Οι παροχές έχουν πολλαπλά οφέλη για τις επιχειρήσεις, τους εργαζόμενους και το κράτος. Όπως μας λέει ο κύριος Κολοβός, η Edenred προσφέρει πρωτοποριακές υπηρεσίες που απαντούν στις ανάγκες του σήμερα με σύμμαχο την τεχνολογία, η οποία αποτελεί τον βασικό μοχλό ανάπτυξης και εξέλιξης για τον κλάδο των παροχών.

Ποια είναι τα οφέλη για τις επιχειρήσεις (μικρές – μεγάλες);

Είναι σαφές πως τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις στρέφονται στην υιοθέτηση νέων παροχών προς τους εργαζομένους τους. Οι λόγοι ποικίλουν, και σίγουρα αποδεικνύουν πόσο σημαντικά είναι τα οφέλη που φέρνουν μαζί τους τέτοιες παροχές όπως αυτή της σίτισης. Κλείνοντας πλέον 25 χρόνια παρουσίας στην Ελληνική αγορά είναι σαφές ότι οι μεγάλες και πολυεθνικές επιχειρήσεις είναι αυτές που δίνουν το «βηματισμό» στην αγορά εργασίας και κατ’ επέκταση στον τομέα των παροχών. Όσο περισσότερες επιχειρήσεις εντάσσουν παροχές στην πολιτική τους που δίνουν αξία και καλύπτουν βασικές ανάγκες, στηρίζουν τους εργαζόμενους και κάνουν αυτές τις παροχές αναπόσπαστο μέρος του «πακέτου» τους σε κάθε επαγγελματικό τους βήμα. Είναι πλέον σαφές πως αν μία επιχείρηση θέλει να αποτελεί εργοδότη επιλογής, πέραν του μισθού, πρέπει να προσφέρει στους ανθρώπους της τα μέσα ώστε να καλύπτουν με ποιότητα και ασφάλεια διαφορετικές ανάγκες, είτε προσωπικές είτε για το σύνολο της οικογένειάς τους. Το οικονομικό όφελος για τις εταιρείες είναι ξεκάθαρο, καθώς υπάρχουν παροχές που έχουν σημαντικά οφέλη, όπως το γεγονός ότι δεν επιβαρύνονται από εργοδοτικές εισφορές και αποτελούν παραγωγικές δαπάνες, ενώ με την εφαρμογή τους η εταιρεία προάγει την κουλτούρα φροντίδας και προσφοράς στους ανθρώπους της.

Τέλος, δεν πρέπει να παραλείψω να αναφερθώ σε ένα επιπλέον όφελος, το οποίο τους τελευταίους δώδεκα μήνες αναδείχθηκε εξαιτίας αυτής της πρωτόγνωρης κατάστασης που βιώνουμε. Πίσω από κάθε παροχή κρύβεται ένα μεγάλο οικοσύστημα. Έτσι λοιπόν, πέρα από τα πολλαπλά οφέλη των παροχών για την ίδια την επιχείρηση, για τον εργαζόμενό και το κράτος, ωφελούνται σημαντικά και οι επιχειρήσεις που ανήκουν στο δίκτυο συνεργατών της εκάστοτε υπηρεσίας. Το 2020 άφησε σοβαρές πληγές σε δύο κλάδους που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας. Την εστίαση και τον τουρισμό. Για την εστίαση η παροχή σίτισης αποτελεί έναν μηχανισμό κλειδί, καθώς εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι σε μηνιαία βάση λαμβάνουν παροχή σίτισης (έως και 132€/μήνα). Αντιλαμβάνεστε την αγοραστική δύναμη των δικαιούχων και πως αυτή διοχετεύεται στον κλάδο, δημιουργώντας ζήτηση, αύξηση κύκλου εργασιών των συνεργαζόμενων επιχειρήσεων αλλά και των προμηθευτών τους, και κατ’ επέκταση νέες θέσεις εργασίας.

Επιπλέον, μετά από δικές μας προτάσεις για τη στήριξη του Ελληνικού Τουρισμού στο Υπουργείο, ψηφίστηκε το περασμένο καλοκαίρι ο νόμος που αφορά τις διατακτικές τουρισμού για τους εργαζόμενους των εταιρειών, με σκοπό τη στήριξη του κλάδου του τουρισμού. Με έως 300€ διατακτικές τουρισμού ανά εργαζόμενο ανά έτος, δεν είναι λίγες οι εταιρείες που έσπευσαν να εντάξουν τη συγκεκριμένη παροχή στην πολιτική τους, δείχνοντας ταυτόχρονα το κοινωνικό τους πρόσωπο, στηρίζοντας άμεσα έναν κλάδο που έχει ανάγκη τη στήριξή μας περισσότερο από ποτέ.

Πώς διαμορφώνονται οι νέες τάσεις σε ό,τι αφορά τις εταιρικές παροχές;

Όπως για τους περισσότερους κλάδους, η τεχνολογία αποτελεί τον βασικό μοχλό ανάπτυξης και εξέλιξης και για τον κλάδο των παροχών. Στην Edenred στόχος μας είναι να αποτελούμε τον καθημερινό συνεργάτη για τις επιχειρήσεις και τους ανθρώπους τους. Αυτό το έχουμε επιτύχει μέσα από συνεχώς εξελισσόμενες υπηρεσίες και προϊόντα, εκμεταλλευόμενοι όλες τις νέες τεχνολογίες που έχουμε στη διάθεσή μας. Ανέπαφες συναλλαγές, mobile πληρωμές, e-merchants, 24/7 self-service εξυπηρέτηση μέσα από σύγχρονες εφαρμογές όπως το MyEdenred app, είναι μερικές μόνο από τις υπηρεσίες που έχουν οι κάτοχοι των καρτών μας στη διάθεσή τους. Όντας ο ηγέτης του κλάδου, τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά και στην Ελλάδα, είναι σαφές ότι θέλουμε οι υπηρεσίες μας να είναι πρωτοποριακές και να δίνουν απαντήσεις στις ανάγκες του σήμερα αλλά και του αύριο.

Νέες κατηγορίες παροχών προστίθενται συνεχώς στο πορτφόλιο των υπηρεσιών μας προσφέροντας ακόμη περισσότερες επιλογές, εναρμονισμένες με τις νέες τάσεις της αγοράς, υποστηρίζοντας τους πελάτες μας με λύσεις που συμβάλουν στο well-being των εργαζομένων τους, ώστε να επιτύχουν υψηλή παραγωγικότητα, engagement και πιστότητα στην εταιρεία. Για το λόγο αυτό το περασμένο καλοκαίρι παρουσιάσαμε τη νέα υπηρεσία MyBenefits, που αποτελεί μία all-in-one λύση για τις παροχές των εργαζομένων κάθε επιχείρησης. Σε μία μόνο κάρτα οι εταιρείες μπορούν να έχουν customized παροχές ανάλογα με την εταιρική πολιτική παροχών ή ακόμη και εξατομικευμένα βάσει των αναγκών ενός εργαζόμενου ή μίας ομάδας εργαζομένων.

Ίδιες παροχές για όλους ή με διαφοροποίηση ανάλογα με την προφορά, το είδος της εργασίας, το επίπεδο εμπειρίας, το ακαδημαϊκό, μορφωτικό επίπεδο, την οριοθέτηση στόχων;

Οι εταιρείες έχουν πλέον εντάξει συστήματα παροχών, που περιλαμβάνουν διατακτικές σίτισης, ασφαλιστικά προγράμματα, προγράμματα υγείας κ.λπ. γνωρίζοντας ότι οι παροχές δεν αποτελούν αντικατάσταση μισθού, αλλά μέρος του συνολικού πακέτου παροχών που βελτιώνουν την αγοραστική δύναμη των ανθρώπων τους με σημαντικό οικονομικό όφελος για όλους. Ολοένα και συχνότερα βλέπουμε τις παραπάνω παροχές να αποτελούν μέρος μιας αγγελίας εργασίας στη φάση του recruitment ώστε να κάνουν την εταιρεία τους πιο ελκυστική σε δυνατά στελέχη και να δείξουν έμπρακτα την εστίαση τους στον άνθρωπο, που όπως και να το κάνουμε είναι το σημαντικότερο συστατικό της επιτυχίας κάθε επιχείρησης.

Είναι σαφές ότι λύσεις οne-size-fits-all αποτελούν παρελθόν. Όπως ανέφερα και νωρίτερα, με τη νέα λύση MyBenefits μπορεί μία εταιρεία να παρέχει στο σύνολο των εργαζομένων της πολλές διαφορετικές παροχές, με ένα μοναδικό μέσο, μία μόνο κάρτα. Διατακτικές τουρισμού, παροχές σε είδος, κ.ά «ξεκλειδώνοντας» απλά, τις κατηγορίες που επιθυμεί. Ταυτόχρονα μπορεί με την ίδια κάρτα να δίνει πρόσβαση σε διαφορετικές παροχές – κατηγορίες χρήσης – ανά εργαζόμενο ή ομάδα εργαζομένων. Π.χ: Σε νέους γονείς μπορεί να παρέχει ένα ποσό για την κάλυψη του μηνιαίου κόστους για τον παιδικό σταθμό των παιδιών τους, ενώ για τους εργαζόμενους που ανήκουν στη γενιά των millennials παροχή για γυμναστήρια. Και όλα αυτά με την ίδια λύση, με μία μόνο κάρτα.

Ποιο είδος παροχής επιλέγουν οι εταιρείες και ποιες οι πρακτικές άλλων ευρωπαϊκών κρατών;

Τον Δεκέμβριο του 2019, δύο μήνες πριν την εμφάνιση της πανδημίας στη χώρα μας, πραγματοποιήσαμε μία έρευνα σε συνεργασία με τη Focus Bari, υπό την αιγίδα του ΣΔΑΔΕ (Σύνδεσμος Δοιήκησης Ανθρώπινου Δυναμικού Ελλάδας). Στόχος της έρευνας ήταν να καταγράψουμε τα επίπεδα ικανοποίησης των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα αλλά και η βαθύτερη κατανόηση των αναγκών τους. Με περισσότερους από 1,200 συμμετέχοντες νομίζω ότι προσφέραμε σημαντική γνώση και πληροφορίες για τους επαγγελματίες του HR και όχι μόνο. Στα κυριότερα ευρήματα γύρω από το κομμάτι των παροχών, ήταν ότι το top 3 της λίστας των παροχών που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα στην Ελλάδα είναι η ασφάλεια υγείας, οι διατακτικές σίτισης και οι παροχές σε είδος (π.χ: κινητές/ηλεκτρονικές συσκευές), ενώ ο μέσος όρος παροχών που λαμβάνουν είναι 4. Αν εξετάσουμε τον μέσο αριθμό παροχών ανάμεσα σε πολυεθνικές και ελληνικές εταιρείες, αυτός διαφοροποιείται σημαντικά. Οι εργαζόμενοι πολυεθνικών εταιρειών λαμβάνουν 5 παροχές κατά μέσο όρο, ενώ αυτοί των ελληνικών εταιρειών λαμβάνουν 3,5. Αυτό είναι μία τάση η οποία ήταν σαφώς πιο έντονη την προηγούμενη δεκαετία, πλέον όμως αυτό έχει αλλάξει καθώς ολοένα και περισσότερες ελληνικές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις ωριμάζουν γύρω από το θέμα των παροχών, και τις βλέπουμε να γίνονται πιο ανταγωνιστικές στον τομέα ανεύρεσης και διατήρησης ικανών και καταρτισμένων στελεχών. Στην επανάληψη της έρευνας αυτής, που έχει προγραμματιστεί για το 3ο τρίμηνο του 2021, αναμένουμε να δούμε την ψαλίδα αυτή να κλείνει ακόμη και εν μέσω πανδημίας.

Σε ότι αφορά τις παροχές που οι εργαζόμενοι επιθυμούν να λαμβάνουν, το top 2 παραμένει ίδιο με τις παροχές που ήδη λαμβάνουν (Ασφαλιστήριο Πρόγραμμα Υγείας και Διατακτικές Σίτισης). Αυτό αποδεικνύει ότι παροχές που σχετίζονται με την υγεία και την ασφάλεια τόσο των ίδιων των εργαζομένων όσο και της οικογένειας τους είναι πλέον αδιαπραγμάτευτες, γεγονός που συνάδει απόλυτα με την ύπαρξη αντίστοιχων θεσμοθετημένων παροχών σε όλες τις προηγμένες και ώριμες Ευρωπαϊκές χώρες (Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Πορτογαλία, Ελβετία, Ελλάδα, κ.ά).

To 2021 συμπληρώνετε 25 χρόνια παρουσίας στην ελληνική αγορά, ποια τα χαρακτηριστικά που σας κάνουν συνεργάτη επιλογής;

Το 2021 γιορτάζουμε 25 χρόνιας λειτουργίας στην Ελλάδα, με μήνυμά μας «Η εμπειρία μας, εμπειρίες για όλους εσάς» και το μήνυμα αυτό νομίζω αποτυπώνει έναν από τους λόγους που έχουμε χτίσει σχέσεις εμπιστοσύνης με τους συνεργάτες μας. Εργαζόμαστε συνεχώς ώστε η συνεργασία με την Edenred και η χρήση των υπηρεσιών μας από τους κατόχους να αποτελεί μία ολοκληρωμένη εμπειρία. Η παροχή σίτισης Ticket Restaurant συστήθηκε το 1996 στην Ελληνική αγορά με τη μορφή χάρτινων διατακτικών και σήμερα μπορούμε να μιλάμε για μία 100% digital εμπειρία μέσω mobile πληρωμών, self-service διαχείριση μέσω της web και mobile εφαρμογής MyEdenred, και μοναδικά προνόμια με άμεσο οικονομικό όφελος για όλα τα μέρη.

Έχοντας την τεχνολογία σύμμαχο, εμπλουτίζουμε συνεχώς το πορτφόλιο των υπηρεσιών μας καλύπτοντας ένα μεγάλο εύρος παροχών, ενώ προσφέρουμε την πιο «έξυπνη» και ευέλικτη λύση της αγοράς στη διαχείριση των εταιρικών εξόδων, καλύπτοντας τις ανάγκες κάθε επιχείρησης με ασφάλεια, έλεγχο και πλήρη συμμόρφωση με την πολιτική εξόδων. Τίποτα από τα παραπάνω δεν θα ήταν εφικτό χωρίς τους ανθρώπους μας, την ψυχή, την οικογένεια της Edenred, που καθημερινά με πάθος αλλά κυρίως με πολύ μεράκι για αυτό που κάνουν, δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό ώστε η εμπειρία αυτή να δημιουργεί νέα δεδομένα και να ανεβάζει τον πήχη για ολόκληρο τον κλάδο. Η φετινή χρονιά, καθώς είναι και επετειακή, δεν θα μπορούσε να μην φέρνει ακόμη περισσότερες καινοτομίες οι οποίες θα είναι ανακοινώσιμες στο αμέσως επόμενο διάστημα και θα αποδείξουν για μία ακόμη φορά ότι η καινοτομία είναι στο DNA μας.