Βρισκόμαστε ήδη στον τρίτο μήνα του πολέμου στην Ουκρανία, οι συνέπειες του οποίου επηρεάζουν τις οικονομίες σε παγκόσμιο επίπεδο. Στην Ευρώπη ειδικότερα, λόγω και της γειτνίασης με την Ουκρανία, η κατακόρυφη αύξηση στις τιμές της ενέργειας έχουν οδηγήσει τον πληθωρισμό σε πολύ υψηλά επίπεδα. Τον Μάρτιο ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο 7,5% από 5,9% που ήταν τον Φεβρουάριο. Βασική αιτία για τη ραγδαία αύξηση του πληθωρισμού αποτελούν οι τιμές της ενέργειας οι οποίες έχουν αυξηθεί 45% σε σχέση με πέρσι.

Σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η κατάσταση στην παγκόσμια οικονομία αναμένεται να επιδεινωθεί στις 143 χώρες-μέλη του ΔΝΤ λόγω του πολέμου. Εκτιμάται, μάλιστα, πως η εκρηκτική άνοδος του πληθωρισμού είναι η μεγαλύτερη απειλή που υπονομεύει τη σταθερότητα των οικονομιών. Η επικεφαλής του Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα δήλωσε πως «το οικονομικό περιβάλλον που αντιμετωπίζει σήμερα ο κόσμος είναι το πιο πολύπλοκο που έχουμε ζήσει και απαιτεί τρομερά δύσκολες επιλογές», ενώ «σε οικονομικούς όρους, η ανάπτυξη μειώνεται και ο πληθωρισμός αυξάνεται. Σε ανθρώπινους όρους, τα εισοδήματα του κόσμου μειώνονται και η ταλαιπωρία του αυξάνεται».

Στο αναλυτικό ρεπορτάζ του Finance Pro αναφέρεται πως η οικονομία εισέρχεται για άλλη μια φορά σε αχαρτογράφητα νερά, με τον πόλεμο στην Ουκρανία και της επιπτώσεις του να κρέμονται ως Δαμόκλειος Σπάθη από πάνω της. Στελέχη του οικονομικού επιτελείου και των τραπεζών εκτιμούν ότι οι μέχρι τώρα εξελίξεις «κόβουν» από την ανάπτυξη τουλάχιστον από μία έως δύο ποσοστιαίες μονάδες. Κύριος παράγοντας του καθορισμού των αναπτυξιακών και των δημοσιονομικών προοπτικών είναι η διάρκεια του πολέμου και οι εξελίξεις γύρω από την ενεργειακή κρίση.

Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης στη συνέντευξή του αναφέρει ότι χρειαζόμαστε μια «μεταπολεμική» προσέγγιση της οικονομίας, προκειμένου η ανάκαμψη μετά και από αυτή την κρίση να είναι δυναμική και σταθερή. Επισημαίνει επίσης πως «η χώρα μας για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία της έχει στη διάθεσή της τόσους πολλούς πόρους προκειμένου να χρηματοδοτήσει την οικονομία, την ανάπτυξη και την κοινωνική ευημερία της».

Στο αφιέρωμά μας για το myDATA και την ηλεκτρονική τιμολόγηση μιλούν θεσμικοί παράγοντες, οικονομικοί διευθυντές και πάροχοι για όλες τις εξελίξεις που αφορούν τη μεγάλη ψηφιακή μεταρρύθμιση. Υπάρχει επίσης εκτενές ρεπορτάζ για το 2ο Athens ESG Forum που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία από την BOUSSIAS στις 12 Απριλίου. Στο συνέδριο αναδείχθηκε ότι η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε μια μεταβατική εποχή, με την κλιματική αλλαγή να αποτελεί τον βασικό παράγοντα που επηρεάζει καθοριστικά την κατεύθυνση της μετάβασης προς ένα βιώσιμο μοντέλο.

Διαβάστε επίσης το θέμα μας για τον εποπτικό έλεγχο των επιχειρήσεων καθώς και τις ενδιαφέρουσες συνεντεύξεις των Frank Cespedes, Senior Lecturer στο Harvard Business School και Σωτήρη Ιακωβάκη CFO της Apollonion Bakery.