Η Cardlink κατέχει ηγετική θέση στην παροχή υπηρεσιών πληρωμής στην Ελλάδα. Διαμορφώνει τις εξελίξεις στο πεδίο των ηλεκτρονικών συναλλαγών και υιοθετεί τις σύγχρονες τεχνολογίες προσφέροντας τις ενδεδειγμένες λύσεις στις συνεργαζόμενες επιχειρήσεις.

Θέλετε να μας πείτε μερικά πράγματα για την Cardlink σε ότι αφορά τη θέση της στην αγορά;

Είμαστε ο μεγαλύτερος πάροχος υπηρεσιών πληρωμών στην Ελλάδα με περισσότερα από 290.000 POS, 25.000 καταστήματα e-Commerce και πάνω από 450 εκατομμύρια συναλλαγές ανά έτος. Από τον Σεπτέμβριο του 2021, η Cardlink είναι εταιρεία της Worldline, ηγέτη στην ευρωπαϊκή αγορά πληρωμών και υπηρεσιών διαχείρισης συναλλαγών.

Βοηθάμε τις επιχειρήσεις στις καθημερινές συναλλαγές τους με ποιότητα, ασφάλεια και ταχύτητα. Τα τελευταία χρόνια έχουμε συντελέσει σημαντικά στην ψηφιοποίηση των επιχειρήσεων μέσα από τις λύσεις πληρωμών που προσφέρουμε τόσο σε φυσικά όσο και σε ηλεκτρονικά καταστήματα. Η ομάδα της Cardlink διαμορφώνει τις εξελίξεις στο πεδίο των ηλεκτρονικών πληρωμών και υιοθετεί τις τελευταίες τεχνολογίες και υπηρεσίες που βελτιώνουν συνεχώς την εμπειρία των συναλλαγών στο φυσικό και ηλεκτρονικό εμπόριο.

Τα τελευταία δύο χρόνια έχουμε λανσάρει τα νέας τεχνολογίας Αndroid POS, προσφέροντας ακόμα πιο γρήγορες συναλλαγές, αναβαθμισμένη εικόνα, αλλά και τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις μέσω του Cardlink store να αξιοποιούν διαφορετικές εφαρμογές για τις ανάγκες τους, όπως οι εφαρμογές που έχουμε αναπτύξει: Cardlink POSsible, Cardlink maitre και Cardlink smart, αλλά και εφαρμογές τρίτων: tax free, loyalty κ.ά.

Επιπλέον, η Cardlink συμμετέχει ως προμηθευτής στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», το οποίο αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά την ψηφιοποίηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων οι οποίες θα μπορέσουν να αναβαθμίσουν με επιδότηση τις ταμειακές μηχανές, τους φορολογικούς ηλεκτρονικούς μηχανισμούς, αλλά και τα POS τους.

Οι ηλεκτρονικές συναλλαγές αυξάνονται ραγδαία τα τελευταία χρόνια. Πιστεύετε πώς αυτή η αύξηση οφείλεται μόνο στην πανδημία ή και σε άλλους παράγοντες;

Γενικότερα υπήρχε αυξητική τάση όλα τα χρόνια τόσο πριν όσο και μετά τα capital controls, ωστόσο η πανδημία βοήθησε ακόμα περισσότερο στη στροφή προς τις cashless συναλλαγές. Ως αποτέλεσμα, οι ηλεκτρονικές συναλλαγές σημείωσαν σημαντική αύξηση, απορροφώντας την ιδιόμορφη λειτουργία της αγοράς εξαιτίας των μέτρων κατά της πανδημίας. Καθώς επιστρέφουμε στην κανονικότητα, η αξία των συναλλαγών με κάρτες στην ελληνική επικράτεια προσέγγισε το 2022 τα €45 δις.

Ο αριθμός συναλλαγών επίσης συνεχίζει την αυξητική πορεία του, σημειώνοντας αύξηση 26% το 2020 και 50% την τελευταία τριετία. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Έλληνες καταναλωτές συνεισέφεραν κατά 86% στον ανωτέρο τζίρο με κάρτες ελληνικής εκδόσεως.

Το 2021 ο εισερχόμενος τουρισμός έδωσε ώθηση στην αύξηση των συναλλαγών που άγγιξαν τα €6.5 δις, αξία που αντιστοιχεί στο 85% της αξίας των συναλλαγών με κάρτες του 2019. Ωστόσο λιγότεροι τουρίστες χρησιμοποιούσαν περισσότερο τις κάρτες τους έχοντας αλλάξει και εκείνοι συμπεριφορά. Το 2022 αναμένεται να ξεπεραστεί και αυτό το όριο, με τον τουρισμό να συνεισφέρει ακόμα περισσότερο στην αξία και το πλήθος συναλλαγών με κάρτες.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η πανδημία ήταν τα capital controls του ηλεκτρονικού εμπορίου, με τον τζίρο να αυξάνεται κατά 40% το 2020 και να ξεπερνάει τα 6 δις.

Κοιτώντας τα αποτελέσματα του 2021 αλλά και των πρώτων μηνών του 2022, τι συμπέρασμα βγάζετε από την πορεία του φυσικού αλλά και του ηλεκτρονικού εμπορίου;

Παρά τις μακροοικονομικές δυσκολίες η χρήση κάρτας αυξήθηκε και η εμπειρία του πελάτη σε φυσικά και ηλεκτρονικά καταστήματα βελτιώθηκε σε όλα τα επίπεδα. Όλη η αλλαγή συμπεριφοράς του καταναλωτή σε σχέση με τη χρήση ηλεκτρονικού χρήματος ήρθε για να μείνει. Ο κόσμος γνώρισε τη νέα κατάσταση, εκτίμησε τα οφέλη, κατάλαβε τη χρήση, εξοικειώθηκε και το πρόσημο ήταν θετικό για τη νέα εμπειρία.

Τα τελευταία χρόνια λοιπόν, παρά τις δυσκολίες, υπήρξε άνθιση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, με το 90% αυτών να πραγματοποιείται ανέπαφα. Πάνω από το 5% των συναλλαγών έχει αρχίσει να γίνεται με ηλεκτρονικά πορτοφόλια (wallet). Επιπλέον, βλέπουμε μία αλλαγή νοοτροπίας σχετικά με τις μικροσυναλλαγές, και του ταμπού που επικρατούσε να κάνει κάποιος χρήση κάρτας για μικρά ποσά. Πλέον, η κάρτα χρησιμοποιείται για όλες τις συναλλαγές. Από τα στοιχεία χρήσης καρτών στο δίκτυο της Cardlink βλέπουμε ότι το 39% των συναλλαγών αφορά σε μικροσυναλλαγές έως €10.

Ποια είναι η άποψη σας ως προς την ασφάλεια των ηλεκτρονικών συναλλαγών;

Η ασφάλεια για όλο το οικοσύστημα πληρωμών έχει απόλυτη προτεραιότητα. Διασφαλίζεται κανονιστικά με την PSD2 (Δεύτερη Ευρωπαϊκή Οδηγία Πληρωμών) σύμφωνα με την οποία καλούμαστε να συμμορφωνόμαστε με υψηλού επιπέδου κανονισμούς ασφαλείας. Οι πληρωμές είναι ασφαλείς και ελαχιστοποιούμε τους σύγχρονους κινδύνους απάτης διαθέτοντας πιστοποιημένες πλατφόρμες PCI-DSS και 3D-Secure, ενώ πλέον για την πραγματοποίηση των συναλλαγών εφαρμόζεται η ισχυρή ταυτοποίηση.

Όταν ο πελάτης ενός e-shop φτάνει στο checkout για να πληρώσει, η τράπεζα θα τον ταυτοποιήσει για να επαληθεύσει την εκτέλεση μίας συναλλαγής, χρησιμοποιώντας για παράδειγμα έναν κωδικό ασφαλείας μιας χρήσης (ΟΤΡ) μέσω SMS/Viber, σε συνδυασμό με κωδικούς Web Banking ή σε συνδυασμό με χρήση δακτυλικού αποτυπώματος του πελάτη στο mobile banking. Χάρη στην Ισχυρή Ταυτοποίηση τόσο οι επιχειρήσεις όσο και οι καταναλωτές μπορούν να νιώσουν απόλυτα προστατευμένοι από περιστατικά απάτης.

Ποιες είναι οι καινούργιες τάσεις ως προς τις πληρωμές και ποια είναι η επόμενη μέρα στον τομέα αυτό;

Ήδη η πανδημία έφερε έναν νέο τρόπο ζωής, με τις ηλεκτρονικές πληρωμές να αποτελούν μέρος της καθημερινότητας. Οτιδήποτε κάνει την εμπειρία του πελάτη «frictionless» και «effortless» θα είναι στο προσκήνιο. Μία ακόμα τάση που έρχεται να αλλάξει την καθημερινότητα των συναλλαγών είναι η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τερματικά.

Αναμένουμε τα επόμενα χρόνια με την εξέλιξη της τεχνολογίας, αύξηση των συναλλαγών μέσω wallet, υιοθέτηση περισσότερων self service ταμείων, QR payments αλλά και αύξηση των account to account συναλλαγών. Ακόμη ο τρόπος που γίνεται η ισχυρή ταυτοποίηση θα φέρει μεγαλύτερη χρήση βιομετρικών στοιχείων. Η εξέλιξη των πληρωμών αλλάζει τον τρόπο ζωής, τις συναλλαγές και την καθημερινότητά μας.

Ποιοι είναι οι μελλοντικοί στόχοι της εταιρείας σας;

Είμαστε πιστοί στον σκοπό μας να προσφέρουμε λύσεις και να είμαστε δίπλα στις επιχειρήσεις, χτίζοντας μακροχρόνιες σχέσεις εμπιστοσύνης μαζί τους, ώστε να συνεισφέρουμε στην ανάπτυξή τους με καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες που διευκολύνουν την καθημερινότητά τους και βελτιώνουν την εμπειρία, επιχειρήσεων και καταναλωτών.

Είμαστε ενθουσιασμένοι που η Cardlink ως μέλος της Worldline, του ευρωπαίου ηγέτη στην αγορά πληρωμών και υπηρεσιών διαχείρισης συναλλαγών, φέρνει και στην ελληνική αγορά πρωτοποριακές λύσεις, αλλά και συμβάλλει σε έναν καλύτερο κόσμο πληρωμών που εμπνέει εμπιστοσύνη και είναι πιο βιώσιμος για την κοινωνία και το περιβάλλον.