Στον απόηχο των εκλογών της 21ης Μαΐου κι ενώ περιμένουμε τις επόμενες της 25ης Ιουνίου, η οικονομία αποδεικνύεται ο κρίσιμος παράγοντας που διαμορφώνει το πολιτικό σκηνικό των επόμενων χρόνων.

Οι καλές ειδήσεις που έρχονται σταθερά από το εξωτερικό για τη δυναμική και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, αλλά και οι εγχώριες αναλύσεις των αρμοδίων οργανισμών (ΕΛΣΤΑΤ, ΙΟΒΕ, ΚΕΠΕ), συνηγορούν πως έπονται θετικές εξελίξεις.

H ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας θα δώσει ωστόσο την ώθηση που είναι απαραίτητη για να μπει η οικονομία στην ευρωπαϊκή κανονικότητα. Κράτος και ιδιωτικές επιχειρήσεις θα έχουν πολλαπλά οφέλη από την αναβάθμιση της χώρας καθώς το κόστος δανεισμού θα είναι μικρότερο, ενώ και οι επενδυτές θα έχουν πάρει το πράσινο φως ούτως ώστε να τοποθετηθούν σε μεγαλύτερο βαθμό στην ελληνική αγορά.

Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης S&P προανήγγειλε, πάντως, την αναβάθμιση της χώρας σε επενδυτική βαθμίδα στους προσεχείς 12 μήνες, εφόσον η χώρα μας κρατήσει τη δημοσιονομική πειθαρχία μετά το αποτέλεσμα των εκλογών. Η επόμενη μάλιστα προγραμματισμένη αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας για την Ελλάδα θα γίνει στις 20 Οκτωβρίου 2023.

Στην ίδια θετική κατεύθυνση κινούνται και οι εκτιμήσεις της HSBC. Η βρετανική τράπεζα σε πρόσφατη έκθεσή της εκτιμά πως η Ελλάδα είναι πολύ κοντά στην επενδυτική βαθμίδα. Κάνει επίσης λόγο για εντυπωσιακή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Σύμφωνα με την τράπεζα, η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 6,1% το 2022 (5,9% σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία) και 8,1% το 2022 (8,4% βάσει των στοιχείων) και πλέον βρίσκεται 6,4% υψηλότερα σε σχέση με τα προ πανδημίας επίπεδα. Στην έκθεση επίσης αναφέρεται ότι και φέτος αναμένεται η ανάπτυξη να είναι ισχυρή, στηριζόμενη από την ανάκαμψη του τουρισμού και των εξαγωγών.

Στο ρεπορτάζ μας για την ελληνική οικονομία, μιλάμε για την υποβολή από την κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή του Ελληνικού Προγράμματος Σταθερότητας για την περίοδο 2023-2026. Με βάση τις μακροοικονομικές προβλέψεις που περιλαμβάνονται σε αυτό προβλέπεται ανάπτυξη 2,3% για το 2023, 3% για το 2024, 3% για το 2025 και 2,1% για το 2026.

Στο νέο μας τεύχος φιλοξενούμε μια σημαντική συνέντευξη του Sony Kapoor, ο οποίος εν όψει της παρουσίας του στο 21ο CFO Forum της KPMG που θα γίνει στις 15 Ιουνίου, απάντησε στις ερωτήσεις του FinancePro σχετικά με τους κινδύνους που απειλούν τα οικονομικά στελέχη, τις ευκαιρίες και προκλήσεις που τους παρουσιάζονται και τα εργαλεία που θα τους στηρίξουν σε συνθήκες VUCA.

Φιλοξενούμε επίσης συνεντεύξεις του Χρήστου Γκότση, Head Of Finance Greece, The Adecco Group και του Δημήτρη Μαθιού, Προέδρου του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής και Πειραιώς (ΣΒΑΠ). Έχουμε, επίσης, ενδιαφέροντα αφιερώματα για την ευθυγράμμιση του finance και του ESG reporting, τις εξαγορές και συγχωνεύσεις, την επίδραση της τεχνητής νοημοσύνης στο finance και την ασφαλιστική αγορά. Καλή ανάγνωση.