Έχουν περάσει σχεδόν 16 χρόνια από τότε που ο βρετανός μαθηματικός Clive Humby είχε αποφανθεί ότι «τα δεδομένα είναι το νέο πετρέλαιο». Από το μακρινό 2016 έως και σήμερα ανακαλύπτουμε συνεχώς νέους τρόπους αξιοποίησής τους.

Το σίγουρο είναι η αξιοποίηση των δεδομένων και η ανάλυσή τους μπορούν να προσφέρουν σημαντική αξία στις επιχειρήσεις και ειδικά στα οικονομικά τμήματα, που καλούνται μεταξύ άλλων να πάρουν σημαντικές αποφάσεις, βασισμένες σε μεγάλο βαθμό στα μέχρι στιγμής στοιχεία. Η εταιρεία ερευνών International Data Group (IDG) πραγματοποίησε πρόσφατα έρευνα από την οποία φάνηκε πως το 78% των κορυφαίων στελεχών συμφωνούν πως τα data analytics θα αλλάξουν τον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων σε σημαντικό βαθμό μέσα στα επόμενα τρία χρόνια. Το 86% των οργανισμών που συμμετείχαν στην έρευνα έχουν ήδη υιοθετήσει η σχεδιάζουν κάποια projects που αξιοποιούν δεδομένα, όμως μόλις το 46% έχει μια ξεκάθαρη στρατηγική σε αυτό τον τομέα.

Χρήστος Μίχας, Sales Lead Banking & Insurance Sector, SAS (Greece-Bulgaria)
«Ειδικότερα σε εποπτευόμενα περιβάλλοντα, όπως είναι ο τραπεζικός και ο ασφαλιστικός κλάδος, τα δεδομένα και η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να προσδώσουν το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που επιζητούν οι οργανισμοί».

Γιατί όμως τα data analytics είναι τόσο σημαντικά; “Στο post-COVID περιβάλλον, οι επιχειρήσεις καλούνται να λειτουργήσουν σε καθεστώς αυξημένης αστάθειας και αβεβαιότητας, σε επίπεδο μακροοικονομικών τάσεων αλλά και γεωπολιτικής -μεταξύ άλλων. Την ίδια στιγμή, οι προσδοκίες των πελατών έχουν φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών και ο ανταγωνισμός σε κάθε κλάδο της οικονομίας αυξάνεται συνεχώς βάζοντας τις επιχειρήσεις υπό συνεχή πίεση να αυξήσουν την αποτελεσματικότητα και να βελτιώσουν τα αποτελέσματα. Επιπρόσθετα οι ρυθμιστικές αρχές ανά τον κόσμο δημιουργούν συνεχώς νέους κανόνες για τη λειτουργία των επιχειρήσεων”, εξηγεί ο Χρήστος Μίχας, Sales Lead Banking & Insurance Sector, SAS (Greece-Bulgaria)

Σύμφωνα με τον ίδιο η χρήση «αναλυτικών τεχνικών (Data Analytics) σε συνδυασμό με τα δεδομένα μεγάλης κλίμακας (BIG DATA) αποτελούν το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα των επιχειρήσεων στο να βελτιώσουν την εξοικονόμηση κόστους, να επαναπροσδιορίσουν τις διαδικασίες τους, να κατανοήσουν τα κίνητρα και την στρατηγική των ανταγωνιστών τους, να βρουν το συγκριτικό τους πλεονέκτημα και, ίσως το πιο σημαντικό, να δημιουργήσουν μια εξαιρετική και πραγματικά εξατομικευμένη εμπειρία πελάτη».

Ειδικότερα σε εποπτευόμενα περιβάλλοντα, όπως είναι ο τραπεζικός και ο ασφαλιστικός κλάδος, τα δεδομένα και η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να προσδώσουν το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που επιζητούν οι οργανισμοί για να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί στο παγκόσμιο τερέν και να επιτύχουν την απαιτούμενη κερδοφορία. «Η επένδυση σε τεχνολογίες analytics είναι επιβεβλημένη και αποτελεί μονόδρομο για την βιωσιμότητά τους», καταλήγει ο κ. Μίχας.

Ευστάθιος Λιακόπουλος, CEO και ιδρυτής, BSS
«Η ψηφιοποίηση επέτρεψε σε τεχνολογίες όπως η προηγμένη ανάλυση, η τεχνητή νοημοσύνη, τα μεγάλα δεδομένα και το cloud, να διεισδύσουν και να μεταμορφώσουν τον τρόπο με τον οποίο οι επιχειρήσεις συμπεριφέρονται και ανταγωνίζονται στην αγορά».

Αναγκαία η χάραξη στρατηγικής
Η ψηφιοποίηση επέτρεψε σε τεχνολογίες όπως η προηγμένη ανάλυση, η τεχνητή νοημοσύνη, τα μεγάλα δεδομένα και το cloud, να διεισδύσουν και να μεταμορφώσουν τον τρόπο με τον οποίο οι επιχειρήσεις συμπεριφέρονται και ανταγωνίζονται στην αγορά. Οι μεγάλες εταιρείες αγκαλιάζουν αυτές τις τεχνολογίες για να πραγματοποιήσουν ψηφιακό μετασχηματισμό, αποθηκεύουν νέα και πολύτιμα δεδομένα, δεν είναι απαραιτήτως σίγουρες πώς να μεγιστοποιήσουν τις δυνατότητές τους, επειδή τα δεδομένα δεν είναι δομημένα ή δεν συλλαμβάνονται εντός της εταιρείας.
“Στη BSS ως Σύμβουλοι Επιχειρήσεων στην Χρηματοοικονομικό κλάδο, με εξειδικευμένη ομάδα αναλυτών κινούμαστε γρήγορα προς τη βελτιστοποίηση των big data, αξιοποιούμε πλήρως τις δυνατότητες αδόμητων και μεγάλου όγκου δεδομένων για τους πελάτες μας. Ανακαλύπτουμε ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα και νέες ευκαιρίες στην αγορά, με συγκεκριμένα βήματα που υπόσχονται οι λύσεις μεγάλων δεδομένων και cloud, με ακρίβεια, ασφάλεια και ταχύτητα για τη δημιουργία προβλέψεων και προγνωστικών στρατηγικών”, τονίζει ο κ. Ευστάθιος Λιακόπουλος, CEO και ιδρυτής της BSS εξηγώντας τα βήματα για τη χάραξη της κατάλληλης στρατηγικής αξιοποίησης των επιχειρησιακών και οικονομικών δεδομένων μιας επιχείρησης:

  1. Καθορίζουμε μια στρατηγική δεδομένων
    Ο καθορισμός μιας στρατηγικής δεδομένων πρέπει πάντα να ξεκινά με έναν επιχειρηματικό στόχο. Μια ολοκληρωμένη στρατηγική θα εκτείνεται σε όλα τα τμήματα, καθώς και στο δίκτυο των συνεργατών. Οι εταιρείες πρέπει να εξετάσουν πού κατευθύνονται και αναπτύσσονται τα δεδομένα τους, αντί να επικεντρώνονται σε βραχυπρόθεσμες, προσωρινές διορθώσεις.
  2. Επιλέγουμε τη σωστή πλατφόρμα
    Οι ανάγκες κάθε επιχείρησης είναι διαφορετικές. Η επιλογή μιας πλατφόρμας δεδομένων cloud που είναι τόσο ευέλικτη όσο και επεκτάσιμη, θα επιτρέψει στους οργανισμούς να συλλέγουν όσα περισσότερα δεδομένα χρειάζονται κατά την επεξεργασία τους σε πραγματικό χρόνο, με απούλητη ασφάλεια
  3. Ξεκινάμε με ένα πρόβλημα
    Τα μεγάλα δεδομένα έχουν πολλές δυνατότητες. Ο εντοπισμός και η αντιμετώπιση μιας επιχειρηματικής πρόκλησης κάθε φορά και η επέκταση από τη μια λύση στην άλλη καθιστά την εφαρμογή της τεχνολογίας μεγάλων δεδομένων συνεκτική και ρεαλιστική.

«Ο στόχος μας είναι να εντάξουμε όλο και περισσότερες επιχειρήσεις στην ψηφιοποίηση ώστε να προχωρούν προς την πλήρη υιοθέτηση λύσεων big data, καθώς οι νέες τεχνολογίες θα παρέχουν οικονομικά αποδοτικές λύσεις τόσο στις μικρές όσο και στις μεγάλες εταιρείες με πρόσβαση στην καινοτομία και τεράστια ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα», τονίζει ο κ. Λιακόπουλος.

Δρ. Κωνσταντίνος Παζάλος, Director, Innovation & Analytics WITSIDE.
«Η πρόγνωση είναι αυτή που καθορίζει πλέον τους δείκτες κερδοφορίας και αυτό θα γίνεται όλο και πιο ορατό, καθώς από ανταγωνιστικό πλεονέκτημα θα εξελίσσεται σε απαραίτητη δεξιότητα επιβίωσης».

Η δύναμη των advanced analytics για τους CFOs
Με την αξιοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) και της μηχανικής μάθησης (Machine Learning) η ανάλυση των δεδομένων ξεπερνά τις παραδοσιακές μορφές του business intelligence (BI) με αποτέλεσμα να μπορούν να παραχθούν όχι μόνο συμπεράσματα αλλά και προβλέψεις. Η αξιοποίηση των δεδομένων, σε συνδυασμό με στατιστικούς αλγόριθμους και μηχανική μάθηση μπορεί να οδηγήσει το οικονομικό τμήμα μιας επιχείρησης όχι μόνο στο να γνωρίζει το τι έχει συμβεί αλλά και να έχει μια πολύ καλή κατανόηση για το τι έρχεται και το πως μπορεί κάθε απόφαση να επηρεάσει το μέλλον. «Οι CFOs έχουν εγγενή σχέση με τη διαχείριση και ερμηνεία δεδομένων. Τώρα καλούνται να πρωταγωνιστήσουν στον ψηφιακό μετασχηματισμό των εταιριών τους. Διαθέτουν το πλεονέκτημα της εξοικείωσης με την εξέταση εναλλακτικών (what-if) σεναρίων και συνεπώς τους είναι πιο εύκολο να κατανοήσουν την αξία της πρόγνωσης που οδηγεί στην πρόληψη με τα advanced analytics», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Δρ. Κωνσταντίνος Παζάλος, Director, Innovation & Analytics της εταιρείας διαχείρισης και αξιοποίησης δεδομένων WITSIDE.
Mε την αξιοποίηση των advanced analytics και τη δημιουργία εναλλακτικών σεναρίων οι CFOs μπορούν να απαντούν σε κρίσιμα ερωτήματα, όπως για παράδειγμα:

  • Πως θα κινηθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές το επόμενο τρίμηνο και τι πρέπει να κάνω για να αυξήσω την εισπραξιμότητά τους ώστε να πετύχω το στόχο για Χ έσοδα;
  • Πως θα διαμορφωθεί η ζήτηση ανά SKU το επόμενο διάστημα και τι διορθωτικές κινήσεις πρέπει να κάνω για να την ικανοποιήσω με το ελάχιστο δυνατό απόθεμα;
  • Ποιους πελάτες κινδυνεύω να χάσω και τι ενέργειες μπορώνα κάνω για τους κρατήσω ώστε να αποφέρουν Χ έσοδα και Ψ κέρδος;.