Η βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος και η χρηματοδότηση με ευνοϊκούς όρους μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης δημιουργούν ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις, ωστόσο φαίνεται πως εκείνες παρουσιάζονται απρόθυμες να προχωρήσουν σε επενδυτικές πρωτοβουλίες το προσεχές διάστημα.

Η ετήσια έρευνα της Grant Thornton, που πραγματοποιήθηκε σε 400 επιχειρήσεις από όλους τους κλάδους και παρουσιάστηκε στην ετήσια απονομή των Business Award που διοργανώνεται κάθε χρόνο σε συνεργασία με τη Eurobank, ανέδειξε αυτή τη διστακτικότητα των επιχειρήσεων σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις.

Περισσότερες από τις μισές ελληνικές επιχειρήσεις –και συγκεκριμένα 6 στις 10– αποκαλύπτουν ότι δε συγκαταλέγεται στα μελλοντικά τους σχέδια η επένδυση σε νέες εγκαταστάσεις, μηχανολογικό εξοπλισμό ή έρευνα.

Στο πεδίο της τεχνολογίας, η εικόνα αλλάζει λίγο αφού η μεγάλη πλειοψηφία των επιχειρήσεων αναγνωρίζει τον ψηφιακό μετασχηματισμό ως σημαντική ευκαιρία ανάπτυξης, με 6 στις 10 να εκδηλώνουν την πρόθεσή τους για επενδύσεις στον συγκεκριμένο τομέα.

Απρόθυμες για χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης οι ελληνικές επιχειρήσεις
Οι ελληνικές επιχειρήσεις βλέπουν διστακτικά και τις νέες προοπτικές ανάπτυξης που διαφαίνονται από κεφάλαια του Ταμείο Ανάκαμψης.

Συγκεκριμένα, παρά το γεγονός ότι 7 στις 10 αναγνωρίζουν τη σπουδαιότητα του Ταμείου Ανάκαμψης για την ελληνική οικονομία μόνο 4 στις 10 πιστεύουν πως θα μπορούσε να λειτουργήσει ευνοϊκά στην επιχείρησή τους και συγχρόνως μόνο το ίδιο ποσοστό ενδέχεται να κάνει χρήση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Αξιοσημείωτο είναι πως από τις 4 επιχειρήσεις που σκέφτονται να αξιοποιήσουν το Ταμείο Ανάκαμψης μόνο η 1 στις 10 διαθέτει ένα πλήρες στρατηγικό σχέδιο, ενώ οι υπόλοιπες βρίσκονται στο στάδιο της προετοιμασίας (40%) ή στο στάδιο της αρχικής αξιολόγησης της ευκαιρίας (50%).

Εστίαση στις εσωστρεφείς διαδικασίες για ανάπτυξη και κερδοφορία
‘Όπως επισημαίνεται στην έρευνα της Grant Thornton, οι εσωστρεφείς διαδικασίες είναι ο πυλώνας στον οποίο οι ελληνικές επιχειρήσεις εστιάζουν για την ανάπτυξη των εργασιών τους και της κερδοφορίας τους. Συγκεκριμένα, οι 8 στις 10 επιχειρήσεις βασίζονται στη μείωση κόστους και οι 9 στις 10 στην αναδιοργάνωση των εσωτερικών τους λειτουργιών. Επιπλέον οι 7 στις 10 επιχειρήσεις επενδύουν κυρίως σε πρακτικές marketing και στη βελτιστοποίηση των πρακτικών πωλήσεων ενώ οι 7 στις 10 επικεντρώνονται σε εγχώριες αγορές.

Μόνο 2 στις 10 επιχειρήσεις ενδιαφέρονται για συγχωνεύσεις, εξαγορές και ενδυνάμωση του management. Αισιοδοξία προκαλεί το γεγονός ότι 5 στις 10 επιχειρήσεις στοχεύουν σε νέες αγορές και 6 στις 10 επιδιώκουν το λανσάρισμα νέου προϊόντος ή υπηρεσίας.

Όπως υπογραμμίζεται από τη Grant Thornton, «η αισιοδοξία των ελληνικών επιχειρήσεων στηρίζεται περισσότερο σε προσδοκίες και διαίσθηση παρά σε στρατηγική». Αξίζει να σημειωθεί ότι η αναμενόμενη αύξηση των εργασιών δε στηρίζει αύξηση στην απασχόληση και τους μισθούς.

Ενδιαφέροντα συμπεράσματα από την έρευνα της Grant Thornton
Ορισμένα από τα συμπεράσματα που προκύπτουν από την έρευνα είναι και τα ακόλουθα: 8 στις 10 επιχειρήσεις περιμένουν αύξηση του τζίρου τους στους επόμενους 12 μήνες ενώ 6 στις 10 προσδοκούν ανάκαμψη της επιχείρησής στα επίπεδα του 2019 στους επόμενους 12 μήνες.

Επιπλέον, οι 3 στις 10 επιχειρήσεις δηλώνουν ότι έχουν φτάσει στα προ πανδημίας επίπεδα ανάπτυξης. Οι 7 στις 10 από τις εξαγωγικές επιχειρήσεις αναμένουν αύξηση των εξαγωγών τους και αύξηση της κερδοφορίας.

Οι επιχειρήσεις τέλος πιστεύουν πως είναι σημαντικό να υπάρξουν τα απαραίτητα κίνητρα για αύξηση της απασχόλησης και τόνωση των επενδύσεων, εστιάζοντας ιδιαίτερα στους πληττόμενους κλάδους της οικονομίας, που χρειάζονται επιπλέον υποστήριξη.

Θανάσης Ξύνας, Partner Assurance της Grant Thornton

οι επιχειρησεισ προετοιμαζονται για την επομενη μερα
Ο Θανάσης Ξύνας, Partner Assurance της Grant Thornton δήλωσε χαρακτηριστικά στο Finance Pro: «Με την παγκόσμια οικονομία να επιστρέφει σταδιακά στην κανονικότητα, γίνεται πλέον σαφές ότι οι επιχειρήσεις προετοιμάζονται για την επόμενη ημέρα έχοντας μια πιο αισιόδοξη οπτική σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες».

Όπως μάλιστα σημείωσε «ο δείκτης επιχειρηματικής αισιοδοξίας της Grant Thornton βρίσκεται σε διαρκή ανοδική τάση από το τρίτο τρίμηνο του 2020 μέχρι σήμερα, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι Έλληνες επιχειρηματίες έχουν αφήσει τα χειρότερα πίσω τους, μετά το αρχικό σοκ που δέχθηκαν τους πρώτους μήνες του 2020. Πλέον, 6 στις 10 επιχειρήσεις εκτιμούν ότι θα έχουν ανακάμψει πλήρως μέσα στους επόμενους 12 μήνες, ενώ 8 στις 10 επιχειρήσεις αναμένουν αύξηση των εσόδων τους το ίδιο διάστημα».

Ο κύριος Ξύνας τόνισε: «Παρά το γεγονός ότι η διάθεση για επενδύσεις τους προσεχείς μήνες είναι περιορισμένη, ο τομέας της τεχνολογίας βρίσκεται στο προσκήνιο, δεδομένου ότι η πανδημία ανέδειξε την ανάγκη θωράκισης των επιχειρήσεων απέναντι σε κινδύνους που σχετίζονται με την κυβερνοασφάλεια. H βελτίωση της αποτελεσματικότητάς τους τόσο κοστολογικά όσο και λειτουργικά και η αναβάθμιση των εσωτερικών διαδικασιών και των τεχνολογικών υποδομών αποτελούν τις βασικές προτεραιότητες των επιχειρήσεων».

Επιπλέον, δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι «η ψηφιακή μετάβαση αποτελεί άλλωστε έναν από τους κύριους πυλώνες του Ταμείου Ανάκαμψης, το οποίο εκτιμάται από 7 στις 10 επιχειρήσεις ότι θα έχει θετική επίδραση στην ελληνική οικονομία. Είναι αξιοσημείωτο, μάλιστα, το γεγονός ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις διατηρούν την εν λόγω πεποίθηση, παρά το ότι τελικά ένα πολύ μικρός αριθμός επιχειρήσεων έχει ήδη κάποιο καταρτισμένο σχέδιο για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου».