Τα θετικά νέα για την ελληνική οικονομία συνεχίζονται. Πριν από λίγες μέρες ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard and Poor’s έδωσε την επενδυτική βαθμίδα στα ελληνικά ομόλογα, αναβαθμίζοντας κατά μία κλίμακα το αξιόχρεο της Ελλάδας, στο ΒΒΒ-, επικαλούμενος τη σταθερή προώθηση των μεταρρυθμίσεων και τη βελτίωση της δημοσιονομικής θέσης της.

Είναι ο δεύτερος από τους τέσσερις μεγάλους οίκους αξιολόγησης, τους οποίους λαμβάνει υπόψη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που προχώρησε στην κίνηση αυτή, είχε προηγηθεί στις 8 Σεπτεμβρίου ο καναδικός οίκος DBRS. Οι αναλυτές του S&P κάνουν λόγο για βελτίωση των δημόσιων οικονομικών της Ελλάδας χάρη στις προσπάθειες δημοσιονομικής προσαρμογής, ενώ σημειώνουν ότι από την κρίση χρέους της περιόδου 2009-2015 έγινε σημαντική πρόοδος στην αντιμετώπιση των οικονομικών και δημοσιονομικών ανισορροπιών της Ελλάδας.

«Αναμένουμε ότι οι πρόσθετες διαρθρωτικές οικονομικές και δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις, σε συνδυασμό με τους μεγάλους πόρους από την ΕΕ, θα στηρίξουν μία ισχυρή οικονομική ανάπτυξη την περίοδο 2023-2026 και θα εμπεδώσουν τη συνεχιζόμενη μείωση του δημόσιου χρέους», αναφέρει χαρακτηριστικά ο οίκος. Σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το ΙΟΒΕ στην τριμηνιαία έκθεσή του για την ελληνική οικονομία προβλέπει ανάπτυξη 2,4% και πληθωρισμό 4,3% για φέτος. Για το 2024, το ΙΟΒΕ περιμένει ανάπτυξη 2,4%, έναντι του επίσημου στόχου για 3%, με τον πληθωρισμό να πέφτει στο 2,6%. Αναλυτικότερα στοιχεία μπορείτε να διαβάσετε στο σχετικό θέμα μας.

Ο Νίκος Παπαθανάσης, Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών μιλά στο FinancePro ως προς τις συνεχείς διεθνείς θετικές αξιολογήσεις οι οποίες «σηματοδοτούν σημαντική βελτίωση στους όρους δανεισμού για το Δημόσιο και στο κόστος χρήματος για τις επιχειρήσεις, στις δυνατότητες τοποθετήσεων θεσμικών επενδυτών σε επενδυτικά προϊόντα της χώρας, στην ευρύτερη ενίσχυση των προϋποθέσεων για ακόμα περισσότερες άμεσες ξένες επενδύσεις, στη διεθνή αξιοπιστία της Ελλάδας – η οποία παύει να αποτελεί «ειδική αρνητική περίπτωση».

Στο ρεπορτάζ μας για την ελληνική οικονομία μιλάμε για την πρόσφατη αναβάθμιση από την Moody’s η οποία προκάλεσε μεν ικανοποίηση στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, ωστόσο επισκιάστηκε από τις εξελίξεις στο μέτωπο των φυσικών καταστροφών και δη από τις μεγάλες πλημμύρες στη Θεσσαλία, οι οποίες αναμφίβολα θα απαιτήσουν σημαντικά κονδύλια στήριξης για την περιοχή, το ύψος των οποίων ίσως να είναι ικανό να κλυδωνίσει περαιτέρω τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, θέτοντας εν αμφιβόλω τη δημοσιονομική ισορροπία.

Φιλοξενούμε τη συνέντευξη του Σταύρου Νώλη, Chief Financial Officer της Lancom, ο οποίος μάς εξηγεί ότι είναι σημαντικό, στο συνεχώς μεταβαλλόμενο οικονομικό τοπίο, ο ρόλος του CFO να επεκταθεί πέρα από τις «παραδοσιακές» οικονομικές ευθύνες. Στο τεύχος μας έχουμε αφιερώματα στο Accounting Outsourcing, στο Cloud Finance, στο Logistics & Transportations. Μπορείτε επίσης να διαβάσετε τον απολογισμό του 3ου Business Finance in Action. Καλή ανάγνωση.