Μετά την καταλυτική συμβολή της πανδημίας στη ραγδαία ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου ήρθαν οι απανωτές διεθνείς κρίσεις, οι οποίες το επηρέασαν αλλά δεν κατάφεραν να ανακόψουν τη διείσδυσή του στην εγχώρια αγορά. Από τα πέντε δισ. ευρώ τζίρου το 2017, έφτασε τα 15 δισ. ευρώ το 2022 έχοντας σημαντικές προοπτικές για το μέλλον, με σημαντική διείσδυση σε όλες τις προϊοντικές κατηγορίες.

Οι καταναλωτές, παρότι δείχνουν περισσότερο προσεκτικοί στις επιλογές τους, αυξάνουν σταθερά την εμπιστοσύνη τους προς τις ηλεκτρονικές αγορές συγκρίνοντας τις τιμές που υπάρχουν μέσα από ψηφιακές πλατφόρμες σύγκρισης προϊόντων/τιμών. Σε ό,τι αφορά τις πληθωριστικές πιέσεις, οι εκτιμήσεις λένε πως θα βοηθήσουν περαιτέρω την ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου καθώς ο παράγοντας κόστος δικαιολογεί τη σταθεροποίηση στις συστηματικές ηλεκτρονικές αγορές σε υψηλά ποσοστά. Σημαντική επίσης παράμετρος της νέας εποχής είναι και η Gen Z, η οποία, εξοικειωμένη πλήρως με την τεχνολογία, καθορίζει τις τάσεις στο ηλεκτρονικό εμπόριο.

Αύξηση 13% το 2021
Το 2021 το ευρωπαϊκό ηλεκτρονικό εμπόριο αυξήθηκε κατά 13 % κι έφτασε τα 718 δις. ευρώ, όπως αναφέρει η Ευρωπαϊκή Έκθεση Ηλεκτρονικού Εμπορίου για το 2022 που δημοσίευσαν από κοινού ο Ελληνικός Σύνδεσμος Ηλεκτρονικού Εμπορίου, ο E-commerce Europe και το EuroCommerce. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, «ο ρυθμός ανάπτυξης παρέμεινε σταθερός, αν και αυξήθηκε ελαφρώς σε σύγκριση με το 2020. Τα στοιχεία για τον κύκλο εργασιών του B2C για το 2021 δείχνουν ότι το ηλεκτρονικό εμπόριο συνεχίζει να αυξάνεται, παρά την άρση των lockdown και τη δυνατότητα των καταναλωτών να επισκέπτονται ξανά φυσικά καταστήματα». Το ηλεκτρονικό εμπόριο, όπως αναφέρεται, έχει εδραιωθεί ακόμη πιο σταθερά στην οικονομία και την κοινωνία. Σε ό,τι αφορά τις τάσεις εντοπίζονται δυο. Η μάα αφορά την εξομάλυνση και τη σταθεροποίηση των πωλήσεων σε σύγκριση με το εξαιρετικό προηγούμενο έτος: το ηλεκτρονικό εμπόριο συνέχισε να αυξάνεται το 2021 και προβλέπεται επίσης να το πράξει το 2022, με την ανάπτυξη να σταθεροποιείται με αργούς ρυθμούς. Από την άλλη, η έκθεση επισημαίνει ότι οι καταναλωτές είναι πιο προσεκτικοί στις δαπάνες τους. Οι επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, ο πληθωρισμός, οι διαταραγμένες παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού και ένα γενικό αίσθημα αβεβαιότητας, επαναφέρουν τα στοιχεία ανάπτυξης στα προ πανδημίας επίπεδα.

Οι απανωτές διεθνείς κρίσεις σε τι βαθμό έχουν επηρεάσει την εξέλιξη του ηλεκτρονικού εμπορίου. Ποια είναι τα νέα δεδομένα που διαμόρφωσαν; Στο ερώτημα αυτό απαντούν σημαντικά θεσμικά στελέχη και παράγοντες της αγοράς.

Γιώργος Αντωνακάκης Head Of Unified Commerce & Ops Support, Κωτσόβολος – Dixons South East Europe
«Η εμφάνιση της πανδημίας λειτούργησε ως καταλύτης στην ανοδική πορεία του e-commerce, η οποία επιταχύνθηκε τα τελευταία τρία χρόνια»

Καταλύτης η πανδημία στην ανοδική πορεία του e-commerce
Η εμφάνιση της πανδημίας λειτούργησε ως καταλύτης στην ανοδική πορεία του e-commerce, η οποία επιταχύνθηκε τα τελευταία τρία χρόνια τονίζει στο FinancePro o Γιώργος Αντωνακάκης, Head Of Unified Commerce & Ops Support, Κωτσόβολος – Dixons South East Europe. «Τα δύο πρώτα χρόνια της πανδημίας, η αρχική εμπειρία που αποκόμισε ο καταναλωτής από τις αγορές μέσω διαδικτύου ήταν κατώτερη των προσδοκιών, δεδομένης της αδυναμίας των εταιρειών να ανταπεξέλθουν στον αυξημένο όγκο των πωλήσεων. Αυτό οδήγησε τις εταιρείες λιανικής να αναδιοργανώσουν τις λειτουργίες τους και τις επενδύσεις τους. Ακολούθησε η ενεργειακή κρίση που επιβάρυνε σε μεγάλο βαθμό τα λειτουργικά κόστη, ενώ η αγορά μείωνε τους ρυθμούς ανάπτυξής της. Καθώς η ανάπτυξη του μεριδίου του e-commerce θεωρείται δεδομένη, αυτή θα συμβεί κάτω από συνθήκες ενός ώριμου περιβάλλοντος, εντονότερου ανταγωνισμού και πλήρους επίγνωσης των λειτουργικών εξόδων στο κανάλι πώλησης. Τα αυξημένα κόστη λειτουργίας σε συνδυασμό με τα αυξητικά μερίδια του e-commerce θα θέσουν ως στρατηγικό στόχο την κερδοφορία. Η ενοποίηση του λειτουργικού τους μοντέλου στους omnichannel retailers και των οικονομιών κλίμακας στους pure online retailers θα είναι οι βασικοί επιχειρηματικοί παράμετροι που θα οδηγήσουν την αγορά του e-commerce στην επόμενη διετία» μας λέει.

Μαρίνα Βασιλάρα, Γενική Γραμματέας GR.EC.A (Ελληνικού Συνδέσμου Ηλεκτρονικού Εμπορίου)
«Το ηλεκτρονικό εμπόριο έχει εδραιωθεί ακόμη πιο σταθερά στην οικονομία και την κοινωνία και αναμένεται πως αυτό θα συνεχίσει και το 2022-2023»

Το ευρωπαϊκό ηλεκτρονικό εμπόριο αυξήθηκε κατά 13%
Οι απανωτές διεθνείς κρίσεις ναι μεν επηρέασαν την εξέλιξη του ηλεκτρονικού εμπορίου αλλά σε βαθμό που δεν ανέκοψε την ώθηση που δημιούργησε η πανδημία αναφέρει η Μαρίνα Βασιλάρα Γενική Γραμματέας GR.EC.A (Ελληνικού Συνδέσμου Ηλεκτρονικού Εμπορίου) – Global Communication & Ecommerce Director at APIVITA SA (PUIG Group Derma Division. «Σύμφωνα με Ευρωπαϊκή Έκθεση Ηλεκτρονικού Εμπορίου που δημοσιεύεται από τον e-commerce Europe το 2021, το ευρωπαϊκό ηλεκτρονικό εμπόριο αυξήθηκε κατά 13% στα 718 δισεκατομμύρια ευρώ. Ο ρυθμός ανάπτυξης παρέμεινε σταθερός, αν και αυξήθηκε ελαφρώς σε σύγκριση με το 2020. Έτσι βλέπουμε πως μετά την κορύφωση της πανδημίας το ηλεκτρονικό εμπόριο έχει εδραιωθεί ακόμη πιο σταθερά στην οικονομία και την κοινωνία και η έκθεση προβλέπει πως αυτό θα συνεχίσει και το 2022-2023» δηλώνει. «Από την άλλη, η έκθεση επισημαίνει ότι οι καταναλωτές είναι πιο προσεκτικοί στις δαπάνες τους. Οι επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, ο πληθωρισμός, οι διαταραγμένες παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού και ένα γενικό αίσθημα αβεβαιότητας έχει ως αποτέλεσμα ένα μικρότερο ρυθμό ανάπτυξης. Το μήνυμα πάντως είναι αισιόδοξο και δείχνει ότι ο τομέας του ηλεκτρονικού εμπορίου έχει καταστεί απαραίτητος και πολύ ανθεκτικός» προσθέτει.

Γιώργος Δουκίδης Καθηγητής Ηλεκτρονικού Επιχειρείν, Εργαστήριο Ηλεκτρονικού Εμπορίου (ELTRUN)
«Η πανδημία έδωσε ώθηση στο ηλεκτρονικό εμπόριο, ενός κλάδου με μεγάλη ανάπτυξη – από τα 5 δισ. ευρώ το 2017 στα 15 δισ. ευρώ τουλάχιστον που αναμένεται να κλείσει το 2022»

Η πανδημία έδωσε ώθηση στο ηλεκτρονικό εμπόριο
Η πανδημία έδωσε ώθηση στο ηλεκτρονικό εμπόριο, ενός κλάδου με μεγάλη ανάπτυξη – από τα 5 δισ. ευρώ το 2017 στα 15 δισ. ευρώ τουλάχιστον που αναμένεται να κλείσει το 2022 – και σημαντικές προοπτικές για το μέλλον, με σημαντική διείσδυση σε όλες τις προϊοντικές κατηγορίες τονίζει ο Γεώργιος Δουκίδης Καθηγητής Ηλεκτρονικού Επιχειρείν, Εργαστήριο Ηλεκτρονικού Εμπορίου (ELTRUN), Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, Σχολή Διοίκησης Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. «Για παράδειγμα για τη ένδυση/υπόδηση το 39% των online καταναλωτών αγοράζουν συστηματικά μέσω του Διαδικτύου την κατηγορία αυτή από το 30% πριν την εμφάνιση της πανδημίας. Ενώ πλέον το 1/3 των online καταναλωτών είναι ώριμοι με βάση το εύρος, τη ποσότητα, την αξία και συχνότητα (π.χ. αυξήθηκαν κατά 50% η συχνότητα) των online αγορών τους. Συγκεκριμένες κατηγορίες online αγορών όπως προϊόντα φαρμακείου και σούπερ-μάρκετ έτρεξαν το 2022 με αύξηση πάνω από 20% σε σχέση με το 2021 και υπολογίζεται ότι έφτασαν σε αξία και στις δυο κατηγορίες κοντά στα €400 εκ» αναφέρει. «9/10 καταναλωτές δηλώνουν γενικά ευχαριστημένοι για όλες τις προϊοντικές κατηγορίες των online αγορών τους. Τα κυρία πλεονεκτήματα που αναφέρουν είναι η ευκολία (αγορά χωρίς μετακίνηση), άνεση για τις ώρες αγορών, διαθεσιμότητα προϊόντων, αποφυγή συνωστισμού και χαμηλές τιμές. Συγκεκριμένα 9/10 θεωρούν τις τιμές που βρίσκουν στο ηλεκτρονικό εμπόριο χαμηλότερες από τα φυσικά καταστήματα. Επίσης μόνο δύο από τα πέντε κύρια πλεονεκτήματα αφορούν τη πανδημία που σημαίνει ότι η αναβαθμισμένη online αγοραστική συμπεριφορά θα συνεχιστεί και μετά την επιστροφή στη κανονικότητα» εξηγεί.

«Οι πληθωριστικές τάσεις θα βοηθήσουν περαιτέρω την ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου. Ο παράγοντας κόστος δικαιολογεί τη σταθεροποίηση στις συστηματικές ηλεκτρονικές αγορές σε υψηλά ποσοστά, αφού το 35% των καταναλωτών κάνει online αγορές τουλάχιστον κάθε δυο εβδομάδες (από 20% προ covid και 50% τη περίοδο των lockdown). Δεν είναι τυχαίο ότι για τις φετινές χριστουγεννιάτικες αγορές το 15% (ποσοστό ρεκόρ) έγινε μέσω ηλεκτρονικού εμπορίου» προσθέτει.

Μιχάλης Παπαδάκης Head of Operations, BestPrice.gr
«Η ενεργειακή κρίση και ο πληθωρισμός που ακολούθησαν, επηρέασαν και αυτές σημαντικά τις προτιμήσεις των καταναλωτών, οι οποίοι αναζήτησαν (και) ηλεκτρονικά τρόπους να μειώσουν το ενεργειακό κόστος»

Οι απανωτές κρίσεις βοήθησαν το ηλεκτρονικό εμπόριο
Οι συνθήκες που διαμορφώθηκαν διεθνώς τα τελευταία χρόνια έχουν αναμφίβολα αφήσει το αποτύπωμά τους και στο ηλεκτρονικό εμπόριο σύμφωνα με τον Μιχάλη Παπαδάκη, Head of Operations του BestPrice.gr. «Η πανδημία, με τα κλειστά φυσικά καταστήματα και όλα τα υπόλοιπα μέτρα που εφαρμόστηκαν, “ανάγκασε” το καταναλωτικό κοινό να εμπιστευθεί το e-commerce για τις αγορές του. Χιλιάδες καταναλωτές την περίοδο αυτή είχαν την πρώτη τους επαφή με τις ηλεκτρονικές αγορές, ενώ παράλληλα πολλές επιχειρήσεις αποφάσισαν να επενδύσουν περισσότερο στην digital παρουσία τους. Η ενεργειακή κρίση και ο πληθωρισμός που ακολούθησαν, επηρέασαν και αυτές σημαντικά τις προτιμήσεις των καταναλωτών, οι οποίοι αναζήτησαν (και) ηλεκτρονικά τρόπους να μειώσουν το ενεργειακό κόστος και να εντοπίσουν εκπτωτικά προϊόντα σε χαμηλότερες τιμές. Η αναζήτηση της καλύτερης τιμής σε πλατφόρμες όπως το BestPrice.gr έγινε επιτακτική ανάγκη. Ενδεικτικό είναι ότι οι αναζητήσεις για προϊόντα συναφή με εναλλακτικούς τρόπους θέρμανσης, οι οποίοι δε θα βασίζονται στο πετρέλαιο ή στο φυσικό αέριο, εκτοξεύθηκαν το 2022 σε σχέση με προηγούμενα χρόνια, ενώ ταυτόχρονα παρουσιάστηκαν ελλείψεις και στα σχετικά προϊόντα» τονίζει.

Αλέξανδρος Ρούσας Διευθύνων Σύμβουλος του ηλεκτρονικού καταστήματος του Ομίλου Quest you.gr
«Μετά το άνοιγμα των φυσικών καταστημάτων και τον ερχομό του 2022, η απότομη διόγκωση του ηλεκτρονικού εμπορίου σταμάτησε, ενώ φαίνεται ότι ισορροπεί σε νέα επίπεδα»

Ο υψηλός πληθωρισμός επηρεάζει αρνητικά το ηλεκτρονικό εμπόριο
Είναι γνωστό ότι το ηλεκτρονικό εμπόριο ευνοήθηκε κατά τη διετία 2020-21 από την πανδημία του covid-19, δεδομένου ότι για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα ήταν το μοναδικό κανάλι προσέγγισης του τελικού καταναλωτή, για τις περισσότερες κατηγορίες προϊόντων τονίζει ο Αλέξανδρος Ρούστας, Διευθύνων Σύμβουλος του ηλεκτρονικού καταστήματος του Ομίλου Quest you.gr.» Μετά το άνοιγμα των φυσικών καταστημάτων και τον ερχομό του 2022, η απότομη διόγκωση του ηλεκτρονικού εμπορίου σταμάτησε, ενώ φαίνεται ότι ισορροπεί σε νέα επίπεδα, χαμηλότερα μεν της περασμένης διετίας, αλλά τουλάχιστον διπλάσια σε τζίρο σε σχέση με την τελευταία “φυσιολογική” χρονιά δηλαδή το 2019.

Η νέα “μετά covid” κρίση του υψηλού πληθωρισμού επηρεάζει το ηλεκτρονικό εμπόριο αρνητικά όπως και το σύνολο της λιανικής. Αν θέλαμε να κάνουμε κάποια διάκριση ανάμεσα σε κατηγορίες θα λέγαμε ότι η τεχνολογία που ευνοήθηκε τα προηγούμενα δύο χρόνια υπολείπεται περισσότερο σε σχέση με άλλες κατηγορίες όπως λευκές συσκευές, DIY, ένδυση κ.α» αναφέρει.

Ρενάτα Φωτεινού Chief Commercial Officer, Shopflix.gr
«Η διεθνής οικονομική ύφεση και η πανδημική κρίση που ακολούθησε, προκάλεσε ριζικές αλλαγές στις καταναλωτικές συνήθειες, επιτάχυνε τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων και τη ραγδαία ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου»

Η ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου είναι ραγδαία
Η διεθνής οικονομική ύφεση και η πανδημική κρίση που ακολούθησε, προκάλεσε ριζικές αλλαγές στις καταναλωτικές συνήθειες, επιτάχυνε τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων και τη ραγδαία ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου μας λέει η Ρενάτα Φωτεινού, Chief Commercial Officer, Shopflix.gr. «Η απομόνωση των καταναλωτών στα σπίτια και ο προσωρινός περιορισμός της κινητικότητας προς τους χώρους λιανικού εμπορίου άνοιξαν το δρόμο για την εκπαίδευση, αλλά και για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης του καταναλωτικού κοινού στο ηλεκτρονικό εμπόριο και τους εναλλακτικούς τρόπους πληρωμής. Φτάνοντας στις τρέχουσες πληθωριστικές πιέσεις, οι ανάγκες για άλλη μια φορά αλλάζουν ενισχύοντας ακόμα περισσότερο σημαντικούς παράγοντες όπως ευκολία, οικονομία, εμπιστοσύνη.

Σε αυτή τη δύσκολη παγκόσμια συγκυρία γεννήθηκε η ιδέα του SHOPFLIX.gr. Το SHOPFLIX, ως ένα marketplace προσαρμόζεται διαρκώς στις εκάστοτε συνθήκες και δίνει τις περισσότερες επιλογές στους πελάτες του εστιάζοντας στην ευκολία, στην πανελλαδική εγγυημένη παράδοση και στην ασφάλεια συναλλαγών, προσφέροντας όλους τους τρόπους πληρωμής και στηρίζοντας παράλληλα μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις σε όλη την επικράτεια» προσθέτει.

Υπάρχει εξέλιξη ως προς την εξοικείωση του καταναλωτικού κοινού με το ηλεκτρονικό εμπόριο. Πως βλέπετε να διαμορφώνεται η επόμενη ημέρα;

Η επόμενη μέρα είναι σίγουρα πιο απαιτητική για όλους τους retailers
Η εξοικείωση του καταναλωτή με το ηλεκτρονικό εμπόριο είναι μέρος της συνολικής εξοικείωσης με τον ψηφιακό κόσμο τονίζει ο Γιώργος Αντωνακάκης. «Σε ένα σύγχρονο κόσμο που η τραπεζική μας σχέση εξυπηρετείται μέσω του smartphone μας, η ταυτότητά μας είναι ψηφιακή και τα social media είναι το billboard για τη διαφημιστική προβολή, το e-commerce θεωρείται αυτονόητο μέρος της αγοραστικής εμπειρίας του καταναλωτή. Αλλά η επόμενη μέρα είναι σίγουρα πιο απαιτητική για όλους τους retailers, καθώς οι καινοτομίες του σήμερα (παράδοση σε μία ώρα, tracking της παραγγελίας, νέοι τρόποι πληρωμής) θα θεωρούνται αυτονόητες για τον καταναλωτή. Ο καταναλωτής της επόμενης μέρας αναμένει μία ενοποιημένη εμπειρία μεταξύ του online κόσμου και των φυσικών καταστημάτων. Αυτή η ενοποιημένη εμπειρία θα έχει ως κύρια χαρακτηριστικά την ταχύτητα και την ευκολία όσον αφορά στη συναλλαγή και θα δίνει έμφαση σε πιο προσωποποιημένες διαδραστικές εμπειρίες κατά το αγοραστικό του ταξίδι» προσθέτει.

Οι online shoppers στην Ελλάδα σταθεροποιούνται και αυξάνονται
Η πανδημία επέδρασε καταλυτικά στην εξοικείωση του καταναλωτικού κοινού με το ηλεκτρονικό εμπόριο και αυτό συνεχίζεται έντονα και μετά την επιστροφή στην κανονικότητα αναφέρει η Μαρίνα Βασιλαρά.» Όπως δείχνει η Έρευνα Ηλεκτρονικού Εμπορίου του e-commerce Europe οι online shoppers στην Ελλάδα σταθεροποιούνται και αυξάνονται. Μπορούμε πλέον να μιλάμε για ώριμους online αγοραστές οι οποίοι συνεχίζουν να αυξάνονται σε ποσοστό αλλά και σε αριθμό αγορών μέσα στο χρόνο από τα online καταστήματα ακόμα και με ανοιχτά τα μαγαζιά. Άλλο ένα σημαντικό αισιόδοξο στοιχείο είναι ότι 9 στους 10 αγοραστές στην Ελλάδα επιλέγουν εθνικά online καταστήματα. Αυτό το στοιχείο είναι πολύ σημαντικό και για εμάς στο GRECA καθώς προσπαθούμε με διάφορους τρόπους να διατηρήσουμε και να ενισχύσουμε την εμπιστοσύνη των καταναλωτών στα ελληνικά eshops με πρωτοβουλίες όπως είναι το Trustmark και η εβδομάδα ηλεκτρονικού εμπορίου» τονίζει.

Οι online καταναλωτές έχουν πολυκαναλική συμπεριφορά
Η πολυκαναλική συμπεριφορά των Ελλήνων online καταναλωτών είναι σε υψηλά επίπεδα αφού το 50% κάνει έρευνα πρώτα στο διαδίκτυο και μετά αγοράζει τα προϊόντα από φυσικά καταστήματα, ενώ το 25% αγοράζει διαδικτυακά μετά όμως από (ή κατά τη διάρκεια) επίσκεψης σε φυσικά καταστήματα μας λέει ο Γιώργος Δουκίδης. «Αυτή η πολυκαναλική συμπεριφορά αναδεικνύει τη σημασία του ψηφιακού μάρκετιγκ, την ανάγκη για συνδυασμό των δυο καναλιών από τις λιανεμπορικές εταιρίες και την δημιουργία ενός ψηφιακού περιβάλλοντος εντός των φυσικών καταστημάτων που αναβαθμίζει την αγοραστική συμπεριφορά. Επίσης οι online καταναλωτές θα συνεχίσουν να έχουν ευελιξία και δύναμη στην επιλογή προϊόντων αφού 2/3 ήδη χρησιμοποιούν πολύ συστηματικά τις ψηφιακές πλατφόρμες σύγκρισης προϊόντων/τιμών.

Γενικά αξιολογείται χαμηλά η αγοραστική εμπειρία και η εξυπηρέτηση από τα ηλεκτρονικά καταστήματα και άρα είναι άμεση ανάγκη από πλευράς του κλάδου για επικέντρωση σε αυτά τα προβλήματα και σταδιακή επίλυση τους. Στους κυρίους ανασταλτικούς παράγοντες – που πρέπει να δοθούν λύσεις – περιλαμβάνονται η μεταφορά (υψηλά έξοδα και χρόνος παράδοσης) των προϊόντων και η υποστήριξη (για παράδειγμα έλλειψη τηλεφωνικής επικοινωνίας)» αναφέρει. «Υπάρχει επίσης κάποιος προβληματισμός κυρίως για αγορές από ξένα ηλεκτρονικά καταστήματα για τη φερεγγυότητα και τη πιθανότητα απάτης (αφορά δηλαδή την ασφάλεια συναλλαγών και τη πιθανότητα για μη γνήσια προϊόντα).

Αναμένεται επίσης να συνεχιστεί η είσοδος νεοεισερχομένων στον κλάδο – πολύ υγείες φαινόμενο για ένα κλάδο υπό συνεχή ανάπτυξη – αφού ήδη το 25% την ηλεκτρονικών καταστημάτων είναι νέοι επιχειρηματίες, ενώ το 18% των καταναλωτών σε μεγάλα αστικά κέντρα αγοράζουν συστηματικά διαδικτυακά από ηλεκτρονικά καταστήματα της επαρχίας. Επίσης θα συνεχιστεί ο ανταγωνισμός από εταιρίες του εξωτερικού αφού 1/2 αγοράζουν ήδη από ξένα ηλεκτρονικά καταστήματα ενώ στην κατηγορία ένδυση το 19% της αξίας των online αγορών κατευθύνεται στο εξωτερικό» προσθέτει .

Υπάρχουν μεγάλα περιθώρια βελτίωσης του ηλεκτρονικού εμπορίου
Το e-commerce ήρθε για να μείνει στις συνήθειες των καταναλωτών, κάτι που έχει αναδειχθεί σε μία σειρά από έρευνες το τελευταίο διάστημα, τόσο στη χώρα μας όσο και διεθνώς κατά τον Μιχάλη Παπαδάκη. «Η εμπειρία των τελευταίων 2 ετών, όταν το ηλεκτρονικό εμπόριο ανέλαβε ξαφνικά να διαδραματίσει σημαντικότερο ρόλο στην καθημερινότητά μας από αυτόν που είχε ως τότε, αύξησε την ωριμότητα και την εξοικείωση τόσο των καταναλωτών όσο και των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε αυτό.

Δεν παύουν όμως να υπάρχουν και ανασταλτικοί παράγοντες, όπως για παράδειγμα το υψηλό κόστος μεταφοράς και η έλλειψη εμπιστοσύνης από μερίδα του κοινού. Τα περιθώρια εξέλιξης και βελτίωσης του όλου του οικοσυστήματος του ηλεκτρονικού εμπορίου στη χώρα μας είναι ακόμα μεγάλα. Οι επενδύσεις που έγιναν και συνεχίζουν να γίνονται πάντως μας επιτρέπουν να αισιοδοξούμε, παρά το δυσμενές διεθνές περιβάλλον» τονίζει.

Η επόμενη μέρα διαφαίνεται ελπιδοφόρα και ανοδική
Όσον αφορά στο μέλλον, είναι σαφές πλέον ότι οι καταναλωτές είναι εμφανώς περισσότερο εξοικειωμένοι με το ηλεκτρονικό εμπόριο αναφέρει ο Αλέξανδρος Ρούστας. «Δεδομένου δε ότι, η διείσδυση του e-commerce παραμένει σε σχετικά χαμηλά επίπεδα (<15% για τη χώρα μας), η επόμενη μέρα διαφαίνεται ελπιδοφόρα και ανοδική με ρυθμούς βέβαια που θα επηρεαστούν από το γενικότερα κλίμα της οικονομίας και της κατανάλωσης» τονίζει.

Η Gen Z καθορίζει τις τάσεις στο ηλεκτρονικό εμπόριο
Οι αλλεπάλληλες παγκόσμιες και εγχώριες κρίσεις έφεραν το καταναλωτικό κοινό πιο κοντά στη λύση και την ευκολία που προσφέρει το ηλεκτρονικό εμπόριο όπως μας λέει η Ρενάτα Φωτεινού .

«Άλλωστε, οι ρυθμοί της καθημερινότητας είναι τόσο γρήγοροι, ώστε η άνεση και η ταχύτητα που προσφέρει ένα marketplace αποτελούν το πρωταρχικό κίνητρο για τους καταναλωτές.

Βρίσκοντάς τα όλα συγκεντρωμένα σε ένα σημείο, εξοικονομείται χρόνος και απλοποιείται η διαδικασία της αγοράς.

Οι παραδοσιακοί πελάτες που προτιμούσαν διαχρονικά τα φυσικά καταστήματα και την αντικαταβολή, εξοικειώθηκαν με τις ηλεκτρονικές αγορές και πληρωμές. Ταυτόχρονα, αναδύθηκε η Gen Z, που έχει γεννηθεί μέσα στην τεχνολογία και αναδεικνύεται σε κινητήρια δύναμη, καθορίζοντας τις τάσεις στο ηλεκτρονικό εμπόριο» προσθέτει.

«Σε αυτά τα απαιτητικά δεδομένα το SHOPFLIX.gr μέσα στους πρώτες κιόλας μήνες λειτουργίας του, εδραιώθηκε στη συνείδηση των καταναλωτών, προσφέροντας μία συνολική 360° εμπειρία έχοντας πάντα τον πελάτη στο επίκεντρο. Η ομάδα του SHOPFLIX αφουγκραζόμενη την αγορά, κάθε μέρα βελτιώνει το αγοραστικό ταξίδι και μετατρέπει την παραδοσιακή βόλτα στα μαγαζιά σε μια εύκολη και απολαυστική online περιήγηση. Αυτό φυσικά, αποτελεί μια παγκόσμια στροφή, η οποία εξελίσσεται και εδραιώνεται σταδιακά» αναφέρει.