Αντιμέτωποι με έξι συν μία προκλήσεις βρίσκονται το 2021 οι οικονομικοί διευθυντές. Οι κανονισμοί φορολογικής και νομικής συμμόρφωσης, η εφαρμογή Διεθνών Λογιστικών Προτύπων, οι κίνδυνοι που απορρέουν από το περιβάλλον,  προβλέψιμοι, και μη προβλέψιμοι, οι νέες τεχνολογίες , και ο έντονος ανταγωνισμός, είναι οι πέντε κύριες προκλήσεις για το 2021, συν μία που είναι η ανυπολόγιστη ‘κληρονομιά’ που  αφήνει ο Covid-19, μια ‘κληρονομία’ που μεταμορφώνει κυριολεκτικά την όψη των ισολογισμών για το οικονομικό έτος 2020.

 

Εξαιρουμένων, του κλάδου της λιανικής των super markets, των ταχυμεταφορών, του ηλεκτρονικού εμπορίου και των κέντρων logistic, οι περισσότεροι  κλάδοι της οικονομίας κλείνουν στους ισολογισμούς τους με αρνητικά πρόσημα το 2020. Στον αντίποδα της λιανικής των super markets που κλείνουν με αυξημένο συντελεστή, ο χώρος της HORECA –ξενοδοχεία, εστιατόρια, catering και όλες οι αλυσίδες που συντηρούν την HORECA έκλεισαν το 2020 με άδεια ταμεία. Τα μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας οδήγησαν και τον αεροπορικό κλάδο σε πολλαπλά κενά αέρος. Σε όρους κύκλου εργασιών ο αεροπορικός και ο κλάδος της ξενοδοχείας βρέθηκαν στο ναδίρ.  Θα χρειαστούν τουλάχιστον τρία με τέσσερα χρόνια για να επανέλθουν στα επίπεδα του 2019. Απέτρεψαν την ανώμαλη προσγείωση πολλών μεγάλων αεροπορικών τα κρατικά οικονομικά πακέτα στήριξης, ενώ η έλλειψη ρευστότητας, ενδεχομένως να οδηγήσει κάποιες αεροπορικές σε λουκέτα.

 

Τούτων λεχθέντων, ο πολυσύνθετος και πολυδιάστατος ρόλος του οικονομικού διευθυντή στο επιχειρησιακό περιβάλλον διευρύνεται ακόμα περισσότερο το 2021. O οικονομικός διευθυντής καλείται να σταθεί ‘ψηλά στο ανάστημα του’, να επιστρατεύσει όλες τις δυνάμεις του, να διαχειριστεί όλους τους κινδύνους συνεπακόλουθα της πανδημίας. Να ‘εξουδετερώσει’ τις ζημιές από τον Covid-19, να διαχειριστεί τον οικονομικό και κοινωνικό αντίκτυπο, εφαρμόζοντας αναπτυξιακά πλάνα και οδηγώντας την επιχείρηση στο δρόμο της κερδοφορίας, υλοποιώντας θεμιτές στρατηγικές..

 

Tο περιοδικό Finance Pro κατά την έκδοση του πρώτου τεύχους επέλεξε και ξεδιπλώνει μαζί σας ορισμένα tips –ποιοτικά στοιχεία για οικονομικούς διευθυντές για το 2021, έχοντας κάνει ένα ρεπορτάζ στην αγορά εν μέσω κορωνοϊού.

 

Διαλέξτε να έχετε στην ομάδα σας ανθρώπους επίσης πολυδιάστατους σαv και εσάς. Οι γνώσεις λογιστικής δεν αρκούν.  Η ομάδα σας θα χρειαστεί να έχει και γνώσεις διαχείρισης αλλά και γνώσεις χρηματοοικονομικών και τεχνολογίας. Μην υποτιμάτε καθόλου την ικανότητα της αντίληψης και της επικοινωνίας. Μην ξεχνάτε ότι η διαμόρφωση των στόχων απαιτεί συλλογικότητα. Πολύ βασικό, στην εξυπηρέτηση των αναπτυξιακών στόχων μίας επιχείρησης κατά το ήμισυ παίζει ρόλο η προσωπικότητα των εργαζομένων.

 

Για να βελτιώσετε τις εσωτερικές σας διαδικασίες, βρείτε την διαδικασία που σας ταιριάζει με βάση το μέγεθός της, εταιρείας σας, το είδος του λογισμικού, τις ανάγκες των πελατών και της αγοράς, και την κουλτούρα της εταιρίας. Αν και το 21 είναι ο τυχερός αριθμός, το 2021 θα αφήσουμε πίσω την γρουσουζιά του 2020 όμως το έτος θα είναι δύσκολο. Το νέο έτος θα αποτελέσει μια ιδιαίτερα κρίσιμη χρονιά για την επιχειρηματικότητα και την εθνική οικονομία. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις είναι η τρέχουσα μείωση του κύκλου εργασιών, με ταυτόχρονη έλλειψη ρευστότητας και υψηλό κόστος χρηματοδότησης. Τα εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν μέχρι σήμερα – επιστρεπτέα προκαταβολή, ΤΕΠΙΧ κ.α. – παρότι κράτησαν ένα μεγάλο μέρος της επιχειρηματικότητας όρθιο, δημιούργησαv ένα συσσωρευμένο επιχειρηματικό χρέος που θα αγγίξει τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ.

 

Ζούμε σε ένα υπέρ-πολύπλοκο περιβάλλον, η γνώση του Κώδικα Βιβλίων  και λογιστικών και φοροτεχνικών δεν αρκεί. Καταστρώσατε σχέδια αντιμετώπισης κρίσεων και ρίσκου, με όρους νηφαλιότητας και αίσθηση εθνικής ευθύνης. Οι συνεργασίες με αρμόδιους ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς έχει οφέλη.

 

Συνεργαστείτε με αναλογιστές, ζητήστε την γνώμη τους, η ανάλυση δεδομένων συνδράμει στην λήψη αποφάσεων και τον σχεδιασμό των πολιτικών στο σύγχρονο περιβάλλον.

Η βασική κατεύθυνση στην αντιμετώπιση των προκλήσεων, μεταξύ άλλων είναι η μείωση των επενδύσεων σε πάγια (CAPEX) και η αύξηση των επενδύσεων σε ανάπτυξη καινοτομίας. Ρομποτική, Τεχνική Νοημοσύνη κ.α. Η οπτική γωνία αυτή «σπρώχνει» την βιομηχανία συνολικά σε μια υιοθέτηση του Industry 4.0 με επιτάχυνση του «ψηφιακού μετασχηματισμού».

 

Οι έξυπνες, σύγχρονες, καινοτόμες επενδύσεις, οι επενδύσεις στην ανάπτυξη δεξιοτήτων του υφιστάμενου ανθρώπινου παράγοντα βοηθούν τις οικονομικές διευθύνσεις στο να παρέχουν υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας ενισχύοντας την κερδοφορία της επιχείρησης.

 

Το άγρυπνο μάτι του οικονομικού διευθυντή και της ομάδας του, ας μην παραλείπει να αναζητά και να εξετάζει με τους σύμβουλους των χρηματοδοτήσεων τα εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα χρηματοδότησης με στόχο την βελτίωση των εσωτερικών διαδικασιών. Η Ελληνική πραγματικότητα, αρχίζει να κατανοεί πλέον ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η ψηφιοποίηση, είναι μονόδρομος για τη διατήρηση της βιωσιμότητας, την δημιουργία περιβάλλοντος ανάπτυξης. Ο δημόσιος τομέας προσπαθεί να καλύψει το χαμένο έδαφος με επενδύσεις τύπου 5G. Η πάταξη της φοροδιαφυγής μέσα από τα συστήματα ηλεκτρονικής τιμολόγησης, ηλεκτρονικών βιβλίων (myData), πάταξη του λαθρεμπορίου (LOTify), δημιουργούν την αίσθηση ότι η Ελλάδα μπορεί να βρεθεί σε ανοδική πορεία τα επόμενα χρόνια.

 

Λάβετε γνώση του συνολικού περιβάλλοντος που λειτουργεί η επιχείρηση, πριν πάρετε αποφάσεις και πριν αναγνωρίσετε τις επενδυτικές ευκαιρίες. Αναγνωρίστε πριν απ’ όλα τις παθογένειες της επιχείρησης, ενταχθείτε στο σήμερα.

 

Σπεύδετε καθημερινά, εντοπίστε τα οφέλη που προσφέρει το κράτος μέσα από τον ψηφιακό του μετασχηματισμό και τα συστήματα ηλεκτρονικής τιμολόγησης. Η κληρονομιά από τον Covid-19 είναι πολλές πτωχεύσεις και αύξηση των αφερεγγυοτήτων, μεγάλες καθυστερήσεις πληρωμών και αβεβαιότητα, όπως μαρτυρούν οι μελέτες.

 

Επανεξετάστε και αναθεωρείστε τις  πολιτικές πληρωμών και εισπράξεων, συμβουλευτείτε τους διαχειριστές πιστωτικού κινδύνου, ενισχύστε την βάση δεδομένων των πελατών και των προμηθευτών σας, προκειμένου να περιορίσετε τις επισφάλειες σας.

 

Ενημερώνετε ανά τακτά χρονικά διαστήματα τα ενδιαφερόμενα σας μέρη για να ενισχύσετε τις θέσεις εμπιστοσύνης και την αξία της εταιρείας. Σας συμφέρει. Φέτος είναι η χρονιά των ESG παραγόντων, (περιβαλλοντικοί, κοινωνικοί παράγοντες και παράγοντες εταιρικής διακυβέρνησης) όλοι θα έχουμε να μάθουμε πολλά.

 

Ζητήστε την γνώμη τους και δείτε λίγο με τα μάτια  των risk managers θα σας βοηθήσει να βλέπετε τα δεδομένα πιο καθαρά.