Ο ΣΕΣΜΑ, ως μέλος της FEACO (Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ενώσεων Συμβούλων Μάνατζμεντ) συμμετέχει κάθε τρίμηνο στο Feaco Business Climate Index, μαζί με την Αυστρία, τη Γερμανία, την Ιταλία, τη Ρουμανία και τη Σλοβενία. Το Feaco Business Climate Index αποτελεί ένα εργαλείο που καθιστά εφικτή την πρόβλεψη των βραχυπρόθεσμων και των μεσοπρόθεσμων εξελίξεων στον κλάδο των συμβουλευτικών υπηρεσιών. Στην έκθεση για το δεύτερο τρίμηνο του 2021, αναδεικνύεται μια συνολικά θετική αξιολόγηση της αγοράς, από τους συμμετέχοντες στο σχετικό ερωτηματολόγιο. Ο Δείκτης του Βαρομέτρου της Feaco βρίσκεται στο 32.6, τιμή που καταδεικνύει – σύμφωνα με την άποψη των συμβούλων μάνατζμεντ – ότι η πανδημία έχει σχεδόν τελειώσει.

Τη θετικότερη άποψη έχουν οι Ισπανοί, ενώ οι Σλοβένοι σύμβουλοι μάνατζμεντ είναι οι λιγότερο αισιόδοξοι για την αγορά το επόμενο τρίμηνο. Οι Έλληνες σύμβουλοι, σε ποσοστό 71%, θεωρούν ότι οι επιχειρηματικές προσδοκίες θα βελτιωθούν στους επόμενους έξι μήνες, ποσοστό που μας κατατάσσει στην τρίτη θέση αισιοδοξίας.

Ως προς τη ζήτηση για συμβουλευτικές υπηρεσίες από συγκεκριμένους κλάδους για το επόμενο διάστημα, για την Ελλάδα, στις πρώτες θέσεις βρίσκεται ο δημόσιος τομέας και η ενέργεια, ενώ ακολουθούν οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες.

Επιπρόσθετα, η έρευνα δείχνει ότι, σε όλες τις χώρες, τόσο οι συναντήσεις με φυσική παρουσία, όσο και τα ταξίδια των συμβούλων μετά την πανδημία, αναμένεται να μειωθούν μέχρι και 70%. Η εργασία εξ αποστάσεως, από την άλλη μεριά, γίνεται σημαντικότερη και αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά σε όλες τις χώρες. Οι Έλληνες σύμβουλοι συμφωνούν με την άποψη αυτή σε ποσοστό 90%. Προηγούνται με 94.7% οι Αυστριακοί και με 92% οι Γερμανοί, ενώ ακολουθούν με 83.3% οι Ισπανοί, με 75% οι Σλοβένοι, με 72.2% οι Ιταλοί και με 70% οι Ρουμάνοι σύμβουλοι.

Οι Έλληνες σύμβουλοι, όπως και οι Ρουμάνοι συνάδελφοι τους, θεωρούν σε ποσοστό 100% ότι οι συμβουλευτικές εταιρείες θα πρέπει να αυξήσουν σημαντικά, τόσο το δικό τους επίπεδο ψηφιοποίησης (υποδομές, διαδικασίες, διαχείριση, κ.λπ.), όσο και το επίπεδο ψηφιοποίησης του χαρτοφυλακίου υπηρεσιών τους και της διαχείρισης των πελατών τους. Οι Γερμανοί ακολουθούν με 92%, οι Ισπανοί με 91.7%, οι Αυστριακοί με 88.9%, οι Σλοβένοι με 87.5% και οι Ιταλοί με 77.8%

Οι Έλληνες σύμβουλοι συμφωνούν, επίσης, σε ποσοστό 95% με την άποψη ότι οι πελάτες περιμένουν όλο και περισσότερο από τον σύμβουλο να είναι εξοικειωμένος με ευέλικτες μεθόδους και, αντίστοιχα, να σχεδιάζει τις υπηρεσίες που παρέχει, με ευέλικτο τρόπο. Από τις υπόλοιπες χώρες που ερωτήθηκαν, οι Σλοβένοι και οι Ισπανοί συμφωνούν απόλυτα, σημειώνοντας 100%, ενώ οι Ρουμάνοι 91.7%, οι Γερμανοί 89%, οι Ιταλοί 88.2% και οι Αυστριακοί 84.2%.

Tέλος, οι Έλληνες Σύμβουλοι σε υψηλό ποσοστό (77%) συμφωνούν με την άποψη ότι για τις συμβουλευτικές εταιρείες που είναι ανοικτές στην πραγματική «ποικιλομορφία», μια ενδιαφέρουσα αγορά ανθρώπινου δυναμικού θα είναι διαθέσιμη τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά. Οι Ισπανοί είναι στην πρώτη θέση με 90.9%, ακολουθούν οι Ρουμάνοι με 82.6%, οι Γερμανοί με 79%, οι Σλοβένοι με 66.7%, οι Αυστριακοί με 53.3%, και οι Ιταλοί με 50%

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύονται κάθε τρίμηνο στο www.feaco.org.

Της Νατάσας Κουμπουρέλου, Αντιπρόεδρου ΔΣ ΣΕΣΜΑ