Λέγαμε στο προηγούμενο τεύχος πως δεν υπάρχουν σοβαρές αναταράξεις στον οικονομικό τομέα παρότι βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο. Ήρθαν στο μεταξύ οι πτωχεύσεις των Silicon Valley Bank (SVB) και Signature Bank στις Ηνωμένες Πολιτείες και η κατάρρευση της Credit Suisse και άλλαξαν το σκηνικό και στις δυο πλευρές του Ατλαντικού. Η τραπεζική κρίση έχει κινητοποιήσει τόσο την FED όσο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα οι οποίες κάνουν κινήσεις καθησυχασμού τόσο των αγορών όσο και των καταθετών.

Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας είναι καθησυχαστικός. Όπως είπε στη Βουλή «το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι σήμερα σαφώς σε καλύτερη θέση, ώστε να απορροφήσει τυχόν κλυδωνισμούς από τις διεθνείς αγορές. Ωστόσο η κυβέρνηση, σε συνεργασία με τις αρμόδιες εποπτικές αρχές, παρακολουθεί τις εξελίξεις, και θα συνεχίσει να μεριμνά για τη διασφάλιση της αναγκαίας χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας».

Κατά τα λοιπά η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης, ενώ ο πληθωρισμός αποκλιμακώνεται και ο προϋπολογισμός εκτελείται καλύτερα από τον αρχικό σχεδιασμό όπως επισημαίνει το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), στο τετραμηνιαίο περιοδικό του «Οικονομικές Εξελίξεις». Η ελληνική οικονομία εμφανίζει σχετικά μεγαλύτερη δυναμική απ’ ό,τι οι άλλες χώρες της Ευρωζώνης. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του υποδείγματος παραγόντων, ο μέσος ετήσιος ρυθμός μεταβολής του πραγματικού Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) της Ελλάδας προβλέπεται στο 5,3% για το έτος 2022 και στο 2,2% για το έτος 2023. Παράλληλα οι ενδείξεις αποκλιμάκωσης των τιμών της ενέργειας φαίνεται να απομακρύνουν αυτή τη στιγμή ορισμένα πιο απαισιόδοξα σενάρια για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας, οι γεωπολιτικές εξελίξεις εξακολουθούν να εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους όπως αναφέρει το ΚΕΠΕ.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστος Δήμας είναι αισιόδοξος για την πορεία της οικονομίας και όπως μας λέει η Ελλάδα αποτελεί έναν ανερχόμενο επενδυτικό προορισμό, που έχει ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών, καθώς εταιρείες με παγκόσμιο αποτύπωμα έχουν ήδη επιλέξει την χώρα μας για να πραγματοποιήσουν επενδύσεις σε τομείς αιχμής.

Ο Θανάσης Παλταδάκης CFO της RANDSTAD HELLAS περιγράφει στο FinancePro πώς ο CFO οφείλει να προσαρμοστεί σε σύγχρονες προκλήσεις όπως η κυβερνοασφάλεια, τις νέες ανάγκες σε επίπεδο soft skills, αλλά και πώς να διατηρήσει μια εταιρεία ικανοποιημένο και παραγωγικό το ανθρώπινο δυναμικό της.

Διαβάστε επίσης την κάλυψη της επιτυχημένης τελετής απονομής των Finance & Accounting Awards 2023 powered by Prosvasis η οποία έγινε στο ξενοδοχείο Sofitel Athens Airport με παρουσία περίπου 200 στελεχών από τον κλάδο της οικονομικής διοίκησης και της λογιστικής από όλη την Ελλάδα.

Έχουμε, επίσης, ενδιαφέροντα αφιερώματα για τις γυναίκες στην οικονομική ηγεσία, στις εταιρικές παροχές, στο Payroll Outsourcing, στις τελευταίες εξελίξεις στην ελληνική οικονομία και στα Shared Services. Καλή ανάγνωση.