Η Ελλάδα μετά από 12 χρόνια βγαίνει από το καθεστώς της Ενισχυμένης Εποπτείας. Η χώρα μας, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, με αφορμή την απόφαση του Eurogroup επιστρέφει στην ευρωπαϊκή κανονικότητα και παύει να αποτελεί εξαίρεση στην Ευρωζώνη. Αυτό, από την άλλη, δεν σημαίνει πως παύει η περίοδος των εξετάσεων της ελληνικής οικονομίας. Σύμφωνα με την οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt, το τέλος της ενισχυμένης εποπτείας αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για τη χώρα, αλλά θα παραμείνει υπό παρακολούθηση, όπως συμβαίνει και με τις άλλες χώρες των προγραμμάτων (διάσωσης), την Ιρλανδία, την Ισπανία, την Κύπρο και την Πορτογαλία. Υπάρχουν, όπως αναφέρει, σημαντικές αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας, όπως το δημόσιο χρέος, τα κόκκινα δάνεια, η κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών κ.α.

Η οικονομία, πάντως, κινήθηκε σε υψηλούς ρυθμούς το πρώτο τρίμηνο του έτους. Το ΑΕΠ, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου 2022 αυξήθηκε κατά 7% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Οι δε προβλέψεις για την ανάπτυξη το 2022 συνολικά, παρότι αναθεωρούνται προς τα κάτω,εξακολουθούν να είναι σε θετική τροχιά. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά πως η ανάπτυξη θα είναι 3,5% το 2022 και 3,1% το 2023. Οι προβλέψεις της είναι μειωμένες σε σχέση με αυτές του Φεβρουαρίου όταν μιλούσε για 4,9% το 2022 και 3,5% το 2023.

Στο νέο τεύχος του FinancePro θα διαβάσετε όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο καθιερωμένο ρεπορτάζ για την ελληνική οικονομία. Με τον πληθωρισμό Μαΐου στη χώρα μας να αγγίζει το 10,7%, την ενεργειακή κρίση να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, αλλά και τον πόλεμο στην Ουκρανία να δοκιμάζει τις αντοχές των διεθνών αγορών, ο ρυθμός ανάπτυξης είναι μεγαλύτερος από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, ενώ σε ό,τι αφορά στον συνολικό όγκο επενδύσεων, η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση για την 3ετία 2021-2023, με διψήφια άνοδο επενδύσεων, τόσο για το 2021 όσο και για το 2022.

Η Θεοδώρα Αντωνακάκη, Διευθύντρια Κέντρου Κλιματικής Αλλαγής και Βιωσιμότητας της Τραπέζης της Ελλάδος, αναφέρει στο FinancePro πως η βιωσιμότητα δεν είναι πολυτέλεια, αλλά προϋπόθεση για τη μελλοντική μας ευημερία. «Οι γεωπολιτικές εξελίξεις των τελευταίων μηνών τονίζουν, πέρα από κάθε αμφιβολία, ότι ο επανασχεδιασμός φιλόδοξων αλλά και ρεαλιστικών στρατηγικών, προκειμένου να μεταβούμε σε μια οικονομία με κλιματική ουδετερότητα και περισσότερη ενεργειακή ασφάλεια, είναι πλέον επιτακτικός».

Παρουσιάζουμε αναλυτικό ρεπορτάζ με όλα όσα έγιναν στις εργασίες του 2ου Business Finance in Action.

Η Έλενα Μπαρδούνια, Finance Director της Antenna Digital Ventures, μιλά για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ένα οικονομικό τμήμα σε μια startup επιχείρηση, αλλά και για τον σύγχρονο ρόλο του οικονομικού διευθυντή.

Στο αφιέρωμά μας για το λιανεμπόριο καταγράφουμε τις απόψεις σημαντικών θεσμικών φορέων, πανεπιστημιακών, αλλά και μεγάλων ομίλων της αγοράς. Μπορείτε επίσης να διαβάσετε τα αφιερώματά μας στο Leasing και τα Joint Ventures. Καλή ανάγνωση.