Δεν κάνει κρύο στην Ελλάδα, λέει το γνωστό τραγούδι των Locomondo τονίζοντας κάπως υπερβολικά το εύκρατο κλίμα της χώρας μας που δίνει τη δυνατότητα στους τουρίστες να κάνουν διακοπές στην Κρήτη, αλλά και σε άλλα μέρη του νότου μέχρι αρχές Νοεμβρίου. Ο χειμώνας, ωστόσο, είναι μπροστά και ο ερχομός του δημιουργεί ανησυχία σε όλη την Ευρώπη. Το πρωτοφανές κόστος της ενέργειας αλλά και οι ελλείψεις που ενδεχομένως να υπάρξουν δημιουργούν ανασφάλεια σε όλο το φάσμα της οικονομίας.

Οι αυξήσεις που έχει επιφέρει η ενέργεια στις πρώτες ύλες και τις μεταφορές έχουν οδηγήσει σε μεγάλες αυξήσεις όλων των προϊόντων. Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, έφτασε τον Αύγουστο στο 9,1% από 8,9% τον Ιούλιο. Ένα χρόνο νωρίτερα το ποσοστό ήταν μόλις 3,0%. Στη χώρα μας ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 11,2% καταγράφοντας μικρή αποκλιμάκωση για δεύτερο συνεχή μήνα σε σχέση με τον Ιούνιο που ήταν 11,6%.

Η ελληνική οικονομία, ωστόσο, παρά τις προκλήσεις εμφάνισε ανάπτυξη 7,7% το δεύτερο τρίμηνο του 2022 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ. Σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του έτους το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) παρουσίασε αύξηση κατά 1,2%. Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ αποτιμήθηκαν θετικά από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, ο οποίος δήλωσε «η ελληνική οικονομία διατηρεί ισχυρή δυναμική, παρά τις εντεινόμενες πιέσεις». Πρόσθεσε επίσης «οι επιδόσεις αυτές σηματοδοτούν μια δυναμική εκκίνηση για την πορεία του ΑΕΠ στο σύνολο του τρέχοντος έτους, θέτοντας τις βάσεις για επίτευξη ανάπτυξης υψηλότερης των εκτιμήσεων».

Σας προτείνουμε να διαβάσετε το αναλυτικό ρεπορτάζ του περιοδικού μας για την ελληνική οικονομία. Καταγράφονται οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει, αλλά και τα όπλα που διαθέτει προκειμένου να διατηρήσει τη θετική δυναμική της.

Ο Γενικός Γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής Νικόλαος Κουλοχέρης μάς εξηγεί πως η βιώσιμη ανάπτυξη και η πράσινη οικονομική μετάβαση βρίσκονται στο επίκεντρο της πολιτικής της κυβέρνησης.

Η Γιούλη Καλογήρου, Finance Director στη LEASEPLAN HELLAS, μας μιλά για τις αλλαγές που συντελούνται στις επιχειρήσεις λόγω του ψηφιακού μετασχηματισμού, αλλά και για τον νέο διευρυμένο ρόλο της οικονομικής διεύθυνσης.

Έχουμε επίσης ενδιαφέροντα αφιερώματα στο Finance & Accounting Automation, τις Boutique συμβουλευτικές, τα Private Equity & Venture Capital Funds και το Food Retail.
Αποχαιρετούμε, τέλος, με σεβασμό τον Κωνσταντίνο Κυρίτση ο οποίος έφυγε από κοντά μας στις 7 Σεπτεμβρίου. Υπήρξε σταθερός αρθρογράφος από την πρώτη στιγμή της έκδοσης του Finance Pro με σημαντικά κείμενα για την κατάρτιση των οικονομικών στελεχών. Σας καλούμε να διαβάσετε το τελευταίο άρθρο του για το βίωμά του από τη γενναία μάχη που έδωσε με τον καρκίνο.