Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά το 1ο Digital Accounting Conference την Τρίτη 21 Μαρτίου, όπου συμμετείχαν λογιστές, οικονομολόγοι, καθώς και στελέχη κρατικών φορέων, οργανισμών και επιχειρήσεων.

Εκτενείς ήταν οι αναφορές στο έργο του ψηφιακού μετασχηματισμού, το οποίο εξελίσσεται στη χώρα μας, με βασικό όχημα την εφαρμογή Mydata και πρωτοπόρο-παραστάτη στην υλοποίηση του έργου, τη λογιστική κοινότητα. Στο πλαίσιο αυτό, κράτος και επιχειρήσεις εκφράζουν σιγουριά για τις συμβουλευτικές ικανότητες του λογιστή, δεδομένου ότι τα τελευταία χρόνια αποτέλεσε σημείο αναφοράς μεταξύ επιχείρησης και κράτους, δίνοντας λύσεις σε πολλές ανάγκες πέραν των τυπικών καθηκόντων του. Σημαντικά θέματα που συζητήθηκαν ήταν, επίσης, η μορφή που πρέπει να έχει το σύγχρονο λογιστικό γραφείο και οι ενέργειες κατάρτισης, στις οποίες πρέπει να προβεί κάθε λογιστής για τη δική του, προσωπική, ψηφιακή μετάβαση.

Το 1ο Digital Accounting Conference διοργάνωσαν η Boussias και το περιοδικό FinancePro, σε συνεργασία με την ΠΑΕΛΟ. Υποστήριξαν οι εταιρείες Epsilon Net (χρυσός χορηγός), Specisoft (χορηγός) και Alpha Accounting Office (υποστηρικτής). Υποστηρικτής livestreaming ήταν η Coneq. Τις συζητήσεις συντόνισαν οι δημοσιογράφοι Νεφέλη Ράντου και Νίκος Υποφάντης, ενώ τις ερωτήσεις στα πάνελ υπέβαλαν οι Λάμπρος Μπέλεσης, Πρόεδρος, Τάσος Δουκέρης, Αντιπρόεδρος και Βασίλης Παναγιωτόπουλος, Μέλος ΔΣ της ΠΑΕΛΟ.

Χαιρετισμός
Κατά την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου, χαιρετισμό απηύθυναν ο Λάμπρος Μπέλεσης, Πρόεδρος ΠΑΕΛΟ και ο Βασίλης Πρασσάς, CCO του Ομίλου Epsilon Net, οι οποίοι όρισαν εξ αρχής τον ρόλο του λογιστή στην όλη ψηφιακή μετάβαση, ως κομβικό σημείο και συνδετικό κρίκο μεταξύ κράτους και πολίτη, ενώ δεν παρέλειψαν να τονίσουν ότι η διαδικασία αυτή αποτελεί ευκαιρία αναβάθμισης του επαγγέλματός του. Ο Λάμπρος Μπέλεσης τόνισε ότι «στο κομμάτι των ψηφιακών αλλαγών εμπλέκεται πάντα το κράτος, η επιχείρηση, ο λογιστής και στη συνέχεια ο πολίτης» και στόχος του συνεδρίου είναι να αναδείξει αυτή τη σχέση, εξετάζοντας και διερευνώντας το μέλλον του επαγγέλματος, με τη συμμετοχή εκπροσώπων από κρατικούς φορείς, τον επιχειρηματικό κόσμο και την κοινότητα των λογιστών και οικονομολόγων. Από την πλευρά του, ο Βασίλης Πρασσάς, συνεχάρη τους λογιστές-φοροτέχνες για «την πλάτη που βάζουν τα τελευταία χρόνια στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού, ειδικά από την πανδημία κι έπειτα» και για το πώς ανταποκρίθηκαν στις συχνές αλλαγές, ενώ υπογράμμισε ότι «για τους λογιστές, ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι στρατηγική επιλογή αν θέλουν να πάνε ένα βήμα μπροστά».

1η Ενότητα: Ο ρόλος του Λογιστή στην ψηφιακή μετάβαση της ελληνικής οικονομίας
Την πρώτη ενότητα άνοιξε ο Γεώργιος Πιτσιλής, Διοικητής ΑΑΔΕ, με τη φράση «το μέλλον, ή το διαμορφώνεις ή το υφίστασαι», την οποία επικαλέστηκαν επανειλημμένως οι σύνεδροι κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης, δίνοντας το στίγμα για τις προθέσεις του κλάδου. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Διοικητής τόνισε ότι η Αρχή έχει εργαστεί συστηματικά τα τελευταία χρόνια για να διαμορφώσει το ψηφιακό μέλλον και το ψηφιακό παρόν, με φιλικό περιβάλλον εφαρμογών, αλλά και αξιολόγηση των αναγκών σε επίπεδο διαδικασιών, ενώ αναφέρθηκε στην εφαρμογή Mydata ως «τη μεγαλύτερη ψηφιακή μεταρρύθμιση που τρέχει αυτήν την περίοδο». Υποστήριξε ότι ο ρόλος των λογιστών σε όλα αυτά είναι κεντρικός και ότι είναι «πολύ σημαντικό στη νέα εποχή να έχουμε παραστάτη και συνεργάτη τον επιστήμονα-λογιστή, που δεν κάνει απλώς καταχωρητική δουλειά, αλλά εφαρμόζει σωστά τις διατάξεις, μειώνοντας τους κινδύνους, προς όφελος της κοινωνίας, της οικονομίας και του υγιούς επιχειρείν».

Τον λόγο στη συνέχεια πήρε ο Νίκος Σοφιανός, τ. ΓΓ και Μέλος ΔΣ του ΕΒΕΑ, ο οποίος χαρακτήρισε χιουμοριστικά τον λογιστή «πολυεργαλείο», καθώς «πρέπει να δώσει λύση σε πολλά θέματα της επιχείρησης που πολλές φορές ξεφεύγουν της καθαρά λογιστικής δουλειάς». Συνόψισε, λέγοντας ότι «η ύπαρξη ενός πολύ καλού λογιστή είναι πολύ σημαντική υπόθεση για κάθε επιχείρηση», αλλά και ότι «ο καλός λογιστής πρέπει να ενημερώνεται συνεχώς και για πολλά θέματα».

Για τις επιπτώσεις της ψηφιακής μετάβασης στον τομέα του τουρισμού μίλησε ο Γρηγόρης Τάσιος, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Τουριστικών Επιχειρήσεων, υποστηρίζοντας ότι η διαδικασία αποτέλεσε επανάσταση στα λογιστικά πρότυπα και ότι στην ξαφνική αυτή αλλαγή, «δεν έχουμε απλώς έναν λογιστή δίπλα μας, αλλά κάποιον που πρέπει να ξέρει τα πάντα σε σχέση με αυτόν τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Δεν ήμασταν απόλυτα έτοιμοι για αυτό.

Μάθαμε ο ένας πάνω στον άλλο, μέσα στην πανδημία. Για τα ξενοδοχεία, ο λογιστής είναι βασικό σημείο αναφοράς και βρίσκεται στην πρώτη τριάδα των στελεχών πλέον».

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός αλλάζει και τον ίδιο τον ρόλο του λογιστή, ο οποίος δεν είναι πια απλώς διεκπεραιωτικός, αλλά συμβουλευτικός και με στρατηγική αξία για την ανάπτυξη της επιχείρησης. Ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, Πρόεδρος Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, υποστήριξε ότι «η ψηφιακή τεχνολογία μετασχηματίζει τα πάντα στη ζωή μας και καλούμαστε να προσαρμοστούμε όλοι.

Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στην ψηφιακή διακυβέρνηση, η οποία είναι ορατή και στη φορολογική διοίκηση, με θετικό αντίκτυπο στην επιχειρησιακή λειτουργία. Πέρα από αυτό, αλλάζει και η διοικητική λογιστική, όπου όλα μπορούν να ψηφιοποιηθούν, ωφελώντας όχι μόνο τις μεγάλες, αλλά και τις μικρές επιχειρήσεις». Ο Πρόεδρος επέστησε την προσοχή στο θέμα της νοοτροπίας, παροτρύνοντας «να εξαλείψουμε τη γραφειοκρατία και όχι να την μετατρέψουμε απλώς σε ψηφιακή».

2η Ενότητα: Οι επίκαιρες προκλήσεις στον ψηφιακό μετασχηματισμό του λογιστηρίου και του λογιστικού γραφείου
Την επίδραση των εφαρμογών Mydata και ΕΡΓΑΝΗ και την ανταπόκριση του κλάδου εξέτασε η 2η ενότητα.
Ο Ρένος Καραστάθης, Προϊστάμενος Δ/νσης Στρατηγικής Τεχνολογιών Πληροφορικής στη Γενική Δ/νση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΑΑΔΕ, υποστήριξε τη σημασία της εφαρμογής Mydata με αριθμούς: «Οι εγγεγραμμένες επιχειρήσεις είναι σχεδόν 1,2 εκατ., δηλαδή σχεδόν το 100% όλων των επιχειρήσεων και έχουν διαβιβαστεί περίπου 2 δισ. παραστατικά», ενώ οι αριθμοί αυτοί αυξάνονται και η ψηφιακή κουλτούρα διαδίδεται.
«Το Mydata είναι το μεγαλύτερο έργο των τελευταίων 30 ετών στον ψηφιακό μετασχηματισμό και ειδικά για τη φορολογική διοίκηση. Επηρεάζει τη συμπεριφορά των επιχειρήσεων, των εταιρειών λογισμικού, των λογιστών και της ΑΑΔΕ, για τη νέα ψηφιακή σχέση που θέλουμε να επιτύχουμε», δήλωσε ο Αντώνης Ντίνος, Προϊστάμενος Ψηφιακής Απεικόνισης Συναλλαγών & Διαβίβασης Δεδομένων, Δ/νση Ελεγκτικών Διαδικασιών στη Γενική Δ/νση Φορολογίας της ΑΑΔΕ.

Από την πλευρά του, ο Κωνσταντίνος Αγραπίδας, Γενικός Διευθυντής Εργασιακών Σχέσεων, Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία και Ένταξης στην Εργασία, του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, τόνισε ότι το πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ εξασφαλίζει διαφάνεια, καθώς «καταγράφει σε πραγματικό χρόνο την εργασιακή σχέση του εργαζόμενου με την επιχείρηση. Μετεξελίσσεται διαρκώς για την προστασία των δικαιωμάτων του εργαζομένου, για τη σωστή αμοιβή του και για τον πραγματικό χρόνο εργασίας του».

Ο Δημήτρης Πανόπουλος, Αναλυτής Δεδομένων της Αγοράς Εργασίας στο Τμήμα Μηχανισμού Διάγνωσης της Αγοράς Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας, αναφέρθηκε στον μηχανισμό διάγνωσης που συνδέεται με το ΕΡΓΑΝΗ, ως ολοκληρωμένο εργαλείο ΒΙ που καινοτομεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ εξήγησε ότι «είναι πληροφοριακό σύστημα που συνυπολογίζει δεδομένα από πολλές εθνικές βάσεις δεδομένων και επιτρέπει να διαμορφώνονται συνδυαστικές διαδραστικές καρτέλες και πολλά σενάρια συγκρίσεων».

Τον λόγο πήρε στη συνέχεια ο Γιώργος Χριστόπουλος, Φοροτεχνικός-Οικονομολόγος, με συγγραφική και διδακτική εμπειρία, επιστημονικός συνεργάτης του Taxheaven, μέλος της Μental Group Γ. Χριστόπουλος και Συνεργάτες και τ. καθηγητής ΤΕΙ. «Ο ρόλος του λογιστή στη νέα εποχή θα αναβαθμιστεί ή θα χάσει σπουδαιότητα. Προς το παρόν έχουμε δει μόνο επιβάρυνση στην καθημερινότητα των λογιστικών γραφείων», υποστήριξε, ενώ παρότρυνε τη νέα γενιά λογιστών «να ενημερώνεται συνεχώς – λογιστική και τεχνολογία πρέπει να πηγαίνουν μαζί».

Ο Ιορδάνης Πέτσογλου, CEO της Alpha Logistiki Accounting Office, αναγνώρισε ότι οι εφαρμογές Mydata και ΕΡΓΑΝΗ αναβαθμίζουν τον κλάδο, μολονότι υπάρχουν ακόμη προβλήματα, όπως ότι «6 στις 10 επιχειρήσεις δεν έχουν τη δυνατότητα να στέλνουν στοιχεία στο σύστημα». Αυτό, δήλωσε, το επωμίζονται οι λογιστές και γι’ αυτό ζητούν χρόνο «για να μάθουν τα εργαλεία και να τα αξιοποιήσουν όσο το δυνατόν καλύτερα».

Ο Αριστείδης Ζέρβας, CFO της Kleemann Group, συμφώνησε ότι είναι πρωτοποριακές αυτές οι εφαρμογές, αλλά ότι «πρέπει ακόμη να αυξήσουμε την παραγωγικότητά μας». Εξέφρασε την πεποίθηση ότι το επάγγελμα του λογιστή θα αλλάξει «προς το καλό και ο λογιστής θα εξελιχθεί σε αναλυτή που θα βοηθά τον επιχειρηματία και το κράτος στη λήψη σωστών αποφάσεων».

Τέλος, σύμφωνα με τον Ιωάννη Κουτκουδάκη, CFO του Ομίλου Epsilon Net, «το επιχειρείν στην Ελλάδα το 2023 απαιτεί πλήρη πρόσβαση στην πληροφορία και ανάλυση δεδομένων για την καλύτερη λήψη αποφάσεων, προκειμένου ο λογιστής να αποτελέσει απαραίτητο σύμβουλο εξέλιξης της επιχείρησης. Διανύουμε την εποχή της πληροφορίας και, όποιος την έχει και τη χρησιμοποιεί σωστά, έχει δύναμη».

3η Ενότητα: Οι σύγχρονες υπηρεσίες του εκσυγχρονισμένου λογιστικού γραφείου και του λογιστηρίου της επιχείρησης
«Ο ψηφιακός μετασχηματισμός διαφοροποιεί τελείως το λογιστικό επάγγελμα και δημιουργεί νέες απαιτήσεις στην οργάνωση και εξέλιξη του επαγγέλματος», δήλωσε ο Λάμπρος Μπέλεσης κατά τη διάρκεια της συζήτησης, συμπυκνώνοντας το κυρίαρχο πνεύμα. Οι σύνεδροι βλέπουν ευκαιρίες, παροτρύνουν τον λογιστή να αναλάβει πρωτοβουλίες για την εξέλιξή του, τονίζουν την αξία του ανθρώπινου παράγοντα και προειδοποιούν για τους κινδύνους της ψηφιακής γραφειοκρατίας.

Η προσωπική σχέση του λογιστή με τον πελάτη του είναι πλεονέκτημα, αλλά πρέπει να το καλλιεργεί, να είναι ανοιχτός σε συνεργασίες με μεγαλύτερα γραφεία και να αντιμετωπίζει το γραφείο του ως επιχείρηση. Στη συζήτηση περί κοστολόγησης των υπηρεσιών του λογιστικού γραφείου, τονίστηκαν η αξία του υγιούς ανταγωνισμού, η ανάγκη τα λογιστικά γραφεία να κρατούν υψηλά την ποιότητα των υπηρεσιών τους ώστε να διεκδικούν καλές αμοιβές, αλλά και η σημασία της επένδυσης σε νέες τεχνολογίες που θα φέρουν προστιθέμενη αξία.

Τις εργασίες της 3ης ενότητας άνοιξε ο Μιχάλης Πόλυγγερ, Πρόεδρος Λογιστικού Συλλόγου Αθηνών, υποστηρίζοντας ότι «η σύνδεση του επαγγέλματός μας με την αγορά είναι το σημείο όπου πρέπει να στοχεύουμε όλοι, είτε εκπροσωπούμε τον κλάδο, είτε από οποιαδήποτε άλλη θέση, προκειμένου να αναβαθμιστεί το επάγγελμα», ενώ προειδοποίησε ότι η ψηφιοποίηση δεν θα φέρει εντυπωσιακό αποτέλεσμα αν συνοδεύεται από ηλεκτρονική γραφειοκρατία.

Από την πλευρά του, ο Ευστάθιος Λιακόπουλος, Founder & CEO της BSS, θεωρεί ότι η τρέχουσα συγκυρία επιτρέπει στον λογιστή να παράγει και υπηρεσίες οικονομικού συμβούλου: «Για τον κλάδο είναι εξαιρετική περίοδος και ο ρόλος μας είναι πάρα πολύ σημαντικός στο να καθοδηγήσουμε την επιχειρηματικότητα σε νέο μέλλον, πιο ουσιαστικό για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων» και προτρέπει τον παραδοσιακό λογιστή να περάσει σε μοντέλο εξελιγμένου λογιστικού γραφείου.

Από άλλη κατεύθυνση προσέγγισε τις ευκαιρίες εκσυγχρονισμού η Μαρία Σκοτάδη, Οικονομόλογος, Λογίστρια, Φοροτεχνικός Α’ τάξης, θεωρώντας ότι «οι θέσεις εργασίας με έντονο το ανθρώπινο στοιχείο όπως η λογιστική, είναι απίθανο να καταληφθούν» από την ΤΝ. Υπογράμμισε ότι «πλέον, δεν είμαστε μόνο επιστήμονες, αλλά και επιχειρηματίες» και παρότρυνε τα λογιστήρια να επενδύσουν «στο βασικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που δεν θα πάψει ποτέ να είναι ο άνθρωπος».

Τη σημασία της ανθρώπινης συμβολής τόνισε και ο Ιωάννης Αραμπατζής, CFO στην Timac Agro-Λύδα, ο οποίος δήλωσε ότι «η δική μας αξία είναι να φέρουμε τα πράγματα στην ελληνική πραγματικότητα» και προσέθεσε ότι είναι σημαντικό «να δούμε με την ανθρώπινη ματιά που πάει το επάγγελμα», καταλήγοντας ότι «η πρόοδος θα επέλθει από προσωπικές εμπειρίες και γνώσεις, οι οποίες διευρύνονται από την τεχνολογία».

Για τον Θοδωρή Ματσαντώνη, CFO της Cafetex, «το μεγάλο στοίχημα είναι η αποτελεσματική αξιοποίηση όλων των ψηφιακών εργαλείων», η οποία συνδέεται και με κατάλληλα καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό. «Ο συνδυασμός των δύο δίνει τη δυνατότητα διείσδυσης, ανάλυσης και επεξήγησης δεδομένων», για την ορθότερη λήψη αποφάσεων στις επιχειρήσεις.

Στην εισήγησή του, ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κωνσταντίνος Κόλλιας, υποστήριξε ότι, σε περιβάλλον, όπου «η ψηφιοποίηση κάθε είδους υπηρεσίας προχωρά με ασύλληπτες ταχύτητες, ο λογιστικός κλάδος δεν μπορεί να μένει πίσω από τις εξελίξεις» και συμπλήρωσε: «Είμαστε υπέρ της εξέλιξης της τεχνολογίας και της ψηφιοποίησης των διαδικασιών, αλλά χωρίς βιασύνη, με διαβούλευση, πάνω από όλα με σεβασμό στον κλάδο που καλείται να εφαρμόσει όλα αυτά που σχεδιάζονται και νομοθετούνται, δηλαδή στους λογιστές-φοροτεχνικούς». Ως προς τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα πολύ μικρά γραφεία, προτρέπει «να έχουν αυτιά και μάτια ανοιχτά, να προσαρμοστούν και να εκμεταλλευθούν τα προγράμματα για να επιβιώσουν», καθησυχάζοντας πάντως ότι «η αγορά έχει χώρο για όλους».

4η Ενότητα: Ο Λογιστής ως επιχειρηματικός σύμβουλος
Τη σημασία του σωστού positioning, τις προκλήσεις που εκπορεύονται από την έλλειψη νεοεισερχόμενων στον κλάδο, αλλά και τις ευκαιρίες για ουσιαστική αναβάθμιση του ρόλου του λογιστή χάρη στα ψηφιακά εργαλεία, πρόβαλαν στην 4η ενότητα οι σύνεδροι, ενώ συζητήθηκαν τα εργαλεία που πρέπει να διαθέτει ο λογιστής για αυτήν την αναβάθμιση. Ακόμη και τα μικρά λογιστικά γραφεία μπορούν να προσφέρουν συμβουλευτικές υπηρεσίες, αρκεί να επενδύσουν στην ανάπτυξή τους οι ίδιοι οι λογιστές, να ορίσουν το positioning του γραφείου τους και να δημιουργήσουν τις συναφείς λύσεις. Ως προς την οργάνωση που πρέπει να έχει το σύγχρονο λογιστικό γραφείο, το συμπέρασμα ήταν ότι πρέπει να διαθέτει χωριστά τμήματα, π.χ. μισθοδοσία, Mydata, R&D, ώστε να λειτουργεί ως επιχείρηση, με το βλέμμα στραμμένο στην αγορά.

Ο Δημήτρης Δημητρίου, CEO & Founder, CPA Ορκωτοί Λογιστές & Σύμβουλοι, σχολίασε ότι «η ψηφιοποίηση ακόμη δεν έχει πάρει σάρκα και οστά όπως θέλουμε στο λογιστικό επάγγελμα», ενώ τόνισε ότι «δεν πρέπει να είμαστε με παρωπίδες, αλλά να αναπτύξουμε το επιχειρηματικό μοντέλο, που έχει μείνει πίσω».

Ο λογιστής σήμερα έχει αναβαθμιστεί σε σύμβουλο, υποστήριξε η Σουσάνα Πατσούμη-Κάλφα, Co-Founder & CBO, Atlas Consulting, ενώ υπογράμμισε ότι «η συμβουλευτική αναπτύσσεται με τα χιλιόμετρα που γράφουμε κι εμείς οι ίδιοι ως επιχειρηματίες».

Με αυτό συμφώνησε η Άννα Σπαθή, CEO, Acis Consulting, η οποία δήλωσε επίσης, «οφείλουμε να παρέχουμε συμβουλές για τη λήψη αποφάσεων σε θέματα χρηματοοικονομικής επιχειρηματικής δραστηριότητας».

«Έχουμε ανάγκη τα εργαλεία που παρέχουν ευκολία στην εφαρμογή της διοικητικής λογιστικής», σύμφωνα με τον Θεοκλή Βασιλειάδη, CEO & Founder της Specisoft, ο οποίος θεωρεί ότι «αν κάποιος έχει βγει από ένα πανεπιστήμιο ως οικονομολόγος, δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην είναι σύμβουλος επιπέδου, αρκεί να εκπαιδεύεται συνεχώς».
Η Γεωργία Σουρλαντζή, Finance Director, AbbVie, θεωρεί πως «για τον λογιστή του μέλλοντος απαιτείται πρώτα growth mindset και η περιέργεια να κατανοήσει τις ανάγκες του πελάτη του και τις ανάγκες της επιχείρησης», ενώ συμπλήρωσε ότι πρέπει να εξοικειωθεί με τα τεχνολογικά εργαλεία.

 

5η Ενότητα: Η δια βίου εκπαίδευση των λογιστών σε εξειδικευμένα θέματα και κριτήρια επιλογής και αξιολόγηση του Λογιστή του μέλλοντος
Εκ των ων ουκ άνευ η δια βίου εκπαίδευση για τον λογιστή, καθώς οι απαιτήσεις και συνθήκες της εργασίας του μεταβάλλονται συνεχώς. Πολύτιμη κρίθηκε η πανεπιστημιακή εκπαίδευση, αλλά όχι επαρκής: αναγκαία η περαιτέρω κατάρτιση, τόσο σεμιναριακά, όσο και on-the-job, δεδομένου ότι κάθε εταιρεία έχει δική της κουλτούρα.

Επιπλέον, εκτός από hard skills, οι εργαζόμενοι πρέπει να έχουν εξίσου ανεπτυγμένα soft skills, ώστε να καθίστανται ανταγωνιστικοί και ευπροσάρμοστοι. Οι σύνεδροι συμφώνησαν ότι εξίσου αναγκαίες είναι η κριτική θεώρηση και η ηθική.

Ο Μιχάλης Σαμωνάς, Γενικός Διευθυντής ΣΙΔΜΑ, χαρακτηριστικά δήλωσε ότι «η δια βίου μάθηση είναι υποχρεωτική», όχι προαιρετική και «όποιος θέλει να κάνει αυτό το επάγγελμα, πρέπει να επενδύει πολύ χρόνο στη μάθηση».

Εξίσου κάθετος και ο Νίκος Παππάς, CFO της Isomat, ο οποίος υποστήριξε ότι «το επάγγελμα απειλείται, αν δεν αλλάξει ο ίδιος ο λογιστής» και ότι «πρέπει να έχουμε πάντα γνώση του τί γίνεται εκτός Ελλάδος, αν θέλουμε ελληνικές επιχειρήσεις να γίνονται πολυεθνικές».

Ο Διευθυντής Σπουδών του ΚΕΛΕ, Νίκος Γκούντας, από την πλευρά του, συνέδεσε το πρόβλημα ανεύρεσης νέων στελεχών με το χάσμα μεταξύ πανεπιστημίου και αγοράς εργασίας και υποστήριξε ότι «ο νέος λογιστής οφείλει να εξελίξει τις γνώσεις του σε πρακτικό επίπεδο», κάτι που μπορεί να λύσει η δια βίου εκπαίδευση.

«Με τη συμμετοχή σε σεμινάρια αποκτά κανείς πρόσβαση σε γνώση που δεν παρέχεται στις διδακτικές αίθουσες του πανεπιστημίου», υποστήριξε η Ντίνα Μπουρούνη, HR Consultant στην Achieve Performance και διευκρίνισε ότι τη γνώση αυτήν την παρέχουν έμπειροι σύμβουλοι, από τους οποίους ο εκπαιδευόμενος μπορεί να διδαχθεί και καλές πρακτικές.

Ο Πέτρος Μανδηλαράς, ACCA, ΟΕΛ και Partner στην Argo Audit, έριξε το βάρος στην αξία των soft skills, δηλαδή, μεταξύ άλλων, «να μπορεί να είναι και λίγο ψυχολόγος, ώστε να ζυγίζει τις καταστάσεις», δεδομένου ότι ο λογιστής συχνά καλείται να έχει αρμοδιότητες έξω από τα αυστηρά λογιστικά δεδομένα.

Στο ερώτημα αν τα πανεπιστήμια μπορούν να παράγουν πτυχιούχους έτοιμους για την αγορά εργασίας, ή αν απαιτείται επιπλέον σεμιναριακή εκπαίδευση, οι ομιλητές αναγνώρισαν το υψηλό επίπεδο της εκπαίδευσης στο ελληνικό πανεπιστήμιο, αλλά εντοπίζουν χάσμα μεταξύ της θεωρητικής εκπαίδευσης και των καθημερινών αναγκών των επιχειρήσεων. Εδώ υπεισέρχεται ο ρόλος των επαγγελματικών τίτλων, οι οποίοι εξασφαλίζουν πρακτικά εφόδια. Άλλα χαρακτηριστικά που φαίνεται να ζητά η αγορά, στο στάδιο επιλογής προσωπικού, είναι η νοοτροπία του υποψήφιου που καθορίζει αν αυτός θα προσαρμοστεί στην εταιρική κουλτούρα ή όχι, η κινητοποίησή του και η αντοχή του χαρακτήρα σε συνθήκες πίεσης.

Στον επίλογό του κατά τη λήξη του συνεδρίου, ο Βασίλης Καφίρης, Διευθυντής Σύνταξης του περιοδικού FinancePro και διοργανωτής του συνεδρίου εκ μέρους της Boussias, δήλωσε ότι στόχος είναι να διατηρηθεί η κοινότητα διαλόγου που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του συνεδρίου, ενώ σχολίασε ότι, στην εθνική προσπάθεια προς την ψηφιακή μετάβαση, η συμβολή του λογιστικού κλάδου είναι κρίσιμης σημασίας και ως τέτοια πρέπει να αναγνωριστεί από όλους.