Γράφαμε στο προηγούμενο τεύχος πως ο μεγάλος άμεσος στόχος της ελληνικής οικονομίας είναι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Το πρώτο θετικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση ήρθε μέσα στον Αύγουστο από τον Γερμανικό οίκο Scope Ratings ο οποίος κατατάσσει πλέον την ελληνική οικονομία στην επενδυτική βαθμίδα, καθώς αναβάθμισε το ελληνικό αξιόχρεο σε ΒΒΒ.

Λίγες βδομάδες αργότερα ήρθε ο πιστοποιημένος από την Ευρωπαϊκή Ένωση καναδικός οίκος αξιολόγησης DBRS να δώσει την επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα καθώς αναβάθμισε το αξιόχρεο της χώρας στη βαθμίδα BBB με σταθερές προοπτικές, από τη βαθμίδα BB (high) και τις σταθερές προοπτικές.

Η σημασία αυτής της αναβάθμισης είναι μεγαλύτερη από την αντίστοιχη της Scope Ratings καθώς η DBRS Morningstar, είναι ένας από τους τέσσερις διεθνείς οίκους που αναγνωρίζονται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ακολούθησε η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από την Moody’s που μας έφερε ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα. Να σημειωθεί επίσης ότι έως το τέλος του έτους περιμένουμε δύο ακόμη αξιολογήσεις, από τον Standard & Poor’s (20 Οκτωβρίου) και τον Fitch (1η Δεκεμβρίου). Τη σημαντική πρόοδο που έχει κάνει η ελληνική οικονομία προβάλουν με θετικά δημοσιεύματα και τα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης. Οι New York Times έγραψαν πρόσφατα πως η ελληνική οικονομία είναι μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες της Ευρώπης που αναπτύσσεται διπλάσια από τον μέσο όρο της ευρωζώνης. Αυτό δεν σημαίνει πως έχουν εκλείψει όλα τα προβλήματα καθώς η Ελλάδα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει το «βουνό» του χρέους που είναι από τα υψηλότερα στον κόσμο.

Στο ρεπορτάζ μας για την ελληνική οικονομία αναφερόμαστε στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας η οποία σύμφωνα με τις κυβερνητικές εκτιμήσεις θα «ξεκλειδώσει» σημαντικές εξελίξεις για το ευρύτερο οικονομικό περιβάλλον, με σημαντικότερη την αύξηση των επενδύσεων και κατά συνέπεια τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αλλά και σημαντικών εσόδων για το κράτος.

Ο ιδρυτής και CEO της Aegean Consulting Χρήστος Τριανταφυλλόπουλος μας μιλά για τις ολοκληρωμένες λύσεις που προσφέρει η εταιρεία του στις επιχειρήσεις.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, Χάρης Λαμπρόπουλος μας λέει πως η διαφαινόμενη ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας θα φέρει στην ελληνική οικονομία περισσότερες επενδύσεις, τα ελληνικά ομόλογα θα είναι επιλέξιμα από την ΕΚΤ, το κόστος δανεισμού θα είναι χαμηλότερο και νέοι επενδυτές θα στηρίξουν την ελληνική αγορά.

Ο Σπύρος Φενερλής Finance Director Digital Realty μιλά στο FinancePro για τη συμβολή της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας στην ανταγωνιστικότητα μιας επιχείρησης, για τις ενέργειες που μπορεί να κάνει ο οικονομικός διευθυντής προκειμένου να ανταποκριθεί στις νέες απαιτήσεις της θέσης του.

Στο τεύχος μας έχουμε αφιερώματα στις Boutique συμβουλευτικές, στο Finance Accounting Automation, στο Audit & Assurance και στο Food retail. Καλή ανάγνωση.