Σε τέσσερα μόλις χρόνια η εταιρεία πέτυχε τον ριζικό μετασχηματισμό της καθώς εξελίχθηκε από καπνοβιομηχανία σε εταιρεία τεχνολογίας με όραμα το τέλος του τσιγάρου. Όπως μας λέει ο κύριος Γιαννόπουλος, ο ρόλος της οικονομικής διεύθυνσης έχει αλλάξει, από θεματοφύλακας εσωτερικών διαδικασιών και τήρησης των οικονομικών βιβλίων έχει εξελιχθεί σε ένα κομβικό τμήμα που δίνει αξία στην επιχείρηση, τον εσωτερικό πελάτη και τον τελικό καταναλωτή.

Πώς επηρέασε την ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ η πανδημία;

Η κρίση που επήλθε με τον νέο κορονοϊό ήταν κάτι το πρωτόγνωρο για όλους. Για πρώτη φορά ήρθαμε αντιμέτωποι με μία παγκόσμια κρίση πολλαπλών επιπέδων η οποία, αδιαμφισβήτητα, θα μας επηρεάσει για πολλά ακόμα χρόνια, όχι μονάχα οικονομικά αλλά και κοινωνικά.

Στην Παπαστράτος είδαμε το απότομο πέρασμα στη νέα εποχή της τηλεργασίας, σαν μια πρόκληση και, όπως συνήθως διαχειριζόμαστε τις προκλήσεις, βρήκαμε δημιουργικές λύσεις ώστε να διατηρήσουμε την ποιότητα, την παραγωγικότητα αλλά και τους ανθρώπινους δεσμούς. Απομακρυνθήκαμε από τον εργασιακό μας πυρήνα αλλά βρήκαμε νέους τρόπους να εργαστούμε, από μακριά, αλλά πάντα μαζί. Παράλληλα, καθ’ ότι η άμεση επαφή με τον καταναλωτή βρίσκεται στον πυρήνα των δραστηριοτήτων μας μέσω και των καταστημάτων μας επηρεαστήκαμε άμεσα και από το lockdown του λιανεμπορίου.

Αντί να μας «παγώσει», η έντονη πίεση που δεχτήκαμε, μας οδήγησε πολύ γρήγορα σε έναν πλήρη ψηφιακό μετασχηματισμό. Έτσι, μια ακόμα δύσκολη περίοδος για το επιχειρησιακό γίγνεσθαι, έγινε για εμάς στην Παπαστράτος, η αφορμή για να κάνουμε ένα, ακόμη, καθοριστικό βήμα προς το καλύτερο.

Πώς χειριστήκατε ως εταιρεία τα νέα δεδομένα που έφερε η υγειονομική κρίση στη λειτουργία σας;

Πρωταρχικός στόχος και μέλημα ήταν  η διασφάλιση της υγείας των εργαζομένων, των συνεργατών και των πελατών μας. Προχωρήσαμε, έτσι, από την πρώτη στιγμή σε μια σειρά μέτρων, προκειμένου να ξεπεράσουμε την υγειονομική κρίση όλοι μαζί και με ασφάλεια. Πέρα από τα ισχυρά μέτρα προφύλαξης και ασφάλειας που λάβαμε για τους εργαζόμενούς μας, σε κάθε τμήμα και κατάστημά μας, επιστρατεύσαμε την εξαιρετική ιατρική μας ομάδα εφαρμόζοντας ακόμη αυστηρότερα πρωτόκολλα και κανόνες υγιεινής.

Παράλληλα, όλες οι ευπαθείς ομάδες εργαζομένων της Παπαστράτος πέρασαν σε κατάσταση πλήρους τηλεργασίας, ενισχύσαμε οικονομικά τους εργαζόμενους στη γραμμή παραγωγής, που δεν ήταν δυνατόν να λείπουν από τη φυσική τους θέση εργασίας, και επιδοτήσαμε τη μετακίνηση με ΙΧ για τους εργαζόμενους που χρησιμοποιούσαν τα ΜΜΜ. Επειδή επιδιώκουμε πάντα να βρισκόμαστε ένα βήμα μπροστά, έχουμε συγκροτήσει μία ομάδα που ασχολείται ήδη με την ασφαλή και επιτυχή μετάβασή μας στην μετά-κορωνοϊού εποχή.

Η Παπαστράτος είναι αναγνωρισμένη ευρέως ως εργοδότης επιλογής, χάρη στο κορυφαίο εργασιακό της περιβάλλον, τη συμπεριληπτική κουλτούρα της και τις βαθιά ανθρώπινες αξίες.

Η βιώσιμη ανάπτυξη είναι το ζητούμενο της εποχής. Ποια είναι η αντίληψη της ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ σε αυτό το ζήτημα;

Η βιώσιμη ανάπτυξη είναι, για εμάς, συνώνυμη με την εταιρική στρατηγική μας. Με φάρο την επιστήμη και οδηγό την τεχνολογία ξεκινήσαμε, πριν από τέσσερα χρόνια, τον ριζικό μετασχηματισμό μας και εξελιχθήκαμε από καπνοβιομηχανία σε εταιρεία τεχνολογίας με όραμα το τέλος του τσιγάρου. Η επένδυση που πραγματοποιήσαμε πριν από 3 χρόνια, όπου μετατρέψαμε το εργοστάσιό μας στον Ασπρόπυργο σε μονάδα αποκλειστικής παραγωγής θερμαινόμενων ράβδων καπνού για το νέο μας καινοτόμο προϊόν, δημιούργησε πολλαπλασιαστικά οφέλη για την εγχώρια οικονομία και απασχόληση και είχε στην καρδιά της τις αρχές της βιωσιμότητας.

Δημιουργήθηκαν περισσότερες από 400 νέες θέσεις εργασίας, ενισχύθηκαν οι εξαγωγές της χώρας, με μόλις 14% της παραγωγής της να προορίζεται για εγχώρια κατανάλωση,  η Ελλάδα τοποθετήθηκε στην καρδιά της καινοτομίας και της τεχνολογίας και δόθηκε ένα ηχηρό μήνυμα-πρόσκληση προς τους διεθνείς επενδυτές.

Η αφοσίωσή μας στη βιωσιμότητα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τα καινοτόμα προϊόντα μας, και την καθοριστική σημασία που έχουν στην επίτευξη του μεγάλου οράματός μας για ένα μέλλον χωρίς τσιγάρο. Γι’αυτό έχουμε θέσει ως στόχο, μέχρι το 2025, ο αριθμός των καπνιστών στην Ελλάδα να έχει μειωθεί κατά 1,5 εκατομμύριο. Είτε διακόπτοντάς το, είτε στρεφόμενοι σε εναλλακτικά, καλύτερα σε σύγκριση με το τσιγάρο προϊόντα. Σε συνέχεια αυτού, στόχος μας είναι μέχρι το 2023, το 75% των καθαρών εσόδων μας να προέρχεται αποκλειστικά από τα καινοτόμα εναλλακτικά προϊόντα μας.

Μέλημά μας, η υποδειγματική μας λειτουργία και αυτό σημαίνει διαφάνεια και ηθική, υπεύθυνες πρακτικές σε όλο το φάσμα της λειτουργίας μας, από το μάρκετινγκ και τις πωλήσεις, μέχρι τη διαχείριση της παραγωγικής και εφοδιαστικής αλυσίδας. Ενδεικτικά θα αναφέρω ότι στο πλαίσιο της επίτευξης βέλτιστης διαχείρισης της εφοδιαστικής αλυσίδας, στόχος μας είναι μέχρι το 2023 να μειώσουμε κατά 30% τη φύρα του καπνού σε όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας.

Ο μετασχηματισμός μας επηρέασε θετικά ολόκληρο το οικοσύστημα της Παπαστράτος βελτιώνοντας όχι μονάχα τη λειτουργία του εργοστασίου μας αλλά και το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα. Έτσι φτάσαμε σήμερα να έχουμε αναγνωριστεί ως μια από τις 20 εταιρείες που αλλάζουν τον κόσμο και αυτό, από μόνο του, σημαίνει πολλά. Μια ακόμα διάκριση ήρθε και επιβεβαίωσε τη συνεχιζόμενη προσπάθεια της Παπαστράτος στον τομέα αυτό – όταν το 2020 τιμήθηκε με το βραβείο του «Βιώσιμου Εργοστασίου της Χρονιάς» στα Manufacturing ExcellenceAwards.

Επιπλέον, είμαστε μια από τις πρώτες εταιρείες στην Ελλάδα που πιστοποιήθηκε με το AWSStandard 2.0 («Συμμαχία για το Νερό»-Alliance for Water Stewardship-AWS), αποδεικνύοντας την έμπρακτη δέσμευσή μας για την ορθή διαχείριση των υδάτινων πόρων. Υιοθετώντας τους στόχους της Philip Morris International για ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα, μηδενικά απόβλητα στους ΧΥΤΑ, ορθολογική διαχείριση του νερού και των φυσικών πόρων, αναπτύξαμε και εφαρμόζουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο. Έχουμε δεσμευτεί για την κατάργηση των πλαστικών μιας χρήσης στις εγκαταστάσεις μας εντός του τρέχοντος έτους. Ενώ, μέχρι το 2025, έχουμε δεσμευτεί τη μείωση κατά 20% της κατανάλωσης ενέργειας και κατά 20% της κατανάλωσης νερού.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο θέσατε σε εφαρμογή το πρόγραμμα «Συνεχίζουμε Μαζί» για τη στήριξη των επιχειρήσεων της Μικρής Λιανικής. Πώς εξελίσσεται αυτή η πρωτοβουλία; 

Όλοι εμείς στην Παπαστράτος είμαστε περήφανοι για την επιτυχία του «Συνεχίζουμε Μαζί». Μέσα από το πρόγραμμα αυτό, παρείχαμε ρευστότητα ύψους έως 10 εκατ. ευρώ στις χιλιάδες επιχειρήσεις του κλάδου και, μάλιστα, σε μια εξαιρετικά δυσμενή εποχή. Αυτή τη στιγμή διανύουμε τη δεύτερη φάση του προγράμματος με στόχο την ενίσχυση εκπαιδευτικών προγραμμάτων που προάγουν την ευημερία του κλάδου τώρα αλλά και στο μέλλον, ενώ φροντίζουμε και για την ψηφιοποίηση της Μικρής Λιανικής μέσω της χρήσης ειδικών εφαρμογών ηλεκτρονικής διαχείρισης πόρων.

Στο πλαίσιο του προγράμματος έχουμε ήδη χρηματοδοτήσει υποτροφίες για τρία μεταπτυχιακά προγράμματα. Επιπλέον έχουμε εξασφαλίσει ειδικές προνομιακές τιμές σε κινητή τηλεφωνία, σταθερό &  internet, ηλεκτρικό ρεύμα και προϊόντα τεχνολογίας.

Γνωρίζοντας από πρώτο χέρι τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι της Μικρής Λιανικής και αναγνωρίζοντας πως εκείνοι αποτελούν έναν από τους πιο βασικούς παράγοντες και της δικής μας επιτυχίας, δεν θα μπορούσαμε παρά να σταθούμε δίπλα τους μέσα από αυτό το πολυπαραγοντικό πρόγραμμα. Στόχος μας είναι να διατηρήσουμε αυτή μας τη θέση και στο μέλλον, πάντα προσαρμοζόμενοι στις ανάγκες και τους όρους που επιβάλει η εποχή.

Είναι σαφές πως η πανδημία επιτάχυνε τις διαδικασίες ψηφιακού μετασχηματισμού των επιχειρήσεων. Ισχύει αυτό για την ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ;

Στην Παπαστράτος η ψηφιακή εποχή δεν ήρθε αναπάντεχα και βιαστικά, με την επέλαση της πανδημίας. Συγκεκριμένα, ο δικός μας ψηφιακός μετασχηματισμός έχει ξεκινήσει 4 χρόνια νωρίτερα, έχοντας την ανάπτυξη καινοτομιών και νέων τεχνολογιών στο επίκεντρο.

Είναι ωστόσο γεγονός πως η υγειονομική κρίση λειτούργησε καταλυτικά στην εφαρμογή της τεχνολογίας στο εργασιακό μας περιβάλλον. Αυτό από μόνο του ήταν μία πρόκληση γιατί έπρεπε να αντιμετωπίσουμε την κρίση σε δύο τελείως διαφορετικά εργασιακά περιβάλλοντα – αυτό του γραφείου και αυτό της γραμμής παραγωγής που όφειλε να παραμείνει ενεργή.

Η αλήθεια είναι πως ήταν δύσκολο, όμως, η ψηφιακή εργαλειοθήκη που ήδη είχαμε στα χέρια μας αποδείχθηκε πολύτιμη, ακριβώς επειδή μας έδωσε την ευελιξία και την ταχύτητα που αναζητούσαμε. Κάναμε πολλές δοκιμές, κάποιες απέτυχαν, άλλες όμως πέτυχαν και επιτάχυναν, πέρα από κάθε προσδοκία, το πέρασμά μας στην ψηφιακή εποχή.

Κατά μια έννοια η κρίση αυτή μας βοήθησε να ανακαλύψουμε την πραγματική δυναμική της ψηφιακής τεχνολογίας που είχαμε ήδη στα χέρια μας. Έτσι μπορέσαμε να την αξιοποιήσουμε στο έπακρο συνδέοντας διαφορετικά τμήματα και παρέχοντας τον τρόπο, ακόμα και σε συνεργάτες που δεν είχαν πριν επαφή με την ψηφιακή εργασία, να το κάνουμε και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία.

Πώς βλέπετε τον ρόλο της οικονομικής διεύθυνσης μέσα στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται;

Τα τελευταία χρόνια ο ρόλος της οικονομικής διεύθυνσης έχει αλλάξει πολύ ή δραστικά. Από θεματοφύλακας εσωτερικών διαδικασιών και τήρησης των οικονομικών βιβλίων έχει εξελιχθεί σε ένα κομβικό τμήμα που δίνει αξία στην επιχείρηση, τον εσωτερικό πελάτη και τον τελικό καταναλωτή. Κάθε ενέργεια, είτε εμπορικού είτε εταιρικού χαρακτήρα, έχει οικονομικό αντίκτυπο και η οικονομική διεύθυνση βρίσκεται στη μοναδική θέση να μπορεί να συνδέσει όλες αυτές τις ενέργειες κατά μήκος της οργάνωσης.

Μέσα από αυτό το ρόλο, μπορεί να συμβάλλει στην οικοδόμηση του οράματος, να ορίσει τους τρόπους επίτευξης αυτού και να βοηθήσει στην πραγματοποίησή του. Για να το πετύχουμε αυτό πρέπει να αντιλαμβανόμαστε τους εαυτούς μας σαν κάτι παραπάνω από «εταιρικούς συνεργάτες». Πρέπει να υιοθετήσουμε νοοτροπία «επιχειρηματιών».

Στην Παπαστράτος έχουμε μετασχηματίσει το οικονομικό τμήμα μέσα από μια σειρά ενεργειών που περιλαμβάνει την απλοποίηση και τυποποίηση όλων των διαδικασιών, την αυτοματοποίηση των λειτουργιών μέσω επενδύσεων σε σύγχρονες τεχνολογίες και προγράμματα καθώς και στην επένδυση σε νέες δεξιότητες. Κάθε ειδικότητα μέσα στην οικονομική διεύθυνση λειτουργεί σαν σύμβουλος για την επίτευξη των στρατηγικών στόχων μέσα από τις διαφορετικές ομάδες εργασίας.

Φέτος γιορτάζουμε 90 χρόνια μιας διαδρομής άρρηκτα συνδεδεμένης με την οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα της Ελλάδας. 90 χρόνια που σηματοδοτούν την είσοδό μας στη νέα εποχή, με επίκεντρο την καινοτομία και όχημα την επιστημονική έρευνα. Μετασχηματίσαμε ριζικά τη λειτουργία μας και εξελιχθήκαμε σε εταιρεία τεχνολογίας, με ένα μόνο στόχο: Το τέλος του τσιγάρου. Συνεχίζουμε να στηρίζουμε αδιάλειπτα την οικονομία, την κοινωνία, συμβάλλουμε και εργαζόμαστε μαζί προς το καλύτερο.