Στον σημερινό ταχέως εξελισσόμενο επιχειρηματικό κόσμο, οι επιχειρήσεις αναζητούν συνεχώς νέες μεθόδους για τη βελτίωση της ικανοποίησης των εργαζομένων, που ταυτοχρόνως να βελτιστοποιούν την οικονομική στρατηγική των ίδιων των οργανισμών.

Η παγκόσμια αγορά κουπονιών γευμάτων και παρόμοιων προνομίων για τους εργαζομένους ακολουθεί ολοένα αυξανόμενους ρυθμούς, με αναμενόμενη άνοδο από τα $221,99 δισεκατομμύρια το 2023 στα $346,65 δισεκατομμύρια έως το 2030. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με έρευνα αγοράς της Tecnavio, η συνεχώς αναπτυσσόμενη gift card market αναμένεται να αγγίξει σε αξία τα $843,11 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2027.

Επιτυχημένα παραδείγματα εταιρικών προνομίων
Πολλές εταιρείες ακολουθούν αυτήν την πολιτική, η οποία φαίνεται να αποδίδει κέρδη τόσο στον εργαζόμενο όσο και στην επιχείρηση. Άλλωστε, όπως επιβεβαιώνει και ο κ. Ιωάννης Κωστάκης, Οικονομικός Διευθυντής Eurocatering για την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, η ενσωμάτωση των εταιρικών προνομίων μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τη διαχείριση της οικονομικής στρατηγικής μιας εταιρείας, ιδίως όσον αφορά την ευελιξία και τον έλεγχο του κόστους. Ειδικότερα, αναφέρει: «Η εταιρεία μας προσφέρει αρκετά προνόμια στους εργαζομένους της. Άνετο εργασιακό περιβάλλον, νέες υπερσύγχρονες ιδιόκτητες εγκαταστάσεις. Εταιρικά αυτοκίνητα, ταξίδια, κινητά, ιατρική κάλυψη, vouchers, ευελιξία ωραρίου είναι μερικά από αυτά. Προσφέροντας τέτοιου είδους οφέλη, στοχεύουμε στην προσέλκυση και διατήρηση των εργαζομένων, στη βελτίωση της ικανοποίησης και της αφοσίωσής τους και στη δημιουργία μιας θετικής εταιρικής κουλτούρας στον χώρο εργασίας. Με αυτόν τον τρόπο, επιτυγχάνεται αυξημένη παραγωγικότητα από το σύνολο των εργαζομένων μας και συνεπώς μείωση του κόστους της εταιρείας».

Κέλλυ Πανουργιά
Compensation & Benefits Systems, Senior Manager OTE Group
«Η εταιρεία αποδεσμεύτηκε από έναν μεγάλο όγκο διαχείρισης και κατ’ επέκταση μείωσε το λειτουργικό της κόστος»

Στον Όμιλο ΟΤΕ, από την άλλη, αφουγκραζόμενοι την τάση εποχής, δημιούργησαν το «Be-Flexi». Η κα Κέλλυ Πανουργιά, Compensation & Benefits Systems, Senior Manager OTE Group μάς ενημερώνει σχετικά. «Πρόκειται για ένα νέο πλαίσιο σύγχρονων παροχών, που καλύπτει τις προσωποποιημένες ανάγκες αλλά και τις επιθυμίες των εργαζομένων μας, διατηρώντας ταυτόχρονα τον έλεγχο του κόστους και μειώνοντας τη διαχείριση.

Μέσα από το Be-Flexi ο κάθε εργαζόμενος έχει στη διάθεσή του ένα ποσό, το οποίο μπορεί να μοιράσει, όπως επιθυμεί, ανάμεσα στην επιλογή των διατακτικών σίτισης και σε μια ευρεία γκάμα προϊόντων και υπηρεσιών (πληρωμή παιδικών σταθμών, θέατρο, γυμναστήριο, καύσιμα, προϊόντα τεχνολογίας κ.ά.). Η συγκεκριμένη παροχή αποτελεί μια καινοτομία στον τρόπο διάθεσης αλλά και στον σχεδιασμό παροχών, ενώ ταυτόχρονα κάνει την καθημερινότητα όλων πιο εύκολη. Επιλέγοντας τους κατάλληλους συνεργάτες, ώστε να καλύψουμε τη μεγάλη γεωγραφική διασπορά που έχει ο Όμιλός μας, καταφέραμε να προσφέρουμε σε όλους τους εργαζόμενους ανά την Ελλάδα το ίδιο επίπεδο παροχών. Παράλληλα, πετύχαμε οικονομίες κλίμακας, προσφέροντας περισσότερα, με χαμηλότερο κόστος για την εταιρεία».

Γιάννης Ιατρίδης
Chief Marketing & Product Officer, Edenred Greece
«Η επιχείρηση αποκομίζει τα οφέλη από ένα υγιές, παραγωγικό και ικανοποιημένο ανθρώπινο δυναμικό και ταυτόχρονα προσελκύει υψηλού επιπέδου εργατικό δυναμικό»

«Είναι δεδομένο ότι με αυτόν τον τρόπο δίνεται η δυνατότητα παροχής εξατομικευμένων λύσεων σύμφωνα με τις ανάγκες του κάθε εργαζόμενου, καθώς υπάρχουν διαφορετικές απαιτήσεις και δεν μπορούν να εφαρμόζονται ίδιες λύσεις για όλους. Με τα εταιρικά προνόμια οι επιχειρήσεις μπορούν να παρέχουν ένα διευρυμένο και ευέλικτο πακέτο παροχών», σχολιάζει ο κ. Γιάννης Ιατρίδης, Chief Marketing & Product Officer, Edenred Greece, υπογραμμίζοντας πως μέσα από την ενσωμάτωση μιας προσεκτικά σχεδιασμένης πολιτικής παροχών, η εταιρεία επωφελείται από μια σειρά πλεονεκτημάτων συνολικά, αλλά και στον έλεγχο του κόστους της ειδικά. «Συγκεκριμένα, μπορεί να περιορίσει τα εταιρικά έξοδα, μειώνοντας το λειτουργικό κόστος και αυξάνοντας τα επίπεδα παραγωγικότητας και αποδοτικότητας. Για παράδειγμα, στην περίπτωση των παροχών σίτισης, οι οποίες εκπίπτουν ως παραγωγική δαπάνη, η εταιρεία απαλλάσσεται από εργοδοτικές και ασφαλιστικές εισφορές, προσφέροντας στους εργαζόμενους επιπλέον του μισθού, χωρίς οικονομική επιβάρυνση. Σημαντικό είναι επίσης, ότι δημιουργείται ένα ισχυρό commitment, μειώνοντας την εναλλαγή προσωπικού και την ελαχιστοποίηση του κόστους που σχετίζεται με την πρόσληψη και την εκπαίδευση νέων εργαζομένων».

Ιωάννης Κωστάκης
Οικονομικός Διευθυντής Eurocatering για την Ελλάδα και τη Βουλγαρία
«Τα εταιρικά προνόμια μπορεί να οδηγήσουν σε αυξημένη ικανοποίηση των εργαζομένων και συνεπώς μεγαλύτερη αποδοτικότητα»

Θετικά αποτελέσματα προς τον εργαζόμενο και την επιχείρηση
Ωστόσο, τα θετικά αποτελέσματα των εταιρικών προνομίων διαφαίνονται στην προσωπική ζωή των εργαζομένων, καθώς η εργασιακή ικανοποίηση είναι πολύ σημαντική και για την προσωπική και οικογενειακή αρμονία. «Επιπλέον, μπορούν να συμβάλλουν στην ευημερία των εργαζομένων, υποστηρίζοντας την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, προάγοντας την υγεία και την ευεξία και ενισχύοντας τη συνολική εργασιακή ικανοποίηση», λέει ο κ. Κωστάκης, παραθέτοντας όσα προσφέρει η Eurocatering. «Το ευέλικτο ωράριο (ειδικά για μητέρες), τηλεργασία, παροχή ιατρικής κάλυψης, εταιρικές εκδηλώσεις, bonus, εταιρικές κάρτες, αυτοκίνητα, κινητά κ.λπ. ευνοούν την ισορροπία μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη ικανοποίηση των εργαζομένων και συνεπώς μεγαλύτερη αποδοτικότητα».

Παράλληλα, όμως, σύμφωνα με τον ίδιο, σημαντικό ρόλο στην ομαλή λειτουργία του οργανισμού και στη γενικότερη βελτίωση της υγείας των εργαζομένων παίζουν και οι κτιριακές εγκαταστάσεις.

«Η εταιρεία μας έχει μετακομίσει σε νέες υπερσύγχρονες ιδιόκτητες εγκαταστάσεις σχεδιασμένες με γραφεία που έχουν άπλετο φυσικό φως και είναι φανερή η αυξημένη διάθεση όλων μας για πιο αποδοτική και ευχάριστη εργασία». Στο πλαίσιο αυτό, η Eurocatering έχει δημιουργήσει έναν ξεχωριστό χώρο συνάντησης για τους υπαλλήλους της, που επηρεάζει θετικά τη ροή της εργασίας.

«Είναι ένας χώρος μεσημεριανού και όχι μόνο διαλείμματος, όπου μπορούμε να χαλαρώσουμε τρώγοντας και συζητώντας σε πολύ χαλαρό κλίμα. Η εταιρεία μας προσφέρει, επίσης, καθημερινά, σάντουιτς ή σαλάτα δωρεάν σε όλους τους εργαζομένους της. Επιπλέον, έχουμε συνθέσει ομάδα ποδοσφαίρου, με την οποία παίζουμε με ομάδες άλλων εταιρειών. Η αυξημένη παραγωγικότητα επιφέρει, πάντα, μείωση κόστους και ανταγωνιστικό πλεονέκτημα».

Προς την ίδια κατεύθυνση, η κα Πανουργιά καταγράφει τα πλεονεκτήματα μέσα από το Be-Flexi. «Η εταιρεία κατάφερε να ανασχεδιάσει το σύστημα παροχών της, σεβόμενη τις διαφορετικές ανάγκες που έχουν σήμερα οι εργαζόμενοι. Επιπλέον, αποδεσμεύτηκε από έναν μεγάλο όγκο διαχείρισης και κατ’ επέκταση μείωσε το λειτουργικό της κόστος. Από την άλλη πλευρά, οι εργαζόμενοι, μέσα από το Be-Flexi, αξιοποιούν το συνολικό ετήσιο ποσό που τους παρέχει ο Όμιλος ΟΤΕ, μέσα από μία ευρεία γκάμα επιλογών, που καλύπτει όλες τις εκφάνσεις της σύγχρονης ζωής.

Η ανταπόκριση των εργαζομένων στη διάθεση της νέας παροχής ήταν πολύ θετική, καθώς το Be-Flexi καταφέρνει να ικανοποιεί, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, τις ανάγκες αλλά και τις επιθυμίες τους. Ταυτόχρονα, αναγνωρίζουν ότι η εταιρεία σέβεται τη μοναδικότητα του χαρακτήρα τους και των επιλογών τους».

Τα εταιρικά προγράμματα ανεβάζουν τον πήχυ ψηλά
Συμπερασματικά, η χρήση παρόμοιων προγραμμάτων στα εταιρικά περιβάλλοντα έχει αναδειχθεί ως μία δυναμική προσέγγιση για την επίτευξη της εύθραυστης ισορροπίας μεταξύ ικανοποίησης των εργαζομένων και μείωσης του κόστους. Τα συγκεκριμένα προγράμματα αναμφίβολα, όχι μόνο καλύπτουν διαφορετικές ανάγκες των εργαζομένων, αλλά συνάμα λειτουργούν ως στρατηγικά εργαλεία για την καλύτερη διαχείριση του κόστους.

Η προώθηση μιας θετικής εργασιακής κουλτούρας ανταμοιβής αποτελεί έναν επιπλέον θετικό αντίκτυπο στα εταιρικά περιβάλλοντα από αυτές τις πρωτοβουλίες.

Καταλήγοντας, ο κ. Ιατρίδης, τονίζει τη σημαντικότητα αυτών των εργαλείων για τη δημιουργία ενός ασφαλούς και σταθερού εργασιακού περιβάλλοντος για τους εργαζόμενους, προσφέροντας ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και για την εκάστοτε εταιρεία.

«Όπως επιβεβαιώνεται και από την πρόσφατη έρευνα που υλοποιήσαμε στην Edenred σε συνεργασία με τη Focus Bari και υπό την αιγίδα του ΣΔΑΔΕ για την ικανοποίηση των εργαζομένων, οι εταιρικές παροχές διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση και προσέλκυση των εργαζομένων. Οι εταιρείες είναι σε θέση να δημιουργήσουν ένα θετικό εργασιακό κλίμα για τους εργαζόμενους και μια ισχυρή εταιρική κουλτούρα, η οποία οδηγεί σε σημαντική αύξηση της ικανοποίησης και της παραγωγικότητας του ανθρώπινου δυναμικού. Δεν είναι όμως μόνο αυτό, οι εργαζόμενοι που εργάζονται σε ένα τέτοιο περιβάλλον, δεν είναι απλώς πιο αποδοτικοί, αλλά τείνουν να παραμένουν στις εταιρείες τους περισσότερο. Έτσι, η επιχείρηση αποκομίζει τα οφέλη από ένα υγιές, παραγωγικό και ικανοποιημένο ανθρώπινο δυναμικό και ταυτόχρονα προσελκύει υψηλού επιπέδου εργατικό δυναμικό».