχράκης.

Θεοδόσης Αναγωστόπουλος Talent Information Solution Leader for Greece, Mercer Marsh Benefits
«Tα δεδομένα που αφορούν στο ανθρώπινο δυναμικό των εταιρειών (people analytics) έχουν αποκτήσει σημαίνουσα βαρύτητα»

People Analytics: Όταν οι άνθρωποι κάνουν τη διαφορά
Αναμφισβήτητα, η προσθήκη εξωτερικών δεδομένων σε εσωτερικές βάσεις δεδομένων επιτρέπει τη βελτίωση των προγνωστικών μοντέλων, την αύξηση της απόδοσης επένδυσης (ROI), την ενίσχυση της παραγωγικότητας, τη βελτίωση της διαχείρισης κινδύνου, τη δυνατότητα απόκτησης νέων πελάτων και τη βελτίωση των επιχειρηματικών διαδικασιών (που ισοδυναμεί με αύξηση της απόδοσης και μείωση του χρόνου κύκλου). Τα δεδομένα που έχει στη διάθεσή της μια εταιρία από τους εργαζομένους της μπορούν να αποδειχθούν πολύτιμα και στην εσωτερική οργανωτική διάρθρωση -παραγωγικότητα, διατήρηση και εξέλιξη των στελεχών, μας πληροφορεί ο Νίκος Κουβαράς. Καθώς η τεχνολογία, η ταχύτητα διάδοσης της πληροφορίας, και τα data κυριαρχούν στη νέα εποχή που βιώνουμε, τα δεδομένα που αφορούν στο ανθρώπινο δυναμικό των εταιρειών (people analytics) έχουν αποκτήσει σημαίνουσα βαρύτητα, υπογραμμίζει ο Θεοδόσης Αναγωστόπουλος, Talent Information Solution Leader for Greece, Mercer Marsh Benefits.

Σύμφωνα με μια νέα έρευνα της Visier, με τίτλο The Age of People Analytics: Survey on Characteristics, Value Achieved, and Leading Practices of Advanced Organisations, που εκπονήθηκε από τον βετεράνο αναλυτή HR Lexy Martin σε 259 οργανισμούς, τα οικονομικά πλεονεκτήματα της πιο προηγμένης χρήσης του People Analytics είναι αναμφισβήτητα, με τους προηγμένους οργανισμούς να υπερτερούν των υπολοίπων σε περιθώρια κέρδους (56% υψηλότερα) και απόδοση περιουσιακών στοιχείων (22% υψηλότερα). Όπως αναφέρει και η Mercer Global Talent Trends Study 2022, οι σημερινές διαρκώς μεταβαλλόμενες συνθήκες της αγοράς αναδύουν νέες ανάγκες σε επανεκπαίδευση και αναβάθμιση των δεξιοτήτων των εργαζομένων, μας λέει ο Θεοδόσης Αναγωστόπουλος, τονίζοντας πως πλέον το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην άντληση και αξιοποίηση πληροφοριών από τους ανθρώπους της εταιρείας για τις ιδιαίτερες ικανότητες και δεξιότητές τους, καθώς η συγκέντρωση αυτών των δεδομένων συμβάλλει στον εντοπισμό τυχόν ελλείψεων και αναγκών ανάπτυξης και εκπαίδευσης. Τα παραπάνω δεδομένα, όταν οργανωθούν και αναλυθούν σωστά μέσω σύγχρονων μεθόδων HR και data analytics, αλλά και με την πρέπουσα στρατηγική καθοδήγηση μπορούν να μας δώσουν χρήσιμους δείκτες παρακολούθησης της παραγωγικότητας και αξιοποίησης των ανθρώπων μας, συμπληρώνει ο Θανάσης Αναγωστόπουλος.