Τα νέα δεδομένα στην καθημερινή λειτουργία των εταιρειών αποτελούν σοβαρή πρόκληση αλλά και ευκαιρία για αύξηση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητάς τους. Η Οικονομική Διεύθυνση, όπως μας λέει ο κύριος Καλαφατάς, οφείλει να κατανοεί σε βάθος ένα ευρύ φάσμα παραγόντων και την επίδρασή τους στην αγορά και τη λειτουργία της επιχείρησης.

Η υγειονομική κρίση έχει επηρεάσει καθοριστικά την ελληνική οικονομία. Πώς αντιμετωπίζετε ως εταιρεία τις επιπτώσεις της;

Τον τελευταίο χρόνο, η ανθρωπότητα αντιμετωπίζει μια πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση που προκαλεί, σοβαρές αναταράξεις στην παγκόσμια οικονομία. Οι επιπτώσεις για τη χώρα μας, που μόλις είχε αρχίσει να επανέρχεται μετά από πολυετή οικονομική ύφεση, ήταν και συνεχίζουν να είναι ισχυρές.

Στη MYTILINEOS λειτουργούμε πάντα με έντονο αίσθημα ευθύνης αλλά και υψηλό βαθμό προσαρμοστικότητας. Από την πρώτη στιγμή θέσαμε δύο στόχους που ακολουθούμε πιστά και αδιαπραγμάτευτα μέχρι και σήμερα. Την προάσπιση της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων μας και την διασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας της εταιρείας.

Παραμένουμε σε διαρκή επαγρύπνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας του Covid-19, εφαρμόζοντας πολύ αυστηρά πρωτόκολλα υγείας και ασφάλειας σύμφωνα με τις εθνικές και διεθνείς κατευθύνσεις πρόληψης και προστασίας. Ταυτόχρονα, έχοντας επενδύσει σημαντικά στον τομέα της ψηφιοποίησης των εργασιών μας, διασφαλίζουμε πλήρεις δυνατότητες απομακρυσμένης εργασίας σε όλο το προσωπικό μας στην Ελλάδα και σε πάνω από δέκα διαφορετικές χώρες στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική, την Ασία, την Αυστραλία και τη Λατινική Αμερική.

Η άμεση αντίδρασή μας, η ευέλικτη διαχείριση και η προσαρμοστικότητα που επιδείξαμε, ήταν παράγοντες που συνέβαλαν ώστε να είναι το 2020 μία χρονιά καλών οικονομικών αποτελεσμάτων, που στηρίζεται πρωτίστως στην αδιάλειπτη λειτουργία όλων των παραγωγικών μας εγκαταστάσεων, χωρίς τη δημιουργία προβλημάτων στην αλυσίδα εφοδιασμού και τις παραγγελίες των πελατών αλλά και στην σωστή και επιμελή οικονομική διαχείριση.

Φυσικά, όλα αυτά δεν θα ήταν αρκετά χωρίς την άοκνη προσπάθεια των ανθρώπων μας και την αφοσίωση όλων μας στις αξίες της εταιρείας. Η αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης στη MYTILINEOS ήταν και συνεχίζει να είναι μια συλλογική προσπάθεια και νιώθουμε ιδιαίτερα υπερήφανοι για αυτό.

Πρόσφατα ανακοινώσατε τα ετήσια οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας για το 2020. Τι σηματοδοτούν αυτά τα στοιχεία;

Θα ξεκινήσω από τον τρόπο που, για πρώτη φορά φέτος, η MYTILINEOS δημοσιοποίησε τα οικονομικά αποτελέσματα για το 2020. Μέσω του Flash Note. Είμαστε από τις πρώτες Ευρωπαϊκές εταιρείες που ανακοινώνει ετήσια αποτελέσματα ένα μόλις μήνα μετά τη χρήση. Ήταν κάτι που κάναμε για πρώτη φορά. Το εν λόγω εγχείρημα απαιτεί πολύ μεγάλη εσωτερική οργάνωση, πολλές ομάδες να δουλέψουν γρήγορα, μεθοδικά και αποτελεσματικά. Αυτό από μόνο του λέει πολλά για το σημείο που βρίσκεται συνολικά ο οργανισμός σήμερα, την ετοιμότητά του αλλά και τις δυνατότητές του, ειδικά στην εποχή που διανύουμε.

Αναφορικά με τους στόχους, το 2020 πετύχαμε το στόχο που τέθηκε στην Ετήσια Γενική Συνέλευση της εταιρείας ένα χρόνο πριν, να παραμείνει δηλαδή η λειτουργική μας κερδοφορία στα επίπεδα του 2019, η οποία ήταν μια χρονιά ρεκόρ. Η επιτυχία μας αυτή αποδεικνύει την άμεση αντίδραση μας στα νέα δεδομένα καθώς και τους σωστούς και έγκαιρους χειρισμούς μας.

Συνολικά, το 2020 η MYTILINEOS αξιοποίησε στο έπακρο τα ανταγωνιστικά της πλεονεκτήματα, τη συμπληρωματικότητα και τις συνέργειες ανάμεσα στους Τομείς Δραστηριότητας, εντατικοποίησε τις δράσεις βελτιστοποίησης κόστους και με βασικό μοχλό τον Τομέα Ηλεκτρικής Ενέργειας & Φυσικού Αερίου κατόρθωσε όχι μόνο να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στην πανδημία, αλλά και να θέσει στέρεες βάσεις για ισχυρή ανάπτυξη τα αμέσως επόμενα έτη.

Το γενικό περιβάλλον παραμένει ρευστό, αναμένοντας την αποτελεσματικότητα των εμβολιασμών, αλλά και των μέτρων στήριξης της οικονομίας. Ωστόσο, η ανάκαμψη των διεθνών τιμών των μετάλλων, η περεταίρω ανάπτυξη μας στον τομέα της ενέργειας και ειδικότερα της πράσινης ενέργειας, καθώς και η ενίσχυση του χαρτοφυλακίου των αναληφθέντων έργων στους τομείς Βιώσιμης Ανάπτυξης (SES) και Ανάπτυξης Ανανεώσιμών Πηγών και Αποθήκευσης Ενέργειας (RSD), αποτελούν τους καταλύτες για σημαντικά καλύτερες οικονομικές επιδόσεις τόσο το 2021 αλλά και το 2022.

Τι σημαίνει για την ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ η επέκταση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας;

Η MYTILINEOS είναι πρωτοπόρος στο ζήτημα της Βιώσιμης Ανάπτυξης καθώς, όπως ανακοινώσαμε πρόσφατα, είμαστε η πρώτη ελληνική εταιρεία, αλλά και από τις πρώτες βιομηχανίες στην Ευρώπη και τον κόσμο, που θέτει σαφείς στόχους και δεσμεύεται να ελαχιστοποιήσει το ανθρακικό της αποτύπωμα, δείχνοντας το δρόμο για μία πιο πράσινη και περιβαλλοντικά φιλική βιομηχανία. Ωστόσο, για τη MYTILINEOS, η βιώσιμη ανάπτυξη δεν είναι μόνο ένα σύνολο δράσεων και πρωτοβουλιών. Είναι μια στρατηγική επιχειρηματική απόφαση. Είναι ο τρόπος που θα αναπτυχθούμε και θα διασφαλίσουμε τα ανταγωνιστικά μας πλεονεκτήματα στο μέλλον.

Τα επόμενα χρόνια, οι επενδύσεις στο πεδίο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) και τις τεχνολογίες αποθήκευσης θα αποτελέσουν τους μοχλούς της οικονομικής απόδοσης τόσο της MYTILINEOS όσο και των βιομηχανιών παγκοσμίως.

Μέσω της επέκτασης στις ΑΠΕ και τις τεχνολογίες αποθήκευσης, η MYTILINEOS υιοθετεί τις προοπτικές ανάπτυξης της βιομηχανίας αλλά και της εθνικής οικονομίας εν γένει. Αρκεί να αναλογιστούμε ότι κάθε ευρώ που επενδύεται στην ενεργειακή μετάβαση, θα αποδώσει έως και 10 ευρώ, δημιουργώντας 5,5 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας έως το 2050.

Η πρόσφατη συμφωνία για απόκτηση χαρτοφυλακίου 20 υπό ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάρκων συνολικής ισχύος 1,48GW ενισχύει το ενεργειακό μας χαρτοφυλάκιο, όπως απαιτείται για τις ενεργειακές εταιρείες του μέλλοντος, προσφέροντας παράλληλα σημαντικές δυνατότητες και ευελιξία αναφορικά με τις ενεργειακές ανάγκες της εταιρείας. Οι ΑΠΕ έχουν ουσιαστικό ρόλο στην ανάπτυξη της MYTILINEOS και θα αποτελέσουν σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στο άμεσο μέλλον.

Συμφωνείτε πως η πανδημία επιτάχυνε τις διαδικασίες ψηφιακού μετασχηματισμού των επιχειρήσεων;

Είναι γεγονός πως η παρατεταμένη και εκτενής ανάγκη απομακρυσμένης εργασίας καθώς και πλήρους απουσίας «φυσικής» επαφής και συναντήσεων, λόγω της πανδημίας, επέφερε σημαντικές προκλήσεις στην καθημερινή λειτουργία των επιχειρήσεων σε παγκόσμιο επίπεδο.

Την ίδια στιγμή όμως, ανέδειξε και νέες δυνατότητες τις οποίες μπορούμε να αξιοποιήσουμε, καθώς κινούμαστε προς την επόμενη μέρα. Η MYTILINEOS αναγνωρίζει πως όλα αυτά αποτελούν μια σοβαρή πρόκληση αλλά συνάμα και μία ευκαιρία. Μια ευκαιρία για αύξηση της παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, καθώς και βελτίωση της ποιότητας και ταχύτητας των διαδικασιών.

Γι’ αυτό η εταιρεία εδώ και αρκετό καιρό έχει προχωρήσει σε μια σειρά πλήρως ψηφιοποιημένων λειτουργιών, που αφορούν σε εσωτερικές ροές εργασίας, για την βελτίωση της αποδοτικότητας και της ταχύτητας διεκπεραίωσης διαδικασιών. Αυτό συνέβαλε ώστε με την εκκίνηση της πανδημίας να μπορούμε να μεταβούμε πλήρως και απρόσκοπτα σε καθεστώς απομακρυσμένης εργασίας.

Επιπλέον, εδώ και αρκετά χρόνια, έχουμε επενδύσει αντίστοιχα στην ψηφιακή μετάβαση και για το εργοστάσιο της Αλουμίνιον της Ελλάδος, υλοποιώντας το πρωτοποριακό πρόγραμμα digital smelter σε συνεργασία με τη General Electric, που αποτελεί την πρώτη ψηφιακή λύση στην λειτουργία της Ηλεκτρόλυσης. Και βέβαια, η Protergia έχει αναπτύξει καινοτόμες ψηφιακές λύσεις όπως η υπηρεσία Protergia Net Metering καθώς και η e-υπογραφή.

Ασφαλώς, η είσοδος μας στον ψηφιακό μετασχηματισμό δεν σταματάει εδώ και θα συνεχίσουμε να υλοποιούμε καινοτόμες πρακτικές στο σύνολο των δραστηριοτήτων μας το επόμενο διάστημα.

Έχει αλλάξει ο ρόλος της οικονομικής διεύθυνσης στο σύγχρονο εταιρικό περιβάλλον;

Ο ρόλος της Οικονομικής Διεύθυνσης έχει εξελιχθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Η σύγχρονη Οικονομική Διεύθυνση πρέπει να αποτελεί ένα σημαντικό, στρατηγικό εταίρο και συνομιλητή της Διοίκησης. Οφείλει να κατανοεί σε βάθος ένα ευρύ φάσμα παραγόντων και την επίδραση τους στην αγορά και τη λειτουργία της επιχείρησης. Πρέπει να αναπτύσσει νέα εργαλεία προβλέψεων, εκτίμησης των κινδύνων καθώς και ανάλυσης και αποτίμησης των ευκαιριών. Λειτουργώντας σε ένα περιβάλλον που γίνεται όλο και πιο δυναμικό και ευμετάβλητο, πρέπει να εφαρμόζει νέες μεθόδους αυξάνοντας την ευελιξία της χωρίς παράλληλα να αφίσταται από τις αρχές και τους κανόνες που οφείλει να ακολουθεί.