Την ώρα που γράφουμε αυτές τις γραμμές απέχουμε μια ανάσα από το 2022. Προσπαθώντας, λοιπόν, να δούμε τι άλλαξε σε σχέση με πέρσι στη ζωή μας, οι σκέψεις μας χωρίς να το θέλουμε τρέχουν στα μονοπάτια της υγειονομικής κρίσης η οποία συμπληρώνει δύο χρόνια από τότε που μπήκε στη ζωή μας. Τα μακρόπνοα σχέδια έχουν φύγει από την ημερήσια διάταξη και όλοι μας λίγο ως πολύ βρισκόμαστε σε μια κατάσταση προγραμματισμού του δικού μας εμβολιασμού και των παιδιών μας, την ώρα που η μετάλλαξη Όμικρον γιγαντώνεται και πιθανά να αποτελέσει το πέμπτο κύμα της πανδημίας. Συνηθίσαμε, δυστυχώς, να ακούμε για δεκάδες θανάτους την ημέρα, αλλά και για τη σταθερή άρνηση πολλών συμπολιτών μας να πράξουν το αυτονόητο ώστε να αποκτήσει ο πληθυσμός την πολυπόθητη ανοσία. Οι δε προβλέψεις των ειδικών κάθε άλλο παρά εφησυχασμό δημιουργούν, καθώς ουδείς διακινδυνεύει να πει πότε θα απαλλαγούμε από την πανδημία.

Η ελληνική οικονομία, πάντως, μετά το σοκ της συρρίκνωσης της κατά 9% το 2020, εμφανίζει ισχυρή ανάκαμψη η οποία μπορεί να υπερβεί το 7,9% που έχει προβλέψει το ΚΕΠΕ ή το 8% για το οποίο έχει κάνει λόγο το ΙΟΒΕ. Όπως προβλέπεται στην ίδια έκθεση, το επόμενο έτος υπάρχει προοπτική μεγέθυνσης του ΑΕΠ, με ρυθμό που υπολογίζεται στην περιοχή του 4% αν δεν υπάρχουν δυσάρεστες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας. Στο τελευταίο τεύχος του έτους παρουσιάζουμε το αφιέρωμα στις μικρομεσαίες και οικογενειακές επιχειρήσεις. Οι ΜμΕ αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, και δύο χρόνια μετά το ξέσπασμα της παγκόσμιας πανδημίας του COVID-19 μπορεί να έχουν βγει λαβωμένες, όμως αντέχουν και ατενίζουν το μέλλον με ανάμικτα συναισθήματα.

Στο πλαίσιο του αφιερώματος μας μιλούν ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης, ο Πρόεδρος Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Γιώργος Καρανίκας και ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας Γιώργος Καββαθάς.

Προσεγγίζουμε επίσης το θέμα της ελληνικής φιλοξενίας. Το 2021 έκλεισε αναπάντεχα καλά για τον ελληνικό τουρισμό με έσοδα περί τα 10 δις. ευρώ, ενώ θετικές φαίνεται πως είναι και οι προοπτικές για το 2022. Στο αφιέρωμα μας μιλά ο Πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας Αλέξανδρος Βασιλικός, η Γενική Διευθύντρια του ΣΕΤΕ Μαρία Γάτσου, καθώς και τρία ανώτατα στελέχη μεγάλων ξενοδοχειακών επιχειρήσεων.

Παρουσιάζουμε τον φάκελο Υγεία συζητώντας με στελέχη για τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις στην ιδιωτική υγεία σε σχέση με την πανδημία. Έχουμε ρεπορτάζ για τις τελευταίες εξελίξεις και τις προκλήσεις της ελληνικής οικονομίας. Φιλοξενούμε την άποψη του Προέδρου του ΚΕΠΕ Παναγιώτη Λιαργκόβα για την ελληνική οικονομία, του Προέδρου του ΣΕΣΜΑ Γιώργου Ραουνά για τις μεταβολές της δομής της ζήτησης συμβουλευτικών υπηρεσιών την επόμενη πενταετία, αλλά και άλλες ενδιαφέρουσες απόψεις θεσμικών παραγόντων.

Μπορείτε επίσης να διαβάσετε τις ενδιαφέρουσες συνεντεύξεις του Χαράλαμπου Πηλιτσίδη, CFO της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας (Υπερταμείο) και του Νικόλαου Βίγκου CHIEF FINANCIAL & ADMINISTRATION OFFICER, MERCK HELLAS.

Καλή ανάγνωση και καλή χρονιά σε όλους.