Στο σύγχρονο κόσμο, ο ρόλος του χρηματοοικονομικού και λογιστικού ελέγχου υπερβαίνει κατά πολύ τις παραδοσιακές έννοιες, καθώς δεν αφορά πλέον αποκλειστικά οικονομικές καταστάσεις και στοιχεία-κλειδιά.

Ο Alain Mulder, Managing Director Europe στην IMA® (Ινστιτούτο Διοίκησης Λογιστών) και ο Οδυσσέας Χριστοδούλου, Διευθύνων Σύμβουλος της Globaltraining μίλησαν στο Finance Pro για τον τρόπο με τον οποίο οι επαγγελματίες του χρηματοοικονομικού τομέα μπορούν να προετοιμαστούν κατάλληλα για οποιεσδήποτε νέες προκλήσεις.

Ποιες τρέχουσες τάσεις επηρεάζουν τα οικονομικά και τη λογιστική;

Alain: Νέες τεχνολογίες όπως ο αυτοματισμός ρομποτικής διαδικασίας (RPA), η ανάλυση διεργασιών, το blockchain και η τεχνητή νοημοσύνη αναπτύσσονται γρήγορα, κάτι που κατά συνέπεια αυξάνει και τη ζήτηση για νέες ικανότητες στο επάγγελμά μας. Με τη βοήθεια νέων τεχνολογιών και αυτοματισμών, μπορούν να εκδηλωθούν αρκετές τάσεις που σχετίζονται με την επιθυμία των οργανισμών να ξεκλειδώσουν τις δυνατότητές τους και να δημιουργήσουν νέες προοπτικές, ενώ η προσέλκυση διαφορετικών ειδικών, που κατανοούν τη σημασία των αναλυτικών στοιχείων, είναι επίσης πολύ σημαντική.

Οδυσσέας: Είναι δύσκολο να προβλέψουμε τι θα συμβεί στον τομέα της λογιστικής και των οικονομικών στο μέλλον. Τα τελευταία 5-10 χρόνια, υπήρξε μια τεράστια αλλαγή στο επάγγελμά μας, η οποία καθοδηγείται από την τεχνολογία αλλά και κάποιες άλλες τάσεις του κλάδου, όπως η τηλεργασία, το διαδίκτυο (μάρκετινγκ, ανάλυση δεδομένων και προβλέψεις, λογισμικό που βασίζεται στο cloud).Οι επαγγελματίες λογιστές αναμένεται να αυτοματοποιούν εργασίες αξιοποιώντας λύσεις τεχνητής νοημοσύνης, όπως η αυτοματοποίηση ρομποτικής διαδικασίας (RPA) που χρησιμοποιεί προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης (AI) για να ολοκληρώσει επαναλαμβανόμενες εργασίες γρήγορα και με ακρίβεια. Επιπλέον, η τεχνολογία blockchain, τα μεγάλα δεδομένα, η ανάλυση δεδομένων και η ασφάλεια δεδομένων θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της λογιστικής και χρηματοοικονομικής βιομηχανίας. Η αποκεντρωμένη χρηματοδότηση (DEFI), η οποία είναι μια νέα προσέγγιση στη χρηματοδότηση που βασίζεται σε blockchain, θα φέρει επίσης μια θεμελιώδη αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιούνται οι χρηματοοικονομικές συναλλαγές, παρακάμπτοντας τους παραδοσιακούς μεσάζοντες.

Πιστεύετε ότι οι τρέχουσες τάσεις της τεχνολογίας συνιστούν περισσότερο μια πρόκληση ή μια ευκαιρία για τους διοικητικούς λογιστές;

Alain Mulder, Managing Director Europe στην IMA®

Alain: Τα καλά νέα είναι ότι με την εξέλιξη της τεχνολογίας οι επαγγελματίες του χρηματοοικονομικού τομέα θα απελευθερωθούν σε μεγάλο βαθμό από επαναλαμβανόμενες εργασίες ρουτίνας, όπως η χρέωση, η αναφορά διαχείρισης, η επεξεργασία συναλλαγών και ο προϋπολογισμός. Με την αυτοματοποίηση των διαδικασιών, οι επαγγελματίες μπορούν να επικεντρωθούν στις δυνατότητες λήψης αποφάσεων, αποκτώντας πρόσβαση σε περισσότερα δεδομένα από ποτέ. Ωστόσο, προκύπτει ένα ζήτημα: Προκειμένου να εργαστούν με επιτυχία σε έναν νέο ρόλο, επιβάλλεται οι επαγγελματίες να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους.

Οδυσσέας: Αναπόφευκτα, οι τρέχουσες τεχνολογικές τάσεις συνιστούν πρόκληση και ευκαιρία για τον κλάδο της διοικητικής λογιστικής. Πιστεύω ότι οι νέες τάσεις έχουν δημιουργήσει τεράστιες ευκαιρίες γιατί βοηθούν τους οργανισμούς να βελτιώσουν την ταχύτητα επεξεργασίας των συναλλαγών και της ανάλυσης πληροφοριών. Εφαρμόζοντας τις τρέχουσες τεχνολογικές τάσεις στα χρηματοοικονομικά και τη λογιστική υπάρχει ουσιαστική βελτίωση στην ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών και στην ταχύτητα επεξεργασίας μεγαλύτερου όγκου δεδομένων.

Πείτε μας περισσότερα για τις δεξιότητες στις οποίες αναφέρεστε.

Οδυσσέας: Οι δεξιότητες του σύγχρονου επαγγελματία της λογιστικής και των χρηματοοικονομικών δεν περιλαμβάνουν μόνο γνώση λογιστικών και επιχειρηματικών πρακτικών αλλά και επάρκεια στα νέα λογισμικά, που χρησιμοποιούνται πλέον ευρέως στο επάγγελμά μας, καθώς και ικανότητα ανάλυσης δεδομένων, που λειτουργεί υποστηρικτικά στη λήψη τεκμηριωμένων αποφάσεων. Το μήνυμα είναι σαφές: η συνεχής μάθηση βοηθά τους επαγγελματίες να παραμείνουν ενήμεροι για τις επερχόμενες αλλαγές, είτε αυτές είναι τεχνολογικές είτε κανονιστικές και φορολογικές.

Πώς μπορούν τα στελέχη να προετοιμάσουν κατάλληλα τους χρηματοοικονομικούς επαγγελματίες για μελλοντικές προκλήσεις;

Οδυσσέας: Τα στελέχη της εταιρείας θα πρέπει να επενδύσουν στην κατάρτιση και την επανεκπαίδευση, εάν επιθυμούν οι επαγγελματίες του χρηματοοικονομικού τους κλάδου να παραμείνουν μπροστά από τις εξελίξεις, προσφέροντας προστιθέμενη αξία στην εταιρεία και τους πελάτες τους. Δεν είναι τυχαίο ότι όλοι οι επαγγελματικοί φορείς λογιστικής και χρηματοοικονομικής (όπως το Ινστιτούτο Διοίκησης Λογιστών) απαιτούν από τα μέλη τους να συμμετέχουν σε διάφορες μαθησιακές δραστηριότητες προκειμένου να συμπληρώσουν συγκεκριμένο αριθμό ωρών εκπαίδευσης σε ετήσια βάση. Αυτή η στρατηγική διασφαλίζει την ποιότητα μάθησης και εξέλιξης των μελών τους.

Alain: Ένας από τους τρόπους, με τους οποίους μπορείτε να βελτιώσετε τις δεξιότητές σας και να αποκτήσετε νέες γνώσεις είναι μέσω της απόκτησης κατάλληλων πιστοποιήσεων όπως το CMA® (Certified Management Accountant). Το CMA βοηθά στην ανάπτυξη και την αυτοματοποίηση δεξιοτήτων, συμπεριλαμβανομένης της βοήθειας λήψης αποφάσεων, του σχεδιασμού, της ανάλυσης και της πρόβλεψης. Το CMA είναι παγκοσμίως αναγνωρισμένο και ισοδυναμεί με έναν πολύ καλό τρόπο να εισέλθετε σε διεθνείς εταιρείες στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, σαν μέρος ενός παγκόσμιου δικτύου με πάνω από 140.000 επαγγελματίες χρηματοοικονομικούς.

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να αποκτήσεις πιστοποίηση CMA από το IMA; Ποιοι είναι επιλέξιμοι, πόσο διαρκούν τα μαθήματα και ποια είναι η διαδικασία εξέτασης και αξιολόγησης;

Alain: Η εξέταση CMA αξιολογεί το σύνολο δεξιοτήτων ενός ειδικού, που δεν περιορίζεται στις καθαρές ιδιαιτερότητες της χρηματοοικονομικής λογιστικής αλλά επεκτείνεται στην αξιολόγηση ικανοτήτων όπως η τεχνολογία, η ανάλυση δεδομένων, ο οικονομικός σχεδιασμός, η διαχείριση κινδύνων και η υποστήριξη αποφάσεων.

Τι κάνει το CMA μοναδικό; Με άλλα λόγια, τι σας κάνει να διαφέρετε από άλλα παρόμοια προγράμματα;

Alain: Το CMA συνιστά μια αυστηρή εξέταση που δεν είναι κρατική ή τοπική άδεια, αλλά μια εθελοντική επαγγελματική πιστοποίηση με επιρροή όχι μόνο στην καριέρα σας αλλά και στο σύνολο της οικονομίας και της κοινωνίας. Μέσω της πιστοποίησης CMA δείχνεται σε συναδέρφους και εταιρείες ότι έχετε κατακτήσει τις 12 διαφορετικές βασικές ικανότητες στη λογιστική διαχείρισης. Η συγκεκριμένη πιστοποίηση ,πορεί να αυξήσει την αξιοπιστία σας ως επαγγελματίες, να ενισχύσει τις δυνατότητες κερδών και τελικά να σας βοηθήσει να εξασφαλίσετε μια θέση στο τραπέζι των στελεχών. Πρόσφατα είχαμε μια συγκέντρωση CMA’s στην Αθήνα και ήταν απίστευτη αίσθηση να βλέπουμε τη δικτύωση που συνέβαινε μεταξύ ανώτερων επαγγελματιών χρηματοοικονομικών όπως οι CFOs και junior επαγγελματιών, που μόλις εισέρχονται στην αγορά εργασίας. Σύμφωνα, μάλιστα, με την πιο πρόσφατη Έρευνα Μισθών του IMA, το 87% των επαγγελματιών δήλωσε ότι η πιστοποίηση τους βοήθησε να βελτιώσουν τη θέση τους στην εταιρεία ενώ μια πρόσφατη έρευνα των επαγγελματιών με πιστοποίηση CMA διαπίστωσε ότι, κατά μέσο όρο, αυτοί κερδίζουν 58% περισσότερα από τους ομολόγους τους που δεν έχουν αποκτήσει το CMA αλλά και ότι έχουν επηρεαστεί σημαντικά λιγότερο από την κρίση του COVID-19.

Οδυσσέα, θα μπορούσατε να μας πείτε λίγα πράγματα για την Ελλάδα και το επιχειρηματικό της περιβάλλον; Τι πιστεύετε για τις ευκαιρίες και το μέλλον των επαγγελματιών του χρηματοοικονομικού τομέα;

Οδυσσέας: Τα τελευταία χρόνια, έχουμε δει σημαντική βελτίωση στο επιχειρηματικό περιβάλλον της Ελλάδας, το οποίο υποστηρίζεται από άμεσες ξένες επενδύσεις σε όλους σχεδόν τους τομείς της οικονομίας.

Η ελληνική οικονομία αποδείχτηκε ανθεκτική και ανέκαμψε πολύ γρήγορα από τις υφεσιακές επιπτώσεις της πανδημίας, γεγονός που αποδεικνύεται και από τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το 2021 και το 2022, που συγκαταλεγόταν στους υψηλότερους στην Ευρώπη. Επίσης, το ποσοστό της ανεργίας μειώνεται τα τελευταία χρόνια και αυτό είναι μια ισχυρή ένδειξη ότι εντοπίζονται περισσότερες και μεγαλύτερες ευκαιρίες σε όλους σχεδόν τους κλάδους της βιομηχανίας και πως αναμφίβολα υπάρχει ένα λαμπρό μέλλον για τους επαγγελματίες του χρηματοοικονομικού τομέα.