Η αυξανόμενη εστίαση στο ESG (Environment, Society, and Governance) σημαίνει ότι είναι αρκετά ριψοκίνδυνο για οποιαδήποτε εταιρεία απλά να το αγνοήσει. Παρά ταύτα δεν είναι ξεκάθαρο στους οργανισμούς τι πρέπει να κάνουν, καθώς και πως να μετρήσουν την αποτελεσματικότητα του ESG.
Ωστόσο, το μεγαλύτερο ζήτημα με αυτήν την ανάληψη της ευθύνης είναι η έλλειψη σαφήνειας σχετικά με το τι αναμένεται από τις εταιρείες καθώς και πως θα πρέπει να εφαρμοσθεί. Για παράδειγμα, πώς μπορεί ο CFO να μιλήσει για «την αξία που δημιουργείται από το ESG» με οποιαδήποτε πραγματική και μετρήσιμη έννοια χωρίς όμως να υπάρχουν ενοποιημένα πρότυπα αναφορών;
Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχει πρόοδος. Για παράδειγμα, το IFRS Foundation κυκλοφόρησε ένα έγγραφο διαβούλευσης που αφορά την υποβολή εκθέσεων βιωσιμότητας στο οποίο προσπάθησε να αξιολογήσει τη ζήτηση για παγκόσμια πρότυπα βιωσιμότητας. Επιπρόσθετα, ο κανονισμός της ΕΕ Sustainable Finance Disclosure Regulation που τέθηκε σε ισχύ τον Μάρτιο του 2021, έθεσε συγκεκριμένους κανόνες για το πώς καθώς και το είδος των γνωστοποιήσεων που πρέπει να παραθέτουν οι εταιρείες σχετικά με τη βιωσιμότητα.
Πώς μπορούν όμως να προετοιμαστούν οι CFO;
Πρώτον, ο επαγγελματισμός ξεκινά με τα προσόντα τόσο για εσάς αλλά και για την ομάδα σας. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η δέσμευση στη στρατηγική ESG είναι μια βασική ευκαιρία για τις εταιρείες να εξασφαλίσουν την επιβίωση και τη μελλοντική τους ανάπτυξη, καθώς και την προσαρμογή τους στους νέους διεθνείς κανονισμούς και βέλτιστες πρακτικές.
Επαγγελματικές πιστοποιήσεις από έγκριτους παγκόσμιους οργανισμούς όπως τον IASE – International Association for Sustainable Economy μπορούν να σας εφοδιάσουν με όλα τα εργαλεία και καλές πρακτικές.
Δεύτερον, σημασία έχει να ενημερώνετε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη με σχετικές δηλώσεις όσον αφορά την εταιρική σας στρατηγική και την εφαρμογή πρακτικών ESG. Ως CFO και υπεύθυνοι χρηματοοικονομικών τμημάτων συνηθίζουμε να απευθυνόμαστε στους μετόχους και οικονομικούς αναλυτές στη «δική μας γλώσσα». Με τον ίδιο τρόπο θα πρέπει να απευθυνόμαστε όταν αναφερόμαστε στο ESG. Θα μπορούσατε, για παράδειγμα, να αναφέρεστε σε θέματα ESG ως μέρος μιας πιο γενικής συζήτησης που θα αφορά τα οικονομικά θέματα της εταιρείας σας.
Τρίτον, η επιλογή ενός πλαισίου αναφοράς θα σας επέτρεπε να παραθέτετε μια τυποποιημένη ενημέρωση όσον αφορά το ESG. Ορισμένες εταιρείες χρησιμοποιούν τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (United Nations Sustainable Development Goals), ενώ άλλες επιχειρήσεις χρησιμοποιούν το πλαίσιο του Συμβουλίου Προτύπων Βιώσιμης Λογιστικής (Sustainability Accounting Standards Board’s). Μια επιπλέον επιλογή είναι να κάνετε χρήση των συστάσεων της Taskforce για Climate-related Financial Disclosures.
Τέταρτον, δεδομένου του αυξημένου ενδιαφέροντος σε θέματα ESG κατά τον εσωτερικό έλεγχο (audit), θα είναι επίσης απαραίτητο να διατηρούμε ένα αρχείο των δραστηριοτήτων που αφορούν το ESG. Σε αυτό το αρχείο θα πρέπει να συμπεριληφθούν, μεταξύ άλλων, στοιχεία των εκπομπών ρύπων, του αποτυπώματος άνθρακα καθώς και τον αντίκτυπο των δραστηριοτήτων αντιστάθμισης του άνθρακα.
Πέμπτο, εάν δημιουργήσετε κάποια μορφή εσωτερική δομής ή τμήματος που να διαχειρίζεται θέματα ESG, θα σας είναι πολύ πιο εύκολο να μετρήσετε τον αντίκτυπο των ESG δραστηριοτήτων στην οικονομική απόδοση της εταιρείας σας.
Κλείνοντας, θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι όταν πρόκειται για το ESG (αλλά όπως και για τις λοιπές οικονομικές αναφορές) δεν αφορά μόνο τους αριθμούς και τα λογιστικά πρότυπα. Οι αριθμοί σας θα πρέπει να διηγούνται μια ιστορία και ο δικός σας ρόλος θα είναι να αναδείξει ότι η επιχείρηση σας προσπαθεί να επιτύχει ή και να υπερβεί τους ESG στόχους που έχετε θέσει.