Η οικονομική και πολιτική αβεβαιότητα που όλες οι χώρες πλέον, αντιμετωπίζουν απειλεί την οικονομική ευημερία και την ελευθερία, της Ευρώπης, της Αμερικής και άλλων ανεπτυγμένων χωρών, που κατέκτησαν τα τελευταία 70 χρόνια. Σημαντικοί θεσμοί για την παγκόσμια ειρήνη και συνεργασία που ανέπτυξε η ανθρωπότητα για να επιτύχει την πρόοδο μετά τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο, έχουν αρχίσει να υπονομεύονται και τα θεσμικά επιτεύγματα της ανθρωπότητας που προασπίζουν τη δημοκρατία και τις ατομικές ελευθερίες έχουν αρχίσει να διαβάλλονται κυρίως από χώρες που κυβερνώνται από ανελεύθερα καθεστώτα, αυταρχικές, στυγνές δικτατορίες και ολιγαρχίες. Οι χώρες, αντιμετωπίζουν σήμερα και για πολλά από τα επόμενα χρόνια, σημαντικά οικονομικά προβλήματα που επιφέρει ο πληθωρισμός και η μετεξέλιξή του σε στασιμοπληθωρισμό, που θα γίνει σύντομα αισθητός, μόλις αυξηθεί η ανεργία.

Επί πλέον προβλήματα έρχονται από την αδυναμία μας να προστατεύσουμε με βιώσιμο τρόπο το οικοσύστημα μας από την ρύπανση. Η Ευρώπη έχοντας πρωτοστατήσει στην μετάβαση στην πράσινη ενέργεια με ένα εντελώς πρόχειρο σχεδιασμό υφίσταται ήδη τους κινδύνους σε μεγαλύτερο βαθμό από άλλες χώρες, καθόσον διέπραξε στρατηγικά λάθη, τα οποία δημιούργησαν τον πληθωρισμό της ενέργειας παραδίδοντας στους πολίτες της την ακριβότερη ενέργεια στον κόσμο. Η απόσυρση χρημάτων μέσω της αύξησης των επιτοκίων για να μειωθεί ο πληθωρισμός ζήτησης, δεν επηρεάζει το άλλο είδος πληθωρισμού δηλαδή τον πληθωρισμό κόστους παραγωγής ο οποίος οφείλεται στις αυξημένες τιμές της ενέργειας εξ αιτίας της έλλειψης παραγωγής φυσικού αερίου. Οι αυξημένες τιμές της ενέργειας οφείλονται στην αδυναμία πρόβλεψης της αύξησης της ζήτησης φυσικού αερίου κατά την διάρκεια της μετάβασης στην πράσινη ενέργεια.

Οι τιμές της ενέργειας μπορούν να μειωθούν είτε με την αύξηση της παραγωγής, κυρίως του φυσικού αερίου που αποτελεί το μεταβατικό καύσιμο προς την πράσινη ενέργεια, είτε με μείωση της ζήτησης ενέργειας λόγω της ύφεσης που είναι προ των πυλών.

Εκτός από τα εσωτερικά προβλήματα της Ευρώπης, έρχονται να προστεθούν υπονομευτικές ενέργειες των βασικών θεσμών της Ευρώπης από εξωτερικές δυνάμεις. Βλέπουμε ολοένα και περισσότερα κράτη που κυβερνώνται από αυταρχικά καθεστώτα να έχουν συσσωρεύσει απίστευτο πλούτο, τις περισσότερες φορές με αθέμιτο ανταγωνισμό και αθέμιτες διεθνείς πρακτικές.

Για να βελτιώσουν την «εικόνα τους» και να κρύψουν τις δικτατορίες τους από την παγκόσμια κοινότητα, χρησιμοποιούν τον πλούτο τους και υπονομεύουν θεσμούς, εξαγοράζουν αδύναμους πολιτικούς για να εξευμενίσουν την εικόνα τους, οργανώνουν «υπόγεια πλήγματα» κατά των δημοκρατικών θεσμών, δίνουν μυστικές χρηματοδοτήσεις στα μέσα μαζικής επικοινωνίας, χρησιμοποιούν τις μυστικές τους υπηρεσίες για να προωθούν άνομους σκοπούς κλπ.

Τα συσσωρευμένα εσωτερικά και εξωτερικά προβλήματα της Ευρώπης αλλά και των άλλων ανεπτυγμένων χώρων απαιτούν μεγάλη μαεστρία και ικανότητες για να αναλυθούν σωστά και να ληφθούν ισχυρές στρατηγικές αποφάσεις οι οποίες θα λύσουν τα προβλήματα αλλά και θα θωρακίσουν τις χώρες από παρόμοιες τέτοιες επιθέσεις.

Εάν δεν λυθούν σύντομα τα προβλήματα θα αποτελέσουν «πρώτη ύλη» για τους δημαγωγούς, τους λαϊκιστές, τις ακραίες πολιτικές δυνάμεις, από αριστερά και από δεξιά, οι οποίες θα βρουν την ευκαιρία σε συνεργασία με τους εξωτερικούς υπονομευτές, να πάρουν την εξουσία και να οδηγήσουν σε ανελεύθερα συστήματα διακυβέρνησης τις δημοκρατικές χώρες. Τα επόμενα δύσκολα χρόνια που έρχονται και η ανεπάρκεια των ηγεσιών, φέρνει τέτοιους κινδύνους πολύ κοντά. Απομένει λίγος χρόνος πριν χαθούν οι δημοκρατικές και οι ατομικές ελευθερίες που με τόσες θυσίες και κόπο δημιούργησαν οι κοινωνίες.

Η οικονομία, η καινοτομία, η δημοκρατία και οι άνθρωποι ευημερούν μόνο σε ελεύθερα συστήματα διακυβέρνησης με φθηνή ενέργεια για να ωθεί την οικονομική ανάπτυξη. Φθηνή ενέργεια θα ξαναδούμε όταν η ενέργεια από πυρηνική σύντηξη θα γίνει πραγματικότητα.