Ο παρατεταμένος καύσωνας και οι πυρκαγιές που ταλαιπωρούν όλη τη χώρα μας είναι επί μέρες στο προσκήνιο της επικαιρότητας. Η καταστροφή του περιβάλλοντος είναι για μια ακόμη χρονιά εκτεταμένη και η επόμενη μέρα απαιτεί σχέδιο για την αναγέννηση των περιοχών αυτών, την ενίσχυση των πληγέντων και την ενίσχυση των επιχειρήσεων που καταστράφηκαν.

Η οικονομία κατά τα λοιπά διατηρεί τη θετική της δυναμική και, σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση του ΙΟΒΕ, η ετήσια ανάπτυξη για το 2023 θα είναι 2,4%, ενώ αναμένεται σημαντική αύξηση των επενδύσεων. Ως προς τις συνιστώσες, οι επενδύσεις αναμένεται να συμβάλουν σημαντικά στην ανάπτυξη, με ετήσια αύξηση 4% (πάγιες επενδύσεις 10,0%), σε συνδυασμό με μια σχετικά ανθεκτική, αν και σαφώς ηπιότερη, αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 1,8%.

Στον εξωτερικό τομέα, αναμένεται μικρή βελτίωση του υψηλού ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, με τις εξαγωγές και τις εισαγωγές να αυξάνονται ετησίως το 2023 κατά 4,5% και 3,3% αντιστοίχως. Ο γερμανικός οίκος αξιολόγησης Scope Ratings, ο οποίος αναμένεται να ανακοινώσει τη νέα αξιολόγησή του για την ελληνική οικονομία στις 4 Αυγούστου, αναμένει πως η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα κυμανθεί στο 2,3% εφέτος (έναντι 1,2% που προέβλεπε τον Δεκέμβριο) και 1,6% το 2024, με το δημόσιο χρέος ως προς ΑΕΠ να υποχωρεί στο 161,2% και 154% αντίστοιχα, φθάνοντας μάλιστα στο 142,2% το 2028, κάτι που σημαίνει πως θα έχει υποχωρήσει κατά 64,1 ποσοστιαίες μονάδες από το ιστορικό υψηλό του 206,3% του ΑΕΠ του 2020.

Ο συγκεκριμένος οίκος αναμένει την πιστοποίησή του από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να αποτελέσει τον πέμπτο οίκο αξιολόγησης που θα θεωρείται επιλέξιμος. Για τη χώρα μας θα ήταν θετική είδηση να γίνει αυτό άμεσα, καθώς η Scope Ratings διάκειται θετικά απέναντι στη χώρα μας και δεν αποκλείεται να δώσει στις 4 Αυγούστου το πράσινο φως για την αναβάθμιση της οικονομίας μας, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Σε κάθε περίπτωση, όπως θα διαβάσετε στο ρεπορτάζ μας για την ελληνική οικονομία, με βάση τις εκτιμήσεις της νέας κυβέρνησης, η επενδυτική βαθμίδα αναμένεται να εξασφαλιστεί, εκτός απροόπτου, έως το τέλος του έτους.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θέτει ως προϋπόθεση για την κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας τη θετική αξιολόγηση από τουλάχιστον έναν οίκο από τους τέσσερις (S&P, Moody’s, Fitch και DBRS). Φιλοξενούμε συνέντευξη του Πρόεδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, ο οποίος μας λέει, μεταξύ άλλων, πως η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, παρότι αποτελεί την «ατμομηχανή» της οικονομίας, έχει περιορισμένη πρόσβαση στους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ. Ο Γιώργος Λάμπρου, CFO της Nova, μιλά στο FinancePro για τον ρόλο της οικονομικής διεύθυνσης στο σύγχρονο επιχειρείν, για την επίδραση του ψηφιακού μετασχηματισμού, αλλά και για τους κινδύνους που κρύβει μια κίνηση εξαγοράς ή συγχώνευσης. Στο τεύχος μας έχουμε αφιερώματα στην εκπαίδευση των λογιστών, στο Factoring, στον κομβικό ρόλο του CFO στην εφαρμογή των αρχών ESG, στο real estate, insights, αλλά και ενδιαφέροντα άρθρα.