Η ελληνική οικονομία βρίσκεται, αυτή την περίοδο, σε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και σημαντική συγκυρία. Στη δημοσιονομική εικόνα, καταγράφονται:
- Δημόσια έσοδα πάνω από τους στόχους.
- Ταξιδιωτικό συνάλλαγμα υψηλότερο από πέρυσι.
- Πρωτογενή πλεονάσματα, που αναμένονται κοντά στα 3 δισεκ. ευρώ στο τέλος της χρονιάς.
- Αποτελεσματική εξυπηρέτηση χρέους, μέσω, τόσο των προγραμματισμένων τακτικών αποπληρωμών, όσο και της πρόωρης αποπληρωμής του διακρατικού χρέους.
Στην εικόνα της πορείας της οικονομίας βλέπουμε τα εξής:
- Διατήρηση του αυξημένου επενδυτικού ενδιαφέροντος σε πολλούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας.
- Επενδύσεις, που υλοποιούνται και δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας, συμβάλλοντας στο brain regain.
- Νέο παραγωγικό μοντέλο, που υλοποιείται σταδιακά, με έμφαση στον πρωτογενή τομέα, τις νέες τεχνολογίες, και την καινοτομία. Και, πάνω απ΄ όλα, με χρηματοδότηση των επιχειρήσεων με ιδιωτικά κεφάλαια, πέρα από κρατικοδίαιτες λογικές.
Γι’ αυτό και η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να παραμένει ανθεκτική και να εκτιμάται ότι θα γράψει αναπτυξιακούς ρυθμούς, κόντρα στην ανάσχεση της πορείας του ΑΕΠ, που προκαλεί η μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος, λόγω των αυξήσεων των τιμών, αλλά και των επιτοκίων. Σε αυτή την κατεύθυνση, μόνο τυχαίο δεν είναι το +2,7% του β’ τριμήνου, παρά το δυσμενές διεθνές οικονομικό περιβάλλον.
Αυτή η ανθεκτικότητα και δυναμική της ελληνικής οικονομίας αναμένεται να ενισχυθούν ακόμα περισσότερο, μετά από την αναβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας μας από την DBRS και την επιστροφή αυτού σε καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας. Δεδομένου ότι: Ο συγκεκριμένος οίκος είναι εξ αυτών, τις αξιολογήσεις των οποίων λαμβάνει υπόψη της η ΕΚΤ, και εννέα στα δέκα fund και επενδυτικές τράπεζες δεν βάζουν τα κεφάλαιά τους σε χώρες, που δεν έχουν οικονομία σε investment grade, γίνεται σαφές για ποιο λόγο είναι τόσο σημαντική η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, όχι μόνο από την DBRS, αλλά και από τους υπόλοιπους οίκους αξιολόγησης.
Μείζον θέμα, πάντως, εξακολουθούν να αποτελούν η διατήρηση των τιμών προϊόντων και υπηρεσιών σε υψηλά επίπεδα, και η πορεία του πληθωρισμού. Η κατάσταση αυτή διατηρεί ευάλωτη την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών, παρά τις αυξήσεις μισθών, και οδηγεί τις κεντρικές τράπεζες σε νέες αυξήσεις επιτοκίων, με ό,τι σημαίνει αυτό για το κόστος εξυπηρέτησης των οφειλών των δανειοληπτών. Επιπλέον, τα χρήματα που διατίθενται στην ελληνική οικονομία από το Ταμείο Ανάκαμψης, έχουν πολλαπλή σημασία και πολλαπλασιαστικά οφέλη.
Πρώτον, θα συμβάλουν σημαντικά στη διατήρηση και ενίσχυση των αναπτυξιακών ρυθμών της ελληνικής οικονομίας.
Δεύτερον, θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας, τόσο ποσοτικά, όσο και ποιοτικά, αφού πρόκειται για επενδύσεις στη βιωσιμότητα και την πράσινη οικονομία, στην ψηφιακή τεχνολογία και στην καινοτομία.
Τρίτον, η διάχυση των κονδυλίων σε όλο το φάσμα του επιχειρείν θα βοηθήσει σημαντικά στην ενίσχυση και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με τα απαιτούμενα εφόδια, ώστε να αντεπεξέλθουν στο δύσκολο περιβάλλον του έντονου ανταγωνισμού.
Σε αυτή την κατεύθυνση, κι εμείς, στο Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος, ξεκινήσαμε από την περυσινή χρονιά ένα road show σε όλη την Ελλάδα, σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών και την Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης, με στόχο να ενημερώσουμε τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες για τις ευκαιρίες που παρουσιάζει για αυτούς το Ταμείο, καθώς και να τους δώσουμε οδηγίες γύρω από την ορθή αξιοποίηση αυτών των ευκαιριών. Και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, πάντα πιστοί στον ρόλο μας ως θεσμοθετημένοι σύμβουλοι της κυβέρνησης για θέματα οικονομίας.